Micelarni šampon je pravi hit, a evo i zašto!

Micelarni šampon je pravi hit, a evo i zašto!

Micelarni šampon je senzacionalni izum uz koji konačno možete prati kosu svaki dan. Zašto je tako poseban? Nastavite sa čitanjem i otkrijte lice i naličje micelarnih šampona.

Kada se pojavila micelarna voda, nakon prvobitne skepse shvatili smo da je to proizvod koji će zameniti sva naša dotadašnja sredstva za čišćenje lica.

U sledećoj fazi razvoja kozmetičke industrije, dobili smo micelarni šampon.

Istražujemo da li je i on jedan od onih nezamenljivih proizvoda ili samo još jedan marketinški trik. 

Šta je micelarni šampon?

Micelarni šampon sadrži posebne molekule-micele koje kao magnet privlače masnoću i nečistoće sa kože glave i kose.

pranje kose micelarnim šamponima

Bez namere da ulazimo u komplikovana hemijska objašnjenja, micele su maleni (2-5nm) lipidni molekuli sfernog oblika koji se formiraju u vodenom rastvoru. Nastaju zahvaljujući svojoj dvopolnosti. Jedan pol je hidrofilni, što znači da privlači vodu dok je drugi pol lipofilni-privlači ulja.

Ovo micele čini odličnim agensom koji tokom šamponiranja kose na sebe, poput magneta privlači višak sebuma pomešanog sa nečistoćama, a u trenutku ispiranja ti molekuli se vezuju za vodu i sa njom odlaze ostavljajući čistu kosu i kožu glave.

Na neki način, micelarni šampon bi se mogao uporediti sa šamponom za dubinsko pranje kose. Oni uklanjaju nakupljene masnoće i nečistoće sa površine vlasi i vlasišta. Međutim za razliku od šampona koji dubinski čiste kosu, micelarni šampon se može koristiti svakodnevno. Na taj način izostaje stvaranje naslaga nečistoća i ostataka preparta pa vam dubinsko pranje neće ni biti potrebno.

Šta kada vam je kosa tolio suva, iskrzana i opada? Sara je bila u baš takvom problemu. Šta nije probala, između ostalog i micelarni šampon. Nije bilo pomoći sve dok nije pronašla prirodan način koji joj je pomogao da oporavi svoju kosu. Njena kosa sada raste brzo, sjajna je, gusta i zdrava. I vaša može biti takva ako probate njen trik. Kakav je to trik, pročitajte na ovom linkuhttps://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

U čemu je razlika između micelarnih i regularnih šampona?

Nije tajna da dobar dobar deo regularnih šampona isušuje kosu. Oni spiraju masnoću i nečistoće ali istovremeno isisavaju vlagu iz kose i vlasišta. Mi onda posežemo za regeneratorom kako bismo koliko toliko rehidrirali kosu.

Vremenom, ovo dovodi do iritacije kože glave, kosa postaje suva a boja kose bledi.

Upotrebom micelarnog šampona ovi loši efekti regularnog šampona se značajno smanjuju ili u potpunosti izostaju.

Micelarni šamponi su blaži i sa njima ne morate da brinete da li prečesto perete kosu.

Šta još treba znati o micelarnom šamponu?

Micelarni šamponi se deklarišu da uklanjaju nečistoće i višak sebuma sa kose, a da su pri tom toliko blagi da ih možete koristiti svaki dan. Tehnički gledano svaki šampon je micelarni šampon jer sadrži neke molekule koji privlače prljavštinu i masnoću i tako je otklanjaju sa kose.

Stručnjaci nas upozoravaju da i micelarni šamponi mogu sadržati sastojke koji su štetni za kosu.

Naravno, ne treba da upadnete u paranoju i prestanete da perete kosu. Samo, čitajte pažljivo deklaracije i razmislite šta je još bolja alternativa tako hvaljenom micelarnom šamponu.

Micelarni šampon za rast kose

Interesovalo me je da li postoji micelarni šampon namenjen kosi koja pojačano opada. Tražila sam i našla jedan. Ovaj šampon nežno čisti, čuva zdravlje kose, sprečava opadanje, ubrzava rast kose…ukupno ima 8 funkcija i oznaku 8u1.

Opadanje kose koje izlazi iz okvira 100 vlasi na dan je ozbiljan problem i nikada ne dolazi bez razloga. Pogrešni preparati za negu su jedan od čestih razloga.

Meni ne ulivaju ti XYu1 preparati baš mnogo poverenja, kao ni ljudi koji odlično rade pet poslova.

Ukoliko vam kosa pojačano opada posavetujte se sa trihologom koji će utvrditi pravi razlog i predložiti vam prirodni šampon protiv opadanja kose.

Prirodna alternativa micelarnim i ostalim šamponima

Već odavno smo se složili da su hemikalije neprijatelj broj jedan zdrave i lepe kose. A gde nema hemikalija, ili ih ima najmanje?

Odgovor je više nego jednostavan: U prirodnim šamponima za kosu.

Prirodna kozmetika polako ali sigurno osvaja svoje pozicije u svetu preparata za negu lepote. Zašto? Zato što rapidno raste svest o štetnosti hemikalija. Iz naftalina se izvlače davno zaboravljeni spisi tradicionalnih medicina i narodnih lekova. U fokusu su ponovo prirodna ulja i lekovite materije dobijene iz lekovitog bilja. Upravo ovi sastojci potpomognuti bioaktivnim materijama prirodnog porekla su osnova prirodnih šampona

Sa ovim proizvodima nema promašaja.

Još jedan važan benefit njihov je što u jednom proizvodu dobijete i higijenu i dodatnu negu u vidu reparacije oštećenja, pospešivanja rasta, uklanjanja peruti i slično. Prirodni šamponi peru i leče vašu kosu. Tada ne morate svoju kosu ugušiti ispod slojeva raznih preparata od kojih svaki naredni popravlja štetu koju je učinio prethodni.

Koja je uloga micelarnog šampona?

Ne očekujte čuda od micelarnog šampona. Naime naviknuti smo da nam se uz šampon obećavaju razna magična dejstva u smislu sjaja, volumena, bržeg rasta kose i …ma znate već. Micelarni šampon ima vrlo jednostavnu formulu i namenjen je isključivo uklanjanju nečistoća sa kose i kože glave.

Glavni benefit ovog šampona je u činjenici da micele pomažu da nakon pranja dobijete što je moguće čistiju kosu, a da šampon pri tom ne deluje previše agresivno. Nakon pranja micelarnim šamponom imate osećaj da vam je kosa bolje hidrirana nego sa regularnim šamponima.

Ipak, ukoliko ste prešli na micelarni šampon to ne znači da treba da bacite regenerator.

Ovaj šampon vam neće dodatno isušiti kosu ali joj neće ništa ni dodati u smislu nege.

Nakon pranja micelarnim šamponom, primenite na uobičajeni način kvalitetan regenerator. 

Kome najbolje odgovara micelarni šampon?

Pojedini tipovi kose će  više od drugih imati koristi od ovog šampona . Prve na listi je tanka i opuštena kosa.

Super je to što micelarni šamponi ne otežavaju kosu zahvaljujući svojoj laganoj formuli i zato su savršeni za lagane paučinaste vlasi osoba sa tankom kosom.

Generalno, micelarni šampon je pogodan za:

  • Srednju do tanku kosu.
  • Farbanu kosu sa koje nežno uklanja nečistoće ne oštećujući boju
  • Za svakodnevno pranje kose

Micelarni šampon i masna kosa

Snaga micelarnog šampona ima svoje granice. Svi su izgledi da neće dati dobre rezultate na zaista masnoj i prljavoj kosi opterećenoj dugotrajnim naslagama ostataka preparata za negu.

Tada je ipak bolje da se okrenete šamponu za dubinsko pranje kose ili nekom specijalnom šamponu za masnu kosu.

Masna kosa vas lako može navesti na krivi trag. U želji da je odmastite posežete za agresivnim šamponima. Ovi uklanjaju svu masnoću sa vlasi i kože glave. Vaše lojne žlezde to shvataju kao signal da treba da proizvedu više sebuma. Vi ste sada u situaciji da ne znate čime da operete kosu. 

Prirodni šamponi su rešenja za vaš problem. Kada se uz pomoć aktivnih materija iz prirode rad vaših lojnih žlezda dovede u normalu onda možete koristiti blage micelarne šampone.

Micelarni šampon za suvu kosu

Sama opaska da je ova vrsta šampona blaga i pogodna za svakodnevno pranje kose može da vas zavara ukoliko vam je potreban šampon za suvu kosu. MIcelarni šampon blago čisti ali nije dizajniran da hidrira kosu. Ukoliko je vaša kosa kovrdžava, lako se mrsi ili suva i debela, za vas su drugačije vrste šampona. Vi svakako treba da izbegavate svakodnevno pranje kose.

Ipak, micelarni šamponi su relativno novi na tržištu i još ne postoji dovoljno iskustava sa njima. Cena ovih šampona je vrlo pristupačna. Bocu od 400ml možete pazariti za manje od 300 dinara.

Stoga sebi priuštite luksuz da eksperimentišete. Isprobajte ga ma koji tip kose da imate. Moja ideja je da bi bilo zgodno imati micelarni šampon za one prilike kad vam kosa nije prljava ali ipak želite da je osvežite jednim šamponiranjem kako biste joj vratili svežinu i prijatan miris.

Tada vam svakako ne treba težak niti agresivan šampon i onaj sa micelama može biti pravi izbor.

Da li je micelarni šampon dobar protiv peruti?

Micelarna tehnologija pranja kose deluje na drugačiji način od regularnih i šampona protiv peruti. Micele kao sunđer skupljaju ljuspice peruti i bakterije sa kože glave. Imajući u vidu da vam ovaj šampon pri tom neće isušiti i iritirati vlasište deluje kao mnogo bolja opcija za održavanje i lečenje osetljivog vlasišta osoba koje pate od peruti. Uz to postoji mogućnost da prelaskom sa teških regularnih šampona na micelarni, vaša potreba za lečenjem peruti prosto nestane jer je više ne budete ni imali. Štetne hemikalije se navode kao čest uzrok pojave peruti.

Kvalitet vode za pranje kose i micelarni šampon

Da li ste znali da kvalitet vode kojom peremo kosu utiče na njeno opšte stanje?

Svi smo čuli da se govori o tvrdoj vodi, šta to znači?

Tvrdoća vode predstavlja stepen prisustva soli kalcijum karbonata i magnezijum sulfata u njoj. Što je ovo prisustvo veće to je voda tvrđa.

Tvrdoća vode zavisi od sastava zemljišta kroz koje prolazi.Za određivanje stepena tvrdoće vode koristi se nemačka skala dH. Voda u našem regionu je obično srednje tvrda do tvrda15-22dH. Posledice su vidljive na slabo opranom vešu, propadanju mašina za pranje veša i sudova, fleke na posuđu i slično. 

Na kosi, tvrda voda ostavlja svoj potpis u vidu krute kose. Vremenom se ostaci kamenca talože na vlasima. Tvrda voda podstiče lomljenje kose.

Prirodna kosa bolje podnosi tvrdu vodu od farbane i blajhane kose. Dok prirodna kosa bolje uspeva da zadrži željeni oblik, hemijski tretiranu kosu tvrda voda čini nemogućom za oblikovanje.

Ukoliko perete kosu tvrdom vodom, micelarni šampon može biti dobro rešenje . Naime stručnjaci kažu da bi čestim pranjem kose zajedno sa nečistoćama, micele trebalo da odnesu i kamenac koji se iz vode zadržava na vlasima.

Druga opcija je da svakih 15 dana operete kosu šamponom za dubinsko pranje.

Najbolji micelarni šampon

Sad kada sam vas zaintrigirala već merkate prvu drogeriju. Međutim, opet vam ostaje pitanje koji brend izabrati.

šampon sa micelama

Ja uvek mislim da je za početak najpametnije birati novi proizvod od brenda u koji već imamo poverenja. Ukoliko nemate takav brend, izdvojili smo za vas najbolje micelarne šampone:

Pantene micelarni šampon

Zaista verujemo da vaša kosa zaslužuje isto onoliko ljubavi i pažnje koliko posvećujete nezi lica. Formulisan na bazi micela-uljastih mikročestica potopljenih u vodu, micelarni  šampon čudesno uklanja mikročestice nečistoća i sebuma sa kose i kože glave na najnežniji mogući način.

Stoga šta ima pametnije nego ugraditi micelarnu vodu u šampon za kosu. Ovo su upravo učinili tehnolozi brenda Pantene. Kreirali su micelarni šampon koji ima provitaminsku formulu obogaćenu antioksidantima. Ovaj šampon bi pored detaljnog pranja kose trebalo da je nahrani i detoksikuje.

Nivea micelarni šampon

Ukoliko ste pomislili da će ijedan ozbiljan brend propustiti priliku da kreira novi proizvod i tako uhvati korak sa globalnim kretanjima onda ste u zabludi.

Nivea ima detoks micelarni šampon za kosu.

Reklamira se kao veoma blag a u sebi sadrži limetu i organski zeleni čaj. Namenjen je vlasištu i kosi pod stresom. Pored ovoga, imate od brenda Novea nam dolazi i micelarni šampon za farbanu kosu sa malinom, micelarni šampon za suvu kosu, za masnu kosu i onaj za osetljivu kosu i kožu glave.Pakovanje od 400ml košta 275,00 dinara

Syoss

Ukoliko preferirate ovaj brend oni imaju micelarni “pure” šampon namenjen normalnoj do gustoj kosi. Piše da ne sadrži silikone ni parabene kao ni veštačke boje i mineralna ulja. Pošto su micelarne vode uglavnom namenjene tankoj i slaboj kodi, ovaj brend može biti vaš izbor ukoliko imate jaču kosu.

Iskustva sa micelarnim šamponom

Među potrošačima se oseća blagi zamor da ne kažem smorenost. Svakoga dana se pojavljuju novi proizvodi koji se raklamiraju kao ultimativno neophodni. Mi žene smo toliko radoznale da ne možemo a da ne probamo svako novo kozmetičko čudo. 

Ipak iskustva su raznovrsna, jedni se žale da im je određeni micelarni šampon izazvao nesnosan svrab glave drugi da im je kosa grozno masna već za 24 sata. Naravno ima i onih koji kažu da im je za sada prija. Kao i uvek, ne možete znati dok ne probate.

Da li će vam micelarni šampon odgovarati zavisi od potreba i tipa vaše kose, njenog stanja i vaših navika vezanih za negu kose. To zavisi i od sastava pojedinog šampona. 

Pre kupovine dobro razmislite šta vam zapravo treba i birajte proizvod sa oznakom baš za vaš tip kose. Obavezno pročitajte sastav jer možda micelarni šampon koji ste izabrali sadrži materiju za koju znate da vas iritira. Tada izaberite neki drugi brend. Ključ je u poznavanju potreba svoje kose ali i sastava proizvoda.