Pranje kose regeneratorom je super fora, ali nije za svakoga!

Pranje kose regeneratorom je super fora, ali nije za svakoga!

Pranje kose regeneratorom je sve popularnije,  ali se svakako ne preporučuje baš svima. Co wash metoda pranja ima svoja pravila i ovo treba pročitati pre isprobavanja!

Ako se do sada niste upoznale sa ovom inovativnom metodom pranja, pravo je vreme da pokupite neke korisne savete. Znamo zašto to kažemo.  

Ova popularna metoda pranja kose, Co wash, nastala je u Americi, smislile su je i isprobale afroamerikanke. Naziv je skraćenica od Conditioner washing, engleskog banalnog prevoda-pranje regeneratorom

Poznato je da ovaj tip žena uglavnom ima jaku, kovrdžavu i afro kosu, koja vrlo često zna da bude suva, čak 10 puta suvlja nego ravna dlaka, i zato joj je pojačana nega neophodna. I kod nas je ovaj način pranja kose sve intenzivniji, a ako se pravilno primenjuje, kosa nakon njega može biti sjajna, hidrirana i lepa

Veliki broj žena ima problem sa suvim i ispucalim krajevima kose, a glavni krivac tome je tvrda voda, puna kamenca, loša i nekvalitetna nega, neadekvatan odabir kozmetike, kao i jaki tretmani koji kosu ostavljaju beživotnom, oštećenom i tankom. Kada je kosa čak i sama po sebi nekvalitetna i slaba, kada joj je i genetika bledunjava, upotreba tretmana joj nikako ne prija, iako se nama čini da joj time činimo veliku uslugu. 

Upravo zbog toga, sve veći broj dama se odlučuje za ovu, zaista vrlo jednostavnu metodu pranja, koja na prvi pogled, čini se daje fantastične rezultate i vraća kosi mekoću i sjaj. Međutim, da ne učinite sebi medveđu uslugu i grdno se prevarite, dobro se informišite kome je tačno dozvoljeno da pere kosu na ovaj način i zbog čega. 

Dragana, koja je takođe imala problema sa suvoćom kose, problem nije rešila pranjem regeneratorom. Imala je pune ruke posla, čak je u nekim momentima mislila da njenoj kosi nema spasa. Na njenu sreću, rešenje je našla i ono je jednostavno, prirodno. Sada joj je kosa duga, ali i zdrava i sjajna i zaista izgleda bajno. I vaša može biti takva, ako sledite njene korake.  Pogledajte šta je ona radila u njenoj priči, koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Šta je co wash?

Co wash predstavlja pranje kose regeneratorom, bez upotrebe šampona.

Možda zvuči nemoguće da kosa može da se opere samo vodom i masnim balzamom, ali moguće je. 

Tome svedoče i brojne dame koje ovu metodu pranja primenjuju već dugo vremena, neke iz radoznalosti, a neke kako bi svoju kosu oporavile i vratile joj sjaj i mekoću. 

co wash metoda

Regenerator kosu ostavlja čistom i dosta hidriranom, posle čega ona obiluje mekoćom i sjajem. 

Osim što čini kosu mekanom i mirišljavom, regenerator u sebi sadrži brojne čistače, neke od njih su veoma blagi koji hrane skalp, nežno ga i čiste, a sve to bez onog škriputavog osećaja koji ostavlja šampon za kosu. 

Šampon je u brojnim domaćinstvima oduvek bio jedino sredstvo za pranje kose i uvek je bilo važno izabrati onaj pravi prema odgovarajućem tipu. Međutim, kako se s godinama promenio kvalitet svega što koristimo za negu, a i sam kvlaitet kose je dosta lošiji nego ranije, stigla je nova metoda pranja regeneratorom, koja popravlja stanje suve i ispucale kose. Zato ga mnoge žene i koriste.

Kome je namenjeno pranje kose regeneratorom, a kome nije?

Co wash metoda savršena je za sve one koji imaju izuzetno suvu kosu, kao za sve koji imaju prirodnu kovrdžavu kosu.

Poznato je da je kvalitet dlake kod kovrdžave kose lošiji nego kod kose koja je ravna, te otuda njima prvenstvo za korišćenje ove, pomalo čudne metode pranja. 

Sad se verovatno pitate, a šta je sa ravnom kosom?

Ravna kosa nije pogodna za pranje regeneratorom, zato što može učiniti da se pore na skalpu zatvore i dlaka ne može pravilno i duboko da diše. Time se postiže samo veći teret na glavi, i može doći do nagomilavanja nečistoća i naslaga na koži glave.

To svakako mora da se izbegne, da bi se sačuvalo zdravlje kose. Za negu ravne kose, kojoj je potrebno dubinsko čišćenje i pranje, najbolje je odlučiti se za prirodni šampon bez sulfata, silikona i parabena i tako joj omogućiti da bude zdrava, čista i neoštećena. 

Iz tog razloga ravna kosa nije pogodna za pranje balzamom, za razliku od kovrdžave koja vapi za ovom vrstom prehrane i regeneracije. 

Kovrdžava ili prirodno suva kosa ima tendeciju da bude suvlja od ostalih tipova i kod nje se prirodna ulja teže raspoređuju po vlasima nego kod ravne. Zato je ovakvoj kosi neophodna dubinska nega i hidratacija.

Suva kosa takođe, voli povremeno da se prehrani i obogati svoju strukturu vlasi. Zato je pranje regeneratorom dobar izbor i za ovaj tip kose. 

E sad, treba imati na umu da kosi nije dovoljan samo regenerator. Bitno je za zdravu kosu da ona dobije sve aspekte nege. Najbolje rešenje je kombinacija dobrog šampona, dobre negujuće maske za kosu i seruma koji se ne ispira i daje završnicu nezi kose!

Kako se izvodi pranje kose balzamom?

Izvodi se na isti način kao i pranje šamponom, osim što traje duže i potrebno je više vremena da se balzam ispere.

Prvo kosu natopite vodom, a višak ocedite sa strane. Malu količinu balzama, otprilike jednu kafenu kašičicu stavite na dlanove ruku i nežno ga nanesite na kožu glave. Trudite se da lepo zavučete prste ka svim delovima glave, i da masirate teme, jer će trenjem vaših prstiju, regenerator pokupiti svu prljavštinu sa kože glave i izbaciti je napolje. 

Kada ste završili masažu glave, temeljno isperite sav balzam sa kože glave. Nanesite ga nakon toga i na ostale delove, celom dužinom kose, kao što to inače i radite kada perete šamponom, kako biste lakše razmrsili kosu.

Voda prilikom pranja treba da je mlaka, ni previše tolpa, ni hladna, da kosa ne bi zatezala i pucala prilikom češljanja. 

Ako je potrebno, postupak ponovite još jedanput. 

Koji balzam za kosu koristiti?

Ko što je bitno koji šampon birate za pranje, tako je bitno izabrati i odgovarajući balzam za pranje. I ne, ne mogu baš svi doći u obzir.

Nije svaki regenaretor dobar za co wash. Birajte isključivo one bez silikona, jer su to sintetički materijali koji, sem što nisu prirodni, ne rastvaraju se u vodi i teško se spiraju sa temena glave.

Kada sintetički materijal ostane na glavi, dolazi do zapušivanja pora i koža teško diše. U nagorem scenariju može doći do opadanja kose prevremeno, zbog nedostatka kiseonika u ćelijama. 

Birajte balzame koji su prirodni blagi čistači, oni koji su lagane strukture, ili jednostavno one koji su namenjeni masnoj kosi. 

Koje su prednosti co wash pranja?

U odnosu na šampon, a kada se koristi pravilno i na odgovarajući tip kose, pranje kose regeneratorom ima brojne prednosti. Posle pranja kosa je neverovatno mekana i sjajna. Ne dešava se da sitne dlake nekontrolisano štrče, nema previše volumena i letenja neukrotive kose. Kosa je teška, sjajna i nahranjena i deluje zdravo. 

Suši se duže nego kosa oprana šamponom, što znači da se sva vlaga zadržala unutar dlake. Kosa je čista, a opet sjajna. Raščešljava se sa neverovatnom lakoćom, tako da nema čupanja i kidanja vlasi. 

Kosa je dugo mekana, zdrava i hidrirana. 

Da li se može oprati kosa regeneratorom?

Poštujući sve navedene tačke, itekaako je moguće oprati kosu njime, a da ona pritom bude skroz i dubinski čista.  

Znajući da su balzami za kosu uglavnom sastavljeni od vode i ulja, a svi ostali sastojci se trude da ove dve smese sjedine i povežu u jednu celinu, možemo reći da je pranje kose moguće izvesti na ovaj način.

Zašto? 

Zato što se svi ovi drugi  sastojci u balzamu trude da razlože ulja, i uspevaju u tome, tako da imaju mogućnost i da razlože sebum i eliminišu ga putem vode.

Dakle, kod odgovarajučeg tipa kose, suve i dehidrirane, kovrdžave moguće je uspešno pranje regeneratorom, bez dodatnih štetnih efekata. 

Štetne efekte bi mogle da imaju ravna i masna kosa, jer bi se zbog nagomilavanja nečistoća na koži glave stvorio perut, seboreja i kosa bi pojačano opadala. 

Koliko često treba prati kosu regeneratorom?

U principu, to zavisi od trenutnog stanja kose. Svakako da često pranje kose balzamom nije preporučljivo, čak ni kod kose koja je dosta dehidrirana.

Postoji taj momenat privikavanja na samom početku korišćenja co wash metode pranja, i on obično traje oko mesec dana. Može se desiti da će osećaj u početku biti kao da je kosa i teme non-stop masno, ali je to stvar navike. 

U prvo vreme, dovoljno će biti da kosu perete jednom nedeljno balzamom, a ostala pranja između da budu odgovarajućim šamponom, kako bi kosu očistili od regeneratora. 

Kasnije, čak i kada se kosa navikne na pranje regeneratorom, kada uvedete redovno pranje dva puta nedeljno, neophodno je da bar jednom u 15 dana operete kosu prirodnim šamponom, kako bi se pore na koži glave otpušile i očistile od ulja iz regeneratora. 

Pranje kose balzamom je idealno za sve one devojke koje su svoju kosu puno puta izlagale jakim tretmanima, blanšom, jakim farbanjem, presama i električnim četkama, pa im je povremena regeneracija neophodna, ne bi li izgledale osveženo i lepo. One ga mogu koristiti jednom u mesec dana, po potrebi i češće. 

Mnoge ga koriste i za neutralisanje neprijatnih mirisa, prilikom pojačanog treninga gde je primetno pojačano znojenje. Neke pripadnice lepšeg pola, koriste co wash metodu za stilizovanje neposlušne guste i razbarušene kose, jednom u nekoliko meseci. 

Najčešće greške prilikom pranja kose regeneratorom

Devojke najčešće greše, jer koriste pranje regeneretorom mnogo češće nego što bi trebalo. Ipak, pranje mora biti ređe, tek da se kosa povremeno osveži i vrati joj se prirodni sajaj i mekoća. 

pranje kose balzamom

Greške se takođe dešavaju i za vreme pranja, jer se regeneretor ne ispere dovoljno, pa teme ostane masnije nego što bi trebalo. Dešavalo se takođe, da devojke nakon pranja imaju osećaj kao da kosu nisu ni oprale, pa ponove pranje opet regeneratorom, a time nabace još jedan sloj balzama koji kosu učini još težom nego što je bila. 

Bitno je da znate, da je sasvim mala količina balzama dovoljna za pranje, samo je treba lepo rasporediti po celom temenu, dobro utrljati, da se skinu nagomilane nečistoće, a na kraju i dobro i temeljno isprati. 

Ako postupak pravilno primenite, neće biti neprijatnih i nepredviđenih situacija i kosa će vam biti baš onakva kakvu ste i zamislili. 

Da li je co wash dobar za kosu?

Co wash metoda je dobra za osobe za suvom, kovrdzavom ili afro kosom. Za sve ostale tipove nije dobar izbor, pogotovo za one koji žele da puštaju kosu da bude duga. Nije pogodna ni za osobe koje pate od problema sa kožom glave, poput peruti, seboreje, dermatitisa, psorijaze, kao ni za osobe sa masnim temenom glave

Ali, ako imate suvu, afro ili kovrdžavu frizuru, pranje regeneratorom može biti spas za vas. Vi verovatno već i znate koliko sulfati, silikoni i deterdženti oštećuju kosu, kako skidaju prirodna ulja sa dlake i koliko ne pogoduju pranju takvom tipu. Baš iz tih razloga, nastalo je pranje regeneratorom, koje kosu ostavlja sjajnom i savršeno hidriranom.

Ako spadate u tu grupu ljudi, upravo ste naišli na savršeno rešenje. Uostalom, mi najviše volimo kada nam i sami korisnici prenesu svoje mišljenje, bilo da je dobro ili loše, ali je opet iz prve ruke.  

Iskustva ljudi koji su isprobali pranje kose regeneratorom

Današnje iskustvo sa co wash metodom prenele su nam dve devojke, a mi vam ih prenosimo u celosti. 

Marina, 30 godina

“Co wash metodu sam prvi put probala pre nekoliko godina, kod drugarice koja je i sama koristila balzam za pranje, a ne nakon pranja. Obzirom da mi je kosa jako suva i oštećena, pomislila sam da će joj prijati dodatna hidratacija, pa sam je oprala balzamom. Međutim, toliko sam ispirala balzam, da sam kosu još više oštetila i isušila. Tada sam uvidela da to nije za mene. Ja sam rešenje za moju kosu našla vrlo brzo nakon toga, kada mi je moja frizerka preporučila prirodni set, koji se sastoji od šampona, balzama i seruma za negu i regeneraciju ispucalih vlasi i beživotne kose. Zaista mi je pomogao, moja kosa je sada bajna, blistava i sjajna. “

vlasilan testimonilal baner

Violeta, 29 godina

Mnogi koji me znaju, znaju i da sam oduvek patila što imam tršavu kosu, jer sam je vrlo teško održavala. Češljala sam se potezom protresi glavu, jer je češalj u mom slučaju bio misaona imenica. Bilo je pokušaja kad sam želela da razmrsim kovrdze, ali je svaki put bilo bezuspešno i svaki put bih se počupala do besvesti. 

U nadi da ću pronaći nešto što će mi olakšati muke, krenula sam u potragu. Na internetu nisam pročitala da kosa može da se opere regeneratotom i da je baš preporučljivo osobama sa kosom kao što je moja, zbog lakšeg raščešljavanja i lepšeg sjaja. Nisam mogla da verujem da su nešto “izmislili” i za nas, da nam olakšaju muke. I rešila sam da probam. Bila sam oduševljena. Prvo oduševljenje, palo je kad sam izašla iz kade i pokušala da se očešljam. Češalj je sam klizio po mojoj kosi, tako da sam ostala bez reči. Drugo oduševljenje usledilo je kasnije, kada mi se kosa osušila, inače kosu sučim prirodnim putem. Bila je tako mekana i sjajna, kao kada sam bila devojčica, skoro pa svilena. 

Od tada, a ima skoro tri godine, kosu perem regeneratorom, tri puta mesečno i zaista mi je kosa mnogo boljeg kvaliteta nego ranije. Drage moje kovrdzave devojke, slobodno isprobajte co wash!”

Ovo iskustvo će sigurno utešiti i poslužiti našim dragim damama sa krupnim loknama. Vi sa ravnijom kosom, ostanite dosledne prirodnim šamponima bez sulfata i uživajte u neprikosnovnenoj lepoti vaše kose.