Vitamin K je odličan za podočnjake

Vitamin K je odličan za podočnjake

Ako često, a bez velikog razloga, imate izražene kolutove oko očiju, onda vaše kreme i vaša ishrana treba da se baziraju na vitaminu K, odličnom za podočnjake. On će vašu kožu zategnuti, odmoriti i sa nje izbrisati tragove koji je čine umornom, a vas starijima. Zbog čega je sve odličan vitamin K, pročitajte u nastavku.

Šta je vitamin K?

Pre svega, nekoliko reči o vitaminu K i zašto je on generalno značajan za organizam.

Vitamin K ima ulogu u koagulaciji (zgrušavanju) krvi i može se naći u dva oblika, K1, koji u organizam unosimo kroz namirnice i K2, koji sintetišu bakterije u tankom crevu.

Ovaj vitamin, K2 važan je jer usmerava kalcijum u delove tela kojima je potreban.

On pokreće proteine koji ovaj vitamin usmeravaju ka kostima, a ne da se taloži u arterijama, pošto bi to bilo pogubno jer bi dovelo do krutih arterija.

Nedostatak vitamina K kod beba može biti veoma opasan ako se ne uoči na vreme i za posledicu da ima izliv krvi na mozak, dok kod odraslih izaziva srčane probleme, zgrušavanje krvi i slabljenje kostiju. Smatra se da jedna od tri osobe u proseku ima problema sa manjkom ovog vitamina, naročito oni sa povišenim krvnim pritiskom, kao i hroničnim bolestima, kao što je dijabetes ili kardiovaskularni problemi.

Vitamin K se gubi u starijoj životnoj dobi, ali i ako uzimate neke od lekova, naročito su se lošim pokazali lekovi za regulaciju holesterola jer se usled njihovog uzimanja vitamin K gubi. Tu su još i antibiotici, njihovo uzimanje smanjuje apsorpciju vitamina K iz hrane. Neuravnotežena ishrana i velika količina alkohola takođe smanjuju razinu vitamina K u telu.

Manjak vitamina K u telu prepoznaje se tako što vam koža brzo poplavi ili prokrvari pri udarcu, a bolesti zuba i desni, slabe kosti i srčani problemi, takođe su pokazatelji da vam ovaj vitamin nedostaje.

Pojačano treba voditi računa u određenim životnim dobima da li uzimate dovoljno vitamina K, na primer, u adolescentskom dobu, kao i u menopauzi. Na taj način vodite računa o kardiovaskularnom sistemu, ali i o zdravlju kostiju, koje je naročito važno kada smo stariji.

Vitaminom K se ne možete predozirati, nije toksičan ni u velikim količinama, ali pogrešne doze mogu izazvati probleme u disanju i bolove u grudima. Možete ga unositi kroz hranu, u vidu tableta, ali i intravenski, kada se primeti njegov nedostatak u organizmu. Sve ove njegove funkcije jesu značajne, u kakvoj su vezi vitamin K i podočnjaci – ubrzo ćemo otkriti.

Iako ne tako poznat i korišćen kao vitamin E, vitamin A i vitamin C za kožu, vitamin K je vrlo upotrebljiv, i to konkretno vitamin K2, pošto je njegova proizvodnja u crevima ta koja hrani kožu iznutra. Naravno, kreme koje sadrže ovaj vitamin deluju spolja i zatežu lice, odnosno, brišu tragove, sa njega. On je svojevrsna anti-age terapija i potrebno je da ga kreme koje koristite sadrže.

Pre nego što se pozabavimo zdravljem kože i izgledom podočnjaka, dajemo vam jedno iskustvo za koje smo sigurni da će vam pomoći, a tiče se sličnih izazova. Naša čitateljka Aleksandra imala je problema sa ogromnim podočnjacima i pronašla je veoma efikasno sredstvo koje STVARNO uklanja podočnjake. Njenu priču pronaći ćete na sledećem linku: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

Uloga vitamina K u brisanju podočnjaka

Znamo da je celokupnoj koži potrebna nega, ali je lice posebna priča i njemu se treba adekvatno i pažljivo posvetiti. Ipak, različita područja lica takođe iziskuju poseban trud i rad i njima se treba posvetiti još više.

Podočnjaci su posebna priča i zato o njima moramo, maltene, kao o posebnom delu tela razgovarati. Koža tog dela lica je tanja i sadrži manje kolagena i retinola nego što je to slučaj sa ostatkom kože. Nega koju tom području moramo pružiti mora biti specijalna. U tome nam mnogo može pomoći vitamin K za podočnjake.

Ovde pronađite nekoliko trikova kako ukloniti podočnjake.

Mimika koju svakodnevno izvodimo ostavlja nam mimičke bore oko očiju, što je jedan od glavnih problema sa kojim se susrećemo od svoje tridesete godine. Gotovo 100 000 pokreta dnevno učinimo kada je u pitanju područje oko očiju i to ostavlja posledice. Međutim, jedan od takođe teških problema kome su sklone i žene i muškarci, jesu podočnjaci.

Svima nam se desi neprospavana noć ili neki drugi problem, zbog kojeg nam podočnjaci deluju ogromno.  Pomoć uvek tražimo od vitamina jer su oni neprikosnoveni vladari kada je nega lica u pitanju. Otkuda vitamin K za podočnjake tu i šta on pozitivno čini za našu kožu? Navikli smo da su u ovoj borbi ipak aktivniji neki drugi vitamini čiju učinkovitost ne dovodimo u pitanje. Ipak, proširićemo resor i na vitamin K.

Vitamin K za podočnjake proširuje krvne sudove i doprinosi da koža diše.

Njemu se pripisuju svojstva brisanja podočnjaka i ojačavanja kapilara na mestima gde se aplikuje, što nije sve jer kažu i da povoljno utiče na bore koje se javljaju oko očiju. Ako ga sadrži krema za okoloočnu regiju, to znači da je njen sastav obogaćen i da je nega koju pruža intenzivna.

Vitamin K hidrira kožu, daje joj neophodnu vlažnost i time čini da koža oko očiju ne bude dehidrirana, samim tim i promenjene boje, modroplave, žućkaste ili ljubičaste. On neguje kožu i njegovim dužim korišćenjem možete biti sigurni da vaši podočnjaci neće biti vidljivi.

Kreme sa vitaminom K za podočnjake

Podočnjake nemate samo usled neispavanosti. Na njih nekada utiču posle unutrašnji faktori, pa je svakako preporuka da iskontrolišete svoje zdravlje i utvrdite otkuda neke stvari na vašem licu.

Ovo su uzroci tamnih podočnjaka.

Za spoljnu upotrebu preporučuju se kreme sa vitaminom K, naročito za predeo oko očiju.

Neke studije pokazuju da žene koje su u dugom vremenskom periodu koristile preparate sa ovim vitaminom, imaju vidan napredak u vidu manje crnih tragova ispod očiju.

Naravno, u ovim kremama ne može se naći samo vitamin K, pored njega, tu su i drugi korisni sastojci, kao što je retinol, ključan u borbi za podmlađenu kožu. Treba voditi računa o tome da sunčevi zraci utiču na njegovo slabljenje, tako da je bolje koristiti ga uveče.

Tu je i nezamenljivi kolagen, koji vraća koži tonus i blistavost. Možete ga unositi preko hrane, ali su najčešće kreme sa kolagenom koje treba koristiti i u dnevnoj i u noćnoj varijanti.

U ovom tekstu nalazi se sve što treba da znate o noćnoj kremi.

U kombinaciji sa vitaminom K javlja se i hijaluronska kiselina. Ona je od izuzetne važnosti za hidrataciju, tako da je treba sadržati bilo koja krema i serum koji koristite. Koristi se i u mnogim kozmetičkim intervencijama. Pročitajte ovde šta može hijaluron za podočnjake.

Glicerin je takođe blagotvoran i potrebno je da se nalazi u kremama koje se nanose oko očiju.

Dakle, kreme sa vitaminom K preporučuju se za predeo oko očiju, zato što je osetljiviji od ostalih delova lica i zato što je u tom domenu njegova primena najbolja. Ostali vitamini koje znamo i koristimo, dobri su za ostatak lica, ali je vitamin K za podočnjake najbolji. Pored toga što ublažava modru boju podočnjaka, može se koristiti i za ublažavanje modrica na koži, tu se takođe pokazao veoma učinkovitim.

Način upotrebe kreme sa vitaminom K

Bilo koja krema za okoloočnu regiju treba da se nanosi i ujutru i uveče. Sve kreme ovog tipa su malo masnije i posebno obilno treba da ih nanesete uveče jer se koža preko noći regeneriše.

Nije svejedno na koji način nanosimo kreme ovog tipa jer je njihova aplikacija vrlo važna. Kada nanosite kremu na tamne podočnjake, veoma je važno da je ne razvlačite prstima i ne vučete, nego je bitno da utapkavate kremu vrhovima prstiju, kao da lagano bockate taj deo.

Uveče ćete imati više vremena da to temeljno uradite, pa se posvetite tome, a ujutru makar blago utapkajte kremu pre nego što nastavite sa dnevnom šminkom. Uveče ćete staviti više kreme, a ujutru manju količinu.

Zašto je ovakav postupak nanošenja važan?

Želite da se rešite podočnjaka, ali ne želite da vam se koža zbora oko očiju.

Svakodnevnim rastezanjem tog dela učinićete da vam koža bude opuštenija i da pada, dok ćete blagim utapkavanjem postići dvostruki efekat – koža se neće rastegnuti, a podočnjaci će biti otklonjeni.

Vitamin K u ishrani

Pored toga što je korisno nanositi ovaj vitamin na kožu u vidu kreme za podočnjake, veoma dobro ćete učiniti svom organizmu ako vitamin K koristite i u ishrani. Njegova uloga za organizam je navedena u tekstu gore, a veoma nam može biti koristan i kada ga uvrstimo u ishranu kože iznutra, iako stručnjaci kažu da apsorpcija iz hrane nije velika i značajna toliko, koliko njegovo direktno nanošenje na kožu.

Vitamina K ima u brojnim namirnicama, pre svega povrću.

Zeleno povrće poput kupusa, karfiola, prokelja, spanaća, koprive, zelene salate i zelja, bogato je ovim vitaminom i preporučuje se da oni budu sastavni deo svakodnevne trpeze.

Pored povrća, i to pretežno zelenog, neke vrste mesa su takođe bogate vitaminom K. To su svinjska džigerica, biljna ulja, morska trava, alge i riblje ulje. Proteini i omega3 masne kiseline, takođe su sastavni deo ovih naminica, pa ih treba koristiti i zbog toga.

Tu su još i životinjski produkti poput kravljeg mleka, jogurta, sira i žumanca, koje takođe sadrže vitamin K u svom sastavu, pa je vrlo korisno koristiti ih u ishrani, a mnogi od ovih sastojaka služe nam i za spravljanje raznih maski za lice i podočnjake koje vraćaju blistavost i čiste lice od štetnih uticaja sredine.

Ovde otkrijte u detalje koja je najbolja hrana za podočnjake.

Pomenućemo još nekoliko zanimljivih činjenica o ovom vitaminu. Njega nema u voću, plesnima, gljivama i kvascima. Statistički, više ga ima u ženinom mleku, nego u kravljem (a pominjali smo koliko je važno da ga bebe redovno unose).

Sve ove namirnice, ako predugo stoje na sunčevoj svetlosti, gube vitamin K jer je on na svetlosti jako nestabilan.

Kožu je važno hraniti pre svega iznutra, a onda i spolja. Naročito kada su podočnjaci u pitanju. Potrebno je da se vodi računa o ishrani i stilu života, a kreme su tu da upotpune dojam lepe i zdrave kože.

Vitamin K za podočnjake iskustva

Neke od naših čitateljki i jedan čitatelj, podelili su sa nama iskustva o saniranju podočnjaka, koji su ih mučili i po nekoliko godina.

Mariji je koleginica preporučila apotekarsku kremu sa vitaminom K jer je primetila da su joj iz dana u dan podočnjaci, koje se trudila da prekrije korektorom za podočnjake, sve izraženiji i vidljiviji. Kupila je tu kremu istog dana i za tri nedelje svakodnevnog korišćenja, primetila je promenu na bolje. Nisu se podočnjaci potpuno sklonili, ali ni korišćenje još nije gotovo. Pedeset posto su tamni kolutovi uklonjeni, a ona planira da nastavi dalje, do stopostotnog uklanjanja.

Mira je u želji da izgleda bolje i lepše guglala o tome kako da vrati sjaj svojoj beživotnoj koži, naročito onoj oko očiju. Na internetu je nabasala na informaciju o tome da vitamin K može da joj pomogne. Ona je nabavila kremu koja sadrži ovaj vitamin, ali je počela i da konzumira tablete lucerke, koje su bogate vitaminom K.

Primetila je ogroman boljitak u izgledu svoje kože. Iako se ona svojski trudila oduvek da se neguje, kao da je tek sada pronašla prave preparate, odnosno, pravu meru i terapiju, takoreći, koja joj odgovara i sa kojom postiže baš onakve efekte kakve je oduvek i želela.

Jedan muškarac, Stefan, pohvalio nam se kako mu je prijateljica poklonila za rođendan kremu protiv podočnjaka sa vitaminim K, koja je dala sjajne rezultate. Iako je tip koji voli da izlazi i da se provodi, dakle, puno je neprospavanih noći za njim, kaže da uz ovu kremu može da se opusti jer njenim redovnim korišćenjem, tragovi umora gotovo da se ne primećuju na njegovom licu.

Tu je i Snežana, koja nam kao farmaceut, a iz dugogodišnje prakse, preporučuje sve kreme koje u sebi sadrže vitamin K jer će one uspešnije nego ostale otkloniti probleme modroplave boje ispod očiju. Sa druge strane, ako su podčnjaci više nalik ta tamne mrlje i fleke, bolje su kreme za izbeljivanje lica.  Iako je ovde hidrohinon komponenta broj jedan, ona kaže da postoje i sjajne prirodne kreme koje bukvalno izbeljuju podočnjake – bez kontraefekata.

Pročitajte o ostalim metodama izbeljivanja podočnjaka.

To su samo neka od iskustava, nadamo se da ćete steći sopstvena i da ćete ih sa nama podeliti.

Mi smo se potrudili da vam približimo vitamin K, jednu od najkorisnijih supstanci za lice i podočnjake. Ne tako popularan i zastupljen kao neki drugi vitamini, ali pritajeni saveznik vaše kože, koji savršeno uklanja modre kolore sa lica, koje ne želimo ni da vidimo na drugima, a kamoli da imamo na svom licu.

Čitajte sadržaje svojih krema i obavezno proverite da li se i ovaj vitamin nalazi u sastavu vaših proizvoda za okoloočnu regiju. Imate ga i u tabletama, pa razmotrite i tu opciju njegovog korišćenja. Sve u svemu, vitamin K je višestruko koristan za organizam i kožu.