Kako negovati dugu kosu? Nikad nije bilo lakše!

Kako negovati dugu kosu? Nikad nije bilo lakše!

Ponekad može biti pravo pitanje kako negovati dugu kosu. Ovde ćemo vam ponuditi neke savete koji će proces održavanja lepote vaše duge kose učiniti jednostavnijim i lakšim. Duga kosa je veoma lepa, ali može biti i mnogo zahtevna za negu. Zato sledite neke od naših uputstava.

Duga kosa – ima li šta izazovnije?

Duga kosa ima svoju posebnu priču još od davnina. Poznato je da su je negovali pre svega muškarci i to kao simbol snage. Postoji legenda o Samsonu i Dalili koji je jedna od najpoznatijih, a tiče se isticanja snage muškarca, upravo kroz kosu.

Kao što je Ahil imao slabu tačku u peti, tako je i Samson čuvao svoju snagu u kosi. Neprijatelji su Ahila uvek gađali u tu slabu tačku, a Samsona, da bi ga pobedili, krišom su mu odsecali kosu, „sakateći ga” na taj način.

Ako se sada otisnemo u malo bližu prošlost, onda ne možemo a da ne pomenemo hipi pokrete  šezdesetih-sedamdesetih godina, gde su muškarci bili autentični upravo zbog duge kose i tog, razbarušenog izgleda.

Ipak, žene su glavni nosioci ovog trenda i gotovo da nema perioda u istoriji kada duga kosa nije bila u modi.

Trendovi se menjaju po pitanju boja i frizure, ali je dužina uvek uživala određenu popularnost.

Oduvek se duga kosa smatra simbolom ženstvenosti i seksipila.

Sve do sredine dvadesetog veka, žena nije mogla da nosi puštenu kosu kada se uda, morala je da je uvije u pletenicu i stavi ispod marame. Nešto slično pokrivanju žene u islamskoj religiji, koje se i sada ponegde praktikuje.

Što će reći da žensku lepotu može da gleda samo muž. A ona je upravo u raspuštanju pletenica.

Dan danas, kada žena želi da se dotera, igra na nasjigurniju kartu – kartu duge kose.

Danas nije teško pustiti kosu, a vrlo lako možete da je i nadogradite. Većina frizerskih salona nudi ovu uslugu, tako da za tili čas možete da preoblikujete svoju kosu, promenite dužinu, boju, stil frizure.

Ovde pročitajte sve o nadogradnjama, fiberima za kosu i umecima za kosu.

Najteže je da se pusti duga prirodna kosa, a pošto najveći broj žena, uprkos novotarijama, ipak neguje kosu na konvencionalan način, mi ćemo se baviti tim kućnim i salonskim tehnikama, kako negovati dugu kosu.

 Samo negovana duga kosa je lepa. Ipak, problemi sa kosom i kožom glave nisu retkost. Samim tim, kosa deluje mnogo slabije nego što bi trebalo. Dragana je imala dugu kosu i dosta problema koje nije mogla tek tako da reši. Ipak, traženje se isplatilo. Posle niza bezuspešnih tretmana pronašla je način da njena duga kosa ponovo je sijala starim sjajem.  Kako se to Dragana izborila, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Pravilna nega duge kose

Ono što je svima jasno, to je da dugu kosu zaista moramo posebno negovati, ako želimo da ona bude lepa i zdrava. A samo takvu kosu i jeste vredno imati.

 

Načini kako negovati dugu kosu se razlikuju i zavise od toga da li je vaša kosa farbana ili nije.

Ono što se može uzeti kao opšte pravilo, to je da dugu kosu ne treba da perete mnogo često. Zvuči bez veze, ali je tako. Čestim pranjem, kosa se masti još više i veoma se oštećuje. Zato je, kažu frizeri, najbolje da se kosa pere jednom nedeljno.

Frizeri rado preporučuju dubinsko pranje kose.

Ako ne možete toliko da izdržite ( a koja žena može?), onda makar na 3-4 dana. Ono što je važno napomenuti, to je da kosu gubimo prirodno, na svakodnevnom nivou i to je normalan proces. Stalnim pranjem pospešujemo ispadanje dlaka i kosu gubimo u većoj meri. A kada je u pitanju svakodnevno pranje koje neki praktikuju, onda tek gubimo nepovratno veliku količinu kose.

Pročitajte šta je normalno opadanje kose, a šta ne!

Naročito je pranje problematično kada je kosa jako duga. Tada je potrebno više vremena da se kosa opere i osuši. A znamo da je sušenje najteži deo prilikom pranja.

Iako je do skoro vladalo mišljenje da je dobro pustiti kosu da se prirodno osuši, kako je fen i toplota ne bi dodatno oštetili, sada se sve češće propagira pažljivo i temeljno sušenje kose. Zašto je to tako? Kada duga kosa ostane mokra, onda vlažna koža glave biva pogodno tle za razvoj bakterija i gljivica (znate da je svaka vlažna sredina pogodna za to).

Evo koje su najčešće bolesti kose i kože glave.

Drugi razlog je posve praktične prirode. Sa vlažnom kosom rizikujete da se razbolite (zavisi koje doba godine je u pitanju).

Kako negovati dugu kosu šamponom?

Još jedna od važnih stavki koja je važna kada se pitamo kako negovati dugu kosu, jeste i korišćenje odgovarajućeg šampona. To je, takođe, jedan od težih izbora, s obzirom na to da je na tržištu veliki broj njih. Preporuka ide u pravcu korišćenja prirodnih sredstava i prirodnih šampona, jer najzdraviji za kožu glave.

Birajte one formule koje nisu agresivne i koje će vam pomoći da se izborite sa nekim problemima kože glave, kao što je suva perut ili seboreja. Takođe je važno da ti šamponi nemaju u sebi sulfate, parabene ili druge sastojke koji mogu naštetiti koži glave. Blage, negujuće formule učiniće vašu kosu mekom i sjajnom.

Nekada je pravi izbor i medicinski šampon za kosu.

Još jedan od saveta je i da kožu glave perete šamponom pri svakom pranju, ali ne i donji deo kose.

Ovo je jedan veoma logičan savet, ako bolje razmislite. Donji deo kose, zapravo, nikada nije mastan i ne moramo ga često šamponirati, pošto na taj način uništavamo dlaku, činimo je slabijom.

Isto je i kod svakodnevnog tuširanja. Dermatolozi kažu da nema potrebe svakoga dana kupkom ili gelom za tuširanje ispirati celo telo. Dovoljno je pregibe, poput pazuha, dobro istrljati, jer se tu najviše znojimo. Ostatak tela se samo isušuje nanošenjem velike količine raznih sapuna i narušava se PH vrednost, a to nikako ne želimo.

Zato je na ostatak kose, koji se ne mora nužno ispirati šamponom, dovoljna je samo voda, u stvari treba redovno treba nanositi maska za kosu. Maska je korisna zato što oblaže dlaku i zato što je čini izdržljivijm, otpornijom na ono što joj se dešava tokom dana.

Predlog za kućnu masku za kosu od jaja.

Kako negovati dugu kosu tokom leta?

Leti su brojni faktori koji utiču, kao što je sunčevo zračenje, ili slana voda, a nekada i hlor iz bazena. Maska u ovim slučajevima pomaže da se, naročito donji krajevi dobro ishidriraju i navlaže, kako ne bi došlo do gubljenja vlažnosti iz dlake. Kada se izgubi neophodni procenat vode, kosa postaje krta i suva, a neretko je takva kosa sklona lomljenju.

Kada je leto, preporuka je da se na vlažnu kosu nanese neka hranljiva maska koja neće stajati samo nekoliko minuta, već nekoliko sati, naročito ako ste kod kuće i niste primorani da izlazite. Na taj način ćete učiniti ogromnu uslugu svojoj kosi, koja će dobiti dodatnu hidrataciju koja joj je neophodna.

Neki preporučuju da se i dok ste na plaži (kada već pominjemo leto) treba obilato naneti maska na krajeve kose. Tako upakovani možete provesti koliko god hoćete vremena na suncu, ali kosa neće biti oštećena.Za to je dobra i maska za kosu od kvasca.

Ne preporučuje se da nanosite masku na koren kose, pa, gotovo nikada, jer će ona učiniti da vam se kosa veoma brzo umasti. Dakle, šampon izbegavajte da stavljate na krajeve kose, ali masku možete stavljati u velikoj količini. To je preporučljivo, naročito ako je kosa beživotna.

Veoma je važna zaštita kose od sunca.

Ampule kao rešenje za negu duge kose

Osim maske, preporučljivo je da dugu kosu obradujete nekim ampulama za jačanje kose. Ima mnogo kvalitetnih ampula na tržištu i zato s vremena na vreme, recimo, jednom mesečno, možete uraditi jedan kvalitetan tretman ampulama kod kuće, kako bi kosa bila sjajnija.

Za bolje delovanje maske i ampula, preporučuje se da kosa bude topla, a da biste to postigli, ne morate ići u salon, dovoljno je da stavite običnu najlonsku kesu preko glave i tako sačekate da preparat deluje.

Duga kosa i farbanje

Farbanje, naročito kod plavuša, ne sme da bude mnogo često. Hidrogen i blanš veoma mnogo utiču na kvalitet kose. Blanš bi trebalo izbegavati, a ako ste plavuša koja mora da izvuče svetle pramenove, onda to radite što je ređe moguće. Blanšom, jednom u šest meseci.

Kada kupujete hidrogen, neka to bude onaj sa manje procenata jer će on manje oštetiti dugu kosu.

Ako se pitate kako još negovati dugu kosu, odgovor ide i u pravcu balzama koji se ne ispiraju. Oni pomažu raščešljavanje, o čemu će kasnije biti reči, ali oni i neguju kosu, naročito te duge vlasi, od uticaja iz spoljašnje sredine.

Posegnite za farbanjem prirodnim bojama.

Stilizovanje duge kose

Stilizovanje kose takođe morate pametno raditi. Stilizovanje danas podrazumeva korišćenje preparata poput figara i prese za kosu, tako da je obavezno prilikom bilo koje vrste zagrevanja i pregrevanja koristiti adekvatne proizvode za zaštitu kose. To je jedini način da kosu stilizujete često, a da pri tom ona ne bude oštećena, već lepa i negovana.

Kao poslednji savet o tome kako negovati dugu kosu, negujte je iznutra. Pijte dosta vode i u ishrani se pridržavajte onog pravila da uosite što više svežeg voća i povrća.

Kako češljati dugu kosu?

Ovo je jedan od takođe veoma bitnih detalja o tome kako negovati dugu kosu. Naime, skloni smo nekada da kosu češljamo previše često ili previše grubo, a u stvari, to doprinosi njenom slabljenju.

Prvi problem, naročito kod devojčica, javlja se u detinjstvu kada se okupaju, a posle toga ne vole i ne žele da im se češlja duga kosa, to ih čupa. Da ne biste iščupali svoju kosu i da se ne biste vraćali u detinjstvo kada je sve bilo tako komplikovano, koristite sredstva za raščešljavanje u spreju, koja su tu da štite kosu, ali i da je odmrse posle kupanja.

Još jedan dobar trik je i da svoju dugu kosu u toku kupanja, kada nanesete balzam ili masku, jednom pročešljate. Kada je isperete, biće mekana i, iako veoma duga, neće biti umršena.

Češljate se uveče, pred spavanje, kada rasturite frizuru, i naravno, ujutru, kada počinje radni dan. Prilikom češljanja ispadne određeni broj dlaka, što je sasvim normalno i to ne treba da vas zabrinjava. Ipak, ako se suviše često češljate i u toku dana, više dlaka će otpadati iz vaše kose i vaša duga kosa biće slabija i manje sjajna.

Preporuka je i da birate prema svom nahođenju i osećaju, da li će to biti češelj ili četka za kosu. Naročito obratite pažnju ako vam je kosa duga, njoj treba naročita pažnja. Šta god da je od prethodna dva, trudite se da bude od prirodnih materijala, jer su oni bolji i za negu vlasi, kao i za kožu glave.

Koliko često skraćivati dugu kosu?

Iako je  do skoro bilo uvreženo mišljenje da dugu kosu, naročito ako nastojite da bude još duža, treba što ređe šišati. Vrlo, vrlo pogrešno.

Frizeri preporučuju da se kosa šiša što češće, minimum jednom mesečno. To je zato što otklanjanjem procvetalih krajeva, vi u stvari, pružate priliku kosi da raste bolja i jača.

Uklanjanjem tog „nezdravog”dela, vi ste otvorili vrata onom najboljem od svoje kose. Zato treba redovno šišati dugu kosu, kako se ta oštećenja nikako ne bi videla, kako bi bila bila što lepša.

Da li biste se usudili na šišanje svećom?

Frizure za dugu kosu

Čemu duga kosa, ako ne zbog gomile frizura koje možete da napravite? Većina žena se tome istinski raduje i zbog toga i prolazi silne muke sa kosom. Kada je već duga i lepo negovana, onda je možda da najbolje da kosa bude puštena. Ima li šta lepše od toga?

Ali, ako je leto i ako ne podnosite kosu na ramenima, onda je treba podići. Ovde pronađite savet kako to možete učiniti, odnosno, koje su frizure najbolje za dugu kosu.

Nega duge, ravne kose

Ako vam je kosa ravna, sledite savete koje smo vam do sada davali po pitanju toga kako da negujete dugu kosu. Jedini izazov sa kojim se možda susrećete, to je da svoju kosu želite da uvijete.

vlasilan testimonilal baner

Znate za večito nezadovoljstvo žena, koja želi kovrdže ima potpuno ravnu kosu, a koja želi ravnu kosu, ona po nepisanom pravilu uvek ima kovrdže.

Kada uvijate kosu presom, figarom ili bilo kojim drugim aparatom za uvijanje, vodite dosta računa o tome da kosu prethodno zaštitite sredstvom protiv pregrevanja. Ima na internetu smešnih klipova o tome kako prilikom uvijanja devojkama otpada, odnosno, progori, i odvoji se i po ceo pramen.

Budite obazrive, ne držite figaro previše dugo na kosi jer neće to doprineti da lokne budu lepše i dugotrejnije, nego to kolike pramenove uzimate i koja sredstva za stilitovanje koristite, a neretko zavisi i od kvaliteta uvijača.

Nega duge, kovrdžave kose

Osobe koje imaju kovrdžavu kosu najčešće se bore sa tim da im kosa bude što manje suva jer oni imaju problema sa suvoćom. Njima su potrebne maske i preparati koji kosu dodatno hidriraju.

A pošto se kovrdžava kosa često ispravlja i pegla, takođe je neophodno voditi računa o tome na koji način se to radi i da li se koriste sprejevi protiv pregrevanja. Savet je da peglate kosu na što višoj temperaturi jer, iako zvuči suludo, vi na taj način činite da peglanje kraće traje, da ga brže završite, samim tim, svoju kosu manje oštećujete.

Kovrdžava kosa je mnogo mrsi, pročitajte kako lakše da takvu kosu odmrsite.

Nadamo se da smo bili od koristi i da ćete poslušati neki od saveta kako negovati dugu kosu. Bila duga ili kratka, kosa je simbol ženstvenosti i treba o njoj voditi računa. Ponekad toga postanemo svesni tek kada počnu neki problemi. Volite svoju kosu i brinite se adekvatno o njoj.