Bore od stresa su nevidljivi neprijatelj za našu kožu!

Bore od stresa su nevidljivi neprijatelj za našu kožu!

Dobili ste bore od stresa, a da niste ni primetili kada? I sada želite da ih uklonite? Bez panike, ona je samo dodatni stres. Sledi niz dobrih saveta.  

Ugledali ste bore na svom licu i sve vam se čini da ih tu juče nije bilo?! Niste preskočili nijedan tretman koji inače radite kako bi hidrirali i negovali vašu kožu, a bore su ipak tu? Niste ni previše stari da biste imali bore?

Da li ste čuli za bore od stresa?

O da! I to postoji! 

Bore na licu ili telu nisu uvek znak da naša koža stari. Rano njihovo pojavljivanje može da ukaže i na pregršt drugih stvari koje naše telo trpi, a da mi toga nismo ni svesni. Danas većina ljudi ima preveliku želju za uspehom, pa ni ne primećuje da upravo ta velika ambicioznost, ubrzan tempo života, nepravilna i suva ishrana i mnogo drugih “normalnih” svakodnevnih navika, za sobom ostavlja velike posledice. Kako na društvo, tako i na nas, kao pojedinca. 

Slobodno mogu reći da je naša koža dvadesetčetvoročasovno izložena svim uticajima spoljašnje i unutrašnje sredine i da u najvećem procentu “trpi” svakondnevni stres. U prvom momentu se ništa čudno ne događa i ne primećuje, jer smo istrajni, mladi i puni energije, koža je jedra i sveža. Međutim,  kada smo duži vremenski period izloženi stresu, naše telo jednostavno nije u mogućnosti da se izbori sa posledicama. 

Jedan od prvih znakova umora i hronične iscrpljenosti usled svakodnevnog stresa jesu sigurno i bore na licu.

Može li stres izazvati bore?

Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan. On sigurno glasi, DA! Evo da objasnim i zbog čega. 

Sve češće smo svedoci da je stres glavni i odgovorni krivac mnogih oboljenja koja se danas javljaju upravo zbog njega.

Naši unutrašnji organi nisu imuni na posledice koje stres ostavlja iza sebe, pa tako nije izuzetak ni naš najveći spoljašnji organ- koža.

Tome nam svedoči i Helena, koja je godinama imala problema sa velikim, izraženim podočnjacima i tim nekim, dosadnim borama oko očiju. Bila je očajna, jer je uvek izgledala umorno i staro, čak i kada se nije tako osećala. Međutim, ona danas pleni lepotom i svežinom, izgleda sjajno za svoje godine. NIje to slučajno! Uspela je da zategne i podmladi svoje lice prirodnim putem, a na sledećem linku pročitajte kako: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

Na koži se efekti stresa ogledaju u vidu akni, crvenila kože, suvoće, loše toniranosti lica, kao i ubrzanog starenja, tačnije pojave bora na licu, neretko i na telu. 

Svaki od navedenih efekata pripisujemo kortizolu, kao najvećem krivcu za ove neprijatne pojave koje u mnogome znaju da naruše samopouzdanje osobe koja ih ima. 

Kortizol je hormon stresa koji ustvari stvara bore. On razara kolagen čija je osnovna uloga da daje elastičnost i čvrstoću koži. Njegovim uništavanjem, koža gubi svoj tonus, počinju da se stvaraju duboke linije po koži, a koža biva sve opuštenija. Osim toga, kada smo napeti, to se jasno ocrtava na našem licu i čestom mimikom pokrećemo stvaranje i ostanak linija na našem licu. Tako zapravo i nastaju mimičke bore.

Kortizol pojačava gubitak vode iz organizma, što može dovesti do jasne dehidratacije kože. U tim momentima, najviše je pogođeno stvaranje hijaluronske kiseline, što za posledicu ima duboku suvoću i umoran izgled kože. Normalno stvaranje hijalurona u koži kao rezultat ima jedru i zategnutu kožu, kao dokaz da se izlučuje u dovoljnoj, neophodnoj količini. 

U takvim situacijama je najneophodnije nadomestiti izgubljenu vlažnost i nandoknaditi koži tečnost koja joj je potrebna za normalno funkcionisanje. Prirodna ulja za bore i kreme na prirodnoj osnovi mogu biti odličan izbor za rešavanje ovog problema. 

Kako stres izaziva bore?

Stresne svakodnevne situacije je nemoguće izbeći. One nas prate čak iako to ne zapažamo, i ostavljaju posledice na našu kožu. Koža biva sve umornija i iscrpljenija kao posledica suvoće i dehidriranosti koju svakodnevni stres pruozrokuje. 

S obzirom da se kolagen najviše troši usled dejstva kortizola, dolazi do neprijatnog zatezanja lica i pucanja kože na površinskom nivou, tačnije prvog i osnovnog zaštitnog omotača kože. Kada je on narušen, mikroorganizmi iz vazduha prodiru duboko u slojeve kože i narušavaju njen kvalitet u potpunosti.

Usled dejstva kortizola, dolazi do stvaranja nešto veće količine sebuma po površini kože, koji zapušava pore na licu i telu i kao rezultat dolazi do pojave bubuljica i nečistoća, a samim tim i nagomilavanja toksina iz unutrašnjosti organizma. Kada se neželjeni materijal raširi na površinu, može doći do infekcije kože i dubokog oštećenja iste. Tako nastaju bubuljice od stresa.

Uz ove opšte uticaje iz spoljašnjosti, određeni delovi tela su najviše izloženi oksidativnom stresu. Teorija kaže da su određeni delovi tela najviše izloženi oksidativnom stresu i da su to upravo lice, vrat, ruke i dekolte. 

Oksidativni stres i bore

Oksidativni stres je jedan od glavnih uzroka starenja organizma u celosti. Na nivou kože, on ubrzava vidljive znake starenja.

Oksidativni stres je biološki proces koji narušava integritet ćelija u celom telu i direktno je povezan sa faktorima koji utiču na našu kožu. 

Kao glavni faktori se tu svrstavaju ultraljubičasti zraci, pušenje, aerozagađenje i nedostatak sna. Svi ovi faktori udruženi zajedno, pojačavaju dejstvo oksidativnog stresa i podstiču širenje slobodnih radikala, što za posledicu daje suvu, dehidriranu i kožu bez sjaja. 

Kada je koža duže vremena izložena oksidativnom stresu, to direktno utiče da DNK ćelije kože i na njihovu nemogućnost da funkcionišu normalno. Zbog ovih oslobođenih molekula, koje direktno utiču na razaranje kože, koža kasnije pati od vidljive upale, poput crvenila i izrazite osetljivosti. 

Na koži se javlaju duboke linije i bore, smanjuje se čvrstina i elastičnost kože. Oštećenja uzrokovana sunčevim zracima, podstiču stvaranje pega i fleka, a mogu da izazovu i oštećenja spoljašnjeg sloja kože, koja podrazumevaju crvenilo i svrab. 

Koža kada je suva, neprijatno zateže, puca i neophodna joj je redovna nega i hidratacija, kako bi se nadoknadila vlažnost i elastičnost koju je izgubila usled uticaja oksidativnog stresa. Masna koža takođe može biti rizična zona za stvaranje bora, iako je za ovaj tip poznato da je manje izložen ovom stanju. Masna koža je podložnija stvaranju infekcija, jer je opterećena viškom sebuma. 

Bilo kako bilo, nijedan tip kože nije imun na posledice oksidativnog stresa, koji za sobom ostavlja vidno oslabljenu i oštećenu kožu kojoj je nega i hidratacija neophodna.

U tom slučaju je neophodno da organizmu i koži pružate dovoljno kiseonika koji mu nedostaje. To ćete najbolje nadoknaditi vežbama dubokog disanja, brzim hodom, kao i laganim šetnjama  na svežem vazduhu

Vrlo je normalna pojava, da se bore pojave i kod kože koja je još uvek veoma mlada, a takve bore nazivamo prevremene bore. One takođe mogu biti uzrokovane stresom, pa hajde da pogledamo i pojedinosti o njima. 

Prevremene bore i stres

prevremene bore od stresa

Naša koža vremenom stari i mi to jednostavno ne možemo da sprečimo. Jedino što možemo da uradimo je da ublažimo i malo odložimo njeno brzo starenje. Neka odokativna granica je otprilike 25. godina kada počinju da se javljaju tanke, fine linije, koje vremenom prelaze u duboke bore. Naše životne navike i nega kože mogu uticati da se smanje vidljivi znaci starenja i spreči prevremeno starenje kože. 

Ne možemo pouzdano da odredimo koja godina života je presudna za pojavu prvih bora, ali ako imamo 20 godina i već primećujemo da su bore tu, vreme je da nešto menjamo. Kada smo tako mladi, našoj koži nije ni potrebna neka određena nega i jaka zaštita, tako da se moramo preorjentisati na uzroke koji dovode do pojave bora.

Ako nisu godine, onda su uticaji spoljašnje sredine, tačnije stres, kog ponekad nismo ni svesni. 

S toga je neophodno da se što je više moguće klonimo svesnih stresnih situacija, ako već nesvesne ne možemo da izbegnemo. U ovom slučaju je bitno lečiti uzrok, a negu kože ćemo ostaviti za neke veće godine.  

Bore od stresa oko očiju

Bore okolo očiju su definitivno pokazatelj da je naše lice počelo da stari. Mi ih u šali nazivamo “bore smejalice”, jer se najpre pojave oko očiju i oko usana, ali se koža zapravo na tim mestima i najviše grči i rasteže. Kada govorimo, kada se smejemo, plačemo ili vrištimo, na tim delovima se koža najviše mimizira. Otuda i objašnjenje zašto se bore baš tu prvo i javljaju. 

Naše su oči ogledalo kroz svet. Pomoću njih vidimo celokupnu spoljašnjost i baš nam one pomažu da se krećemo i suočavamo sa sredinom. Obično celodnevni utisak sumiramo sklapanjem očiju uveče kada legnemo da spavamo i upravo tada shvatimo koliko su nam oči i koža oko očiju umorne i napregnute. Mi možda i ne primećujemo, ali koža oko očiju je najviše izložena svakodnevnom stresu i ona se najviše troši u tim naizgled “običnim” situacijama. 

Znate onaj osećaj kada dođete umorni sa posla i jedino što želite, je da skinete šminku sa očiju i da umijete lice kako bi skinuli sav teret sa sebe? To vam govori koliko samo stres zapravo čini da nam lice brzo stari i da se moramo što više kloniti takvih stuacija. Moramo licu obezbediti dovoljnu količinu hranljivih sastojaka kako bi što lakše podnelo torturu iz sveta. 

U tome nam mogu poslužiti prirodne hidratantne kreme, na bazi aloe vere i pantenola. Moramo ih svakodnevno pre šminkanja nanositi kao podlogu ispod pudera, a uveče obavezno čistiti lice tonikom i mazati hranljivu kremu za noć ili serum za lice. 

Bore od stresa između obrva i na čelu

Maločas spomenuh da su prve bore znak da nam je koža izgubila mladalački sjaj i da se najčešće pojavljuju oko očiju, usana, ali oko obrva i na čelu. Zašto? Zato što mimikom i gestikulacijum obrva pomeramo kožu na licu, kada govorimo, smejemo se ili kada se nešto mnogo iznenadimo. 

Te nepravilne linije koje imamo po čelu su upravo znak da su bore tu i da ih treba nekako tretirati. Za pojavu bora između obrva i na čelu su najzasluženiji UV zraci, jer nam je koža potpuno zgrčena kada gledamo u sunce, ali i stres. Ne stres kao predmet, već stres kao niz stresnih situacija koje nam se dešavaju tokom životnog ciklusa. 

Bore između obrva i na čelu se pojavljuju u rasponu od jedva vidljivih bora do izraženih udubljenja i pružaju veoma grub i neprijatan izgled lica. Te linije se vremenom i starenjem samo pogoršavaju pa ih treba nekako makar ublažiti. Na svu sreću, nije ih nemoguće otkloniti. Postoje brzi i jeftini načini za bore manjeg intenziteta, ali i jači tretmani za one bore kojima je potrebna dublja posveta. 

bore od stresa između obrva

Evo nekih od njih. 

Kako se rešiti bora od stresa?

Prvo i osnovno pravilo, kada je u pitanju nega i zaštita kože od bora od stresa, jeste da treba izbegavati stresne situacije uvek kada je to moguće. Kada nije, trebalo bi na dostojanstven način podneti sve što te situacije i donose. 

Kada smanjite stres, ne samo da ćete sprečiti nastanak novih bora, već ćete i sprečiti širenje već postojećih, a o zdravlju celokupnog organizma da vam i ne govorim. 

Kada smo se već našli u situaciji da su nam se pojavile bore na licu i utvrdili smo da su to bore od stresa, onda je vreme da se njima i pozabavimo na pravi način. 

  • Prestanite da pušite ako to sada već niste uradili. Hemikalije iz cigareta dovode do razgradnje kolagena i elastina u vašoj koži, što za posledicu ima brzo starenje i pojavu dubokih bora.
  • Pružite vašoj koži dobru negu i hidrataciju korišćenjem prirodnih krema, koja se temelji na bogatim ekstrkatima i kolagenu. Ukoliko sadrži i određenu količinu hijaluronske kiseline, neće biti na smetnji, samo će pojačati bogatu formulu i pružiti neophodnu zaštitu i negu. Pre nego kupite kremu za vaše lice, obratite pažnju da ne sadrži mnogo hemije i sintetičkih preparata u sebi.
  • Koristite prirodne maske protiv bora koje možete napraviti i u svojoj kući. Maske od krastavca su dobar izbor, ako vam trenutno nedostaje fabrička formula. Med, limun i banana su bogati vitaminima E,A i C, pa ih, osim u ishrani, koristite i za negu lica. 

Trudite se da šetate dovoljno na čistom vazduhu, izbegavajte masnu hranu, jedite sveže namirnice bogate vlaknima, negujte kožu prirodnim preparatima i gledajte kako vam se koža iz dana u dan podmlađuje. Ostanite zdravi i iznutra i spolja i vaša koža će vam biti zahvalna.