Zbogom kesice na jagodicama. Evo šta pomaže!

Zbogom kesice na jagodicama. Evo šta pomaže!

Naučite kako da se otarasite otečenih kesica na jagodicama. Uz ove savete, umoran izgled nestaće sa vašeg lica. Nije teško, zato pročitajte i probajte.

Kesice na jagodicama ili stručno malarni edem su kesaste otekline smeštene na gornjem delu jagodice, upravo tamo gde se podočnjaci završavaju.

Obično se javljaju sa godinama i češće su kod osoba svetlije puti.

Okolini šalju neverbalnu poruku da ste bolesni ili umorni.Osobe koje ih imaju deluju nekako tužno i izgubljeno.

Nakon ovog formalnog objašnjenja mogu reći da je to jedna od gorih stvari koje mogu da nam se dogode na licu.

Kesice na jagodicama izgledaju kao neke male pokretne mešine ispunjene iznutra.

Ne postoji način da izgledamo sveže, mladoliko i zdravo, pre no što ih se rešimo.

Uzroci nastanka kesica na jagodicama

Ovde nas interesuje koji su to razlozi da nam se pojavi ova nepravilnost na licu.

kesice na jagodicama uzrok

Kesice na jagodicama nastaju usled:

 • Alergija
 • Pušenja
 • Godina
 • Genetike
 • Problema sa sinusima
 • Slaba limfna drenaža

Razvijaju se kada mišići ispod oka ( posebno mišić orbicularis oculi), zadužen za pokretanje kapka, omogućava zatvaranje oka, počne da slabi i degeneriše se.

Kada imate otečene kesice na gornjem delu jagodica to znači da je došlo do strukturalnih promene unutar tog dela kože. Kolagenska i elastinska vlakna su tu popucala. Usled ovog oštećenja tu se skuplja tečnost a kao rezultat se javljaju otečene kesice koje baš kvare izgled svakog lica.

Ukoliko se ništa ne preduzme one postaju sve izraženije i izgledaju sve gore. Kod pojedinih osoba ovi kesasti otoci na licu čak poprimaju jako crvenu boju..

Kesice na jagodicama se pogoršavaju usled pretrane konzumacije soli i zadržavanja tečnosti u organizmu.

Kapci su najosetljiviji deo lica.  Koža na gornjim i donjim kapcima je jako tanka.

Sa protokom godina, oni prvi trpe značajne promene. Gornji kapak se obično spušta dok se na donjem stvaraju kesasti podočnjaci.

Taj deo lica ispod samih podočnjaka, na jagodicama često izgleda kao nastavak teških podočnjaka samo što je nekako smešten po sred lica i kvari izgled još više nego sami podočnjaci.

Kesice na jagodicama se razlikuju od podočnjaka

Kesice na jagodicama nekako idu zajedno sa vrećastim podočnjacima zato što izgledaju kao njihov produžetak. Ipak ove dve nepravilnosti na licu se razlikuju.

Postoje 3 osnovne razlike koje malarni edem razlikuju od vrećastih podočnjaka:

 • Poreklo: kesice na jagodicama su rezultat kože oštećene na donjem kapku i obrazu od sunca. Veruje se da na njih utiču kontrastne mišićne sile tokom godina čovekovog života . Nasuprot tome, vrećice donjih kapaka nastaju  zbog ispupčavanja potkožne masti . Ova pojava se povezuje sa starenjem. Sa protokom godina, potkožna mast raste u orbiti oka, a atrofira u drugim regijama lica. Uz to, mišićna struktura lica slabi, facijalni mišići se opuštaju i gube tonus i kesice ispod očiju postaju još izraženije usled oslabljenog volumena lica.
 • Položaj: Druga razlika je mesto na licu na kome se formiraju. Dok su podočnjaci smešteni direktno ispod donjeg kapka, kesice na jagodicama, kao što sam termin kaže, počinju tamo gde završavaju podočnjaci. Od gornje ivice jagodica ispod oka pa na niže ka sredini jagodica.
 • Različiti su na dodir:Treća razlika se odnosi na osećaj kada se dodirnu.Kada dodirnete kesice na jagodicama, one su mekane i imate utisak da su ispunjene tečnošću. Možete ih prstom pomerati sa jedne na drugu stranu.

Kesasti podočnjaci su tvrđi, smešteni dublje pod kožom i ne možete ih lako pomerati tamo-amo.

Osobe sa kesicama ispod očiju sklonije su razvoju kesica na jagodicama.

Mnogi ljudi za ovaj problem traže pomoć plastičnog hirurga. Po nekad ovaj tip korekcije nije baš najbolja odluka.

Zapravo, ukoliko se ide na korekciju, važno je da se radi i korekcija podočnjaka i kesica na jagodicama. Uradi li se samo jedno, a drugo ne, neće se mnogo dobiti na poboljšanju izgleda. Naprotiv, izgled se čak može i pogoršati.

Šta možemo sami protiv kesica na jagodicama?

Iskreno, osobe koje ih imaju svojim izgledom šalju okolini lošu poruku o sebi.Obično to nije daleko od istine u smislu da najčešće zaista loše tretiraju sebe u jednoj ili više oblasti svog života.

Budimo realni, za zdravlje, lep mladalački izgled i svežinu potrebno je malo samodiscipline, malo truda i određeni plan kako želimo da izgleda naš život. Sve to sabrano zapravo znači da je potrebno malo više ljubavi prema sebi.

 • Ok, ako palite dvadesetu cigaretu od jutros sada kad ovo čitate, izvinite na komentaru ali ne bih baš rekla da volite sebe.
 • Ukoliko svako malo posežete za čipsom, kafom, hranite se čime stignete a fotelja pred TV-om vam je najbolji priatelj, ne čudi me što svaki dan nalazite po neku manu na svom licu.

Organizmu je potrebna zdrava izbalansirana ishrana sa puno vitamina i minerala, Omega-3 masnih kiselina i antioksidanata.

Potrebno vam je kretanje, neka aktivnost koja će vas naterati da se oznojite, pokrenete cirkulaciju tečnosti u organizmu. Potrebno vam je vazduha i sunca.

Bacite alkohol, cigarete, slano, masno, prerađeno. Uvrstite superhranu u svoj meni.

Budite uvereni da je nekada i sama promena životnog stila dovoljna da sa lica obriše taj tužni trag beskrajnog umora, sivila i nadutosti.

U promenu životnog stila ubrajami preparate koje stavljate na svoje lice.

Kozmetika protiv kesica na jagodicama

Svi mi kao volimo sebe i svoje lice, a da nas pitaš šta sadrži naša krema, gelovi za pranje, puderi…Pojma nemamo – sa časnim izuzecima.

Ana je jedan od njih. Otkako je počela da vodi računa o tome šta stavlja na svoju kožu, njeno lice je sinulo. Rešila je opuštene kože i zategnula lice i sada izgleda nekoliko godina mlađe. Podelila je svoju iskrenu priču sa nama. Šta joj je pomoglo, saznajte na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Ljubav prema sebi, drage moje ,podrazumeva brižan odnos prema svojoj koži.

Možda vam se mic po mic u lice uselila alergija ne neki sastojak kreme za lice. Možda je vaša koža prečesto pokrivena debelim neprobojnim slojem pudera prepunog hemikalija pa ne diše. Obustavili ste joj razmenu materija sa okolinom.

Da skratim priču, ukoliko idete ka tome da promenom životnog stila uklonite ili bar ublažite kesice na jagodicama  sad odmah, ne nakon ovog teksta, zapamtite gde ste stali i uzmite svoj neseser. Iščitajte sve deklaracije i bacite sve što nije napravljeno na prirodnoj bazi.

Ovim postupkom ćete ukloniti možda i više od jednog uzroka otoka na jagodicama, podočnjake,iznenadno kijanje, peckanje očiju i svašta još.

Kada ste to uradili, idite na sajt neborela.com i naručite prirodnu kremu protiv bora, fleka i podočnjaka.

Nakon par dana kada krema stigne na vašu adresu, čarolija može da počne.

Prirodna kozmetika je imperativ savremene žene koja drži do sebe.

Ne zavaravajte se da hemikalije i sintetičke supstance iz vaših preparata ostaju na površini vaše kože. Uostalom, svi preparati se reklamiraju da duboko prodiru i neguju iznutra. Obustavite trovanje kozmetikom i to neka vam bude prvi korak na putu promena koje za cilj imaju uklanjanje kesica na jagodicama ali doneće i mnogo više.

Pritiskom protiv kesica na jagodicama

Ukoliko kesice na jagodicama dalje opstaju, tretman direktinim pritiskom na tu oblast može biti od pomoći.

Molarni edem predstavlja limfnu tečnost koja se spustila u porkožni prostor.

Direktnim pritiskanjem nekoliko puta po 10 sekundi ubrzava se razlaganje otoka.Ovaj tretman se izvodi nekoliko puta dnevno.Svakako, pritiskanjem kritičnih mesta nećete ispeglati kožu koja visi i već ćete samo podstaći pražnjenje nakupljene tečnosti.

Peglanje viseće kože na jagodicama možete započeti masažama lica.

Za popravljanje tonusa mišića na licu, zatezanje kože, bolju prokrvljenost i limfnu drenažu lica možete koristiti masažere za lice.

Osim masažera postoji i niz tehnika masaže lica kao što su Zogan masaža ili pak Gua Sha masaža lica. Svaka masaža pospešuje protok limfe i krvi kroz ćelije kože, zagreva je i popravlja razmenu materija, a samim tim smanjuje i kesice na jagodicama.

Dodate li tome dobru kremu protiv bora koja će učvstiti kožu – na najboljem ste putu da se suprotstavite ovom problemu.

krema za kesice na jagodicama

Vežbe za uklanjanje kesica na jagodicama

Rekli smo već da je kod nastanka kesica na jagodicama u pitanju i slabljenje mišića koji pokreće kapak.Potrebno ga je ojačati kako bi se i koža preko njega zategla.

Inače facijalne vežbe bi trebalo da vam postanu stalna navika.

Naivno je verovati da je odlazak u teretanu zarad održavanja mišića tela važniji od održavanja kondicije facijalnih mišića. Uostalom, ne možemo očekivati mladalačku zategnutu kožu lica na opuštenim mišićima.

Zainteresujte se malo za facijalnu gimnastiku i upražnjavajte je redovno.

Osim lepote ona pruža i oslobađanje od nakupljenog stresa i relaksaciju.

Fileri i kesice na jagodicama

Nakon postavljanja filera u lice, kesice na jagodicama mogu postati još uočljivije.

Dva su razloga za ovo.

 • Prvo što fileri postavljeni u lice generalno izazivaju otok lica. a neki od ovih otoka prosto nađu svoj put i preliju se u malarni edem. To dovodi do pogoršanja izgleda kesica na jagodicama.
 • Drugi problem je što se fileri često postavljaju u podočnjake kako bi se oni uklonili ali i direktno u kesice na obrazima. Fileri na ovom mestu imaju vrlo ograničenu ulogu i trebalo bi ih primenjivati samo kod mladih pacijenata koji imaju istinsko udubljenje o oblasti unutrašnjeg donjeg kapka.

Mišljene stručnjaka da je pogrešno pokušavati kamuflažu kesica na jagodicama pomuću filera, jer ova intervencija vrlo često daje nejednake rezultate, asimetriju.

Internet često preplave fotografije neuspelih plastičnih operacija na kojima lica izgledaju izobličeno, asimetrično, otečeno i sve samo ne lepo.

Uspešno postavljeni fileri koji za cilj imaju kamuflažu kesica na jagodicama se postavljaju u nameri da se otok izravna sa ostatkom lica. To se radi tako što se fileri ubacuju okolo kesica kako bi se zapravo ostatak lica izravnao sa njihovim sadašnjim nivoom.

Ovo je upravo suprotno onome što vi zaista želite. Vi želite da oni nestnu a ne da se zakamufliraju kakvim god “malterisanjem” i još više podignu.

Drugi kozmetički tretmani za uklanjanje kesica sa jagodica

Postoje tri tretmana za koje lekari tvrde da mogu da eliminišu problem kesica na jagodicama:

 • PRP tretman-predstavlja ubacivanje krvne plazme obogaćene trombocitima. Budući da se PRP dobija iz sopstvene krvi pacijenta, mogućnost upalnog procesa i alergijskih reakcija u vidu odbacivanja stranog tkiva je svedena na minimum.

Nedostatak ovog tretmana je što se mora ponoviti najmanje 3 puta. Vremenski razmak između tretmana je mesec dana. Nakon toga, jednom u šest meseci se radi tretman za održavanje stečenih rezultata.

 • -Druga uspešna metoda zove se hijaluronidaza i za nju tvrde da je puno efikasnija i da u potpunosti uklanja kesice na jagodicama.

Hijaluronidaza predstavlja enzim koji se ubacuje u regiju nakon što se ubrizga hijaluron. Ovaj enzim omogućava da se hijaluron otopi.

Zahvaljujući njenoj osobini da se može koristiti za značajnu redukciju otoka tkiva ona se mezoterapijskim iglama ubrizgava u kesice na jagodicama.Rezultati se uglavnom postižu samo jednim tretmanom. Samo retko se dešava da se tretman mora ponoviti još jednom da bi se došlo do zadovoljavajućeg rezultata.

 • Treći tretman su hijaluronski fileri kojim se podiže deo jagodica oko kesica na jagodicama.Kada se podignu jagodice, tkivo se zategne u toj regiji što dovodi do smanjivanja podočnjaka i kesica na jagodicama.

Popravljanje stanja kesica na jagodicama radi se i tretmanom laserskog obnavljanja kože. Ipak, naišla sam na podatak da mnogi lekari ne rade uklanjanje kesica na jagodicama. Zašto? Zato što je uprkos obećanjima na sajtovima klinika i video klipovima, prognoza rezultata ovog zahvata neizvesna.

Kad se sve sabere svi su izgledi da je najbolje delovati preventivno, a u nastavku ćemo videti i kako da sami popravimo stanje malarnog edema.

Kako sakriti kesice na jagodicama

Dok ne uklonite kesice sa jagodica svakako želite da svoj izgled popravite što je bolje moguće.

Jasno je da je šminka glavni adut u toj kamuflaži.

 • Nanesite kvalitetan korektor na kesice na jagodicama. On se nanosi tapkanjem jagodicama prstiju nikako razmazivanjem. Nanesite obilato ali dobro utapkajte. Korektor treba da bude za nijansu svetliji ili u nijansi vaše kože. On bi trebalo da pokrije diskoloracije i smanji vidljivost otoka na jagodicama.
 • Preko korektora dolazi odgovarajući tečni puder za bore ili tonirana krema. Sve ujednačite utapkajte i završite sa sa par diskretnih poteza četkicom za konturisanje obraza. Ukoliko imate izražene kesice na jagodicama ne preterujte sa šminkom.

Klonite se intenzivnih nijanski senke i ruža i radije birajte nude tonove ruža, rumenila i senke za oči,

Kako sprečiti nastanak vrećica na jagodicama

Uvek ističemo da genetiku ne možemo pobediti, ali uvek možemo ublažiti pojavni oblik onoga što je neminovno.

Ukoliko je u vašem životnom stilu sve drugo na mestu genetika ima mnogo manje šanse da se manifestuje.

 • Negujte zdrav život, zdravu ishranu, fizičku aktivnost i zdrave navike.
 • Štitite lice SPF preparatima svaki dan, a ne samo po jakom suncu.
 • Ostavite alkohol i cigarete.
 • Negujte svoje lice prirodnim preparatima koji sadrže bioaktivne materije.Ovi preparati vam svakodnevno obnavljaju ćelije kože.

Na taj način se deluje preventivno na pojavu nepravilnosti na licu pa i kesica na jagodicama. A po svemu sudeći, to je i najbolje što možete uraditi protiv njih.