4 stadijuma akni! Prepoznajte ih!

4 stadijuma akni! Prepoznajte ih!

Znate li da postoje 4 stadijuma akni ? Naučite da prepoznate koji stadijum akni imate i koje su im karakteristike. Tako ćete ih se najlakše rešiti!

Nisu sve akne iste, kao što nisu ni svi stadijumi akni istih karakteristika. Njihovo uspešno uklanjanje upravo i zavisi od toga.

Što je oblik teži, to su veće verovatnoće da se javi otežano uklanjanje, ili da dođe do posledica poput ožiljaka od akni.

Ponekad je malo teško odrediti tačan stadijum akni. Nekada to moramo prepustiti profesionalcima. Ipak, ako želimo da ih se rešimo, nije na odmet znati sa čime imamo posla.

Kada želite da se rešite akni dobro je znati da za 4 stadijuma akni postoji lek. Karakteristični otok, crvenilo, ciste nisu retkost. Ponekad su ovi simptomi zastupljeni kod više stadijuma, ali ne brinite. Dajemo vam detaljan vodič za njih.

Dakle…

Ovo su stadijumi akni!

Vreme je da obratimo pažnju i na stadijume akni i njihovu podelu.

Postoje 4 stadijuma akni. Svaki od njih ima određene karakteristike i simptome, a dele se na:

 • I stadijum – kod ovog stadijuma dolazi do pojave komedona. Moguće su i povremene ciste na licu.
 • II stadijum akni – I kod ove pojave dolazi do javljanja komedona. Pored njih moguće su i pustule na licu.
 • III stadijum – Kada dođe do njega počelo je javljanje većeg broja komedona. Pustule, papule i ostale upalne promene na koži su izražene i javljaju se sve češće.
 • IV stadijum akni – Ovde promene na koži postaju izraženije i dublje. Komedoni i ostale promene na koži dobijaju veće dimenzije, i nisu lokalizovane samo na lice.

Ovo spada u najčešću podelu, međutim ovaj tip klasifikacije stadijuma nije jedini. Mnogi naučnici su dali svoje viđenje klasifikacije stadijuma akni. Tako smo dobili i sledeću podelu:

 • Stadijum br. I – U ovoj podeli, reč je o fazi gde promene na koži nisu izazavane upalnim procesima.
 • Stadijum II – Blaga, promena na koži, ali je jača od onih iz prvog stadijuma. Javljaju se promene na koži, ali ne u velikom broju.
 • Stadijum br. III – Ovde se radi o pojavi većeg broja papula koje su izazvane upalom, a moguća je i poneka cista.
 • Stadijum IV – Ovaj stadijum je ozbiljniji i izraženiji, sa većim brojem bolnih cisti.

Gore navedenu podelu dali su Džejms i Tiserland. Mnogi lekari pokušali su ujedno da izleče ova stanja na koži. Kako bi se to desilo neophodno je poznavati detalje koji su doveli do stvaranja ovakvih akni.

Mnoge devojke ne zanima razlog zašto su akne tu. Dovoljno je da su tu i da ne žele da to bude tako. Jana je jedna od njih. Celu godinu se borila sa nezgodnim aknama, koje su bile jako uporne. Šta god da je primenjivala nije imalo efekta. Imala je i mitisere i proširene pore. Bila je lošeg raspoloženja i skroz je digla ruke. Onda je jednog dana otkrila nešto što je učinilo da joj se koža očisti. Sada ima glatku, nežnu, sjajnu i negovanu kožu. Ono što je pomoglo njoj, pomoći će i vama. Pogledajte šta je to na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Prvi stadijum akni na licu

Najlakši oblici ovih bubuljica svrstavaju se u ovu grupu. Kada se to desi, obično je reč o aknama koje su se tek pojavile, ili se javljaju periodično. U ovakvoj grupi mogu biti akne koje su uzrokovane hormonskim disbalansom npr. one bubuljice pred menstruaciju. Obično je reč o nekoliko izolovanih akni, manjih dimenzija.

Takve akne uglavnom nisu pune gnoja, a ako se i javi gnoj on je malih dimenzija. Nema cisti pistula, papula i ostalih težih oblika ove bolesti.

Lečenje prvog stadijuma akni

Ove vrste akni uglavnom se povlače same od sebe. Međutim, u zavisnosti od uzroka moguće je primeniti i neke od sledećih metoda kako bi se širenje zaustavilo, ili se ubrzao proces oporavka:

 1. Redovno čišćenje lica
 2. Izbacivanje iz upotrebe komedogene kozmetike

S obzirom, da se u ovom stadijumu ne radi o promenama koje su izazvane upalom, nema potrebe primenjivati drastičnije metode poput primene antibiotika.

Drugi stadijum akni na licu

Promene na koži, koje su lokalizovane na lice,u ovom stadijumu ne predstavljaju prevelik problem. Malo su ozbiljnije i učestalije nego što je to slučaj kod prvog stadijuma.

Javlja se veća izraženost akni, plikovi, bubuljice i pustule i papule su i dalje malih dimenzija. Ipak, javljaju se u nešto većem broju.

Razlozi zbog kojih se mogu pojaviti na koži su :

 • Hormonski balans
 • Komedogeni preparati
 • Pojačano lučenje sebuma

I dalje se ne javlja upala, ali moguće su blaže komplikacije na licu.

Lečenje drugog stadijuma akni na koži

Kada je reč o uklanjanju akni u ovom stadijumu, nije reč o komplikovanim procesima lečenja. Ono što se može uraditi jeste da se primene sledeće metode:

 1. Češće i adekvatno čišćenje masnog lica
 2. Paziti na ishranu
 3. Voditi računa o balansu hormona
 4. Ne stavljati na lice kozmetiku koja zapušava pore

Ishrana je veoma bitna u ovom stadijumu. Hrana poput ugljenih hidrata, masnoća, aditiva itd. Dokazano loše utiče na stanje naše kože. Lipidi mogu dovesti do pojačanog broja bubuljica, crvenila i raznih drugih problema sa kožom. Zato je neophodno voditi računa o njoj, i omogućiti adekvatnu cirkulaciju hranljivih i štetnih materija kroz organizam.

Pročitajte više o ishrani protiv bubuljica u ovom tekstu:

Kako ishrana protiv bubuljica može pomoći da imate čisto lice

Treći stadijum akni – pojava i simptomi

Kada se desi ova faza akni došlo je već do malo ozbiljnijeg problema. Došlo je do povećane pojave promena na koži. Pustule, čvorovi, čirevi, i brojne druge promene postaju izraženije, jače, i obuhvataju sve veću površinu na licu.

Više se ne radi o izolovanim slučajevima izbijanja akni, nego je njihova pojava sve češća. Prilikom ove pojave, akne kreću da se javljaju u gušćim grupacijama, crvenilo postaje izraženije, a javlja se i poneka gnojna bubuljica. Zbog svojih karakteristika, koža ne deluje ravno, tako da je sve teže sakriti problem. Šminkom se može donekle prikriti problem, ali izbočine se i dalje primećuju.

Kako izlečiti akne u trećoj fazi?

U ovom stadijumu postaje neophodno redovno lečenje primenom ovih metoda:

 • Umivajte se toplom vodom (ovaj način pomaže kod smanjenja abscesa i kvržica na licu. Naravno, morati biti obazrivi, jer voda ne treba biti ni pretopla).
 • Vodite računa o dubinskom čišćenju pora. Ovo bi bilo najbolje da sprovodite proverenim preparatima i metodama.
 • Voditi računa o nivou hormona. Ako su promene na koži hormonske prirode, nije loše posetiti lekara i videti šta preporučuje.
 • Tretiranje antibioticima – ako lekar utvrdi da se radi o upalnim procesima može predložiti primenu antibiotika. Antibiotike morate primenjivati onako kako vam je lekar preporučio.
 • Primena raznih preparata – u zavisnosti od vida problema i uzroka nastanka

Najčešće se antibiotici primenjuju za srednje jake – do izrazito jake primere akni kada je utvrđeno da je bakterijska upala uzrok pojave akni. Mogu se primenjivati u vidu krema (topijalno), ili u vidu tableta.

Kada je reč o raznim preparatima, određene kreme za bubuljice se mogu pripisati ako se radi o malo jačim vidovima akni. Ponekad se koriste u kombinaciji sa pilulama za akne ili antibioticima.

Četvrti vid stadijuma akni

Kada se pojave akne koje se svrstavaju u ovu kategoriju, radi se o već uznapredovalom obliku. On definitivno zahteva lečenje i postavljanje stručne dijagnoze od strane lekara. Ovakvi vidovi akni ne nestaju sami od sebe.

Navedeni stadijum akni karakteriše veliki broj gnojnih bubuljica, izražene ciste, a mogu se javiti i ožiljci od akni. Još jedna veoma izražena karakteristika ove grupe jeste to da su promene često u grupi, ali obuhvataju veliku površinu i često se ne nalaze samo na području lica, nego mogu preći i na vrat itd.

Upala je izuzetno česta u ovim slučajevima, tako da je često neophodna i primena antibiotika.

Ciste koje se javljaju često mogu biti pune gnoja. Mogu biti vodenastog izgleda, samo što ne puknu, i obično se javljaju uz pratnju manjih bubuljica koje su crvene i bolne. Promene na koži su izuzetno izražene i uočljive. Predstavljaju veliku neprijatnost ljudima kod kojih se javljaju. Ožiljci koji se javljaju kao posledica, su često duboki. Pogledajte sve o cističnim aknama na sledećem linku:

Cistične akne – zašto se javljaju i kako ih pobediti?

Lečenje četvrtog stadijuma akni

Kod ovog vida primenjuju se agresivne metode lečenja. U koje spada terapija:

Roakutanom – Jako agresivne pilule koje se primenjuju kod jakih vidova akni.

Pilulama za kontracepciju – Koriste se kada se radi o hormonskim promenama. Hormoni u pilulama pomažu da se smanji proizvodnja sebuma i reguliše stanje kože.

Mastima i ostalom kozmetikom – Tu se može primenjivati cinkova mast, klindamicin, krečno mleko ili magnezijumovo mleko itd. Kao vid terapije mogu se koristiti i razne kreme. Postoje i kreme koje su na prirodnoj bazi, i mogu učiniti da se dubinski oporavi koža, smanji broj bubuljica i regeneriše koža.

Antibioticima itd. – kada je upalni proces u pitanju uglavnom se biraju antibiotici kako bi se suzbila pojava akni.

Terapija se bira u zavisnosti od vrste problema koji se pojavio. Ako se radi o više njih, može se i kombinovati terapija.

Ostali načini lečenja akni

Gore navedene metode lečenja akni nisu jedini načii da se otarasite ovih dosadnih i nepoželjnih bubuljica.

Ako niste upućeni dajem vam spisak ostalih metoda koje možete razmotriti:

Kozmetički tretmani

Kozmetički tretmani kao vid uklanjanja akni sa lica je nešto što se odavno praktikuje. Postoje metode koje mogu biti jako efikasne u borbi protiv akni. Naročito kod jačih stadijuma. Međutim, neophodno je voditi računa o tome zašto su se uopšte pojavile akne, i koji je stadijum akni. Metode koje se primenjuju su:

 • Redovni pilinzi kože :
 1. Hemijski pilinzi
 2. Fizički pilinzi kože
 • Laserski tretmani lica – Laserom dolazi do znatnog poboljšanja izgleda kože. Veliki broj ljudi smatra ovu metodu efikasnom u borbi protiv akni.
 • Profesionalni tretmani uklanjanja akni (mogu biti uz korišćenje hemikalija popt benzoil peroksida itd.)
 • Higijenski tretmani – Ovi vidovi tretmana utiču na čistoću kože, zbog čega se znatno smanjuje brojnost akni.
 • Dubinsko čišćenje lica – Sprovodi se u kontrolisanim uslovima, a primenjuje se od strane stručnog lica.
 • Ceđenje bubuljica – Ako se primenjuje kako treba, ova metoda može znatno smanjiti vidljivost akni. Međutim, nepravilnim ceđenjem moguće je prouzrokovati dalja oštećenja kože poput: ožiljaka itd.

Prirodne metode borbe protiv akni

U ovaj vid borbe spada i korišćenje ne toliko konvencionalnih metoda borbe protiv akni, poput:

Primena jabukovog sirćeta – u ovu svrhu primenjuje se u razblaženoj formi
Primena zelenog čaja – Zbog svog sastava zeleni čaj je odličan za akne.itd.

Ovi prirodni proizvodi se mogu primenjivati za najblaže stadijume akni. Za negu kože koja je sklona ovim nezgodnim bubuljicama i aknama, bolje je birati proverene proizvode za negu lica i prirodne preparate za akne.

Akne se javljaju u svim stadijumima života. Uzroci njihovog nastanka uglavnom se vezuju za:

 • Prekomernu proizvodnju sebuma
 • Proširene pore – Kada nisu normalnih dimenzija, pore koje su proširene mogu se lakše zapušiti. Time se stvara pred uslov za pojavu akni.
 • Hormonske poremećaje – ako se dese hormonski poremećaji poput onih pred menstruaciju moguća je pojava akni. Hormoni često utiču na pojavu uvećane proizvodnje sebuma, zbog čega nam koža može biti prepuna akni u ovom periodu. To su hormonske bubuljice.
 • Upalni proces
 • Korišćenje komedogenih proizvoda – Ukoliko do ovoga dođe neophodno jeizbegavati proizvode koji sadrže natrijum hlorid, chondrus crispus , karagenan ,talk i slične sastojke. Oni se često koriste u raznim kozmetičkim preparatima, pa se može desiti da izazovu začepljenje pora. Zato je dobro koristiti nekomedogenu kozmetiku, i na taj način sprečiti javljanje milia ,mitisera i akni.
 • Loša ishrana – da, čak i ovo ima uticaj na pojavu akni. Brojni toksini koje unosimo u organizam putem hrane, aditivi, masti itd. Mogu znatno uticati na stanje naše kože i pojavu upornih akni.

Zaključak:

Akne mogu biti zastrašujuće. Nije ni malo prijatno gledati svoje lice kako prolazi kroz ovakve promene svaki dan. Svaki stadijum akni je poseban, i nezgodan sam po sebi. Ipak rešenje postoji. Kada smo upoznati koji stadijum akni imamo, možemo lakše i doći do njihovog uklanjanja. Najbolje je reagovati što pre, pa čak i preventivno. Poslednje što želite jeste da se akne zakomplikuju u nekom četvrtom stadijumu!