Istina je! Postoji bolan celulit!

Istina je! Postoji bolan celulit!

Ako i vi imate bolan celulit, nemojte se brinuti, niste jedini. To je česta pojava koja se da otkloniti. Imamo strategiju za napad! Nalazi se u nastavku.

Da li celulit boli?

Prvo da odgovorimo na ovo pitanje iz naslova, koje pomalo i zastrašuje. Kao da nije dovoljno imati celulit… Pa još i da boli! Hm, šta ćemo, ali tako je. Ovakvog celulita ima.

Verovatno većina vas zna da celulit ne boli. Tačnije, ne boli svaki celulit. Što je, priznaćete, utešno. Ne i za one koji imaju bolan celulit -to je loša vest.

Celulit predstavlja neprijatnu estetsku pojavu, takozvanu, pomorandžinu koru. To su masne naslage koje se natalože na nekim delovima tela, najčešće su to butine i zadnjica, a mogu biti bokovi i bedra. Nekada se javlja i celulit na rukama.

On ružno deluje, narušava izgled, ali uglavnom nema nikakvih bolnih momenata. Sve dok ne dobijete tvrdi fibrozni celulit. Onda pored svega navedenog, kada pipnete, taj celulit i boli.

Da, boli na dodir i pritisak. Zamislite tek ako pokušate da odete na tretman, masažu celulita ili maderoterapiju tela. Uh, pravo mučenje. Zbog toga ovaj tvrdi, bolni celulit i jeste najkomplikovaniji za tretiranje.

Ali, rešenja uvek ima!

To vam može potvrditi i naša čitateljka Jeca. Šta sve ta žena nije prošla u borbi sa celulitom?! Njene masne naslage su bile toliko nepodnošljivo vidne, da nije mogla da izađe leti laganije obučena. Ma ocrtavalo se i kroz odeću.  Zamislite to?

Onda je pronašla nešto, što je neverovatno lako i brzo eliminisalo celulit, da je ona prosto bila skeptična, da li je moguće sve to tako.  A moguće je! I to sve potpuno prirodno, na bazi biljaka. I vi možete tako! Ne verujete? Evo, sami pročitajte:https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Da rezimiramo ovo važno pitanje.

Imamo više vrsta celulita. Stručno, to su vodeni, adipozni i fibrozni. Naš, tvrdokorni, je ovaj fibrozni. O njemu govorimo danas jer on može biti taj koji boli.

Pored toga što se vidi golim okom, pored toga što je najneprijatniji i najteže ga je skinuti.

Važno je napomenuti još jednom da ne mora biti bolan. Može se dogoditi da bude. Tada ga se  nije lako rešiti jer svako dodirivanje može biti neprijatno, ali rešenja ima!

Da li svaki celulit boli?

Već smo napomenuli, ali da razjasnimo.

Vodeni celulit je maltene neprimetan. Takoreći, ne vidi se golim okom. Nije realno da on bude bolan. Može se otkloniti najbrže i najmanje pravi problema.

Adipozni celulit je takođe blaga varijanta. Posledica je godina, ali i neke nezdravije ishrane koju konzumiramo. Primetniji je nego vodeni celulit, ali se smatra mekanim. Vidi se kad sedimo, ili kao neki višak kilograma koji treba da skinemo.

Upravo tako i odlazi, kada se povede računa o ishrani i kada se bacimo na vežbice protiv celulita. Pretpostavljate, nijedan od ova dva ne boli.

Boli samo tvrdokorni, fibrozni celulit. Za njega se smatra da se zalepio i „srastao” sa telom. Zato ga uopšte nije lako ukloniti. Naravno, naslage su tvrdokornije i samim tim je potrebno dosta truda da ih više nema.

Ove kvržice celulita nekada mogu da pritiskaju okolne nervne završetke i tako stvore osećaj bola.

Zato se pripremite za otklanjanje, jer u obzir ne dolaze nikakve spravice, masažeri celulita i slično. Čak i masažeri u vidu sapuna za celulit mogu biti neprijatni, barem na početku tretiranja.

Mora se koristiti pametna strategija kako bi se izašlo na kraj sa ovim bolnim neprijateljem.

Zašto je neki celulit bolan na dodir?

Nije sad to baš takva bol da, kad pipneš, ono booooli. Ne! Ali jeste kada pipneš malo snažnije.

celulit koji boli

Žene imaju potrebu da neguju telo, naročito one delove koje ne smatraju dovoljno atraktivnim. Kada se pojavi neka nesavršenost, ta potreba je zaista samo veća i veća. Jednostavno, tu nema dileme.

Ipak, kada pokušate da masirate ili trljate delove sa celulitom, tokom kupanja, primetićete da je situacija nekako neprijatna.

Nije to sad nepodnošljiva bol, ali se oseća kako nešto nije baš u najsavršenijem redu. Neka vrsta nelagodnosti postoji.

Ono što ističe veliki broj žena, a videćete i u iskustvima nešto kasnije, to je da nisu smele upotrebiti bilo koju vrstu aparata ili masažera za celulit jer je stvar bivala vrlo naporna za istrpeti. Bolje je onda, boriti se na neki drugi način.

Bolan celulit u trudnoći je posebna priča

Trudnoća je jedno posebno stanje kada mnogo toga ne štima. Kilaža se prekomerno povećava iz nedelje u nedelju, a i apetit je počesto na zavidnijem nivou nego inače.

Strije se većini žena javljaju još u vreme kada im raste stomak. Oko petog meseca je sve to intenzivnije. I onda se treba izboriti sa raznim brazdama koje ruže telo. Što u vidu strija na stomaku, što u vidu celulita.

Tako dolazimo do promena koje su veoma važne i traumatične. Sada je pitanje da li se ovde može, čak i u trudnoći može pojaviti bolan celulit? Može i to često.

Kako to funkcioniše?

Odmah da kažemo, ako pre trudnoće nemate ni trunku celulita, onda vam se verovatno neće pojaviti bolan, fibrozni celulit. U problemu ste ako je celulita bilo pre trudnoće.

Kada ste imali pre trudnoće celulit, onda imate podlogu za dalje lepljenje. U trudnoći se javlja povećanje telesne mase. Kada imate podlogu, onda je dalje lepljenje više nego izvesno. I ono traje, traje i traje, devet meseci.

Međutim, ono što trudnoću čini specifičnom jesu hormoni koji mogu telo učiniti osetljivijim na bol.

Kada se desi da i posle porođaja ne obraćate pažnju na to, protegne se u nedogled. Onda imate zaista problema sa bolnim celulitom. Važno je reći ovo, samo zapušten celulit može postati tvrd i bolan celulit.

Bolan celulit na butinama je najčešći

Evo one najvažnije stvari, najnezgodnijeg dela tela koji nas muči kada je u pitanju celulit, to su butine. Celulit na butinama je najopštije mesto, tu se on najlakše lepi.

Razlog možemo objasniti sa biološke strane. Tu ima mišića, ali ima dosta i sala. Tačnije, tu se salo lepi najlakše. Tu su masnoće najnataloženije. Zato se one najlakše mogu i pretvoriti u celulit, baš na tom mestu.

Jasno je da se to ne događa preko noći, već da su okolnosti, kao i način života, zaslužni za to da li će se na nečijim butinama pojaviti bolan ili bilo kakav celulit ili neće. Kod žena, kako se povećava telesna masa, tako se u jednom trenutku tu stvaraju i gromuljice masnoće, to jest, pomorandžina kora.

Ni to ne znači da će biti tvrd i bolan celulit. Treba da prođe dosta vremena, kako bi se tu nataložile naslage masnoće, koje se niste potrudili ili pokušali da uklonite. Kada on stoji nekoliko godina, onda je i logično da će se pretvoriti u tako nešto, nešto bolno.

A potrebno je reći i to da celulit na butinama može posati bolan, ne baš samo zbog zapuštenosti. Moguće je da ste jednostavno skloni baš ovoj vrsti celulita. Na primer, zbog teksture kože ili zbog hormona u organizmu.

Ponovićemo, i način života, kao i to koliko ste skloni porocima, poput alkohola, cigareta i masne hrane, može uticati na to da li ćemo biti skloni bolnom celulitu. Moguće je da će se on kod nas pojaviti više nego brzo, iako kod nekoga drugog to neće biti slučaj. Sve je individualno.

Kako ublažiti bolan celulit?

Krenućemo od ove pozicije – da smo već dozvolili napad tog bolnog celulita. Postoje načini kako se on može gotovo potpuno ukloniti.

Važna je upornost. Važno je da istrajete u svemu što pokušate da uradite.

Pošto taj celulit boli, mora se krenuti pažljivo.

Prvi korak – hidratacija

Možda imate višak kilograma, možda ne. U svakom slučaju važno je da unosite dovoljnu, to jest, veliku količinu tečnosti. To ne sme biti bilo koja vrsta tečnosti. Šta više, sokovi, kafe i ostale zaslađene, pa i nezasleđene stvari, ne spadaju ovde.

Voda i samo voda! Pijte što veće količine vode tokom dana. Organizmu, a i koži je potrebno da bude hidrirana vodom. Ne dozvolite da prođe po nekoliko sati tokom dana, a da niste uzeli čašu. To je i prvi korak kako ćete uspeti da se barem malo pripremite za tretmane protiv celulita koji slede.

Nezaslađeni čajevi protiv celulita su takođe u redu, ali ne oni ne mogu zameniti vodu. To zapamtite. I tako započnite promenu i progonite bolni celulit.

Drugi korak – detoksikacija

Svaka dijeta je neka vrsta restrikcije. Zato ne dijeta, nego detoksikacija. Jedno mora da bude jasno, ako imate višak kilograma, možda morate i na dijetu da bi se prvo povukli suvišni kilogrami. A i ako nema viška kilograma, morate korigovati ishranu.

Umesto masne i slatke hrane, neka to budu povrće i voće. Neka to budu sveže stvari, salate, povrćne i voćne. Čim se malo organizam očisti, biće lakše da se radi i sa problemom celulita.

Treći korak – vežbe

Potrebno je centrirati onaj deo tela koji je zahvaćen bolnim celulitom. Vežbe koje možete da radite su brojne. Imate i razne tutorijale na jutjubu.

Ako je celulit bolan, bolje je da ga ne dirate odmah, nego počnete da se bavite njime na ovaj način. Radite vežbe, gađajte stomak, butine, zadnjicu. Makar ih u prvo vreme istežite. Za mesec dana ćete se bolje osećati. A i celulit će biti sigurno malo bolje, posle svega ovoga. Onda slede dalji koraci.

Četvrti korak – masaža

Sada već, kada ste se potrudili da promenite način života, možete započeti i sa masažama celulita. One će razbijati vezivne niti koje povezuju masne naslage. Uklonićete postepeno pomorandžinu koru.

To ne sme biti agresivna masaža, naročito ako celulit boli. Najbolje je da to bude neka ručna masaža rukavicom. Ona će najbezbolnije da tretira obolela mesta. Neko blago ulje za celulit, najbolje prirodno i nežne ruke. Samo je to potrebno.

Peti korak – gel ili krema za celulit

Gelovi i kreme su zaista neophodni ako želite da celulit sklonite potpuno. Tu nema dileme. Vi možete mazati anticelulit gel i odmah na početku, to će biti u redu za bolni celulit.

Ipak, kada ste već počeli da razbijate masne naslage, mazanje je neophodno. Mazalice će sada prodirati duboko i uspeti da se izbore sa ostacima u koži.

Naravno, ove korake možete preklapati. Ne morate čekati  da prođe previše vremena. Važno je da preduzmete apsolutno sve, kako bi se stvari sa bolnim celulitom promenile.

Kako sprečiti bolan celulit?

Sada da damo nekoliko saveta kako do bolnog celulita uopšte ne bi ni došlo.

rešenje za bolan celulit

Disciplina je ključna reč. Pre svega, vodite računa da vaša telesna masa ne bude prevelika. Da se ne lažemo, to i te kako može doprineti da se celulit ne samo javi, nego i povećava. Evo kako su povezani gojaznost i celulit.

I mršavice imaju celulit, znamo. Ali, to im se dešava zato što su ili fizički neaktivne, ili što unose nezdravu hranu u svoj organizam.

Još jedna važna stvar je voda protiv celulita. Unosite je dovoljno jer će ona doprineti da telo bude hidrirano i da se ovakve, ali i neke druge stvari ne dešavaju telu.

Preventivno mazanje gelovima i kremama za celulit je vrlo važno.  Neki anticelulit gel mažite čak i ako situacija sa celulitom nije opasna. I masaža je ta koju možete upražnjavati. Sve to je korisno i važno da telo bude u savršenoj formi.

Iskustva sa bolnim celulitom

Naše su čitateljke i te kako imale iskustva sa bolnim celulitom. Prepričaćemo vam njihova iskustva.

Naime, sve one kažu kako se taj bolan celulit pojavio nakon više godina kuburenja sa ovim problemom uopšte. Jednostavno, nakon nekog vremena su primetile da, kada žele da tretiraju tu regiju, najčešće butine, osećaju bol.

To je za svaku od njih bilo čak i zastrašujuće. Neprijatno je kada primetite da vas nešto boli. Ipak, u pojavi bolnog celulita vide i pozitivnu stvar.

Mnogima od njih je to bio alarm da se odmah pozabave time, a da toga nije bilo, možda bi celulit i ostao tu gde jeste, zauvek.

One kažu da su najviše pomogle kreme, gelovi, a kasnije su se ohrabrile i na masažu, kada su bolovi postali manji. U početku je bilo nekima toliko bolno, da ni masažer sapun nije dolazio u obzir, kamoli ručna masaža.

Nije nemoguće otarasiti se bolnog celulita. Najbolje je, ipak,  da do njega uopšte i ne dođe.

Ipak, ako se i pojavi, samo hrabro, sve će biti u redu. Polako i strpljivo i bolni celulit će biti otklonjen.