Pirinčana voda za kosu biće vam sjajno otkriće!

Pirinčana voda za kosu biće vam sjajno otkriće!

Recepata i saveta za bujniju i zdraviju kosu nikada dosta. Jedan koji je u trendu, dolazi nam sa istoka, a to je pirinčana voda za kosu. Japanci, kao i drugi narodi sa tog kraja sveta, izuzetno su negovani upravo zbog toga što u ishrani, ali i kozmetici koriste velike količine riže, to jest pirinča. Kako nam pirinčana voda može pomoći da kosa deluje sjajno i negovano, pročitajte u nastavku teksta.

Pirinač je jedna veoma korišćena biljka, poreklom iz Azije i pojedinih delova Afrike, ali može, kažu stručnjaci, uspeti u bilo kom delu sveta. Koristimo beli i integralni pirinač i spravljamo neka od najboljih tredicionalnih jela od njega, kao što je sarma.

Međutim, jedan od produkata pirinča koji nam svakako okupira pažnju i tema je našeg izlaganja danas, jeste pirinčana voda.

Voda koja se dobija od pirinča je jako hranljiva i zdrava.

Negde ćete pronaći da se ona dobija samim ispiranjem pirinča, međutim, to nije tačno.

Pirinčana voda koju možemo koristiti u kozmetici i kozmetologiji nastaje od kuvanog pirinča.

Ova voda se može koristiti na razne načine kada je kozmetika u pitanju. Tako, recimo, možete je upotrebiti za umivanje koje dubinski čisti lice jer kažu da smanjuje proširene pore, a možete je koristiti i kao tonik za čišćenje. Pošto je jako dobra i umiruje kožu, mi vam preporučujemo japansku masku za lice, koja se pravi upravo od ove pirinčane vode.

Ipak, najfrekventniju primenu u kozmetologiji ima pirinčana voda za kosu jer se koristi da bi kosi vratila sjaj i elastičnost, kako bi obnovila oštećene vlasi i učinila borbu sa lomljivom kosom u mnogome lakšom.

Jedna od najvećih prednosti pirinčane vode za kosu jeste korišćenje za rast kose jer ona zaista potpomaže intenzivniji rast dlake, samim tim čineći da se kosa sama po sebi obnavlja, budući da raste brzo. Poslušajte sve naše savete i kvalitet vaše kose biće savršen bez po muke.

Voda od pirinča za kosu – prednosti

Možemo istaći niz prednosti kada je u pitanju korišćenje pirinčane vode za kosu, a neke su:

voda od pirinča za kosu

  • Ekonomičnost.Proizvodi koje koristimo za kosu često su veoma skupi, naročito ako su dobri. Ponekad izdvajamo mnogo više novca nego što zaista možemo, kako bismo sebi priuštili kvalitetnu negu. Vođeni time da se treba vratiti jednostavnim stvarima, drevnim, onim koji se već godinama uspešno koriste i daju rezultat, vraćamo se pirinčanoj vodi za kosu.Kada su namirnice u pitanju, pirinač je jedna od najjeftinijih. Zapravo, kupujemo ga stalno, imate ga verovatno u kuhinji. Možemo ga nabaviti u svakoj trgovini i cena je veoma pristupačna, oko 100 dinara za kilogram.
  • Lako nanošenje.Kada napravite ovu vodu, potrebno je samo da kosu operete na uobičajen način. Koristite šampon i preparate koji su deo vaše nege, a onda, na kraju, dok ste još pod tušem, sipate i pirinčanu vodu i isperete kosu. Dobro bi bilo da utrljate pirinčanu vodu i na kožu glave i onda sačekate nekoliko minuta.Posle toga samo mlakom vodom isperete još jedanput kosu. Ništa lakše, sve u sklopu vaše nege i rutine, samo par minuta produžite boravak u kupatilu. Tako malo za tako sjajan rezultat.
  • Prirodna nega.Zaista je sve veća pomama za prirodnim proizvodima u nezi i opravdano je ako jer štetne sastojke unosimo na razne načine, zašto bismo dozvolili da i kozmetika koju koristimo „truje” naš organizam. Preparati za kosu pored brojnih hranljivih i dobrih sastojaka veoma često sadrže i sulfate, koji podstiču lomljenje kose i opadanje kose, a glavni krivci su i za to što kosa gubi sjaj. Dodaju ih u šampone zbog dužeg trajanja i bolje penaste moći, ali ne čine dobro kosi i koži glave.

Pored pirinčane vode za kosu, koja je potpuno prirodan sastojak i nema bojazni da hemija može tu nešto pokvariti, bilo bi dobro da razmislite i o tome koje šampone koristite za pranje kose. Mi glasamo za šampone na biljnoj bazi, bez štetnih sastojaka.

Naša čitateljka Irena takođe ima savet za vas, a tiče se kvalitetne prirodne nege, koju je i sama morala da poduzme, budući da joj je kosa bila suva i beživotna. Ne biste verovali da je bila takva. Kosa joj je sada duga, sjajna i zdrava! Njenu priču koja vraća nadu u to da se sa ovakvim problemima možemo izboriti, pročitajte ovde: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

  •  efekat koji se vidi. Ono što je najlepše od svega, zaista ćete primetiti da vam je kosa zdravija i sjajnija, mekša na dodir. Više nećete morati da malo-malo idete frizeru da vas ošiša, iako se šišanje preporučuje za bolji i kvalitetniji rast kose. Vaša kosa će biti kvalitetnija, a to će primetiti svi oko vas.

Pirinčana voda za rast kose

Kada skuvate bilo koje povrće, u vodi ( koju najčešće bacite) ostane bogatstvo vitamina i minerala, uključujući i vitamine dobre za kosu. Isti slučaj je i sa pirinčanom vodom. Kuvajući pirinač, mi primećujemo da voda počinje da menja boju, postaje belja. Najčešće usled bubrenja pirinča i kuvanja, ta voda delom ispari, a delom je zrno upije i mi je pojedemo.

Ako, pak, tu vodu iskoristimo, dobićemo bogat sadržaj minerala i hranljivih sastojaka koji će učiniti čuda za volumen naše kose.

Jedan od najvažnijih sastojaka tog kuvanja jesu aminokiseline koje nam u pirinčanoj vodi za kosu ostaju.

Upravo te aminokiseline doprinose da pirinčana voda bude lek i spas kada je u pitanju rast kose.

Aminokiseline koje se oslobađaju iz pirinča kada se on „napije vode” na visokoj temperaturi, na nivou ključanja, deluju direktno na teme glave, odnosno na koren kose.

Koren može biti oslabljen usled različitih faktora, kao što su neadekvatna nega, nedovoljan unos vitamina i hroničan stres koji nas svakodnevno prati. Koren kose možemo jačati iznutra, ali je važno da ni spoljašnji deo ne prepuštamo slučaju.

Pirinčana voda za kosu, koju možete koristiti neograničen broj puta, zapravo, što češće, to bolje, naročito ako je u kontinuitetu, doprineće da koren kose ojača, a da se opadanje kose smanji na minimum. Zdrava koža glave proizvodi nove vlasi, tako da će vama kosa rasti kao luda, ukoliko budete isprobali ovaj jednostavan recept. Nemate razloga da to ne učinite.

Nega duge kose biće mnogo jednostavnija jer kosa poprima savršeni oblik. Nećete morati da se brinete ni oko njenog stilizovanja. A kada smo već kod stilista, oni tvrde da korišćenjem pirinčane vode za kosu imate dobru prevenciju za pojavu sedih vlasi. I zaista, dok je kod nas seda kosa karakteristična za jako mlade ljude,  koliko sedih a sredovečnih Japanaca ima? Veoma malo. Kod njih se seda kosa javlja u kasnom životnom dobu.

Pirinčana voda za kosu – recept

Već smo naglasili da ima brojnih tumačenja toga šta je pirinčana voda. Jedno od tumačenja kaže da pirinčanu vodu dobijate tako što pustite da pirinač odstoji u hladnoj vodi neko vreme. Čak, da se samo ispiranjem pirinča dobija pirinčana voda, što nije istina.

pirinčana voda za kosu recept

Da biste dobili pirinčanu vodu, morate prokuvati pirinač. Znamo koliko otprilike traje proces kuvanja i omekšavanja pirinča, ali ni to nije potrebno za ovo čemu ga mi namenjujemo, a to je stilizovanje kose.

Pirinčana voda za kosu dobija se od kratko prokuvanog pirinča na veoma jednostavan način.

Evo recepta:

On zavisi od toga koliko vam je pirinčane vode potrebno. Preporučujemo oko 2 litra, da biste imali dovoljnu količinu za ispiranje kose i kože glave.

  • Na pola kilograma pirinča, stavite 2 litra vode.

Zapravo, koliko god pirinča da stavite, stavite duplo više vode nego što inače koristite kada pirinač planirate jesti. Kuvajte pirinač samo dok ne proključa i čim proključa, procedite vodu, a pirinač nastavite da kuvate u drugoj vodi, ako planirate neko jelo od njega da napravite.

Voda koju ste dobili dok pirinač nije pustio prvi ključ jeste pirinčana voda za kosu.

Ona je blago zamućene, bele boje. Sačekajte da se prohladi i, ako želite, možete u nju dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, kako bi dobila lepši miris. Prohlađenu pirinčanu vodu koristite za ispiranje kose.

Nikada nemojte pripremati veliku količinu unapred, pa je čuvati po nekoliko dana, već uvek skuvajte vodu baš pred korišćenje, jer će ona tako zadržati sve sastojke koji su vam neophodni za negu.

Više o nameni i pripremi, Jovana je ispričala u videu na našem You tube kanalu.

A sada reč – dve o samom kvalitetu pirinča.

Pirinač uvek pre kuvanja, bilo da ga koristite za jelo ili u kozmetičke svrhe, dobro operite u mlakoj vodi.

Razlog za to leži u brojnim hemikalijama koje se dodaju samoj biljci prilikom uzgoja, radi zaštite od insekata, a jedna od najlošijih po ljude je arsenik.

Ovaj otrov nekada se nanosi direktno na biljku, a vrlo često ga ima i u samom zemljištu. Pirinač ga apsorbuje mnogo bolje nego bilo koja druga biljka i veoma je velika verovatnoća da će bilo koji pirinač koji kupite biti zagađen ovom supstancom.

Zato morate dobro oprati pirinač prilikom korišćenja, kako bi sve što se nalazi na njegovoj opni bilo otklonjeno. Kažu da se arsenik taloži u kostima ljudi izazivajući im reumu i brojna druga oboljenja. Budite oprezni, naročito kada ga konzumirate, ali i kada ga nanosite na lice, telo i kosu, pošto i koža upija i prenosi sve što na nju stavimo u krv.

Iskustva sa vodom od pirinča za kosu

Pitali smo naše čitatelje i oni su sa nama podelili svoje utiske o korišćenju pirinčane vode za kosu. Njihova iskusta prenosimo vam u celosti.

Mirko

Moja majka je negde pronašla recept sa pirinčanom vodom koji mi je pomogao da kosa prestane da mi opada. Nisam previše verovao u to, ali me ništa nije koštalo da probam. A i majka je bila uporna, pošto imam 20 godina, pa nije mogla da se pomiri sa tim da gubim kosu.

Ja sam već posle prvog korišćenja primetio da mi je kosa bila mekša na dodir. Nastavio sam da ispiram kosu ovom vodom skoro svakodnevno jer često  perem kosu. Kada povučem na gore, više mi šaka nije bila puna dlaka. Nisam mogao da verujem.

Sad, da li zbog pirinčane vode, da li zbog nekih prirodnih šampona koje sam tada počeo da koristim, stvarno ne umem da vam kažem. A možda i zbog kombinacije ta dva!

Sve u svemu, moja kosa više ne opada, kriza je prošla, a ja recepturu ne menjam.

Sanja

Počela sam da koristim pirinčanu vodu kako bi mi kosa bila sjajnija i manje zamršena. Čula sam za njena korisna svojstva i rešila sam da ih isprobam. Posle mesec dana korišćenja, primetila sam promene. Kosa mi je, naročito na krajevima, bila zdravija, manje okrzana i beživotna.

Čak sam primetila i da brže raste, pošto se farbam, pa na osnovu izrastka mogu da procenim. Moja iskustva su pozitivna. Preporučujem i vama da probate.

Sara

Već sam isprobala pirinčanu vodu i to na razne načine. Za lice, ispirala sam njome; za kosu, ispirala i zadržavala sam je kao masku neko vreme i niša. Čujem da je mnogi hvale, rešila i ja da probam, ali stvarno nikakvu promenu nisam uočila. Možda nisam bila uporna, ne znam. Jednostavno, kod mene nije radilo.

Marina

Mene je jednom drugarica ubedila da probam pirinčanu vodu za kosu. Jednom sam samo probala, neutralnog je mirisa, ništa posebno nisam primetila. Stavila, isprala i ništa. Znam da jedan pokušaj nije dovoljan. Možda ću joj dati šansu kada budem imala malo više vremena, tokom leta. Za sada, ni za, ni protiv. Potpuno neutralno mišljenje o tome. Moja drugarica samo time neguje svoju dugu kosu.

Ostaje nam još da vam kažemo kako od vas zavisi da li će pirinčana voda za kosu biti vaš jednostavan, a učinkovit beauty trik. Probajte sami, pa proverite glasine. Budite istrajni, da proverite prave rezultate.

I vodite računa o kvalitetu pirinča koji kupujete. Integralni ili beli, oba mogu poslužiti kao osnova pirinčanoj vodi za kosu. Takođe, zapamtite priču o arseniku i dobro operite pirinač koji konzumirete, na to upozoravaju i mnoge zdravstvene organizacije.

„U zdravom telu, zdrav duh”, kažu. A zdravo telo vodi računa o onome šta stavlja u sebe i na sebe. Pretvorite pirinčanu vodu u svog saveznika za kosu i telo. Igrajte mudro!