Uklonite jednostavno crne tačkice na nosu!

Uklonite jednostavno crne tačkice na nosu!

Nisu sve crne tačkice na nosu mitiseri. Većinom su to lojni filamenti. Uporni su stalno se vraćaju. Saznajte kako da ih uklonite na jednostavan način

Gledam ovaj moj nos, nije baš ružan, mogla sam i gore proći. Ipak, godinama unazad na ovom delu lica pore su mi proširene, ispunjene nekom voskastom materijom.

Nos mi je prekriven crnim tačkicama, a nisu pegice.

Na pritisak, iz mojih pora izlazi crvičasti sadržaj. Bljak. Da se naježiš od muke.

Srećom ovo nije stvarno moj nos, ali mnogi bi se uklopili baš u ovaj opis.

Crne tačkice na nosu koje godinama istrajavaju, zaboravili ste zapravo i kad i kako su se tačno pojavile.

Uvek polazim od pretpostavke da nema nerešivih problema.

Zato lupu u ruke, prilazimo izbliza, otkrivamo uzroke i najzad da vidimo kako da se otarasimo ove napasti.

Šta su crne tačkice ako nisu mitiseri

Iz neznanja obično crne tačkice na nosu smatramo mitiserima. U skladu s tim uverenjem, kupujemo preparate, upražnjavamo tretmane itd. sve u cilju uklanjanja mitisera.

Zapravo, sve vreme ste na krivom tragu ukoliko ovako radite.

Znate zašto?

Crne tačkice na nosu obično i nisu mitiseri.

lojni filamenti na nosu

Razlika jeste na prvi pogled neznatna, ali postoji.

Mitiseri su tamnije boje i obično su malo ispupčeni iznad kože.

Ovo što vi imate na nosu koji je posut sitnim crnim tačkicama su lojni filamenti. Oni su mekši, manjeg su prečnika, ne blokiraju pore.

Iako su na izgled slični mitiserima, lojni filamenti ili prosto crne tačkice na nosu( jer nisam nikada čula da ih e neko nazvao nekakvim filamentima)  su cevaste strukture koje oblažu zidove pora. Njihova svrha je da usmere protok sebuma kroz poru.

Lojne niti su de su deo vaše kože i zato ih se ne možete osloboditi – ali možete minimizirati njihov vidljivost.

Kada se pore napune sebumom, tada imamo lojne filamente koji mogu biti žuti, sivi ili crni.

Naša koža, tj. lojne žlezde unutar nje poroizvode sebum koji je koži potreban za prirodnu zaštitu i hidrataciju.

Lojni filamenti služe da usmere sebum iz lojne žlezde kroz poru ka površini kože. Na površini, voskasta materija štiti kožu od spoljašnjih agresora i isušivanja.

Zašto neko ima crne tačkice na nosu, a neko ne?

Generalno, lojni filamenti su toliko sitni da su nevidljivi.

Ovo je opis srećnih osoba koje nemaju crne tačkice na nosu.

Za razliku od njih, kod osoba čije lojne žlezde preterano luče sebum, masnoća se taloži u porama koje se prošire. Filamenti u vidu tamnih tačkica počinju da se pojavljuju iz pora.

Sad, nečije tačkice su u boji kože i zato manje vidljive. Kod takvih osoba vi prosto vidite proširene pore na nosu. Kod drugih one imaju žutu, sivu ili tamno sivu boju. Svakako su svetlije od mitisera koji su potpuno crni.

Razlog što su nečiji lojni filamenti, da kažemo, crni je što usled oksidacije sa kiseonikom iz spoljašnje sredine oni potamne.

Dakle, ukoliko istisnete taj sadržaj, videćete da je taman samo na vrhu. Ostatak je u boji kože.

Zašto kod nekoga filamenti na nosu budu crni dok kod drugih  zavisi od prirodnog sastava sebuma koji koža luči ali i načina održavanja higijene.

Bolja higijena znači konstantno uklanjanje površinskog potamnelog sloja. Oni koji se samo umivaju ne uklanjau površinski sloj kože i sebuma pa su im zato crne tačkice na nosu.

Kako ukloniti crne tačkice na nosu prirodnim putem?

Ono što bismo svi želeli da znamo i zbog čega uostalom i ređam redove ove priče jeste kako da ih se otarasimo.

Imamo dobru i lošu vest.

 • Loša je da se lojni filamenti sa nosa ne mogu trajno ukloniti . Oni su deo prirodno metabolizma kože.Ukoliko se mehanički istisnu opet će se stvoriti.
 • Dobra vest je da postoji mnogo načina da se učine nevidljivim.

Za uklanjanje crnih tačkica na nosu fokusirajte se na prirodne preparate koji sužavaju pore i kontrolišu proizvodnju sebuma.

Pozitivna lična iskustva naših čitateljki nam uvek dobro dođu da potkrepimo svako naše nastojanje da vam pomognemo na putu do savršenog tena.

Ksenijin način na koji se rešila nepravilnosti na licu uključujući i tačkice na nosu je krajnje jednostavan a efikasan. Ona je imala jako problematično lice i nije bila najsrećina osoba zbog toga. No, našla je pravi način i sada je njeno lice perfektno čisto.  Njoj je pomogao taj način, pa možda može i vama. Pročitajte njenu priču na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Na žalost, osobe koje imaju masnu kožu i proširene pore, mogu biti baš u problemu jer su njihove crne tačkice na nosu vidljivije.

Pogledajmo da li postoje neki prirodni načini za uklananje lojastog sadržaja iz pora na nosu i koji su to načini da se filamenti učine manje vidljivim.

Ceđenje crnih tačkica na nosu

Znam da vam prvo na pamet pada ceđenje. Ono se NE preporučuje za uklanjanje crnih tačkica na nosu iz bar 2 razloga:

 • Prvi je što  je mehaničko uklanjanje uzaludan posao jer će se pore ponovo ispuniti i opet ćete za vrlo kratko vreme imati crne tačkice na nosu.
 • Drugi je opasnost od mehaničkih povreda kože u vidu crvenila, iritacije, infekcije, otečenog nosa i najgore, pucanja kapilara. E to je problem mnogo teži od crnih tačkica tu i tamo.

Kako ih ne možemo načisto ukloniti, prirodni recepti i kozmetički tretmani imaju za cilj da smanje proizvodnju sebuma na zahvaćenom području i da smanje, suze pore kako bi filamenti na nosu bili manje vidljivi.

Još jednom ponavljam da ih ne bi trebalo cediti. Ipak znam da to svi tu i tamo radimo.

Kad je već tako, uradite to pravilno i što bezbednije za kožu.

uklanjanje crnih tačkica na nosu

Cilj je da se sadrža pora na nosu ukloni uz najmanje maltretiranje i bez posledica po kožu.

Evo koraka:

 • Očistite kožu temeljno. Najbolje je koristiti prirodne losione bez hemikalija koji regulišu proizvodnju sebuma ili micelarnu vodu prilagođenu vašem tipu kože.Šta god da izaberete vaša koža mora biti besprekorno čista.
 • Poželjno bi bilo i parenje lica pre pristupanja ceđenju crnih tačkica.Kada je koža hladna, sadržaj unutar pora je puterast i čvrst. Na zagrejanoj koži pore se otvore a filamenti se razmekšaju i lakše napuštaju ležište.Ovako ćete obaviti posao uz manje maltretiranja kože.
 • Ruke i sve što koristite u postupku mora biti sterilno kako bi se sprečila mogućnost infekcije.
 • Na tržištu postoje spravice specijalno dizajnirane spravice za ceđenje lojnih filamenata iz kože nosa. Bolje je da imate jednu takvu nego da to radite noktima.Ukoliko ipak radite ručno uvek koristite pamučni tufer. Nikada ne stiskajte golim prstima i noktima.
 • Budite veoma nežni.

Važno pravilo koje znaju svi kozmetičari glasi da ono što ne izađe iz pore nakon 3 pokušaja treba ostaviti tu gde jeste.

Na kraju, još jednom pređite biljnim losionom za lice preko kože. Kada ste sigurni da je sve lepo očišćeno, pređite kockicom leda da se pore zatvore i crvenilo umanji.

Ostavite kožu da se odmori pa tek kasnije nanesite svoju dnevnu kremu.

Maska od gline protiv crnih tačkica na nosu

Maske od gline su blagotvorne na više načina za kožu lica i tela.

Znamo da ima različitih glina. Razlikujemo ih po boji, hemijskom sastavu i poreklu. Najvažnija razlika je kako deluju na našu kožu.

U priči o crnim tačkicama na nosu, nama je važno da ih uklonimo ali valja naučiti i kako smanjiti lučenje sebuma kako se lojni filamenti ne bi ponovo vratili.

Zelena glina je najbolja za masku koja cilja na izvlačenje sadržaja iz pora. Ona ima sjaju moć upijanja masnoće sa kože.

Napravite masku jednostavnim postupkom mešanja zelene gline u prahu sa malo vode dok se ne dobije kremasti sastav.

Ova maska dubinski čisti pore. Sjajno izvlači crne tačkice, sebum i nečistoće iz njih.

Na temeljno očišćeno lice nanesite masku u debljem sloju.Ostavite da deluje 10-15 minuta ili prema uputstvu na pakovanju.Nakon uklanjanja maske, operite lice mlakom pa zatim ledenom vodom.

Postupak valja ponoviti jednom nedeljno.

Takođe, za čišćenje pora na nosu ali i celom licu potražite gotove kupovne maske na bazi bentonit i kaolin gline. Maske od gline su pune minerala pa zato osim što čiste pore daruju koži i neophodne mikroelemente.Sa ili bez tačkica na nosu, maska od gline za lice treba da postane sastavni deo rutine svake žene koja drži do svoje nege.

Glinene maske nisu jedine koje su dobre za izvlačenje masnih nakupina u porama.

Popularne crne maske na bazi aktivnog uglja takođe izvlače nepotrebnu masnoću iz kože.

Pronađite onu masku koja vam najbolje radi posao i primenjujte je redovno. Samo čiste pore bez nepotrebnog sadržaja unutra mogu da se skupe i da, na taj način, filamenti koji su prirodno sastavni deo pora postanu nevidljivi golim okom.

Piling za uklanjanje crnih tačkica na nosu

Već i vrapci znaju o važnosti pilinga za blistavo lice.

Pilingom se uklanjaju mrtve ćelije sa površine. Kako volim da kažem, njime se ošmirgla sa kože sve nepotrebno kako bi ispod sinuo mlad sloj zdravih ćelija. Isto tako, pilingom se ošmirgla površina vaših crnih tačkica na nosu. Prosto se skine onaj tamni oksidisani sloj na vrhu.

Filamenti u proširenim porama na nosu se neće na ovaj način izvući ali će postati manje vidljivi jer neće imati potamneli vrh koji bode oči. Nakon dobrog pilinga oni će se bojom stopiti sa kožom i postati skoro neuočljivi. Za ovu namenu možete upotrebiti bilo koji piling koji inače koristite. Neko voli piling kafom, ja preferiram piling prahom cimeta.

A evo i nekih recepata za piling lica.

Poenta je da mehaničkim putem, a ipak dovoljno blago, uklonite sa površine nosa vrhove crnih tačkica i odumrle ćelije kože.Ovo je dovoljno raditi jednom nedeljno.

Ukoliko izaberete da to bude istog dana kad i maska od gline, prvo uradite piling a potom nanesite masku od zelene gline na crne tačkice na nosu.

Pilingom ćete pore otvoriti i učiniti ih dostupnijim kako bi maska iz njih izvukla lojne naslage.

Trake za nos

Trake za nos koje se kupuju u drogeriji mogu privremeno poboljšati izgled lojnih niti i mitesera, ali ovo privremeno rešenje ima svoju cenu. Prvo, radnja povlačenja trake je agresivna  i može oštetiti vaše pore u tom procesu. Drugo, ovo rešenje ne dolazi do korena problema sa kožom.

Opet je po sredi mehaničko uklanjanje čiji rezultat traje izvesno vreme.Potražite trakice za mitisere u svojoj drogeriji.

Maska od želatina i mleka uklanja lojne filamenta

U kašiku mleka razmutiti kašiku želatina, zagrejati da se lepo otopi i sjedini. Na naparenu kožu se nanese u srednjem sloju i pusti da se potpuno osuši.

Devojke na forumima kažu da je malo bolno kada se skida ali verujem da nije ništa drugačije od ostalih maski koje se odlepljuju odnosno peel off maski.

Ova maske slovi za masku protiv mitisera ,ali sasvim uspešno izvlači i filament iz pora na nosu.

Kozmetički preparati za uklanjanje crnih tačkica na nosu

Već je rečeno da su one naš prirodni pratilac. Kod nekoga su izražene kod nekog ne.Ne možete učiniti da nestanu skroz, ali mogu postati manje ili ni malo vidljive.

Kozmetički preparati koje koristimo sa tom namerom deluju na nekoliko načina.

 • Prirodni losioni i gelovi za lice normalizuju proizvodnju sebuma i sužavaju pore.Ovo su preparati koji će vam donekle rešiti problem.
 • Druga dimenzija kozmetike na koju treba da obratite pažnju je komedogenost. Komedogeni proizvodi su oni koji zapušavaju pore. To su masne, teške kreme, puderi, losioni.Na nosu pokrivenom crnim tačkicama nema mesta takvoj kozmetici.Proizvodi koje nanosuite na T-zonu lica neka budu lagani, na vodenoj bazi. Potražite one koji nose oznaku “nekomedogeno”.

Naša preporuka je set koji ispunjava oba uslova: Aknolin.

Kako ukloniti crne tačkice na nosu kozmetičkim tretmanima

Ne tako davno glavni hit na internetu bio je vakum za mitisere koji je zapravo i namenjen izvlačenju lojnih filamenata iz pora na nosu isto koliko i mitisera.

Postoje mišljenja za i protiv ali, u osnovi, i ovo je mehaničko uklanjanje crnih tačkica.

Od kozmetičkih procedura dostupni su tretmani na koje se odlazi jednom u 4-6 nedelja.

Tretmani se rade salicilnom kiselinom.

Tu su još i hemijski pilinzi i slično.

Porazgovarajte o tome sa svojim kozmetičarom i vidite šta vašoj koži najbolje odgovaraPrisustvo salicilne kiseline se preporučuje i u preparatima za svakodnevnu negu zahvaćene regije.

Kako delovati preventivno?

Primetili ste sigurno da stanje vaših crnih tačkica na nosu nije uvek isto. Nekada su baš izražene nekada ih skoro i nema.

Kvaka je u kozmetici koju koristite i u navikama koje imate.

Preterano izlaganje suncu bez zaštite širi pore i podstiče proizvodnju sebuma.Dakle, najbolji lek za crne tačkice na nosu je preventivno delovanje.

 • Birajte prirodnu kozmetiku u skladu sa svojim tipom kože.
 • Uvek štitite lice od sunca.
 • Hranite se zdravo.
 • Pijte dosta vode.
 • Detaljno čistite lice 2 puta dnevno.
 • Koristite samo nekomedogenu kozmetiku.
 • Čaj od žalfije sužava pore, čisti od suvišnih masnoća i dezinfikuje kožu.Očistite nos zahvaćen crnim tačkicama tuferom namočenim u ovaj napitak.
 • Skinite šminku čim dođete kući.Prisustvo teške šminke zapušava i širi pore a tada su crne tačkice na nosu izraženije.

Sve u svemu, uz malo više pažnje i pažljiv odabir prirodne kozmetike, crne tačkice na nosu su pobedive.