Da li su pilule protiv akni magično rešenje ili ne?

Da li su pilule protiv akni magično rešenje ili ne?

Želite da probate pilule protiv akni? Ne brzajte i ne radite ništa na svoju ruku! Da, pilule pomažu, ali ne svima i ne svake. Zato se prvo dobro informišite!

Za konkretne savete u vezi pilula protiv akni predlažem da porazgovarate sa vašim lekarom. Za informisanje, nastavite da čitate ovaj tekst.

Verovatno i vi spadate u gomilu žena koje muči ovaj problem. Možda poznajete neku osobu koja se bezuspešno borila sa njima, možda je u pitanju dugotrajan problem … Šta god da je razlog, sigurno imate bar neku osobu u okruženju koja je koristila pilule protiv akni da bi ih se rešila. Ali šta su one tačno i kako deluju?

Kako deluju pilule protiv akni?

Mnoge žene se pitaju kako pilule protiv akni deluju na oragnizam. Istina je da njihovo dejstvo zavisi i od tipa pilula koje uzimate.

Tip pilula koje će vam doktor pripisati zavisi od konkretnog razloga zašto vam se javljaju uporne akne.

Postoji više vrsta ovakve terapije i dele se uglavnom na:

 • Hormonske pilule protiv akni
 • Antibiotske pilule za bubuljice
 • Pilule koje utiču na smanjenje lučenja sebuma

Kao jedan od potencijalnih rešenja lekar vam može reći da uzimati i dodatne suplemente (dodatak ishrani). Ovo je izuzetno često ako imate lošu ishranu, i doktor oceni da je jedan od uzroka pojave akni i manjak nekog vitamina.

Kada budete znali šta je pravi uzrok njihove pojave, dobićete i pravu terapiju.

Hormonske pilule  daju se osobama kod kojih hormoni uzrokuju pojavu akni.
Antibiotske pilule daju se pacijentima koji imaju neku vrstu bakterijske infekcije zbog koje je došlo do pojave akni ili imaju izuzetno veliki broj na licu. Uglavnom se koriste kod izuzetno teških slučajeva akni kao što su cistične akne.

Treba znati da antibiotici za akne nisu samo u obliku tableta.

Pilule koje utiču na lučenje sebuma uglavnom se pripisuju kod osoba gde je višak sebuma glavni uzrok pojave akni.

Ako ste kao NIna i više preferirate prirodna rešenjena, ni to nije problem. Postoji dosta sredstava koja mogu uticati na akne, a na prirodnoj bazi su. Nina je devojka koja je dugo trpela uporne akne. Pokušavala je da ih se reši na sve načine, ali bezuspešno. . Onda je na preporuku probala nešto skroz prirodno, što joj je pomoglo da ih se zauvek reši. Sada joj je koža čista, ne masti se, nema bubuljice.  I vi se možete rešiti upornih akni na isti način. Pogledajte Nininu priču i šta je to što joj pomoglo na ovom linku:

Našla sam rešenje protiv bubuljica ! Ovo je moj kec iz rukava!

Bitno je da znate i ovo…

Kome su namenjene pilule protiv akni?

Akne mogu da se jave kod bilo koga, u bilo kom uzrastu, tako da se i terapija daje široj populaciji. U zavisnosti od vrste problema, bira se terapija. Međutim ako se duže vreme borite sa njima, najverovatnije ćete u nekom trenutku dobiti neku od navedenih tableta protiv akni.

Niste jedini sa ovim problemom. Akne se javljaju čak i ako mnogo vodite računa o svojoj koži. Ponekad su izuzetno uporne, do te mere da nam se čini da ih se nikako ne možemo otarasiti. Često utiču i na samopouzdanje ljudi. Niko ne želi da mu lice izgleda loše. Zato se i obraćamo dermatologu ili endokrinologu.

Bubuljice delimo na:

 • Blage akne
 • Umerene akne
 • Teške akne

Blage akne su bubuljice koje nisu zapaljene i zarazne, ili imate izuzetno malo upaljenih.
Umereno jak tip akni  je neki srednje težak slučaj. Ima više upaljenih lezija, ponekad se javljaju i tvrde bubuljice, bolne na dodir, i može se javiti i pojava ožiljaka.
Težak oblik akni – Izuzetno izražene bubuljice, veliki broj zapaljenja, česti ožiljci. U ovaj tip spadaju i one koje se inače klasifikuju kao umerene međutim stanje se nije popravilo ni nakon 6 meseci terapije.U zavisnosti od jačine problema zavisi i kome je namenjena koja terapija. Tako

Antibiotske pilule – se daju osobama koje:

 • Imaju veliki broj izraženih akni
 • Bolne su
 • Postoji rizik od stvaranja ožiljaka uzrokovanih bakterijama

Hormonske pilule – se takođe daju ženama ko kojih je:

 • Česta pojava akni
 • Akne su veoma izražene (njihov uzrok su hormoni koji utiču na prekomerno lučenje sebuma)

Suplementi – se daju ako je uzrok pojave akni loša ishrana ili postoji osnovana sumnja da će one uticati na njihovo smanjenje (često kod hormonskih akni). Suplementi koji se koriste u ovu svrhu su:

 1. Riblje ulje
 2. B vitamin
 3. Cink
 4. Probiotici itd.

Riblje ulje je bogato omega 3 kiselinama. One imaju anti-inflamatorno dejstvo i pomažu oko smanjenja upalnih procesa i umanjuju broj akni. Riblje ulje je veoma bitan izvor omega 3 i omega 6 kiselina, zato se preporučuje njegovo uzimanje kao suplementa.

B vitamin može imati zanačajan uticaj na količinu akni kod određeneog broja ljudi. Ipak preporučuje se da budete obazrivi, zato što postoji mogućnost da prevelike količine vitamina B12 daju suprotan efekat.

Cink pomaže kvalitetu kože i poboljšava smanjenje njihovog broja. On ima sposobnost da isušuje bubuljice i samim tim ubrzava proces zarastanja, naravno to važi i za akne. Koristi se i kao mast. Pogledajte više o cink masti za bubuljice.

Probiotici i akne – Za sada je samo na nivou teorije, međutim postoje mišljenja da probiotici mogu uticati na izlečenje od akni. Probiotici za lice se koriste topikalno, dakle nije slučaj kao sa klasičnim probioticima, ali ako lekar misli da treba, može predložiti probiotik tablete za akne.

Hormonske pilule za akne

pilule protiv bubuljica

Hormonske pilule za akne su sve češći vid terapije. Zbog uspešnosti lečenja, lekari često primenjuju lečenje akni ovom metodom. Verujem da se svi malo “štrecnemo” kada čujemo reč hormoni, ali današnje hormonske pilule nisu ono što su nekada bile.

Dijana (drugarica iz srednje) imala je izuzetno težak oblik akni, i stalno se žalila kako joj lice izgleda grozno. Verujem da joj je samopouzdanje bilo na nuli. Onda joj je dermatolog rekao da uzima pilule za kontracepciju protiv bubuljica. Za nekoliko meseci lice joj je bilo neprepoznatljivo.

Hormonske pilule su kontraceptivne pilule koje se mogu koristiti i kao terapija za akne, međutim njihova primarna funkcija je sprečavanje začeća. Sastav ovih tableta može uticati pozitivno na kožu i smanjenje akni.

Kako hormonske pilule deluju na akne?

Ovakve pilule obično sadrže kombinaciju hormona. Neretko se dešava da tokom hormonskog disbalnasa ženama bude problematična koža. I sama doživaljavam razne promene na licu pred ciklus, tako da verujem da znate na šta mislim. Neke žene nažalost imaju ovaj problem stalno, ne samo pred i tokom menstruacije. Na takve vrste bubuljica ne deluje ništa osim hormonske terapije. Verujem da ste se kao i ja pitali zašto ? Neophodno je uspostaviti balans hormona, inače će se problem vraćati. Dakle potrebno je ukloniti uzrok.

Vaš lekar će najverovatnije uraditi krvnu sliku i analizu hormona pre pripisivanja terapije.

One deluju na produkciju androgenih hormona koje su najčešći uzrok pojačanog lučenja sebuma. Hormonska terapija najčešće sadrži kombinaciju hormona (uglavnom estrogen i progestin). Ovakav vid pilula uglavnom sadrži polne hormone ili utiče na neki od njih.

Na tržištu možete pronaći veliki broj hormonskih pilula protiv akni. Neke sadrže veće koncentracije hormona, neke manje. Vaš doktor će vam preporučiti najbolje za vas.

Anti-baby pilule koje se koriste za lečenje akni mogu sadržati samo jedan hormon (progestin). Iako se i one koriste može doći do pogoršanja akni. Mnogo bezbednija opcija je koristiti pilule koje imaju kombinaciju progestina i estrogena. Naravno, sve to zaviši od vašeg lekara i šta on smatra da će imati pozitivan utisak na vas.

Napomena: Treba praviti razliku između pilula za dan posle i kontraceptivnih pilula.

Vitamin A tablete za akne

Vitamin A isto ima primenu u poboljašnju izgleda vaše kože. Veoma je efikasna primena ovih tableta protiv akni. Razlog za to je taj što vitamin A spada u retinoide. Oni se smatraju u jedno od najefikasnijih sredstava za borbu protiv ove “dosadne napasti”. Njegovom primenom dolazi do smanjenja upalnih procesa i značajno utiče na sveokupan izgled kože (postaje čistija, koža je zaglađena i smanjuju se bore). Vitamini su jako bitni za naše lice. Stručnjaci tvrde da vitamin D takođe ima veliki uticaj na akne, ali i mnogi drugi vitamini.

Jedan od sredstava koje koristimo za akne je i Roakutan. Mnogi ga hvale, verujem da su i neke od vas već probale. U pitanju je lek tako da je neophodno savetovanje sa stručnim licem pre bilo kakve primene. Kao bilo koji drugi lek, i on može imati negativne pojave, zato treba biti oprezan. Verovatno vas interesuje njegovo dejstvo.

Roakutan tablete utiču na smanjenje akni tako što utiču na smanjenje proizvodnje sebuma. Veliki broj akni nastaje upravo zbog toga, tako da primena ovog leka znatno smanjuje potencijal za pojavu akni. Njegovom primenom dolazi do smanjenja pora (kažite „pa-pa“ proširenim porama koje se vide iz svemira … ).

Naravno ovo nije svemoguća supstanca. Ok smanjiće nam se pore, smanjiće se i verovatnoća da dođe do upale, a sve to ide jedno za drugima. Ipak on se primenjuje samo kad mora jer ovaj lek jeste namenjen baš kad ne postoji drugi izbor. Njega koriste žene koje baš imaju izuzetno izražen problem sa aknama, onaj najteži oblik.

Roakutan se ne preporučuje ni veoma mladim ljudima. Naime sobe mlađe od 12 godina trebalo bi da ga izbegavaju u širokom luku. Čak i ako imate težak oblik akni morate razmisliti i posavetovati se sa lekarom ako:

 • Planirate trudnoću
 • Ako ste trudni

Cerin tablete za akne

Spadaju u jedno od rešenja problema sa problematičnom kožom. Ove pilule protiv akni imaju višestruko dejstvo. Zbog svog sastava (laktoferina), Cerin tablete utiču na sprečavanje upalnih procesa. One imaju:

 • Antibakterijsko dejstvo
 • Antiupalno dejstvo
 • Deluje kao antioksidans

Samim tim njihov sastav značajno utiče na poboljšanje izgleda i teksture vaše kože. Protein koji je glavni sastojak ovih tableta se može naći u prirodi i utiče izuzetno pozitivno na smanjenje sebuma i poseduje antibakterijsko dejstvo. On utiče iznutra, ima razne ekstrakte koji u kombinaciji mogu dati dobar rezultat. Naravno ne mogu se očekivati instant rezultati, tako da je neophodno vreme kako bi proizvod delovao.

Cink pilule za akne

Da li ste ikada naleteli na sulude savete na internetu poput mažite pastu za zube na akne? Da li ste se ikada zapitali odakle je došla ta glasina i zbog čega ? Pa, delom i zbog cinka. Već sam navela da cink može imati pozitivno dejstvo na kožu. Oh niste ni svesni koliko pozitivno dejstvo.

Cink je mineral koji je potpuno nepravedno zapostavljen prilikom borbe sa aknama. Studije pokazuju da on ima jak uticaj na lojne žlezde.

Sprečava povećano lučenje sebuma i masnoj koži vraća normalan izgled. Takođe ima i antiupalno svojstvo. Ali pored toga što je izuzetan, ipak ne preporučujem da ga isprobavate u vidu paste za zube (isušiće vam se i okolna koža, ne samo bubuljica). Možda je bolje rešenje da probate pilule za akne u vidu tableta sa cinkom, ako to lekar utvrdi.

Ovaj suplement možete pronaći po veoma pristupačnim cenama i zaista vredi isprobati. Možda vas zanima koju količinu da uzmete ? Od 30-150 mg je sasvim dovoljna količina. Sve preko toga nije poželjno, i rizikujete da vam se “obije o glavu”. Naravno nije dobro ni kada imate manjak cinka u organizmu.

Antibiotik pilule za akne

tablete protiv akni

Ako se radi o bakterijskom tipu akni, znate šta vam je činiti. Nekad se dešava da uzrok akni nije samo hormonske prirode. Često se dešava da se lice ne očisti dobro, da se stvore proširene pore ili imamo neku ranicu na licu gde se nahvataju bakterije. Što naravno, može dovesti i do pojave akni. Ukoliko se zaista radi o bakterijskoj infekciji neophodno je korišćenja antibiotika kako bi se rešio ovaj problem.

Antibiotik se primenjuje kod ozbiljnijih slučajeva ovog problema, ali je i dalje jedna od najčešćih metoda borbe protiv njih. Najčešće se primenjuju antibiotici kao:

 • Dovicin. Glavni sastojak mu je doksiciklin. Ovaj antibiotik ima širok spektar dejstva. Ne preporučuje se osobama koje imaju alergiju na doksiciklin, ili neki od tetraciklina. Takođe, lek dovicin nije preporučljiv za trudnice ili dojilje, kao i ako planirate da ostanete u drugom stanju. On može uticati na razvoj zuba kod bebe.
 • Klindamicin– Antibiotik koji se primenjuje kao terapija za akne. Ne preporučuje se ako imate alergiju na njegove aktivne sastojke. Može se naći i u obliku gela. Spada u jedan od najboljih antibiotika za lečenje akni. Pogledajte za više o klindamicinu.
 • Eritromicin – Spada u makrolide. Jedan od antibiotika za sistematsku terapiju akni. Terapija može da traje i do 3 meseca. Tokom njegove upotrebe preporučuje se korišćenje probiotika.
 • Doksiciklin – Utiče na bakterije tako što utiče na stvaranje bakterijskih belančevina. Na taj način smanjuje njihovu količinu i sprečava njihovo širenje. Obavezno se posavetujte sa lekarom pre njegove primene jer u kombinaciji sa drugim lekovima može biti jako štetan.

Pivski kvasac tablete protiv bubuljica

Moram priznati da sam bila malo iznenađena kada sam čula da se primenjuje kao pilule protiv akni. Onda sam razmislila i setila se, naravno, vitamin B. Pivski kvasac je pun ovog vitamina. Čak 17 vitamina (tj. komleks vitamina B). I bila sam u pravu. Ove tablete se preporučuju u borbi protiv akni upravo jer blagotvorno deluje na kožu. Naravno, i ovde važi pravilo, manje je bolje. Pazite da ne preterate sa primenom kvasca , kako vam ne bi buknulo lice.

Gde nabaviti tablete protiv bubuljica?

Ove proizvode možete nabaviti u apotekama ili drogerijama.

Prvo je potrebno da se konsultujete sa lekarom. Za određene vrste tableta (antibiotik, kontraceptivne pilule) treba vam i recept ili napisano na izveštaju da vam je neophodan taj lek. U suprotnom farmaceuti u apotekama vam neće dati lek.

Ako ste u mogućnosti, odradite sve neophodne analize i pridržavajte se uputstva.

Dajte vašem lekaru sve potrebne informacije, istoriju bolesti, koje lekove koristite, simptome itd. Na taj način stručno lice može lako odrediti koja je terapija baš za vas.

Iskustva sa pilulama protiv akni

Ljiljana – “Moj problem sa aknama je krenuo kada sam napunila 27. Pojma nemam šta se desilo nikada ranije nisam imala akne. Otišla sam kod doktorke i prepisala mi je pilule za kontracepciju. Pomogle su mi dosta.”

Tijana – “Išla sam kod dermatologa jer su mi se pojavile uporne akne. Doktorka mi je rekla da uzimam Roakutan 2-3 meseca. Koža mi je postala suva i ispucala, a i smršala sam dosta, pa sam morala da odem kod doktorke da mi ukine terapiju.  Krenula sam da koristim prirodan tretman protiv bubuljica – redovno, svaki dan! Rezultati su me oduševili!“

Sanja – “Koristila sam antibebi pilule, međutim pojavile su mi se akne na bradi i čelu. Ginekolog mi je rekla da to ne bi smelo da se dešava i promenila mi je tablete. Posle mi se lice pročistilo. Očigledno mi nisu odgovarale te prve koje sam dobila.”

Koliko god da su akne neprijatne i uporne mi moramo biti upornije. Na nama je da se konsultujemo sa stručnim licem i vidimo da li ćemo odabrati pilule protiv akni, neki prirodni metod lečenja, kremu ili nešto drugo.