Svinjska mast za kosu će vas iznenaditi svojim dejstvom!

Svinjska mast za kosu će vas iznenaditi svojim dejstvom!

Da li ste nekada razmišljali o tome koliko je svinjska mast dobra za kosu? Znamo da se svinjska mast koristi za kožu, a da li i koliko često smemo da je mažemo za bolji kvalitet kose koja je suva i beživotna? Pročitajte. Ovo će vas oduševiti!

Ono što mora da ste čuli kada je svinjska mast u pitanju, to je da se ona koristi za negu kože i da je odlična za kožu koja je sklona borama. Njena fantastična svojstva poznata su nam još od davnina, kada se koristila za osip kod beba, kako bi se neutralisale sve negativne stvari i pojave na koži.

Ono što mi nazivamo svinjskom mašću koja se koristi u kozmetičke svrhe, u stvari je svinjska mast oprana u devet voda.

Iako deluje arhaično, zapravo sve više mladih žena veruje u ovaj recept jer kozmetička industrija, koja je nikad razvijenija, ima mnoštvo proizvoda i rešenja za sve i svašta, ali i mnogo hemikalija u sebi. Ako ih svakodnevno koristimo, oni stvaraju mnoge negativne efekte na naš organizam.

O hemijskim supstancama koje mogu negativno delovati na telo već smo pisali. Pored mnogo korisih svojstava, često se provuku i neka loša. Zato se mnogi vraćaju ovom drevnom receptu, koji nema nijednu jedinu negativnu karakteristiku niti hemikaliju koja može da nam naškodi jer nam je važna prirodna nega kose i kože.

Posebno ta svinjska mast oprana u devet voda, na koju se i odnosi naš današnji tekst. Da ne bude zabune, koristićemo samo izraz svinjska mast, ali je potrebno da znate da se odnosi na opranu mast.

Ova svinjska mast koja je dobra i za kosu, dobija se tako što  uzmemo dovoljnu količinu masti (onoliko koliko nam je potrebno) i sipamo u nju mlaku vodu. Najbolje je kada je mast topljena kod kuće, domaća, a ne kada je kupljena u trgovini.

Zajedno sa vodom koju smo sipali (a vodite računa da temperatura vode bude blago povišena)  nikako vrela, mešamo nekoliko minuta. Zatim prospemo vodu, a onda u istu mast sipamo još vode i ponovimo proces. Tako devet puta.

Zašto devet? Tako nalaže narodski recept, to je odgovor na pitanje. Šalu na stranu!

Smisao ovog pranja jeste da se svi štetni sastojci i prljavštine sklone iz masti, da ostane čista mast bez primesa soli, koja može da se stavi na lice ili na kosu.

Kada se odlučite za alternativnu negu svinjskom mašću, ovako je operite i ne brinite da li je bezbedna za upotrebu.

Da li je svinjska mast dobra za kosu?

Funkcionisanje ljudskog organizma veoma je složeno i sve stvari, bez obzira na to što se nama čini, veoma su povezane. Zato sa sigurnošću možemo reći da su svi problemi koje imamo sa kožom glave, masnom kosom ili suvom kosom, posledica isključivo delovanja funkcionisanja organizma u celini.

Kada je u pitanju zdravlje naše kose, tu svinjska mast može da pomogne. Ako ste na pomisao da stavite mast na kosu pomislili da je to loša ideja jer ne želite da se umastite i isprljate, onda da razjasnimo sledeće.

Kako koža glave sama proizvodi masnoću, ne bi bilo poželjno da se na koren kose nanosi dodatna masnoća. Tako da se nega kose svinjskom mašću odnosi samo na onaj deo koji je dužina kose, nikako koren.

S obzirom na to pretpostavljate da svinjska mast, budući da vlaži vlasi, može biti pogodna za problem suve kose koju treba oporaviti, a takođe i za rast kose, budući da je suva kosa krta i lomljiva, tako da ne možemo računati na njenu dužinu.

I konačno, svinjska mast je pogodna za negu kose, zato što je bogata oleinskim kiselinama. One su zadužene za to da oblože vlas i da je zaštite od negativnih uticaja koje na nju ima vlažna ili suva sredina, ali brojni drugi faktori, kao što su razni stajleri za kosu (uvijači i ispravljači), koji deluju na kosu svojom visokom temperaturom, samim tim dodatno oštećujući kosu.

Svinjska mast za kosu – upotreba

Upotreba svinjske masti za kosu veoma je jednostavna. Zapravo, najkomplikovaniji deo je onaj koji se tiče ispiranja svinjske masti u devet voda, o kome je bilo reči u jednom od prethodnih pasusa. Kada ste to završili, možete preći na nanošenje.

Svinjsku mast za kosu nanosite na kosu najčešće pre pranja.

Sat vremena pre nego što ste odlučili da operete kosu, nanesite celom dužinom svinjsku mast na nju, vodeći računa da nikako svinjska mast ne bude do kože glave, već samo na donjem kraju kose, naročito ako imate masno teme, a suve krajeve kose.

Vodite računa da se ne umažete svinjskom mašću, pošto, iako korisna za kosu i kožu, ona se veoma teško sklanja sa odeće. Ili obucite nešto što je staro i ne bojite se da li ćete ga uflekati ili obucite neki top, da biste tako izbegli mazanje gornjeg dela odeće.

Kad smo kod flekanja, isti slučaj je i sa majonezom za kosu. On je dobar za nju, ali je opasnost od flekanja velika.

Kada ste se pažljivo namazali, uzmite češalj pa se očešljajte pažljivo, tako ćete osigurati da sve sve delove kose dotakli mašću. Važno je da svaka vlas bude natopljena. Onda uvijte kosu u punđu i stavite najlonsku kesu ili kapu na glavu, kako bi se mast zagrejala i kako bi bolje odreagovala.

Ovako držite oko sat vremena, a zatim isperite kosu na uobičajen način. Nemojte se bojati da ćete teško isprati kosu, iako će biti potrebno šamponiranje više, kosa će biti lepo oprana posle toga, a biće dodatno svilenkasta i meka.

Za bolji efekat i lakše ispiranje, važno je i koji šampon koristite. Zato preporuka ide u pravcu prirodnih šampona, bez sulfata, da biste kosu sačuvali od bilo kog vida oštećenja.

Savet po pitanju nege i problema sa suvom kosom može vam dati naša čitateljka Dragana. Njena kosa bila je oštećena i suva, opadala je kidala se i ona je bila očajna zbog njenog izgleda. Ipak, ona se prirodnim načinima izborila da joj kosa bude zdrava i sjajna.Rezultat je sjajan! Kako? Jako je jednostavno, pa i vi možete tako. Njenu priču pronađite ovde:https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Ako se pitate koliko često i koliko dugo treba koristiti svinjsku mast za kosu, odgovor je onoliko koliko je potrebno da se kosa oporavi. Neka to bude minimum jednom nedeljno u periodu od nekoliko meseci, a kada svoju kosu oporavite, onda proces možete ponavljati nekoliko puta mesečno, da bi kosa ostala meka i zdrava.

Svinjska mast za suvu kosu

Jedna od najčešćih primena svinjske masti je za suvu u lomljivu kosu. 

Ne moramo previše govoriti o potencijalnim razlozima za to da kosa bude suva.Dovoljno je reći sunce. Kada je napolju toplo, ako često boravite na suncu ili kada ste na letovanju, vaša kosa biće veoma izložena negativnom uticaju sunčevih zraka koji će joj dosta naštetiti. Jedan od glavnih razloga suvoće kose upravo je jako sunce, ali i hlorisana voda, kao i morska voda, veoma korisna za organizam, ali pogubna za kosu.

Pegle,  stajleri i fen, koje veoma često upotrebljavamo, takođe iz naših vlasi crpe ogromnu količinu vode, tako da je posle dužeg korišćenja kosi neophodno da bude obnovljena, da se na bilo koji način povede poseban račun o njoj. 

Ovde nađite dobre cake za pravilno sušenje kose.

Na kraju, suvoću kose mogu prouzrokovati i unutrašnji faktori, kao što je gubljenje nekog vitamina, stres i stresan način života. Oni utiču i na opadanje kose, ali i na to da kosa bude ispucala.

Pored već navedenog stavljanja svinjske masti na kosu pre pranja, možete delovati na još jedan način.

Veoma će biti korisno ako malo svinjske masti stavite na svoje dlanove i utrljate na čistu i suvu kosu, posle pranja.

Kao što biste uradili sa nekim uljem za kosu ili kapima, probajte da umesto toga stavite malo svinjske masti i utrljajte je na krajeve kose. Žedni i isušeni krajvi zdušno će prihvatiti ovu „poslasticu”, a vi se ne morate brinuti da ste naneli nešto loše na kosu.

Naprotiv, prirodnost svinjske masti učiniće vašu kosu zdravom. I nemojte se brinuti zbog eventualnog ružnog mirisa.

Oprana svinjska mast nema apsolutno nikakav miris, tako da odmah po nanošenju možete izaći iz kuće potpuno spokojni i bez bojazni da smrdite.

Naravno, vodite računa da ne preterate jer će vam se kosa zamastiti. I vodite računa da ne isflekate stvari. Postoje načini kako da se skinu fleke od masti, ali to nije uvek tako lako.

Svinjska mast za rast kose

Rekli smo da svinjsku mast ne bi trebalo mazati na koren kose, zato što je veoma masna i zato što može doprineti da se kosa dodatno masti. Međutim, postoji jedan problem koji svijska mast može uspešno da leči, barem da doprinese poboljšanju, a to je rast kose.

Na koji način koristiti svinjsku mast u ove svrhe?

Namazati mast upravo na koren kose, pre pranja i sačekati da odstoji dvadesetak minuta. Svinjska mast veoma će dobro uticati na kožu glave, pokupiće nečistoće i otpušiti pore. Oleinska kiselina koju smo već pomenuli, biće veoma korisna za oblaganje osetljivog dela između same dlake i kože.

Kada isperete kosu, primetićete da je mast pozitivno uticala na kvalitet kose. I to je jedan važan aspekt gustine kose jer što zdravija, kosa je i gušća.

Iskustva govore da je u najvećem broju slučajeva kosa manje ispada i da vlasi koje su nahranjene svinjskom vlašću imaju bolju čvrstinu i rastegljivost. To i ne čudi s obzirom na to da je svinjska mast godinama bila jedno od glavnih sredstava za negu i lepotu, a pored toga što je učinkovit, ovaj recept je i prirodan, a to je svakako važno za naše telo.

Svinjska mast za oporavak kose

Sve ovo što smo do sada napisali svakako veoma pozitivno govori o oporavku kose i o tome koliko je svinjska mast korisna za kosu.

Pobrojaćemo korisna svojstva kako bismo imali bolji uvid u ono što svinjska mast za kosu nudi:

  • nanošenje na dužinu kose radi negovanja suve kose, posebno ako vam je teme masno
  • nanošenje na koren kose radi boljeg i efikasnijeg rasta vlasi
  • nanošenje na krajeve, umesto kapi ili ulja za kosu radi oporavka i dodatnog sjaja
  • potpuno prirodna nega i zaštita, ako vam je dosta parabena i konzervanasa iz kozmetike

U kombinaciji sa odgovarajućim šamponom, a ovde imate i ultimativni vodič za odabir pravog šampona, vaša kosa će biti u potpunosti oporavljena, meka i sjajna. 

Loše strane:

  • ima malo više posla oko pranja masti u devet voda
  • fleke koje se javljaju svuda, na peškirima, ali i odeći koju nosite
  • miris svinjske masti koji nekima ne prija (mada nije jak, naročito kada se mast opere)
  • nepogodno za vegeterijance i vegane jer je životinjskog porekla

Razmislite da li vredi probati, a mi vam ovde dajemo i recepte za neke od maski od svinjske masti za kosu.

Maska od svinjske masti za kosu

Nema mnogo filozofije, a ni novih svojstava u maski od svinjske masti za kosu. Treba je sAMo malo unaprediti kako bi bila mirisnija i podsećala na maske i kreme koje kupujete, a pri tom zadržala prirodna svojstva.

Čime drugim do uljima za kosu.

Ako hoćete da napravite odličnu masku za kosu od svinjske masti, dodajte joj nekoliko kapi svog omiljenog eteričnog ulja, na primer od maline i dobićete fantastičan proizvod.

Možete masku napraviti i tako što ćete pomešati svinjsku mast sa kokosovim uljem u razmeri 1:1 i dobiti hranljivu masku za kosu sa predivnim mirisom.

Masku od svinjske masti za kosu morate čuvati u frižideru zbog kvarljivosti, a potrebno je da je izvadite iz frižidera na sobnu temperaturu, pola sata pre korišćenja, kako ne bi bila suviše hladna, a ni suviše otopljena.

Ona ima sličnu koegzistenciju kao i kokosovo ulje, tako da se i ono slično ponaša, najbolje ga je izvaditi ga na sobnu temperaturu.

Svinjska mast – iskustva

Naši čitaoci bili su veoma ljubazni da sa nama podele svoja iskustva po pitanju korišćenja svinjske masti za kosu i moramo vam reći da ima pozitivnih i negativnih komentara. Pojedine devojke to iskustvo opisuju kao ružno, s obzirom na masnoću i, kažu one, užasan miris od kojeg im je bilo muka.

vlasilan testimonilal baner

 

Na to se nadovezuju nešto starije čitateljke, koje spadaju među one koje su puno slušale o korišćenju svinjske masti kada nije bilo nijednog drugog kozmetičkog sredstva za kosu i kožu, tako da imaju samo reči hvale za regenerativna svojstva ovog domaćeg proizvoda.

Ostaje na vama da odlučite da li ste za ili protiv. U novo vreme zaista je teško i doći do prave svinjske masti, naročito je teško da mi sami istu proizvedemo. Možda zato ljudi tako lako i odustaju od njenog korišćenja.

Ako je negde nađete, tako domaću i čistu, uzmite je, pa „zlu ne trebalo”. Možda vam baš ona pomogne da rešite probleme sa kosom. Nikad se ne zna.