U 5 lakih koraka do kose koja ponovo raste kao luda!

U 5 lakih koraka do kose koja ponovo raste kao luda!

Kako da kosa ponovo raste? Uz ove savete i to je moguće. Vrlo je jednostavno, svako ih može primeniti i zato ih pratite – korak po korak.

Kapa dole svima onima koji na prekomerno opadanje kose mogu da reaguju kao da to nije ništa! Većini ,  ipak, opadanje kose je strašna stvar. Zar nije zabrinjavajuće videti nakon pranja ili češljanja  puno opalih dlaka? Sigurno niste ravnodušni prema tom prizoru. 

Nekada razloga za brigu nema, jer je normalno da kosa opada. Recimo, sasvim je normalna stvar pojačano opadanje kose tokom nekog godišnjeg doba. Isto tako, normalno je i da ona raste. Međutim, svi reagujemo malo kasno. Onda kada nam je kosa sve tanja, priznamo sebi da imamo problem?

I šta tad?

Panika! Ništa drugo!

Tek tada shvatite koliko je kosa bitna i koliko ona zapravo utiče na lepotu. I tek tada vidite koliko vam je lepota bitna (iako uvek govorite kako nije to najvažnije na svetu)  i kako gubitak kose može da utiče na samopouzdanje.

Verovali ili ne, ali u dosta slučajeva, moguće je povratiti kosu i obnoviti njen ponovni rast. I kao što rekosmo – to je jednostavnije nego što mislite.

Saznajte zato odmah kako da konačno zaustavite opadanje kose.

Ali ne samo to! Ne želimo da ostane na tome, ako je problem već uzeo maha i ostavio posledice. Zato nastavite da čitate i saznaćete ujedno i šta je potrebno da počne da vam raste nova kosa, jaka, snažna i zdrava.

Zamislite onaj trenutak kada jednog jutra pred ogledalom konstatujete da ste uspeli i vidite da vam nova kosa raste!

Znam ljude koji znaju taj osećaj! Pratili su ovo uputstvo! Sada i vi imate tu privilegiju.

Da, moguće je! Opet ćete imati zdravu kosu,  a detaljan vodič do tog cilja je upravo red vama. Donosimo vam ga korak po korak.

1 korak – Identifikujmo uzrok opadanja kose

Uzroka opadanja kose ima raznih:

 • genetske predispozicije
 • stres
 • hormonski poremećaji
 • bolest
 • nedostatak nutrijenata ( recimo gvožda, vitamina B i C ili nečeg drugog)
 • višak nekih nutrijenata ( recimo vitamina A)
 • neodgovarajuća nega kose

E ova neodgovarajuća nega kose je toliko čest problem, da mi ne biste verovali. Marina mi je ispričala šta se desilo kada je poradila na tome da neguje svoju kosu prirodno. Verujte mi, njena kosa uživo izgleda fantastično, duga je, zdrava i sjajna.

“ Znaš kako se moja kosa brzo mastila i baš je bila beživotna, bez sjaja i opadala je mnogo . Ima jedan proizvod koji je potpuno promenio moje mišljenje o šamponima za kosu! Slučajno sam ga našla kada sam na internetu tražila neki dobar šampon za kosu koji sprečava opadanje. Naručila sam, probala i više ga ne menjam.  U pitanju je Vlasilan!

Ma magičan je!

Moja kosa se oporavila, ni sama ne verujem koliko! Neuporedivo je laganija, lepršavija, sjajnija, življa – ma vidi se da je zdrava! A počela je da mi raste i nova kosa tamo gde je opadala! Kolika je to razlika u odnosu na druge šampone, primetila sam kada sam bila na odmoru jednog vikenda. Nisam ponela Vlasilan i koristila sam običan šampon za kosu. Kosa je nekako bila teža, manje lepršava i razlika se baš primetila. Tada sam defintivno shvatila koliko je bitno imati dobar šampon za kosu! Na kraju, njega najviše i koristimo na kosi. Ako on nije dobar, onda je sve drugo uzaludno!“ ispričala mi je.

sampon-m

To tako radi kada je nega kose u pitanju.

U najvećem broju slučajeva, zapravo, potrebno je samo da organizmu vratite balans, a kada to uradite i kosa će početi da se vraća. To nije uvek lako ni brzo, ali svakako jeste moguće.

A da biste do ravnoteže došli potrebno je sledeće:

Korak 2: Suočavanje sa uzrocima

Šta to znači? Priznaćete, suludo je jesti hranu bogatu gvožđem, ako je uzrok opadanja kose recimo stres.

Treba svakoj posledici prvo eliminisati uzrok! Sa genetikom ćete teško izaći na kraj, ali ono što odmah možete uraditi je sledeće:

Eliminišite stres

Ako ste pod stresom treba da znate sledeće:

Kosa ima tendenciju da opada od stresa tek nakon nekoliko nedelja. Može se desiti da je stresna situacija već prošla kada se to primeti na kosi. Dobra vest je da će kosa ponovi porasti. Samo ni ovo se ne dešava odmah.

Kosa ima faze rasta. Kada opadne, treba joj vremena da opet naraste. Da dođe do toga da to vidite  – to može potrajati mesecima. Ali na kraju ćete ipak videti pomak.

Kada je ovaj uzrok opadanja kose u pitanju, naći ćete savete da ne treba ništa posebno da radite  bi se kosa vratila. Dovoljno je da nađete svoj mir i da naučite da reagujete na stres drugačije, da meditirate, izbegavate konflikte….

Pa, nije baš sasvim tako!

Znate onu floskulu da žene kada ne znaju šta da promene u životu, promene frizuru. Ako u trenucima stresnih događaja krenete da preterujete sa stilizovanjem, oporavak kose od stresa može da potraje. A kako je neadekvatna nega još jedan u nizu faktora zbog kojih kosa opada, može se desiti lako da to oporavka i ne dođe.

Šta je onda potrebno?

Negujte svoju kosu.

Ali zaista se sa pažnjom odnosite prema njoj. Birajte dobre šampone koji hrane i neguju kosu. Priuštite joj nekad neku prirodnu masku. Ne kidajte, na farbajte, ne gorite svoju kosu. Ako ste vi bili (ili ste još uvek pod stresom), nemojte i kosi da priređujete isti scenario. Barem, jelte, ako želite da vam se kosa oporavi.

Jovana nikad nije farbala kosu, ali je i ona imala problem jer joj se kosa odjednom baš istanjila i počela jako sporo da raste.

“ Moja kosa počela je da se tanji i bila sam užasnuta. Otkud to odjednom?! Pa neću valjda oćelaviti! Bila sam ubeđena da se to dešava samo drugima u životu i da to mene nikad neće snaći.Pa ja sam bar uvek imala jaku, gustu kosu! Odmah sam krenula u potragu za rešenjem. Probala sam svašta. Nešto nije delovalo uopšte, nešto jeste ali na kratko.  Vlasilan je drugačiji! Ta prirodna formula koju imaju zaista deluje i nije samo šarena laža nego zaista pravi prirodni šampon.  Uostalom, ne morate ni mi verovati. Ja sam probala i ja sad imam novu kosu. Oporavljena je i opet raste! Svima govorim da potraže na internetu „Vlasilan “ šampon i naruče. Lako ga je naći, samo ukucate u Google! Na vama je hoćete ili nećete. Ja sam se uverila! “

Vlasilan za brži rast kose

Gore pomenuti stres jedan je od razloga zašto hormoni mogu da ispadnu iz ravnoteže, ali ne i jedini. A i hormona ima raznih.

Tako kortizol (poznat kao hormon stresa) utiče na stvaranje sebuma i opadanje kose. Višak estrogena čini da kosa buja, dok manjak dovodi do njenog opadanja.

Sa druge strane višak muških hormona (što je slučaj kod žena koje pate od policističnih jajnika ili kod muškaraca) takođe mogu da dovedu to tanjenja kose i njenog opadanja.

Bilo kako bilo, premda hormonski problemi deluju kao nerešivi, i za to ima rešenja. Dobićete terapiju koja će nadoknaditi manjak hormona ili potisnuti višak.

U svakom slučaju, kad se ravnoteža opet uspostavi, kosa će početi opet da raste.

Ali ponavljamo – jedino ako se brinete o njoj kako treba.

Znamo, znamo!

Sada se sigurno pitate kako brinuti o kosi na pravilan način.

Zapravo, ovo je ključna stvar za oporavak kose i ovo morate znati.

Sledeći korak tiče se nege kose. Ovde mnogi greše.

Ove savete ne smete preskočiti!

3. korak – maksimalno pojednostavite negu kose

Da li vam se nekada desilo da previše komplikujte jednostavne stvari? Svi to radimo! Kada je nega kose u pitanju, gotovo redovno komplikujemo.

Danas ima toliko proizvoda namenjenih kosi. Evo, onako iz glave: 100 vrsta šampona, regenerator, pakovanje za kosu, serum za kosu, ulja, silikoni, parfemi za kosu, sprej za zaštitu od sunca, toplote, ampule za kosu, za lokne, protiv elektriciteta…A gde su svi oni proizvodi za stilizovanje: gel za kosu, pena za kosu,lak za kosu, vosak, farbe, prelivi, blanš, kiseline za minival ili tretmani za trajno ispravljanje kose…

Komplikovano zar ne?

Da, ali vi ne odustajete!

Hrabro krećete u upotrebu istih, jer… sve za lepotu!

I kreće izazov!

Šampon treba koristiti 2-3 puta nedeljno, pakovanje pre pranja, regenerator posle, serum ide na suvu kosu, sredstvo za zaštitu od toplote na mokru…

Ko bi to sve zapamtio!

Jednoga dana, baš podstaknuti time, rešili smo da potražimo neku jedostavniju formulu za oporavak kose i njen rast.

I tada smo saznali ovo što vam prenosimo!

Nije problem u tome što pogrešno koristite ove proizvode i ne idete redom ili neke uopšte ne upotrebljavate. Još veći problem je u tome što je većina tih proizvoda izmišljena da vam izmami novac. Ono što dobijete kada ih sve natrpate na kosu ne može se zvati nega kose. U njima je toliko štetnih hemikalija da zapravo uništavate svoju kosu, misleći da radite pravu stvar.

Uzmimo za primer silikone. Oni će učiniti da vaša kosa bude sjajnija , mekanija, da se lakše češlja…..a onda jednog dana primetite da to više nije tako. Zašto? Silikon se taloži na kosi i vremenom ostaje na njoj kao otpad, a sprečava da kosa dobije vlagu. Vrlo brzo, kosa postaje kao metla. A sve ste radili kako treba...

Ili recimo sulfati! Pođite u neku dobro snabdevenu radnju i potražite šampon. Naći ćete ih sa vitamina, aminokiselinama, jagodama, koprivama, kojekakvim kompleksnim formulama za rast i jačanje, ali svaki će kao osnovni sastojak imati – sulfate. I to ne malo! Naći ćete ih pri vrhu deklaracije, što znači da čine značajan deo preparata koji koristite. Sulfati  su aktivne površinske materje i njihova je uloga da prave dobru penu! Šta je tu loše – pitate se? Pa valjda se zna da ta pena nije samo dekorativni momenat nego upravo ona ima svojstva da podigne prljavštinu u svoje mehuriće i očisti kosu od masnoće i prljavštine. Međutim, previše ovih materija toliko dobro čisti da isušuje kožu glave. A onda se javlja perut, pa te mrtve ćelije začepe pore i onemogće rast dlake, pa opadanje kose… A sve ste radili kako treba!

A tu su i parabeni. Oni čine da vaš proizvod za kosu duže traje i neka su vrsta konzervansa. Postoji mnogo tvrdnji da mogu da utiču na rad hormona. A sećate se šta smo rekli kako hormoni mogu da izazovu opadanje kose?

A znate šta?

Nisu samo hemikalije problem! Ponekad preterujemo sa pravim stvarima.

Recimo, sigurno ste čuli da kosi trebaju proteini. Gotovo svaki tretman za jačanje kose ima neki protein  – posebno je popularan keratin.  Međutim, previše proteina nije dobro za kosu. Oni se vremenom natalože na dlaci i ona ne može da dobije neophodnu vlažnost ni hranljive materije. Kosa postane suva, krta i lomljiva... A sve ste radili kako treba.

Uzmimo onda za primer šampone za masnu kosu. Ljudi sa masnom kosom obično posegnu za nekim jakim šamponom koji obećava da skida svu masnoću sa glave. I šta onde bude? Koža glave se isušuje, lojne žlezde pokušavaju da nadoknade izgubljeno i teme postaje masnije, ali krajevi kose sve suvlji. A sve ste radili kako treba.

Zapravo, grešili ste!

Onda kada kosa više ne izgleda sjajno i kada opada, masti se i glava je puna peruti, posežete za serumima, pakovanjima , ampulama i ostalim proivodima iz spektra čuda za kosu. A to ne pomaže jer ne utičete na sam uzrok opadanja i oštećenja!

Pa čime onda prati kosu? Pitate se već nestrpljivo! Vodom?!!

Evo saveta!

Sve što vam treba je dobar šampon! Šampon bez sulfata i parabena , ali sa prirodnim sastojcima koji rade sve ono što i svaki drugi šampon – i više od toga!

Izazov je što se prirodni šamponi bez sulfata baš i ne prodaju u prodavnici na ćošku. Ali, otkićemo vam tajnu! I ne morate u prodavnicu. Možete ih kupiti već ovog trenutka i to preko interneta.

Najbolji šampon bez sulfata bez premca je Vlasilan šampon. Možete ga nabaviti na ovom linku: ovotaris.com/vlasilan/ 

Evo zbog čega je najbolji i šta vi zapravo radite za oporavak kose kada koristite ove šampone.

Prvo , ne perete, nego negujete kosu. Vlasilan je prirodan šampon koji poseduje veliku količinu aktivnih sastojaka izolovanih iz pojedinih biljaka od kojih se kosa zaist iz koren oporavlja i raste!

A drugo,  pojednostavljujete stvari. Umesto milion i jednog preparata koji rade ovo ili ono – vi ovde imate dva šampona:

 1.   Vlasilan Formula A brine o temenu glave. Ovo je jako bitno jer iz zdravog temena raste zdrava i lepa kosa bez prepreka. Kako deluje?
 • Ulje shea drveta normalizuje proizvodnju sebuma. Drugim rečima, ako vam je teme suvo, postaje masnije, a ako je premasno, postaje normalno.
 • Alantoin i hamamelis postiču obnovu kože glave i poboljšavaju cirkulaciju što je jedan od uslova za rast i oporavak kose.
 • Lavanda i deluje protiv bakterija koje mogu biti potencijalni uzročnik opadanja kose, dok piroctone olamine eliminše gljivice koje su česti uzročnik peruti.
 • Kamilica, menta, kako buter i ulje peničnih klica deluju umirujuće i negujuće na kožu glave.

Sve ovo zajedno čini da koža glave bude zdrava, bez peruti. Perut nije samo estetski problem, nego itekako utiče na oporavak kose i njeno opadanje. Mrtve ćelije kože zalepe se za glavu i bukvalno fizički ometaju rast kose i razvoj folikula dlake.

 1.    Vlasilan formula B brine o jačanju i regeneraciji kose i ubrzava njen rast. U tome potpomažu:
 • rastavić koji smanjue masnoću kose,
 • arnika koja završava proces zaceljivanja skalpa ako je neophodno
 • Babasu ulje i makadamija ulje koji koži vraćaju vitalnost, sjaj, elastičnost, vlagu i ujedno štite dlaku
 • ekstrakt svile sa jezera Como koji regenreriše samu dlaku,
 • hajdučka trava i kopriva intenzivno deluju na koren dlake,jačaju ga i ubrzavaju rast kose.

Znamo. Sada govorite u sebi: “ Pa ovo baš i nije jednostavno!“

I u pravu ste!

Formula jeste malo komplikovana jer se na njoj brižno radilo da se nađe ona prava dobitna kombinacija prirodnih sastojaka. Ali u suštini – nije na vama da ih pravite, već samo da ih koristite. A to su samo dva šampona. I to jeste jednostavno.

Koriste se kao i bilo koji drugi šamponi.Prvo perete kosu  formulom A da stvorite preduslove za rast dobre kose, a onda formulom B da regenerišete i opravite kosu. I to je to!

Pri tom nema sulfata ni parabena. Najviše ima aktivnih supstanci zato Vlasilan zaista neguje i pomaže  kosi da se oporavi.

Šampon je osnova od koje počinje nega kose i najbitnije je da on bude dobar, pažljivo odabran, a ne bilo koji šampon sa police koji lepo miriše. Ovo je osnovna stvar sa kojom treba da krenete u borbu sa opadanjem kose.

Naravno, uzalud dobar šampon ako sve drugo radite pogrešno i recimo farbate kosu jednom nedeljno.

Promenite stav!

Ako želite zaista oporaviti kosu, morate da njenom korenu obezbedite hranu. Jedan način su šamponi koji zaista imaju čime da ishrane koren dlake tokom pranja. Drugi način je sledeći korak na putu ka zdravoj kosi koja buja i raste.

4 korak: Jedite prave namirnice!

Manjak vitamina i minerala definitivno neće prijati vašem zdravlju. Jedan od prvih znakova ove neravnoteže videćete baš na kosi.

Tako na primer, ako nemate dovoljno gvožda, kosa će biti slaba i može početi da opada. Ako nemate dovolno cinka u organizmu, efekti na kosu mogu biti slični. Vitamin C bitan je za svežiji i sjajniji izgled kose. Ako ga nema – kosa je beživotna i lako puca. Biotin je vitamin iz grupe B koji se posebno vezuje za kosu i jača njenu strukturu i čini je debljom. Vitamin A bitan je za zdravlje kože i ako ga nema dovoljno – kosa pati. Međutim, ovde pazite jer i previše vitamina A dovodi do opadanja kose.

Mogli bismo da nabrajamo uloge vitamina za kosu do sutra, važnost proteina od kojih je kosa sazdana, ali je mnogo preče da objasnimo šta da radite da vitamina i minerala ne fali.

Jednostavno je i ovo!

Umesto jednolične ishrane, uvedite u jelovnik zdrave namirnice – voće, povrće, meso, jaja, mlečne proizvode i zdrave masti.

Pravilna ishrana je ključ zdravlja, a i način da vaša kosa počne ponovo da raste. Kada se ovako odnosite prema svom telu, birate šta jedete i gledate da jedete zdravo, onda je sve u balansu. Kada telu vratite ravnotežu, već smo rekli,  to se odmah vidi i na kosi.

Savet: Već sada osmislite šarenolik jelovnik za sledeću nedelju. Pridržavajte ga se!

5 korak: Masaža glave

Masaža glave provereno može da pomogne da kosa počne brže da raste. Evo zbog čega. Masažnim pokretima stimuliše se cirkulacija na koži glave. Time više hranljivih materija (onih koje ste uneli hranom kao i onih koje površinski nanosite dobrim šamponom) dopire do korena dlake . Jasno je – koren dlake ovako jača i kosa bude otpornija i brže raste.

Kako masirati kosu?

Prvo – tokom pranja. Nemojte samo da nanesete šampon, napravite penu i isperete. Prstima lepo izmasirajte svoje teme i neka koža upije aktivne sastojke šampona. Vidite koliko je zapravo bitno da šampon ne bude bilo kakav? 

Kosa i koža sve upijaju i rezultat zavisi od  načina nege i pravog izbora šampona. Dakle, mudro birajte!

Drugo – masaža toplim uljem. barem jednom mesečno priuštite temenu ovaj vid masaže. Ricinusovo ulje je posebno blagotvorno za rast kose. Razredite ga sa nekim baznim uljem , blago zagrejte kako bi se molekuli aktivirali i masirajte teme glave bar 10 minuta.

I jako je bitno za kraj da pomenemo ovo:

Imajte realna očekivanja!

Nikome kosa nije porasla preko noći. Takvih stvari ima samo u bajkama. Mi vam ne pričamo bajke nego istinu. Mnogi su se uverili. Sada kada i vi znate kako oporaviti kosu i kako da počne opet da raste, možete se uveriti i sami u praksi.

Jeste li spremni za izazov?

Ako jeste – izazov je sledeći:

Sledite ove korake bar 3 meseca! Videćete neverovatnu promenu.

Verujte nam – biće vam drago što ste nas poslušali! I nećete moći da prestanete da koristite ovu metodu za rast kose!