PRP tretman kose: Cena i iskustva

PRP tretman kose: Cena i iskustva

Autor:

Znate li da PRP tretman kose sprečava opadanje? Saznajte cenu, iskustva, kako i na koji način vam sopstvena krvna plazma može pomoći da spasite kosu!

PRP (plazma obogaćena trombocitima ili platelet rich plasma) je terapija koja se koristi kod lečenja opadanja kose i predstavlja trofazni medicinski tretman , u kome se krv pacijenta vadi, obrađuje, a zatim ubrizgava u skalp.

Zanimljivo, zar ne?

Svi već znamo da naša krv je sastavljena od dve glavne komponente  – crvenih krvnih zrnaca i plazme. Plazma sadrži bele krvne ćelije i trombocite, koji su bogati faktorima rasta.

Faktori rasta igraju ulogu glasnika – oni signaliziraju ćelijama kože da funkcionišu kako treba.

Zapravo, upotrebljavaju se u medicini za lečenje raznih zdravstvenih problema, a sve su značajniji u oblasti estetske medicine. Dobra vest za svakoga ko ima tanku kosu ili problem sa gubitkom kose je da faktori rasta mogu stimulisati aktivnost folikula kose i promovisati novi rast kose.

Ovaj tretman je postao popularan širom sveta u poslednjih nekoliko godina.

Upotreba PRP tretmana za kosu je odlična opcija,  jer ima brojne naučno zasnovane studije koji pokazuju njegovu efikasnost u povećanju broja dlaka kose, debljine kose i faza rasta ciklusa kose. Ova procedura može da vam pomogne i ako imate problem sa opadanjem kose na zaliscima.

Ako vam se ideja puštanja krvi zarad rasta kose ne dopada, probajte prvo prirodno da pomognete sebi! O da, moguće je itekako. Neša je uspeo potpuno da oporavi kosu koja je opadala. Sada mu je kosa opet jaka i gusta. A sve to potpuno prirodno! Zanima vas kako? Verujte, i vi možete tako! Pročitajte njegovo lično iskustvo koje je podelio sa nama i tamo ćete naći rešenje! Nalazi se na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/

Ako ste ipak voljni da pustite malo krvi zarad bujne kose, saznajte o čemu se tačno radi.

PRP tretman kose krvnom plazmom i njegove prednosti

Plazma je komponenta vaše krvi koja sadrži posebne “faktore“ ili proteine, koji pomažu kod zgrušavanja krvi. Takođe sadrži proteine koji podržavaju rast ćelija. Istraživači su proizveli PRP izolovanjem plazme iz krvi i koncentrišući ga.

Ideja je da ubrizgavanje PRP u oštećena tkiva stimuliše vaše telo da razvija nove, zdrave ćelije i promoviše novi rast kose.

Prednosti PRP procedure kose su:

 • Jednostavna metoda, nehirurška procedura
 • Procedura traje do 60 minuta
 • Vrlo brz period oporavka
 • Prirodan izgled vaše kose

Proces PRP terapije kose izgleda ovako…

PRP terapija kose je proces koji se odvija u 3 koraka.

Većina PRP tretmana za kosu zahteva tri tretmana u trajanju od 4-6 nedelja da bi se primetio efekat. Trebalo bi da se tretman ponavlja svakih 4-6 meseci.

Kao i kod većine procedura, proces PRP tretmana kose počinje strandardnim vađenjem krvi iz ruke pacijenta. Epruveta krvi se zatim stavlja u mašinu koja se zove centrifuga. Ona rotira krvnu tubu kako bi se odvojile crvene krvne ćelije iz plazme.

3-10 ml koncentrovane plazme bogate trombocitima se zatim ekstrahuje iz uzorka. Trombociti se zatim pomešaju sa kalcijum hloridom, trombinom i povremeno sa kolagenom kako bi se aktivirali i na taj način se oslobađaju iz krvi faktori rasta – koji mogu stimulisati rast ćelija, pomagati kod zarastanja rana i podmađivanja kože iznutra.

Neki od ovih faktora rasta uključuju i fibroblast faktore rasta, vaskularne endotelne faktori rasta, epidermalni faktor rasta i faktor rasta vezivnog tkiva.

Ovaj aktivirani PRP se onda primenjuje ili ubrizgava u skalp. Povremeno, koristi se tretman sa micro-needling (mezoterapija) kako bi se pokrenuo proces popravke kože i prirodno proizveli kolagen i elastin i omogućila optimalna apsorpcija PRP-a.

PRP terapija se koristi i za podmlađivanje kože lica. Ne deluje baš kao lifting, ali vide se efekti.Sigurno ste čuli za takozvani vampirski tretman kože lice.

Cela procedura traje manje od pola sata.

prp tretman protiv opadanja kose

Dakle 3 koraka PRP terapije kose su sledeći:

1.Korak

Vađenje krvi (obično iz ruke) a zatim se krv stavlja u centrifugu.

2.Korak

Nakon otprilike 10 minuta u centrifugi, vaša krv će se razdvojiti u tri sloja:

 • Plazma koja sadrži malo trombocita
 • Plazma bogata trombocitima
 • Crvena krvna zrnca

3.Korak

Plazma bogata trombocitima se stavlja u špric a zatim se ubrizgava u područja kože glave kojima je potrebno povećati rast kose.

Ovo deluje tako što podstiče stvaranje novih krvnih sudova, aktivira foliklule koji su neaktivni i pospešuje se rast nove kose. No, to nije sve. Dolazi i do povećanja debljine dlake i kvaliteta kose.

Sve u svemu, ovo je tretman kao mezoterapija kose, ali se umesto mezoterapijskih koktela ubrizgava plazma bogata trombocitima faktorima rasta.

Napredni PRP tretman kose

Ova procedura je toliko postala popularna zbog svojih rezultata, da se tražio način da se unapredi. Japanski naučinici su uspeli u tome. Pored materija koje se izdvajaju iz krvi, ovde se dodaju biljni biointelgentni fatori rasta, sa 2 signalna peptida. Ovi peptidi su zalsužni za povećanje debljine dlake.

Ova terapija se može kombinovati sa laserskim tretmanima, vitaminima za kosu.

Za koga je PRP tretman protiv opadanja kose i kada se koristi ?

Svako ko ima problem sa opadanjem kose je u suštini dobar kandidat za PRP tretmane – naravno mislimo na ranu fazu proređenja kose, tanku kosu i difuzan gubitak kose.

PRP tretman protiv opadanja kose se najbolje koristi kod pacijenata sa androgenom alopecijom, što je genetski određen tip proređivanja kose, a obično se pojavljuje na površini glave i uslovljen je muškim hormonima.

Ova terapija je namenjena kao za žene tako i za muškarce. Trebalo bi da ispunite jedan ili više od sledećih kriterija:

 • Imate dijagnostikovanu androgenu alopeciju ili alopeciju areata
 • Uzimali ste lekove za lečenje opadanja kose, ali želite bolje rezultate

Muškarci mogu biti dobri kandidati za PRP tretman kose ako su probali lasersku terapiju za kosu ali neuspešno ili ako su u postupku transplantacije kose. Pročitajte najbolje savete kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca. Ako to ne uspe, možda PRP tretman kose hoće.

Opadanje kose kod žena se ipak javlja zbog drugih faktora i možda je baš PRP terapija kose rešenje za taj problem.  Najpre proučite sve o kosi i uzrocima opadanja kose i sprobajte prirodne metode.

A za koga NIJE namenjen PRP tretman kose?

Ipak imajte na umu da, ako ste već u kasnijoj fazi gubitka kose, možete da probate PRP terapiju. Ako ne deluje, možda je kod ove situacije najbolja terapija presađivanje kose.

Koliko tretmana je potrebno?

Iako su problemi sa kosom individualni, prosečan broj terapija koje se preporučuju je 3.

Preporuka je da između svakog tretmana bude razmak od mesec dana.

Kada se navrši godina od poslednjeg tretmana, potrebno je otići na pregled i proveriti kako stvari funkcionišu i da li sada na godinu dana treba ponavljati tretman, samo jednom. Uglavnom je tako najbolje.

PRP tretman kose rezultati – gušća kosa, deblje dlake

Za najbolje rezulate, ključna je konzistentnost. Tretmani se obično izvode jednom mesečno u prva tri do četiri meseca, a zatim nakon svakih tri do šest meseci, u zavisnosti od pacijenta. Prateći ovaj protokol, očekivani rezultati se najpre mogu videti u roku od dva do tri meseca.

Prvi rezultati koji pacijenti obično primete je smanjenje opadanja kose, praćeno regeneracijom kose i povećanom dužinom kose. Ponavljanje tretmana na svakih tri do šest meseci je optimalno za stimulisanje faktora rasta i matičnih ćelija koje su povezane sa regeneracijom kose i zaustavljanjem opadanja kose.

A jeste li probali šampon protiv opadanja kose kao jedan on načina da kosa raste na prirodan način ?

Šampon protiv opadanja kose čini vašu kosu jačom i gušćom i pomaže kod sprečavanja gubitka kose. Možete ga koristiti kao pre tako i posle PRP tretmana jer ima regenerativna svojstva, ali vodite računa da sastojci šampona budu prirodni, puni vitamina i lekovitih biljaka.

Da li je PRP tretman kose efikasan?

Kasnije će biti reči o tome šta kažu korisnici pre i posle ovog tretmana, a sada da vidimo šta kaže struka. Iako je novi tretman, svakako postoji određeni broj istraživanja koji govore o njegovoj efikasnosti sa medicinske strene.

Istraživanja govore o tome da se kod najvećeg broja ispitanika koji su pristali da učestvuju u proučavanju, najviše njih izjasnilo da ovaj proces pomaže, naročito kod nekih vrsta alopecije, kao što je androgena alopecija.

Ovaj tretman se takođe smatra izuzetno bezbednim, a komplikacije se mogu pojaviti samo u slučajevima određenih bolesti, zbog kojih se ni ne treba podvrgnuti tretmanu.

PRP tretman kose – neželjeni efekti

Da li PRP tretman kose boli?

Nije prijatan, ali ne boli previše- tokom tretmana koristi se i anestetik.

prp tretman za kosu

Budući da PRP terapija podrazumeva injektiranje sopstvene krvi u vašu kožu glave, niste u opasnosti da dobijete neku zaraznu bolest. Ipak, svaka terapija koja uključuje injekcije uvek nosi rizik od neželjenih efekata kao što su:

 • Povreda krvnih sudova ili živaca
 • Infekcija
 • Kalcifikacija na mestima ubrizgavanja injekcijom
 • Ožiljci

Postoji i šansa da ćete imati negativnu reakciju sa anestetikom koji se koristi u terapiji. Ako se odlučite za PRP terapiju za gubitak kose, obavestite svog lekara unapred o netoleranciji na anestetike.

Koji su rizici PRP terapije za kosu ?

Obavezno prijavite sve lekove koje ste pili pre postupka ovog tretmana, uključujući suplemente. Možda vas neće primiti na PRP terapiju ako:

 • Ako koristite lekove za razređivanje krvi
 • Ste pušač
 • Imate istoriju zloupotrebe alkohola ili droga

Takođe, možda ćete biti odbačeni za lečenje ako imate dijagnostikovane neke od ovih bolesti:

 • Akutne ili hronične infekcije
 • Rak
 • Hronična bolest jetre
 • Hronična bolest kože
 • Hemodinamička nestabilnost
 • Hipofibrinogenemija
 • Metabolički poremećaj
 • Sindromi trombocitne disfunkcije
 • Sistemski poremećaj
 • Sepsa
 • Nizak broj trombocita
 • Bolesti štitaste žlezde

PRP terapija kose: cena

Cena se obično kreće kod nas u Srbiji  oko 200 evra po tretmanu  – opet sve zavisi od klinike. Cena zavisi od više faktora:

 • Lokacija
 • Kvalitet opreme
 • Dodavanje nutritivnih komponenti

Moguće alternative kod opadanja kose

Ako niste raspoloženi za PRP tretman kose ili ste ga možda probali, a niste bili zadovoljni, pročitajte sledeće savete koja vam mogu pomoći kod problema sa gubitkom kose.

Gubitak kose može da bude i posledica nedostatka jednog minerala – šta mislite kojeg? Feritina. To je oblik gvožđa koji se skladišti i u folikulama dlake. Ako je gubitak kose posledica baš ovog minerala, njegovi nivoi bi morali biti preko 50 µg/L kako bi se zaustavilo opadanje kose,  a više od 70 µg/L za regeneraciju kose. Ipak, nizak nivo feritina potiče pre svega od problema sa crevima i najpre se mora izlečiti ovaj problem kako bi došlo do prestanka opadanja kose i njenog ponovnog rasta.

Koji su najpopularniji lekovi protiv opadanja kose?

Pročitajte više o preparatima protiv opadanja kose.

Ipak, postoji dosta prirodnih metoda koje možete da probate u borbi sa opadanjem kose.

Pre svega, važna je pravilna nega kose kao i pranje kose sa šamponima koji su bez sulfata i ostalih štetnih supstanci a samim tim su bezbolni – na prirodnoj bazi i jačaju vašu kosu.

Takođe, gubitak kose je povezan i sa lošom prehranom i zbog toga je važno da poboljšate prehranu, rešite se loših navika i smanjite stres. Vaša kosa i te kako reaguje na unos pojedinih namirnica. Zbog toga, razmišljajte kad birate vaše namirnice jer one su i hrana za kosu.

PRP tretman kose – iskustva

Što se tiče iskustva, kao i kod ostalih tretmana i terapija – ima onih pozitivnih, ali naravno i negativnih utisaka. Većinom smo naišli na lepe reči i dobro iskustvo sa PRP tretmanom kose.

Ljudi su primetili poboljšanje stanja kose već nakon nekoliko tretmana. Treba biti uporan i izabrati prave stručnjake za ovakvu proceduru.

Zaključak: Dok PRP tretmani ne moraju nužno lako ili brzo oporaviti vašu kosu, oni su ipak medicinski i naučno dobra opcija  .

Najbolji korak jeste svakako prevencija problema.

Obavezno se držite uravnotežene ishrane i ostanite hidrirani.

Vodite računa o vašoj kosi i negujte je redovno.

Birajte šampone na prirodnoj bazi, bez štetnih materija i vaša kosa će vam biti zahvalna, a PRP tretman kosa možda vam i ne zatreba!