Sprečite opadanje trepavica na vreme, da ih ne izgubite sasvim

Sprečite opadanje trepavica na vreme, da ih ne izgubite sasvim

Ukoliko je opadanje trepavica vaš problem skoro je sigurno da nešto radite pogrešno. Naučite kako da ga sprečite i steknete filmski zavodljiv pogled.

Trepavice su mnogo više od ukrasa oka. One štite oko od upadanja stranih tela u vidu trunčica, prašine i slično koji mogu da oštete oko, ometaju vid i mogu da dovedu do infekcije oka i ozbiljnih problema.

Priroda je to uredila tako da instiktivno trepnemo svaki put kada oku preti bilo kakva opasnost.

Trepavice rastu, opadaju i obnavljaju se u prirodnom ciklusu koji traje 6-10 nedelja. Mehanizam rasta i opadanja trepavica je isti kao i onaj svojstven vlasima kose na glavi. Dakle svaka dlačica ima fazu rasta, mirovanja i opadanja. 

Normalno je da vam opadne 1-5 dlačica svakoga dana.

Zašto opadaju trepavice?

Kao dete, radovali ste se kad nađete otpalu trpavicu, stavite je između kažiprsta i palca, dunete i poželite želju. Sad kada ste odrasli, više vam nije zabavno kada otkrijete da vam opadaju trpavice.

Prvo što se zapitate je da li će nova narasti na mestu opale dlačice.

Baš kao i kosa i opale trepavice rastu ponovo sledeći svoj prirodni ciklus obnavljanja.

Prosečna odrasla osoba ima po 100-150 trepavica u gornjem kapku i 50-75 na rubu donjeg kapka na svakom oku.

Svaka dlačica ima svoj ciklus rasta koji se odvija u tri faze:

Anagena faza 

Ovo je period rasta. Uobičajeno ova faza traje dve nedelje. Ukoliko vam trepavica otpadne tokom perioda rasta ona neće odmah početi iznova da raste.

Katagena faza 

Predstavlja kraj faze rasta, folikuli se pripremaju za fazu mirovanja. U svakom trenutku imate 2% trepavica koje su u ovoj fazi koja traje 1-3 nedelje.

Telogena faza

Ova faza traje najduže, 4-9 meseci. Smatra se periodom mirovanja pre no što vam trepavica ispadne i na njenom mestu počne da raste nova.

U svakom trenutku imate trepavice koje su neke  uprvoj, neke u drugoj a neke u trećoj-fazi opadanja.

Prirodno je da dnevno izgubite pet dlačica iz trepavica čak i kada to neprimetite. Ovo se smatra kao normalno opadanje trepavica i ne treba da vas brine.

Kada opadanje trepavica postane intenzivnije govorimo o medicinskom fenomenu poznatom pod imenom madarosis i može biti znak nekog oboljenja unutar oka ili na nekom drugom mestu u telu.

Medicinske uzroke opadanja trepavica ostavićemo lekarima iskreno se nadajući da vam trepavice neće opadati iz nekog ozbiljnog razloga.

Kozmetički razlozi opadanja trepavica

Jedan uzrok opadanja trepavica koji je vrlo čest i možete ga eliminisati i tako sačuvati zavodljivi pogled kome niko neće odoleti, tiče se vašeg ponašanja prema sopstvenim trepavicama i iritacija izazvanih kozmetičkim proizvodima.

Ukoliko su vam vlasi na glavi ok, tj. ne opada vam kosa niti dlačice iz obrva onda je uzrok opadanja trepavica sigurno da tako kažemo kozmetičke prirode.

Anđela je imala takav problem. Tanke i slabe trepavice i jedva vidljive obrve. Sa njima jednostavno nije bila u trendu. Tražila je način da joj treavice i obrve porastu i da konačno i ona ima zanosan pogled ispod savršeno oblikovanih obrva. Uspela je u tome. Na jednostavan i prirodan način došla je do dugh trepavica i gušćih obrva. To možete isprobati i vi. Šta joj je pomoglo, saznajte iz njene priče,  na ovom linku: https://minutzamene.com/imam-duge-i-guste-trepavice/

Skup vaših navika koje mogu biti uzrok opadanja trepavica ovde ćemo jednim imenom zvati kozmetički uzroci. Evo koji su najčešći:

 • Predugo prisustvo šminke na kapcima. Prava dama uvek skida nakit kad uđe u kuću, ali isto tako i šminku. Našmikali ste se ujutru za posao a skinuli ste šminku tek u ponoć pred odlazak na počinak. Imajte milosti prema svojoj koži. Senke i olovke za oči, ali i maskare za trepavice neka budu prisutne na vašem licu samo onoliko koliko je neophodno. Ovo se posebno odnosi na dame koje vole obilnu i jaču šminku.
 • Upotreba i uklanjanje veštačkih trepavica.Veštačke trepavice kada su kvalitetne i vešto zalepljene učini da izgledate vaaaauu. Međutim za njihovu aplikaciju koristi se lepak, specijalizovani ali još uvek samo lepak.On deluje na rub kapka, baš tamo gde su folikuli iz kojih rastu trepavice. Uklanjanje lepka takođe podrazumeva vučenje i uvek vas skrati za po neku prirodnu trepavicu.
 • Alergija na maskaru. U sastavu maskare za trepavice koju koristite može postojati sastojak na koji ste alergični. Uglavnom alergijski reagujemo na konzervanse i boje i mirise kao i prisustvo životinjske masti. Kapci odreaguju peckanjem, svrabom crvenilom i otokom.Maskara kojoj je istekao rok trajanja takođe može svojim pokvarenim sastojcima izazvati alergiju.
 • Alergija na lepak za aplikaciju veštačkih trepavica.Verovali ili ne ima žena koje lepak za trepavice shvataju vrlo olako i čak ga kupiju u kineskim radnjama. Ovo najčešće rade lakomislene tinejdžerke koje ne razmišljaju o posledicama već o uštedi džeparca. Lepak za trepavice koji u sebi sadrži lateks najčešći je izazivač alergija.

Opadanje trepavica od stresa

Trihotilomanija je bolest ili kod koje emocionalni ili psihički stres dovodi do navike da osoba sama sebi čupka trepavice

Svako se na svoj način bori sa stresom. Na jednoj strani su oni koji su jačeg mentalnog sklopa i stres prevazilaze na konstruktivne načine. Drugi sa slabijom moći kanalisanja stresnih stanja nalaze različite ventile kako bi sebi olakšali napetost.Čupanje sopstvenih dlaka na glavi, obrvama, trepavicama pa čak i njihovo žvakanje na žalost može postati ventil za one koji imaju posla sa stresom i anksioznošću. Naima u njihovom mozgu dolazi do poremećaja hemijskog balansa sličnog kao kod osoba sa opsesivno kompulzivnim poremećajem (OCD). Ovo je vid samopovređivanja koji za cilj ima oslobađanje od emocionalne napetosti.

Grozno zar ne i neverovatno, a ipak sam našla podatak da čak 11 miliona Amerikanaca pati od ove manije.

Međutim, trepavice mogu opadati od stresa i ukoliko ih sami ne čupate. Opet se vraćamo na kosu koja opada usled stresa. Na isti način se mogu ponašati i trepavice.

Loše beauty navike su jedan od uzroka opadanja trepavica

Trepavice mogu biti žrtva i fizičkog stresa ukoliko ih prilikom higijenske rutine, šminkanja i uklanjanja šminke kao i drugih vidova ulepšavanja prejako trljate ili vučete, možete prouzrokovati njihovo prekomerno opadanje.

Naše beauty navike mogu biti dobre i loše.

One podrazumevaju, pre svega besprekornu higijenu, a kada je ulepšavanje očiju u pitanju pomnožite ovo besprekorno bar sa tri. 

Na svetlu dana svaka dama želi da bude doterana i blista punim sjajem. Međutim ono što razlikuje dobre od loših navika je to šta ćete uraditi kada se uveče vratite kući.

Odlazak na spavanje sa maskarom na trepavicama je loša navika ma koliko da je maskara kvalitetna.

Uvijanje trepavica uvijačem takođe može prouzrokovati njihovo opadanje.

Uvijači za trepavice su sjajne spravice koje daju izgled prirodno uvijenih trepavica, otvaraju pogled i celom licu daju blistaviji izgled.Međutim, uvijač se mora koristiti vrlo obazrivo. Na svakom dobrom uvijaču nalazi se guma na unutrašnjem rubu. Na jeftinim uvijačima guma često spadne. Uvek pre uvijanja trepavica proverite da li je ona prisutna. Ukoliko ste je izgubili ne uvijajte trepavice jer će vam go metal precvikati trepavice u korenu.

Gumu na uvijaču bi trebalo često menjati ili bar dezinfikovati pre upotrebe kako se kapci i folikuli trepavica ne bi inficirali nekim mikrobom.

Za zdrave trepavice koje ne opadaju prekomerno morate steći dobre beauty navike:

 • Nežno uklonite maskaru pred spavanje i to svake večeri bez izuzetka.
 • Svaka tri meseca zamenite staru maskaru novom
 • Ne koristite uvijač za trepavice
 • Ne trljajte prejako ne vucite i ne čupajte
 • Dobra beauty navika je i ne posezanje za veštačkim atributima lepote kao što su veštačke trepavice i nadogradnja  trepavica. One su  u današnje vreme možda najčešći uzročnik opadanja trepavica. Ekstenzije posebno, jer se tokom ove procedure nadograđene trepavice lepe lepkom za vaše sopstvene dlačice. Ukoliko ste se prevarili sigurno vam je sada potreban savet koji ćemo rado podeliti sa vama –kako oporaviti trepavice posle nadogradnje.

Kada je potrebno posetiti lekara zbog opadanja trepavica?

Peckanje i žarenje praćeno crvenilom i otokom kapaka su simptomi koji ukazuju na blefaritis. Ovo je oboljenje koje nastaje usled zapušenih lojnih žlezda u blizini korena trepavica. Prouzrokuje hroničnu upalu i probleme u folikulima trepavica.

Može se desiti da vam se na korenu trepavica pojave ljuspice nalik peruti, a dešava se da usled ovog oboljenja trepavice osede.

Najčešće se dobrom higijenom očnih kapaka ova bolest drži pod kontrolom.

U slučaju bakterijske infekcije potrebno je da lekar prepiše antibiotik. 

Ukoliko posumnjate da imate blefaritis obavezno idite na pregled kod oftalmologa.

Trepavice mogu opadati i usled loše ishrane siromašne esencijalnim nutritijentima.

Kada je opadanje trepavica praćeno opadanjem drugih dlaka na telu…

Kada zajedno sa opadanjem trepavica i obrva opada i kosa to može biti znak sistemskih oboljenja.

Alopecija je jedan od uzročnika opadanja kose koje uključuje i opadanje trepavica

Alopecia je autoimuna bolest koja navodi telo da napada sopstvene folikule prouzrokujući potpuno ili parcijalno opadanje dlaka sa tela, glave lica. 

Kako sprečiti opadanje trepavica

Male promene navika mogu spečiti pereterano opadanje trepavica.

U zavisnosti od vašeg životnog stila i potreba valjalo bi da:

 • Pre svega ne uzimate trepavice zdravo za gotovo kako deo lica koji vam mnogo znači i čini vaše oči lepim ali se podrazumeva. Ništa se ne podrazumeva. Vaše trepavice trpe sve negativne uticaje spoljašnje sredine ali i svakodnevnog prisustva kozmetičkih preparata kao i drug delovi lica. Nezi trepavica je potrebno posvetiti isto noliko poažnje koliko i koži lica, kosi, noktima. Ukoliko do sada niste imali ni jedan preparata za negu i rast trepavica sada je pravo vreme da to promenite
 • Isprobate novu maskaru. Moguće je da ste alergični na neki od sastojaka maskare koju obično koristite. Ukoliko koristite onu vodootpornu probajte običnu. Laganija je i manje ćete mučiti trepavice prilikom uklanjanja.
 • Budite vrlo nežni pri uklanjanju šminke sa očiju. Trljanje i vučenje trepavica, posebno kada su pokrivene maskarom može prouzrokovati njihovo opadanje. Koristite blago sredstvo za uklanjanje šminke i nežan dodir pamučnim tuferom.
 • Uvek uklonite šminku pre odlaska na počinak. Trepavice pokrivene maskarom su krte i lako se lome. Trenje o jastuk tokom noći izaziva njihovo opadanje.
 • Bacite uvijač za trepavice. Ova spravica prouzrokuje opadanje trepavica pogotovu ako je koristite nakon nanošenja maskare.
 • Vrlo pažljivo uklanjajte veštačke trepavice. Kao što znate one se na ivicu kapka lepe specijalnim lepkom za trepavice. Uklanjajući lepak vrlo lako možete počupati i po koju trepavicu. Uverite se da imate blagi skidač na bazi ulja za uklanjanje lepka. Svilene trepavice je najbolje ostaviti da same otpadnu.

Da li trepavice rastu nakon opadanja?

Opadanje u poslednjoj fazi rasta je prirodno i uskoro će ispalu trepavicu zameniti nova.

Kada govorimo o pojačanom opadanju trepavica  , isto će ponovo porasti ali će im biti više nego poželjna vaša pomoć kako bi što brže izrasle.

Kako ubrzati rast trepavica koje su opale?

Ovo nam je vrlo važno pitanje iz dva razloga. Pre svega jer su duge guste trepavice poželjne, lepe, zavodljive, oku daju tu posebnu senzualnu zavodljivost i tajanstvenu privlačnost. Svaka žena ih želi. Dokaz za tu tvrdnju je i enormna popularnost ekstenzija i veštačkih trepavica.

S druge strane, sve češće svojim postupcima koji za cilj imaju ulepšavanje zapravo prouzrokujemo prekomerno opadanje trepavica. Stoga tražimo tražimo načine kako da ih podstaknemo na ponovni brži rast.

Evo šta treba da uradite:

Preparati za rast trepavica

Kada su žene poželele savršene trepavice proizvođači kozmetike su im odmah izašli u susret kreirajući serum za rast trepavica.

Pogađate da ih je mali milion na tržištu i da svaki sa sobom nosi savršenu priču o delotvornosti. Ovo će vam jako otežati izbor najboljeg seruma za rast trepavica. Dok se jedni koriste samo noću ili kada se ne šminkate drugi se mogu nanositi na trepavice ispod maskare.

Čak i pojedine maskare sadrže neke sastojke namenjene podsticanju rasta trepavica kao što su kompleks lipida ili peptida.

U nameri da vam pomognem da suzite izbor razmišljam ovako: Serum se nanosi na trepavice dakle to je preparat koji vrlo lako dospeva u kontakt sa okom. Ne bi valjalo da sadrži hemijske supstance koje izazivaju neprijatno pečenje, iritaciju, crvenilo oka ili čak neki ozbiljniji problem.

Dakle serum za rast trepavica mora biti formulisan tako da i ako dospe u oko ne izazove ni veliku neprijatnost niti neku štetu.

Zatim, aktivne materije iz prirodne kozmetike organizam najbolje usvaja i ima najviše koristi iz njih.

Sve ostalo saznajte ovde o serumu za rast trepavica.

Hranite se zdravo

Zdrava hrana podstiče rast trepavica i popravlja opšte stanje organizma. Evo koje hranljive materije  pomažu da vam opale trepavice brže porastu: 

Proteini koji organizam snabdevaju amino kiselinama neophodnim za sintezu keratina. Obilje ovog proteina pomaže da trepavice ostanu zdrave i jake.

Biotin takođe podstiče sintezu keratina. Nalazi se u orašastim plodovima, karfiolu, brokoliju, crnom luku i celim zrnima žitarica.

Vitamini A i C iz voća i povrća. Ovi vitamini podstiču rast trepavica tako održavaju zdravlje ćelija i podstiču proizvodnju kolagena. Žuto voće i povrće, bobice i avokado su odlični ivori ovih vitamina.

Niacin-Vitamin B-3 pospešuje cirkulaciju u folikulima dlake i na taj način stimuliše rast trepavica. Nalazi se u piletini, ribi, govedini, ćuretini, kikirikiju, grašku i avokadu.

Gvožđe jer ishrana siromašna gvožđem može prouzrokovati prekomerno opadanje trepavica. Kako biste to sprečili jedite spanać, suvo voće, živinsko meso, morske plodove, boraniju i žitarice obogaćene ovim mineralom.

Suplementi mogu biti od pomoći ukoliko je usled nekog razloga organizam jako osiromašen važnim nutritijentima. Multivitamini su obično sasvim dovoljni, mada neki proizvođači kreiraju specijalizovane suplemente čiji je odnos važnih nutritijenata upravo usmeren na zdravlje kose, kože i noktiju a samim tim i trepavica.

Pošto nisam kosmonaut i oko mene su na sve strane slasne voćke i povrćke i vama savetujem da to regulišete ishranom, a ne tabletama. Em je ukusnije, em zdravije.

Došlo je neko vreme kad nam je sve lakše posegnuti za nečim veštačkim i lažnim nego pokazati malo strpljenja i svojim prirodnim atributima malo pomoći da zablistaju. Svako može imati sjajne, duge, guste trepavice ali ne za pola sata već za nekoliko nedelja ili meseci. Kada ih jednom steknete, one su zauvek – a veštačke kada tad otpadnu i ostave ruglo iza sebe. Zato negujte svoje prirodne trepavice i sprečite njihovo opadanje.