Nadogradnja kose: vrste, cena i iskustva

Nadogradnja kose: vrste, cena i iskustva

Da li je nadogradnja kose pravi put do toga da bude duga i bajna? Saznajte koliko dobijate, a koliko gubite ovim tretmanom i koja je njegova prava cena.

Oduvek sam volela da imam dugu kosu i mnogo sam vremena provela radeći na tome. I donekle sam uspevala. Ipak, iako je bila koliko toliko duga, nije zadovoljavala baš sve moje standarde lepote, a ni kvaliteta. I došla sam na ideju – nadogradnja kose je naizgled bila rešenje za moj problem.

Osim što je duga, raskošna kosa jedan od ključnih modnih trendova ove sezone, ona je i san mnogih žena. Međutim, potrebno je dugo vremena da se postigne rast kose do velike dužine. Pored vremena, za negu i održavanje, potrebni su brojni drugi, veliki napori, dok je volumen nešto što za određene tipove kose nije ni ostvarljivo. Ali, nadogradnja nam pomaže da postignemo željenu dužinu i teksturu bez mnogo poteškoća.

Šta je nadogradnja kose?

Nadogradnje za kosu predstavljaju prirodne ili sintetičke pramenove kose koji se vezuje za našu prirodnu kosu, veoma blizu glave, dodajući joj dužinu, debljinu, volumen ili čak menjajući ili naglašavajući boju.

Neke od njih su dugotrajne, neke nisu; neke ekstenzije čak traju do godinu dana, pre nego što je potrebno ukloniti ih. Kada se dobro usklade boje i teksture, prirodna kosa i nadogradnja se tako stope, da je teško prepoznati da je reč o nadogradnji. Tako urađena, nadogradnja je postigla svoj krajnji cilj.

Mogli bismo da kažemo da je nadogradnja kose način kojim postižemo da naša kosa ima bilo koji stil za nekoliko minuta, koliko je potrebno da se postave umeci za kosu ili nekoliko sati, ako je reč o trajnijim metodama. Bilo da je reč o promeni boje cele kose, dela ili samo nekih pramenova, promeni stila ili čak dužine kose i volumena, zvezde poput Viktorije Bekam, Hilari Daf, Majli Sajrus , Selene Gomez i mnoge druge, često nas iznenade svojim novim izgledom.

Kako one to postižu?

To je magija nadogradnje kose i ekstenzija tj.umetaka za kosu – odličan način da se odmah stvori bilo koja frizura. Ona nam omogućava i stvaranje mekanih, romantičnih talasa, kao i ispravljanje i postizanje savršeno ravne kose

Dakle, šta je onda ključno za lepu dugu kosu? Za početak, to je izbor vrste nadogradnje koja je prava za vaš tip kose, ali naravno treba da je uradi dobar i vešt frizer. I cena nadogradnje kose je veoma važan faktor, jer će upravo budžet na kraju da odigra odlučujuću ulogu u izboru vrste nadogradnje kose. Za negu kose, važno je kako se kosa uklopila, da bi kasnije izgledala prirodno

Ipak, treba da znate nadogradnja kose ima i cenu, koja se ponekad ne ogleda samo u novcu.

Prirodna ili sintetička nadogradnja?

Ovo je jedna od najvećih dilema, kada je reč o nadogradnji kose. Kosa za nadogradnju mora pažljivo da se bira, jer će pronalaženje pravog načina nadogradnje, kao što je već napomenuto, da zavisi i od vašeg budžeta. Kada je u pitanju kupovina kose, dobijete ono što ste platili.

Cena nadogradnje kose će da varira od kvaliteta, kao i željene količine (volumena) i dužine. Prirodna ljudska kosa, koja je očuvana i prethodno nije tretirana je visoko kvalitetna, ali i najskuplja.

Prirodni umeci za kosu dobrog kvaliteta mogu da se nađu u boljim salonima. Ono što ih čini dobrim izborom je, da sve dlake idu u u istom smeru, cela kosa sa nadogradnjom je prirodno meke, svilenkaste teksture, laka je za oblikovanje i održavanje. Možete da je perete, sušite i farbate ih baš kao i svoju kosu. Ove ekstenzije pružaju veliku slobodu stila.

Sintetička kosa je mnogo jeftinija, ali se neće uklopiti, ali ni stilizovati sa vašom, na način na koji to radi prirodna kosa. Ona ne može uvek da izdrži oblikovanje toplotom i često se lako mrsi. Sintetička kosa može biti odlična kada želite da probate da imate dužu kosu ili šiške, bez velike obaveze. Sintetičke ekstenzije su izrađene od raznih vrsta sintetičkih vlakana i obično su dostupne i u prodavnicama koje prodaju preparate za ulepšavanje.

Pre nego što pohrlite u nabavku umetka za kosu, treba da znate da postoji i prirodan način da oporavite kosu koji je proveren i manje komplikovan i koji svakako morate uzeti u  obzir. Pročitajte kako je Sara uspela da potpuno oporavi kosu i povrati njen sjaj, ali i pomogne da brže raste. Njeno iskustvo se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

A nakon toga pročitajte i sve o nadogradnji, pa procenite.

Vrste nadogradnje kose

Postoji nekoliko osnovnih vrsta nadogradnje. Sve one se razlikuju po načinu i dužini postavljanja, trajanju, izdržljivosti, načinu održavanja, uticaju na vašu kosu i ceni.

Pre nego što se odlučite za bilo koju vrstu, konsultujte se sa svojim frizerom, koji će vam najpre u zavisnosti od vašeg tipa kose i onoga sto želite da postignete, preporučiti najbolju za vas.

Za nadogradnju kose, potrebno je pre svega da je radi stručna osoba. Nemojte da se ustručavate, već pitajte sve što vas zanima, najpre mane i prednosti, uticaj na prirodnu kosu, a zatim insistirajte da vam pokaže kosu koju će da vam nadogradi. Pogledajte boju, strukturu, pipnite je, ipak će ona da bude deo vas nekoliko sati, dana ili meseci.

Nadogradnja kose keratinom

Nadogradnja kose keratinom je najverovatnije jedna od najpopularnijih, jer su iskustva pokazala da je i najdiskretnija, ali može biti jedna od najštetnijih usled loše primene i održavanja. Nadogradnja se vezuje za prirodnu kosu pomoću keratina. Keratinske pločice se zagrevaju posebnim aparatom, tope se i lepe za prirodnu kosu. Keratin se u ovom slučaju ponaša se kao neka vrsta lepka.

Ovako nadograđena, kosa izgleda sjajno, ali zahteva i redovnu posetu salonu radi korekcija i održavanja. Keratinske veze mogu da se oštete i oslabe usled korišćenja određenih preparata, ulja i sušenja kose fenom i eventualno može da dođe do pucanja vlasi, pa je jako važno da se izabere kvalitetan keratin. Takođe, ukoliko se keratin prilikom rada ne otopi dobro, kosa može da se pokida mnogo brzo. Zbog toga je važno da ovo radi stručna osoba, a najbolji i najdugotrajniji rezultati biće ako i celokupno održavanje kose prepustite svom frizeru.

Ovaj vid nadogradnje kose je skuplji i sam proces može da zahteva četiri ili više sati sedenja u frizerskom salonu. Iskustva su pokazala da ovakva nadogradnja može da traje do četiri ili šest meseci, a zatim da se ode na korekciju. Obzirom  da se u prirodnoj kosi već nalazi keratin, ovaj način za kosu generalno ne predstavlja opasnost ukoliko se sve uradi kako treba. Međutim, i samo uklanjanje ove nadogradnje zahteva visoku stručnost, pa ako se uradi pogrešno može uzrokovati lomljenje i oštećenja prirodne kose.

Pištolj za nadogradnju – bez alata nema ni zanata!

Ovaj alat je napravljen da učini proces nadogradnje kose keratinom bržim i ugodnijim za klijenta.

Jednostavno se umetak samo prinese prirodnoj kosi i uz pomoć pištolja učvrsti za dlaku. Za rad ne koristi lepak, struju i druge alate, kosa se jednostavno neguje i raščešljava. Posebno napravljene nadogradnje ovim alatom, mogu trajati i do 6 meseci od postavljanja, mogu se prati, i negovati i savršeno se uklapaju uz prirodnu kosu. 

nadogradnja-kose

Nadogradnja kose klipsama

Klipse su tip umetaka koji se kači na prirodnu kosu. Mogu da budu različitih veličina, pa i da se postave oko cele glave.

Kosa na klipse je odlična za one koji žele brzo zadovoljenje svojih potreba za dugom kosom na kratko vreme, jer mogu da se skidaju.

Obzirom da im je mehanizam sličan klik klak šnalama, postavljaju se brzo i lako i možete to same da uradite, ne morate da tražite srtučnu pomoć. Uglavnom se koriste za posebne prilike i važne događaje. Cena varira od vrste i kvaliteta.

Ukoliko se odlučite za jeftiniju, sintetičku varijantu, koja duže traje, odaberite boju koja vam odgovara, dok prirodnu kosu na klipse možete i naknadno da prefarbate, ali će ona kraće da traje.

Osnovne prednosti ove nadogradnje je što možete i sami brzo i lako da je stavite i skinete, perete i koristite više puta. Takođe, obzirom da se skidaju lako, možete često i da ih menjate. Međutim, trajnost je možda i najveći nedostatak, jer ovaj tip nadogradnje ne može dugo da traje i mora da se ukloni pre spavanja zbog lomljenja. Takođe, često pranje učiniće je grubom, pa ovo izbegavajte, operite je posle 6 do 8 nošenja.

Ukoliko imate krhku i tanku kosu, klipse mogu da budu za nju teške i glomazne i da je oštete. S druge strane, ukoliko želite da se zabavite, promenite svoj stil brzo i bez većih posledica, ovo je pravi izbor za vas.

Prirodna kosa na tresi

Ako želite brzo da promenite izgled vaše kose i da joj izmenite dužinu, ova metoda nadogradnje će biti idealna. Pravi se od prirodnih pramenova koji se spajaju u tresu, a zatim se prišiju na klipsu. Izgleda kao zavesa od kose. 

prirodna kosa za nadogradnju

 Ova tehnika je polutrajna i omogućava da se nadogradnja skida i ponovo namešta po želji, bez dodatnog oštećenja prirodne kose. 

Uz redovno češljanje i održavanje kose na tresi, ona postaje lagana za održavanje, uopšte se mrsi i ne prlja više nego prirodna kosa. Ova vrsta nadogradnje je karateristikama najbliža prirodnoj kosi, zato jer su kutikule koje čine vlas okrenute na dole, što je čini lakšom za održavanje i raščešljavanjem. 

Metoda nameštanja kose na tresi je veoma komforna i ne zahteva puno vremena. Bukvalno se kosa prišiva za prirodnu kosu, umeci ne žuljaju i vrlo se lako uklapaju u prirodni izgled kose. Zato je devojke mnogo i biraju.

Nadogradnja kose mikro prstenovima

Mikro prstenovi se koriste za pričvršćivanje nadogradnje za prirodnu kosu. Oni su uglavnom izrađeni od aluminijuma ili bakra i često obloženi silikonom, pa su idealni ukoliko želite da sušite kosu fenom i koristite puno proizvoda za stilizovanje kose. Mikro prstenovi su prilično izdržljivi i uglavnom ne žuljaju. Računajte na nekoliko sati sedenja kod frizera, jer njihovo stavljanje zahteva poseban alat, pa to mora da uradi stručno lice.

Prstenčići mogu biti vidljivi ako nisu postavljeni na odgovarajući način, kao i da skliznu.Takođe, nisu pogodni za krhku, tanku kosu, jer mogu biti vidljivi kroz kosu.

Obzirom da se ne koriste lepkovi i trake, ova metoda uglavnom nije štetna za prirodnu kosu, ali zahteva visoku stručnost prilikom stavljanja i uklanjanja, pa ako se radi pogrešno može uzrokovati lomljenje kose i oštećenja.

Nadogradnja kose mikroring može da izdrži do 4 meseca. Preporuka je da se ne koristi silikon za kosu, da prstenovi ne bi klizili. Ipak, ako i dođe do opuštanja, vaš frizer će brzo da uradi korekciju i ponovo da ih zategne.

Nadogradnja kose čvorovanjem

Kod ove metode nadogradnje kose, za pričvršćivanje nadogradnje za prirodnu kosu koriste se mali čvorovi. Čvorći se pričvršćuju tankim elastičnim koncem, zbog čega se ova nadogradnja naziva i brazilskom. Konac se prilikom uklanjanja nadogradnje lako odvezuje, tako da kod ove metode gotovo da nema oštećenja prirodne kose.

Zato, ali i zbog pristupačne cene, kod devojaka je veoma popularna. Ukoliko se ovome doda i to da ovakva nadogradnja ne koristi nikakve hemikalije i može da izdrži i do 8 meseci, nije ni čudo što se često pominje kao najbolja metoda.

Nadogradnja kose trakama

Može se naći negde i pod nazivom “ Tape nadogradnja kose“ .Trake  mogu da se koriste za povećanje dužine, ali ih je najbolje koristiti za povećanje volumena i gustine kose. Trake su silikonske, tanke i providne, pa mogu da se koriste i kod najtanje kose, obzirom da su apsolutno nevidljive. Obzirom da su samolepljive sa obe strane, lako se pričvršćuju za prirodnu kosu pa je i vreme postavljanja same nadogradnje kratko – do sat vremena. Takođe, mogu da se koriste više puta. Kosa u pramenovima je najidealnija za nadogradnju trakama, jer se trake kače direkto na pramen. 

Ovakva nadogradnja može da traje do 6 nedelja pre nego što dođe do korekcije. Održava se lako, normalno se pere i češlja, ali je preporuka da se ne koriste silikoni i ulja prilikom stilizovanja.

Važno je napomenuti da nakon postavljanja traka ne treba kvasiti kosu, čak se ni preznojiti 24-48 sati, jer ovoj vrsti nadogradnje treba vremena da se pravilno pričvrsti za kosu.Tape nadogradnja kose zahteva suvoću neko vreme.

Nadogradnja kose šivenjem

Nadogradnja kose šivenjem je metoda koja se veoma često koristi, nije skupa, sam proces ne traje dugo i nadogradnja se prilično lako uklanja. Prilikom postavljanja, u kosi se isplete tanka pletenica, za koju se iglom i koncem prišiva ekstenzija.

nadogradnja kose šivenjem

Na žalost, ovakav način nadogradnje ne može da izdrži svaka kosa, pa je najbolja za grubu, gustu i kovrdžavu kosu i debelu dlaku. Međutim, obzirom da se šivenje vrši koncem, on se prilikom kvašenja teško suši i može brzo da istruli i pukne. Takođe, prekomerno stilizovanje može da oslabi pletenicu, što onda zahteva češće korekcije. Zato je preporuka da se održavanje ovako nadograđene kose prepusti profesionalcima. Trajnost zavisi od kvaliteta kose i tretiranja, u idealnom slučaju može da potraje 6-8 nedelja pre korekcije.

Nadogradnja kose dlaka na dlaku

Nadogradnja kose dlaka na dlaku je tretman koji od svih ovih izgleda najprirodnije. Pramenovi koji se koriste mogu da budu od prirodne dlake, boja se ne razlikuje od boje vaše kose. Kod ove metode se pramenovi i dlake bukvalno slepljuju i srastaju jedni sa drugim. Kako kosa raste, tako rastu i vaše ekstenzije i to se i ne primeti. Kosa se održava normalno, kao da je u pitanju ptpuno prirodna kosa.

Nadogradnja šiški

Nadogradnja šiški je veći izazov, baš zato jer su one na prednjem delu glave , nisu guste kao ostatak kose i teško je sakriti klipse i slične dodatke. Zato se za nadogradnju šiški preporučuje nadogradnja dlake na dlaku jer tako kosa izgleda najprirodnije.

Nadogradnja kratke kose

I nadogradnja kose može biti veliki izazov. Najbolje je da za nadogradnju kosa bude dugačka barem 10 cm. Onda se lakše može uraditi preklapanje pramenova i sakriti nadogradnja. Sa kratkom kosom je to teže, ali svakako u stručnim rukama možete uraditi i nadogradnju sasvim kratke kose.

Laserska nadogradnja kose

Laserska nadogradnja kose, kao što sam naziv govori, radi se upotrebom specijalnog lasera koji spaja paramenove kose i ekstenzije. Pramen se prvo odvoji, zatim se na njega stavlja ekstenzija posebnim uređajem koji lepi pramenove laserski u 3 poteza. Prvi zagreva površinu, druga dva je hlade i za 20-ak sekudni nadogradnja pramena bude gotova. Prednost ovog metoda je što je relativno brz.

Hladna nadogradnja kose

Hladna nadogradnja kose je jedna od najdiskretnijih tehnika nadogradnje, gde bukvalno ne možete napraviti razliku između prirodne i kose koja je nadograđena. Upravo zbog tog fantastičnog izgleda koji daje ova metoda, naše dame je vrlo rado prihvataju i vraćaju samopouzdanje nakon odrađenog tretmana. 

Ice tehnika nadogradnje je španska metoda koja je dala neverovatne rezultate kada su ženske transformacije u pitanju. Lako se može primeniti na razređenim i izuzetno kratkim frizurama. Ova tehnološki najsavremnija metoda već godinama je prvi izboe naših dama, omogućava izradu malih ali čvrstih hladnih kapsula koje su otporne na termičke, hemijske i mehaničke uslove. Kapsule su otporne na ulja i masnoće, tako da se nadogradnja kod kuće neguje uobičajenim proizvodima za negu. 

Nadogradnja kose kod muškaraca

Kao i žene, i muškarci se suočavaju sa ranim gubitkom kose. Oni su čak i skloniji opadanju kose od žena, pa često zbog toga imaju problem sa samopouzdanjem. Međutim, za tim apsolutno nema potrebe, jer nadogradnja kose kod muškaraca rešava i najuporniji muški problem. 

nadogradnja kose kod muškaraca

Nadogradnja kose se i inače radi na kratkim frizurama i kratkim dužinama, tako da je kod muškaraca tehnika nadogradnje lako izvodljiva. Kod njih nadogradnja kose traje otprilike godinu do godinu ipo dana. Može se postavljati i na veće i na manje ćelave površine i praktičnija je od presađivanja kose. Može se raditi na dva načina. Jedan je da se lepi tupe na potpuno ćelave delove glave. Drugi je da se kosa nadogradi tamo gde je nema, recimo da se produži na zaliscima. Međutim, metoda mora biti jako suptilna jer na kratkoj kosi se vide greške. 

Svakako, ima muškaraca koji žele da nose i dugu kosu, ali se ona vremenom proredila, pa onda požele da je na ovaj način dovedu u red.

Tokom nadogradnje, gustina i volumen se postepeno određuju. K

Kako se održava nadograđena kosa?

Za održavanje nadograđene kose, najbolje je koristiti specijalne preparate za ovakvu kosu, šampone, maske i četke, koje možete da nađete u parfimerijama i specijalizovanim prodavnicama. Kada uradite nadogradnju kosu, pre prvog pranja je potrebno sačekati najmanje dan ili dva. Kosu zatim treba oprati specijalnim ili izabrati šampon bez sulfata, parabena, silikona i alkohola, kako se nadogradnja ne bi oštetila.

Masirajte koren polako i kosu ne prebacujte preko glave, već je perite isključivo glave nagnute pozadi. Balzam koristite samo za krajeve . Nikada ne idite na spavanje sa mokrom kosom, jer nadogradnje može mnogo da se umrsi. Kada je reč o češljanju, nemojte kosu da češljajte od korena, već od nadogradnje.

Umetke za kosu i klipse skinite pre spavanja, ne perite ih često, a mokre ih ispravite i položite na peškir da se osuše. Vlažni umeci i loše održavanje mogu da dovedu do toga da razvijete gljivice u kosi, a onda vam je i opadanje kose zagarantovano!

Nadogradnja kose iskustva

Prilikom odabira nadogradnje, dobro se raspitajte se koje sve mogućnost postoji i koje su najbolje za vašu kosu. Nadogradnja koja ne odgovara kosi, koja je za nju dosta teška i glomazna, sigurno će da pravi problem i da ošteti i kida vašu kosu i oslabi koren kose. Zato prirodna kosa u prvom redu mora da bude dovoljno duga, jaka i zdrava, kako bi mogla da izdrži pritisak i težinu nadogradnje. U protivnom, nadogradnja će da ima totalno supratan efekat – moraćete da se ošišate i umesto da imate dugu i lepu, imaćete kratku i oštećenu kosu.

Različite metode koriste i različite tehnike vezivanja nadogradnje za prirodnu kosu. Obzirom da se za vezivanje koriste toplota, čvorovi, pletenica ili lepljenje, svaki način može negativno da utiče na koren kose, zbog svoje težine, ali i na same vlasi i čitave pramenove, koje mogu da se kidaju, lome ili čak spale, ako se sa kosom ne radi pažljivo i stručno. Može da dođe čak i do opadanja prirodne kose.

Problemi mogu da nastanu i ukoliko čak i nedelju dana posle nadogradnje osećate neprijatnosti, čupanje i stezanje kose. U tom slučaju najbolje je otići kod frizera i videti da li je moguća i neophodna  korekcija. Previše čvrsta nadogradnja može uzrokovati rane na koži glave i vrata, pa ako nešto nije u redu, najbolje je to brzo ispraviti.

Imperativ je da, kada hoćete da uklonite nadogradnju, osim kada je reč o umecima i klipsama, obavezno odete kod profesionalca. Nestručno uklanjanje može da dovede do velikih oštećenja i opadanja prirodne kose, a to svakako ne želite.

Nadogradnja kose cena

Nadogradnja je veoma dobra stvar kada želite brzo da promenite frizuru, ali i skupa. Pored samog čina nadogradnje, tu su i česti odlasci kod frizera, korekcije, posebni preparati i četke. Zvezde poput Kim Kardašijan i Dženifer Lopez uz sebe imaju čitave timove stručnjaka i mnogo para, pa mogu svoj imidž da menjaju kad god požele.

Cena nadogradnje kose zavisi od metoda nadogradnje i od gustine kose. Po pramenu ide od 50 dinara pa preko 600 dinara, pod uslovom da pramenove nabavite sami. U suprotnom je skuplje.  Pomnožite sa brojem pramenova koji vam trebaju i dođe vam da samo poželite da imate retku kosu!

Za obične devojke ovo je prilično skupa investicija, jer je nadogradnja nešto na čemu ne smete da štedite. Bolji kvalitet nadogradnje znači i duže trajanje i zdraviju kosu, ali i veći budžet. Za neke posebne prilike, složićemo se, nekada i vredi izdvojiti ovaj novac i vreme. Ipak, u većini slučajeva, možda je bolje uložiti novac i prirodne preparate i blage kvalitetne šampone i pustiti da kosa prirodno poraste.

Šta vi mislite?