Pronađite uzrok bubuljica! Ovo su glavni!

Pronađite uzrok bubuljica! Ovo su glavni!

Što pre saznate šta je uzrok bubuljica, pre ćete naći rešenje i dobiti kožu o kojoj sanjate. Pomažemo da otkrijete zašto vam se bubuljice stalno vraćaju!

Svaka vrsta bubuljice na licu ili telu ima tačno predodređenu svrhu nastanka i skoro uvek nam govori da nešto nije u redu.  Ako vas duže vreme muče bubuljice, vreme je da se zapitate šta je uzrok njihovog nastanka, jer će vam kasnije biti mnogo lakše da izađete na kraj sa njima.

Bubuljice kao što su mitiseri i potkožne sitne izbočine, zapravo i nisu mnogo opterećujuće, jer ne smetaju fizički, koliko akne i crvene upaljene bubuljice. Zato danas govorimo o njihovim uzrocima nastanka.

Zašto nastaju akne?

Akne nastaju kao odgovor kože kada se pore zapuše od prljavštine, viška ulja, mrtvih ćelija kože i bakterija. Obično se u ćelijama kože dešavaju mikrozapaljenja koja i dovode do toga da koža bude prekrivena bubuljicama.

Jedan od glavnih krivaca za nastanak bubuljica su zapušene pore i mnogo pre nego što se bubuljica pojavi na površini, ona unutar stvara zapaljenski proces. Pore su otvori koji okružuju dlaku i u njima se nalaze lojne žlezde koje luče sebum (prirodno ulje u koži) i kada ga luče u dovoljnoj meri, koža izgleda negovano i lepo.

Kada se lučenje sebuma otrgne kontroli, dolazi do nagomilavanja sebuma u porama, gde pora ne može da izluči sav sadržaj ulja napolje, i tada se stvara zapaljenski proces i nastaju bubuljice. Obično je masna koža ta koja je sklona aknama i bubuljicama, a naročito u T zoni lica koja najviše obiluje uljima.

Kada se uz prekomerno lučenje sebuma pridodaju i reagensi iz spoljašnje sredine koji doprinose tome da bubuljica brže napreduje, kao rezultat imamo upaljeno, inficirano lice, puno mitisera, akni i bubuljica.

Da bismo izlečili posledicu, moramo pronaći uzrok.

O tome kako se uspešno izborila sa masnom kožom i bubuljicama vam priča i Ksenija, koja je za vrlo kratko vreme uspela da balans svoje kože dovede u normalno stanje kada je našla uzrok problema. I vi možete pobediti bubuljice kao ona. Šta je to što je njoj pomoglo, saznajte iz njene priče na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Uzroci nastanka akni i rešenja za njih

Akne se u najvećem broju slučajeva javljaju kod mladih osoba u periodu puberteta i adolescencije, ali je isto tako i starija populacija uključena u imanje istih, otrilike 20% i to u periodu od 30.-50. godine. Naročito kada se akne jave u toj zreloj dobi, znaju da budu jako intrigantne i izazovne za lečenje i odstranjivanje.

uzrok akni

Ono što ih prouzrokuje, bez obzira na godine, pored zapušenih pora jesu još i sledeći faktori:

Prljavština kao uzrok akni

U toku dana nebrojano puta se pipnemo za lice, a da prethodno ne operemo ruke. Iako nam se čini da ništa prljavo nismo dotakli, dovoljno je da se uhvatimo za bravu u prodavnici koju je pipnulo milion potrošača, i bakterije su već tu.

Da ne govorimo o automobilu, gradskom prevozu, torbi, kancelarijskom nameštaju, foteljama, mobilnom telefonu i svemu onome što nesvesno dodirujemo. Bakterije se nalaze svuda oko nas i vrlo svesno nam pomažu da na licu raširimo infekciju, koju nikako ne želimo. Pogotovo ako se radi o osetljivoj koži lica.

✔️Rešenje: Ako je ovo uzrok akni, povedite više računa o pravilnom čišćenju lica. S vremena na vreme, priuštite koži dubinsko čišćenje. Videćete razliku!

Masnoća na licu

O lučenju sebuma je već bilo reči. Prekomerno lučenje masnoće lica, dovodi do zapušenja pora, koje reaguju pojavom bubuljica. Unutar nje se stvara zapaljenski proces koji započinje dosta ranije nego što bubuljica izađe na površinu.

✔️Rešenje: Generalno se preporučuje upotreba nekomedogene kozmetike za negu masne kože lica, kao i izbegavanje preparata za negu na bazi ulja.

Bakterije izazivaju bubuljice

Prekomerno razmnožavanje bakterija na našoj koži, dovodi do nastanka bakterijskih akni i bubuljica, a kasnije i većih upala na našem licu.

Kakve su to bakterije koje pogoduju nastanku bubuljica, šta dovodi do njihovog stvaranja, i kako da im stanemo na put?

Najčešće se radi o bakteriji zvanoj P. Acnes (Propinionbacterium Acnes). Ona normalno živi na površini kože svakoga od nas. Kada dođe u kontakt sa sebumom (masnoća lica), dolazi do njegove ubrzane razgradnje i tada se stavaraju problemi, jer se po koži raznose bakterije.

Uzrok tome je nagomlilani sebum koji je zapušio pore i napravio bakterijsku infekciju.

✔️Rešenje: Lečenje bubuljica koje prouzrokuju bakterije se sprovodi antibiotikom, i uglavnom ga propisuju dermatolozi.

Gljivice kao uzrok bubuljica

Gljivična infekcija takođe može odgovorna za nastanak više vrsta bubuljica. Tada su u pitanju gljivične bubuljice. Gljivicu prenose životinje i ima ih svuda oko nas. Neke jednostavno i čine naš mikrobiom kože. Uglavnom se manifestuju upornim svrabom, koji dovodi do prekomernog crvenila i iritacije, pa klinička slika bude još lošija.

✔️Rešenje: Lečenje se sprovodi lekovima koji se nazivaju mikotici i obično obuhvataju i medikamente i kreme na istoj osnovi.

Stres kao okidač akni

Slobodno možemo reći da se pojava akni svrstava u ozbiljan zdravstveni problem koji u najblažem obliku zahteva medicinsko lečenje. Hroničan stres dovodi do poremećaja rada svih žlezda u telu, pa tako i rad nadbuburežne koja oslobađa hormon kortizol, za koji se smatra da je odgovoran za nastanak bubuljica od stresa.

Kortizol se luči kada ste pod stresom, on utiče na smanjenu proizvodnju kolagena i hijalurona u koži što dovodi do isušivanja kože. Dehidratacija podstiče još veću proizvodnju lučenja sebuma, što dovodi do nagomilavanja ulja u porama i tako nastaju akne. Kortizol utiče i na imuni sistem, probavni i celokupni neurološki sistem.

✔️Rešenje: probajte da eliminišete stres. Suočite se sa problemima, ne gurajte ih pod tepih – neće nestati. Pokušajte da se opustite, nađite hobi koji vas ispunjava, uživajte u malim stvarima. Imajte na umu da je stres stanje u našoj glavi i da samo od nas zavisi koliko ćemo neku situaciju shvatiti kao stresnu.

Hormoni kao glavni uzrok akni i bubuljica

Poznato je da su naši hormoni odgovorni za stvaranje akni. Bilo u kom periodu života da se nalazite, hormonski disbalans može dovesti do pojave bubuljica koje se jako teško uklanjaju. Bilo da ste tinejdžer pa imate pubertetske bubuljice, žena u trudnoći, pred menstrualni ciklus, povećana proizvodnja progesterona može dovesti do pojave bubuljica, jer je odgovorna za povećano lučenje sebuma.

Tu su i neki ozbiljniji i trajniji poremećaji hormona koji se manifestuju kroz određena stanja organizma kao što su policistični jajnici. Uostalom – saznajte više o hormonskim bubuljicama.

✔️Rešenje: Kada su hormoni uzrok bubuljica, onda je i hormonska terapija nešto što se nameće kao logično rešenje. Svakako, ona treba da bude praćena i adekvatnom spoljašnjom negom.

Ishrana (slatkiši) kao uzrok bubuljica

Zdrava i izbansirana ishrana je pola celokupnog zdravlja.

Pitate se kako?

Sirova hrana, sirovo voće i povrće, sadrži veliki broj vlakana koji nemaju visok glikemijski indeks, lako se metabolišu i razgrađuju, ne sadrže proste šećere i ugljene hidrate, već su izvor prioridnih vitamina. Njihovom konzumacijom, podstičete dobru probavu, lako varenje, brzu preradu i dugoročnu sitost koju vam pružaju. Uz njih nećete imati potrebu da grickate i unosite proste šećere u svoj organizam.

Prosti šećeri poput slatkiša, bele testenine, kofeina, pržene hrane i mleka, mogu izazavati akne, tako što telo luči više insulina za preradu, koji kasnije dovodi do skakanja hormona koji mogu povećati proizvodnju masnoće i pokrenuti nastanak bubuljica.

✔️Rešenje: Najbolje je da se uverite da li hrana izaziva akne, a zatim pređete na ishranu protiv bubuljica.

Sunce i Uv zračenje utiču na pojavu akni

Umeren boravak na Suncu je preporučljiv i zdrav za sve nas. Sunce nam obezbeđuje vitamin D koji je neophodan za normalno funkcionisanje imunog sistema. Svako izlaganje UV zračenju koje je veće od preporučenog, dovodi do niza problema sa kojima se naša koža svakodnevno susreće. Bubuljice od sunca su takođe na spisku.

One nastaju jer se javlja prekomerno isušivanje kože, gde ćelije kože proizvode višak sebuma što je jedna od glavnih uzoraka za nastanak akni.

✔️Rešenje: Izbegavajte boravak na jakom suncu. Ako je baš neizbežno, jako je važno da koža pre izlaska na jako sunce bude dobro hidrirana, gelirana i zaštićena odgovarajućim Uv faktorom.

Pušenje

Na pojavu akni, pušenje utiče tako što izaziva oksidativni stres i menja sastav sebuma. Dokazano je da pušači češće pate od problematične kože lica, do nekih 40% u odnosu na nepušače, nekih 10%.

✔️Rešenje: Ostavite cigarete.

Loša kozmetika

Jako je važno da prema tipu kože koji posedujete, prilagodite i vrstu kozmetike. Uvek je najbolja preporuka kozmetika  za akne na prirodnoj osnovi, koja nema nikakve hemikalije u sastavu i na koži ne izaziva alergijske reakcije.

✔️Rešenje: Masna koža ne voli preparate na uljanoj osnovi, jer će oni još pogoršati stanje sa bubuljicama, već za ovakav tip uvek birajte preparate u obliku gela, jer lako i brzo prodiru u duboke slojeve, a ne opterećuju kožu.

Suv tip kože voli ulja, ali ona na prirodnoj osnovi, koja ne štete licu.

Mobilni telefon kao uzrok bubuljica na licu

Novo pomodarstvo je dovelo i nove trendove, gde većina populacije, kako mlade tako i starije, u proseku pored telefona dnevno provede više od 12 sati. Obzirom da je telefon toliko puno i često dostupan u rukama svakoga od nas, jer jelte ne može se život bez njega zamisliti, sasvim je i logično da se najveći broj bakterija i nakuplja upravo u tom području.

Na ekranu telefona se mogu nakupiti bakterije sa ruku, ili okoline uzrokujući bubuljice na obrazima i bradi, gde je telefon u direktnom dodiru sa licem. Što je telefon duže u rukama svakoga od nas, veća je verovatnoća da će se bubuljice na licu samo dublje i brže širiti.

✔️Rešenje: Možete koristiti s vremena na vreme antibakterijske vlažne maramice da skinete bakterije sa površine ekrana. Ako mnogo telefonirate tokom dana, probajte da to radite uz pomoć blutut slušalice.

Puno šminke

Puno šminke donosi i puno problema. Puno masnoće, puno sebuma, puno zapušenih pora, gde koža lica ne dobija dovoljno kiseonika pa kao odgovor na to daje pojavu akni i bubuljica.

Previše pudera koji svakodnevno nanosimo na lice, zatvara pore i ne dozvoljava ćelijama kože da naprave balans u lučenju sebuma, već se višak masnoće nakuplja, a prljavština odozgo samo pripomaže u celokupnom zapaljenskom procesu. Pažljivo birajte i šminku i redovno je skidajte. Nekada je baš šminka uzrok bubuljica. To su takozvane kozmetičke akne.

✔️Rešenje: Dozvolite licu s vremena na vreme da diše i oslobodite ga suvišne šminke. Isprobajte skinimalizam

Zaštitne maske kao uzrok bubuljica

Zaštitne maske koje proteklih godinu dana ne skidamo sa lica, dovele su do pregršt problema sa licem, kako kod mladih, tako i kod starih osoba. Sami materijal od kojih su jednokratne maske napravljene koža ne podnosi dobro. Takođe, nošenje maske duže od 2h dnevno, dovodi do nakupljanja bakterija sa unutrašnje strane lica, gde je podloga za stvaranje bubuljica idealna. Ove bubuljice su čak postale i klasa za sebe i popularno ih zovemo maskne.

✔️Rešenje: vodite računa o čistoći maski i redovno čistitie lice

Trenje

U principu, trenje ne može da izazove nastanak novih bubuljica, ali itekako može da pogorša stanje već postojećih akni. Iritacija kože i crvenilo koje se javljaju usled svraba i češanja, pomažu bakterijama da se prošire po licu i izazovu nastanak novih bubuljica. Ovakva vrsta bubuljice naziva se mehaničke akne.

✔️Rešenje: Pokušajte da smanite uticaj trenja na kožu.

Lekovi

Upotreba puno lekova može ozbiljno da naruši imunitet u crevima i da izazove metaboličke probleme. Lekovi koji uglavnom utiču na pojavu akni su antidepresivi, antiepileptici i steroidi, hormonski lekovi. Kada se ošteti crevna flora, celokupno zdravlje biva narušeno, i tada nastaju svi problemi, tako i sa kožom lica.

✔️Rešenje: Od koristi nekad može da bude da se koriste dobri probiotici, koji čuvaju zdravlje u našim crevima.  Probiotik za akne dostupan i je i kao površinski tretman i pravi balans između dobrih i loših bakterija na licu. Promena terapije i zamenski lekovi nekad mogu da reše problem.

Znoj

Znojenje je prirodan proces koji naše telo proizvodi u momentima kada nam je previše toplo. Nikome znoj nije omiljen, naročito zbog mirisa koji nastupa, ali morate znati da sam znoj ne smrdi, već bakretije prisutne prisutne na koži i odelu koje nosimo.

Otuda i objašnjenje zašto akne nastaju kada se puno znojimo. Vlažna sredina je idealna za širenje bakterija, one tu žive, a bakterije izazivaju bubuljice. I to je čitav i celokupni proces kome moramo stati na put.

✔️Rešenje: redovna higijena, antiperspiranti koji smanjuju znojenje i odeća od prirodnih materijala u kojima koža može da diše.

Uzroci bubuljica po mestu nastanka

Možda mislite da je bububiljca jednostavno bubuljica- gde god da nastane. A nije baš tako. Ako vam se bubuljice pretežno javljaju na određenim delovima lica ili tela, onda ipak ima neka začkoljica. Saznajte koja u nastavku.

Uzrok bubuljica na bradi

Bubuljice na bradi obično se javljaju kao posledica variranja nivoa hormona koji se javljaju tokom puberteta, ili tokom menstrualnog ciklusa. Bubuljice na bradi uglavnom možete i da predvidite, jer se očekivano pojavljuju pred neki važniji događaj. Hormoni poput estrogena ili kortizola, dovode do aktiviranja uljanih ćelija kože, koje dovode do formiranja uljanih žlezda oko folikula dlake. Pore su tada zapušene i nastaju bubuljice.

Bubuljice na ovom delu tela nekad mogu biti i posledica ishrane.

Uzrok bubuljica na čelu

Akne vam se javljaju na čelu? Obično su to komedoni i mitiseri, a ređe ozbiljna stanja. Može se nekad pojaviti pojedinačni čir na koži. Njega po pravilu uzrokuju bakterije.

Neodgovarajuća kozmetika za kosu, balzami i maske koji sadrže visoki stepen ulja i silikona, dovodi do pojave akni na čelu, bez mnogo mogućnosti za njihovo uklanjanje. Ovo posebno ako nosite šiške.

Redovna higijena lica biće dovoljna preventiva za nastanak ovakvih bubuljica.

Uzrok bubuljica na obrazima

Obrazi su područje gde se akne često nastanjuju. Verovatno jer su jako često izloženi svim uticajima spoljašnje sredine. Bubuljice na obrazima mogu izazvati bukvalno svakakve sitnice, dve iznad gore navedeno, od ishrane, prljavštine do mobilnog telefona ili odeće neprirodnog m,aterijala. Loša posteljina takođe može biti uzrok pojave bubuljica na licu.

Uzrok bubuljica na nosu

Nos pripada takozvanoj T zoni lica koja je poznata po tome da se uvek prekomerno masti i uglavnom je problematična za negu i održavanja. Masnoća koja se tu nakuplja dovodi do nagomilavanja sebuma i začepljenja pora, koje kao odgovor daju zapaljenski proces. Važno je da se područje oko nosa redovno čisti tuferom i losionom shodno odabranim prema vrsti problema koju koža oko nosa ima.

Da li je uzrok akni kod odraslih isti kao kod dece?

Akne se kod odraslih javljaju i to u periodu od 30-50 godine života. Glavni uzrok tome je hronični stres koji uz kombinaciju ostalih loših životnih navika dovodi do pojave akni i bubuljica kod odraslih.

Uzrok pubertetskih akni

uzrok bubuljica na licu

Kod tinejdžera su akne nekako normalna pojava, iako ima dosta adolescenata koji takav problem nema. Bubuljice kod njih nastaju u periodu od 12. godine života i traju do otprilike 25. Tinejdžeri akne dobijaju zbog hormonskih promena koje dolaze sa dolaskom puberteta. Mogu biti i naslednog tipa.

Uzrok potkožnih bubuljica

Pojava potkožnih bubuljica uglavnom ukazuje da se u organizmu nešto dešava. Najčešće se radi o nekom zdravstvenom problemu, padu imuniteta, ili nekoj trenutno akutnoj upali u organizmu. Uzrok nastanka ovakve vrste bubuljica je hroničan stres koji traje duže vreme i ne odlazi po rešavanju problema. Nedovoljan unos vode može biti okidač za nastanak ovakvih bubuljica,jer koža nije dovoljno hidrirana pa odgovara ovakvom pojavom.

Nađi uzrok akni i već si na pola puta do čistog lica!

Kada dođe do pojave akni ili bubuljica, svakako je da se nećete osećati dobro. Znajte da su bubuljice prolazno stanje kože, za koje je od ključne važnosti da otkrijete šta ih izaziva.

Kada nađete uzrok nastanka, već ste na pola puta do čistog lica.

Bez obzira na uzrok iznutra – akne su ipak spoljašnji problem. Zato je dobar preparat protiv bubuljica kao površinski tretman nezamenljiv. Sada kada znate sa čim da se obračunavate, lakše ćete naći način borbe. Nekad je jedan, nekad treba da kombinujete više njih. Na kraju je ipak važno da pobedite!