PRP tretman za kosu deluje protiv opadanja kose! Evo kako!

PRP tretman za kosu deluje protiv opadanja kose! Evo kako!

Oslobodite se gubitka kose uz PRP tretman kose! Saznajte kako i na koji način vam sopstvena krvna plazma može pomoći u tome!

Imate problem sa vašom kosom? Kosa vam je tanka i stalno primećujete gubitak kose? Želite da sprečite opadanje kose dok još uvek nije kasno?  Jeste li čuli za PRP tretman kose?

PRP (plazma obogaćena trombocitima) je terapija koja se koristi kod lečenja opadanja kose i predstavlja trofazni medicinski tretman u kome se krv pacijenta vadi, obrađuje, a zatim ubrizgava u skalp.

Zanimljivo, zar ne?

Svi već znamo da naša krv je sastavljena od dve glavne komponente  – crvenih krvnih zrnaca i plazme. Plazma sadrži bele krvne ćelije i trombocite, koji su bogati faktorima rasta.

Faktori rasta igraju ulogu glasnika – oni signaliziraju ćelijama kože da funkcionišu kako treba.

Zapravo, upotrebljavaju se u medicini za lečenje raznih zdravstvenih problema. Dobra vest za svakoga ko ima tanku kosu ili problem sa gubitkom kose je da, faktori rasta mogu pomoći stimulisati aktivnost folikula kose i promovisati novi rast kose.

Ovaj tretman je postao popularan širom sveta u poslednjih nekoliko godina.

Upotreba PRP tretmana za kosu je odlična opcija  jer ima brojne naučno zasnovane studije koji pokazuju njegovu efikasnost u povećanju broja dlaka kose, debljine kose i faza rasta ciklusa kose. PRP tretman kose može da vam pomogne i ako imate problem sa opadanjem kose na zaliscima.

Ako vam se ideja puštanja krvi zarad rasta kose ne dopada, probajte prvo prirodno da pomognete sebi! O da, moguće je itekako. Neša je uspeo potpuno da oporavi kosu koja je opadala. Sada mu je kosa opet jaka i gusta. A sve to potpuno prirodno! Zanima vas kako? Verujte, i vi možete tako! Pročitajte njegovo lično iskustvo koje je podelio sa nama i tamo ćete naći rešenje! Nalazi se na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/

PRP tretman kose krvnom plazmom 

Šta je to zapravo PRP ?

Plazma obogaćena trombocitima, ili PRP, je supstanca za koju se smatra da promoviše rast kose prilikom injektiranja. Plazma je komponenta vaše krvi koja sadrži posebne “faktore“ ili proteine, koji pomažu kod zgrušavanja krvi. Takođe sadrži proteine koji podržavaju rast ćelija. Istraživači su proizveli PRP izolovanjem plazme iz krvi i koncentrišući ga.

Ideja je da ubrizgavanje PRP u oštećena tkiva stimuliše vaše telo da razvija nove, zdrave ćelije i promoviše novi rast kose. 

Prednosti PRP terapije kose su:

 • Jednostavna metoda, nehirurška procedura
 • Procedura traje do 60 minuta
 • Vrlo brz period oporavka
 • Prirodan izgled vaše kose

Proces PRP tretmana kose

PRP terapija kose je proces koji se odvija u tri koraka.

Većina PRP tretmana za kosu zahteva tri tretmana u trajanju od 4-6 nedelja. Trebalo bi da se tretman ponavlja svakih 4-6 meseci.

Kao i kod većine procedura, proces PRP tretmana kose počinje strandardnim vađenjem krvi iz ruke pacijenta. Epruveta krvi se zatim stavlja u mašinu koja se zove centrifuga. Ona rotira krvnu tubu kako bi se odvojile crvene krvne ćelije iz plazme. Plazma, bogata trombocitima, se zatim ubrizgava direktno u skalp kože glave.

PRP terapija se koristi i za podmlađivaje kože lica. Sigurno ste čuli za takozvani vampirski tretman kože lice.

Pozitivan učinak PRP metode na kosu  uzrokovan je delovanjem različitih faktora rasta iz trombocita. Ovi faktori rasta se u stvari oslobađaju iz trombocita i deluju na matične ćelije u folikulama dlake. Na taj način oni stimulišu rast novih dlaka kose.

Proces je precizan – sa injekcijama koje se ubrizgavaju u kožu glave i cela procedura traje manje od pola sata.

Da bi se pripremila plazma bogata trombocitima, 30-100 ml krvi pacijenta se najpre vadi iz ruke. Krv se zatim stavlja u centrifugu koja rotira ovaj uzorak krvi kako bi se trombociti razdvojili od ostatka crvenih i belih krvnih zrnaca i drugih komponenti. 3-10 ml koncentrirane plazme bogate trombocitima, koja sadrži tri do pet puta veći broj trombocita koji se normalno nalaze u krvotoku, se zatim ekstrahuje iz uzorka. Trombociti se zatim pomešaju sa kalcijum hloridom, trombinom i povremeno sa kolagenom kako bi se aktivirali i na taj način se oslobađaju uz krvi faktori rasta – koji mogu stimulisati rast ćelija, pomagati kod zarastanja rana i podmađivanja kože iznutra. Neki od ovih faktora rasta uključuju i fibroblast faktore rasta, vaskularne endotelne faktori rasta, epidermalni faktor rasta i faktor rasta vezivnog tkiva.

Ovaj aktivirani PRP se onda primenjuje ili ubrizgava u skalp. Povremeno, koristi se tretman sa micro-needling (mezoterapija) kako bi se pokrenuo proces popravke kože i prirodno proizveli kolagen i elastin i omogućila optimalna apsorpcija PRP-a.prp tretman protiv opadanja kose

Dakle 3 koraka PRP terapije kose su sledeći:

1.Korak

Vađenje krvi (obično iz ruke) a zatim se krv stavlja u centrifugu.

2.Korak

Nakon otprilike 10 minuta u centrifugi, vaša krv će se razdvojiti u tri sloja:

 • Plazma koja sadrži malo trombocita
 • Plazma bogata trombocitima
 • Crvena krvna zrnca

3.Korak

Plazma bogata trombocitima se stavlja u špric a zatim se ubrizgava u područja kože glave kojima je potrebno povećati rast kose.

Za koga je PRP tretman protiv opadanja kose

tretman namenjen i kada se koristi ?

Svako ko ima problem sa opadanjem kose je u suštini dobar kandidat za PRP tretmane – naravno mislimo na ranu fazu proređenja kose, tanku kosu i difuzan gubitak kose. PRP tretman protiv opadanja kose se najbolje koristi kod pacijenata sa androgenom alopecijom, što je genetski određen tip proređivanja kose a obično se pojavljuje na površini glave.

PRP terapija ima nekoliko primena u kozmetičkim, ortopedskim i dermatološkim poljima i dokazano je da efikasno leči osteoartritis, povređene tetive, ligamente, mišiće, živce i zglobove, kao i razne muskuloskeletne probleme.

PRP terapija je namenjena kao za žene tako i za muškarce. Trebalo bi da ispunite jedan ili više od sledećih kriterija:

 • Imate dijagnostikovanu androgenu alopeciju ili alopeciju areata
 • Uzimali ste lekove za lečenje opadanja kose ali želite bolje rezultate

Muškarci mogu biti dobri kandidati za PRP tretman kose ako su probali lasersku terapiju za kosu ali neuspešno ili ako su u postupku transplantacije kose. Pročitajte najbolje savete kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca. Ako to ne uspe, možda PRP tretman kose hoće.

Opadanje kose kod žena se ipak javlja zbog drugih faktora i možda je baš PRP terapija kose rešenje za vaš problem. . Najpre da proučite sve o kosi i uzrocima opadanja kose i sprobajte prirodne metode.

A za koga NIJE namenjen PRP tretman kose?

Ipak imajte na umu da, ako ste već u kasnijoj fazi gubitka kose, možete da probate PRP terapiju a ako neće delovati, možda je kod ove situacije najbolja terapija presađivanje kose.

PRP tretman kose rezultati – gušća kosa, deblje dlake

Za najbolje rezulate, ključna je konzistentnost. Tretmani se obično izvode jednom mesečno u prva tri do četiri meseca, a zatim nakon svakih tri do šest meseci, u zavisnosti od pacijenta. Prateći ovaj protokol, očekivani rezultati se najpre mogu videti u roku od dva do tri meseca.

Prvi rezultati koji pacijenti obično primete je smanjenje opadanja kose, praćeno regeneracijom kose i povećanom dužinom kose. Ponavljanje tretmana na svakih tri do šest meseci je optimalan za stimulisanje faktora rasta i matičnih ćelija koje su povezane sa regeneracijom kose i zaustavljanjem opadanja kose.

Važno je imati na umu da PRP tretman za kosu može i trebao bi biti deo višestrukog programa za tretiranje tanke kose i kao i kod gubitka kose.

A jeste li probali šampon protiv opadanja kose kao jedan on načina da kosa raste na prirodan način ? Šampon protiv opadanja kose čini vašu kosu jačom i gušćom i pomaže kod sprečavanja gubitka kose. Možete ga koristiti kao pre tako i posle PRP tretmana jer ima regenerativna svojstva a i sami sastojci šampona su prirodni, puni vitamina i ostalih lekovitih biljaka.

PRP tretman kose – neželjeni efekti

prp tretman za kosu

Da li PRP tretman kose boli?

Nije prijatan, ali ne boli previše- tokom tretmana koristi se i anestetik.

Budući da PRP terapija podrazumeva injektiranje sopstvene krvi u vašu kožu glave, niste u opasnosti da dobijete neku zaraznu bolest. Ipak, svaka terapija koja uključuje injekcije uvek nosi rizik od neželjenih efekata kao što su:

 • Povreda krvnih sudova ili živaca
 • Infekcija
 • Kalcifikacija na mestima ubrizgavanja injekcijom
 • Ožiljci

Postoji i šansa da ćete imati negativnu reakciju na anestetikom koji se koristi u terapiji. Ako se odlučite za PRP terapiju za gubitak kose, obavestite svog lekara unapred o toleranciji na anestetikum.

Koji su rizici PRP terapije za kosu ?

Obavezno prijavite sve lekove koje ste pili pre postupka ovog tretmana, uključujući suplemente. Možda vas neće primiti na PRP terapiju ako:

 • Ako koristite lekove za razređivanje krvi
 • Ste pušač
 • Imate istoriju zloupotrebe alkohola ili droga

Takođe, možda ćete biti odbačeni za lečenje ako imate dijagnostikovane neke od ovih bolesti:

 • Akutne ili hronične infekcije
 • Rak
 • Hronična bolest jetre
 • Hronična bolest kože
 • Hemodinamička nestabilnost
 • Hipofibrinogenemija
 • Metabolički poremećaj
 • Sindromi trombocitne disfunkcije
 • Sistemski poremećaj
 • Sepsa
 • Nizak broj trombocita
 • Bolesti štitaste žlezde

PRP terapija kose: cena

PRP terapija se obično sastoji od tri tretmana u periodu od 4-6 nedelja, uz tretman održavanja svakih 4-6 meseci.

Cena se obično kreće od 1.500 do 3.500 dolara za prva tri tretmana (kod nas u Srbiji je cena oko 200 evra po tretmanu  – opet sve zavisi od klinike). Cena zavisi od više faktora:

 • Lokacija
 • Kvalitet opreme
 • Dodavanje nutritivnih komponenti

Moguće alternative kod opadanja kose

Ako niste raspoloženi za PRP tretman kose ili ste ga možda probali a niste bili zadovoljni, pročitajte sledeće savete koja vam mogu pomoći kod problema sa gubitkom kose.

Gubitak kose može da bude i posledica nedostatka jednog minerala – šta mislite kojeg? Feritina. To je oblik gvožđa koji se skladišti i u folikulama dlake. Ako je gubitak kose posledica baš ovog minerala, njegovi nivoi bi morali biti preko 50 µg/L kako bi se zaustavilo opadanje kose a više od 70 µg/L za regeneraciju kose. Ipak, nizak nivo feritina potiče pre svega od problema sa crevima i najpre se mora izlečiti ovaj problem kako bi došlo do prestanka opadanja kose i njenog ponovnog rasta.

Koji su najpopularniji lekovi protiv opadanja kose?

Ipak, postoji dosta prirodnih metoda koje možete da probate u borbi sa opadanjem kose. Pre svega, važna je pravilna nega kose kao i pranje kose sa šamponima koji su bez sulfata i ostalih štetnih supstanci a samim tim su bezbolni – na prirodnoj bazi i jačaju vašu kosu.

Takođe, gubitak kose je povezan i sa lošom prehranom i zbog toga je važno da poboljšate prehranu, rešite se loših navika i smanjite stres. Vaša kosa i te kako reaguje na unos pojedinih namirnica. Zbog toga, razmišljajte kad birate vaše namirnice jer oni su i hrana za kosu.

PRP tretman kose – iskustva

Što se tiče iskustva, kao i kod ostalih tretmana i terapija – ima onih pozitivnih ali naravno, i negativnih utisaka. Većinom smo naišli na lepe reči i dobro iskustvo sa PRP tretmanom kose.

Ljudi su primetili poboljšanje stanja kose već nakon nekoliko tretmana. Treba biti uporan i izabrati prave stručnjake za ovakvu proceduru. A vi? Jeste imali iskustvo sa ovom terapijom? Pišite nam u komentare.

Zaključak: Dok PRP tretmani, koji se kreću od 750 do 1000 dolara po sesiji u zavisnosti od lokacije, ne moraju nužno lako ili brzo oporaviti vašu kosu, oni su ipak medicinski i naučno najbolja opcija za one koje se bore sa problem opadanja kose i traže rešenje.

Najbolji korak od prevencije gubitka kose koji možete preduzeti jeste ishrana. Obavezno jedite uravnoteženu dijetu i ostanite hidrirani. Vodite računa o vašoj kosi i negujte je redovno. Birajte šampone na prirodnoj bazi, bez štetnih materija i vaša kosa će vam biti zahvalna, a PRP tretman kosa možda vam i ne zatreba!