Kapi za kosu: vrste, upotreba i koje su najbolje!

Kapi za kosu: vrste, upotreba i koje su najbolje!

Ako ne koristite kapi za kosu, ovaj tekst će vas ubediti da mnogo grešite! Kapi za kosu mogu biti zaista karika koja nedostaje. Ne verujete? Pročitajte!

Šta su i kome su namenjene kapi za kosu?

Kapi za kosu namenjene su svima onima koji žele da dodatno neguju svoju kosu. Ne postoji uzrastna ili bilo koja druga granica. Muškarci, žene, čak i dečji uzrast, može koristiti kapi za kosu. One su zaista univerzalni eliksir za vlasi.

Pomažu da kosa bude bolja i kvalitetnija, čine da se loši uticaji na kosu budu što manje vidljivi.

Zato je veoma korisno i veoma dobro da ih koristimo. Naravno da samo kapi nisu dovoljne. Za pravu negu, onu kakva kosa mora da ima, neophodni su i dobar šampon, kao i maska za kosu.

Ipak, u mnogome kapi mogu pomoći. Videćete kroz tekst u čemu sve.

Kako se koriste kapi za kosu?

Njihova primena je veoma jednostavna. Dolaze u pakovanjima koja najčešće imaju pumpicu, tako da ih lako, a dozirano možete istisnuti. 

Ima raznih sorti, ali su najčešće one koje mažemo na krajeve i po dužini. Dakle, samo se istisne mala količina kapi i one se namažu na kosu.Nekada se stavljaju na suvu, a nekada na vlažnu kosu, sve u zavisnosti od potrebe i proizvođača.

Postoje i one kapi za kosu koje možete stavljati i u šampone. Tačnije, neki domaći šamponi mogu, između ostalog, da sadrže u sebi i kapi za kosu. To je još jedna od njihovih namena.

Međutim Ivana je shvatila da same kapi nisu dovoljne. Kada je u pitanju nega kose, postala je ekspert jer je tražila i tražila dobro sredstvo, koje neće kosu učiniti suvom. Njena kosa bila je duga, ali suva i iskrzana. Danas više nije. Njena kosa je divna, sjajna, duga i zdrava. Tako ju je jednostavno oporavila, da i sama još ne veruje da nije morala da je ošiša. I vi možete probati isto. Njenu priču pročitajte ovde:  https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Hajde sada da pogledamo koje sve kapi za kosu bismo mogli izdvojiti.

Kapi za brži rast kose

Ove su kapi često deo raznih šampona. Sipaju se u kupljeni šampon ili se spravljaju šamponi po nekim receptima, koji su dobri za rast kose. Sigurno ste čuli za Bojanin šampon?

One se takođe mogu i mazati na kosu, tačnije, utrljavati na glavu. To je normalna procedura, s obzirom na to da kosu koja slabo raste treba stimulisati u korenu. Dakle, slične su losionima za kosu.

Kapi za suvu kosu

Kapi za suvu kosu su uljane strukture, upravo zato što suva kosa traži neku vrstu „podmazivanja”.

One se najčešće ne nanose na koren, već na suve delove, po potrebi. To su uglavnom krajevi kose, koji su isušeni zbog vrelih stajlera koje koristimo, ali i zbog hemijskih sredstava koji služe za tretiranje. 

Saznajte više o serumu za suve krajeve kose.

Najbolje je kada kapi za suvu kosu sadrže u sebi neka prirodna ulja, pošto su ona najbolja za vašu kosu jer je ne uništavaju na duže staze.

Kapi za jačanje kose

I kapi za jačanje kose, kao i kapi za rast, možete ubaciti u šampon, balzam za kosu ili ih mazati samostalno. Kapi za jačanje kose imaju zadatak da vašu kosu oporave, tako što će obložiti vlasi, učiniti ih debljima, samim tim i manje podložnim lomljenju.

Ovakve kapi su dragocene i koristimo ih u svrhu osvežavanja i bolje nege kose.

Kapi za ispravljanje kose

Poznata vam je ona čuvena, da žene sa kovrdžavom kosom žele kosu da isprave, a one kojima je kosa prava, želele bi da je ukovrdžaju. Jasno? Ne, ali tako je.

Kada određenim spravicama ili na neki drugi način ispravite kosu, potrebno je da na nju stavite nešto, što će učiniti da ona što duže bude prava. U tu svrhu se koriste različite kapi za kosu koje imaju svrhu da kosu takoreći otežaju, kako bi ona bila što duže prava.

Te kapi je u isto vreme i otežavaju i čine je duže neukovrdžanom, što ih čini apsolutno sjajnim proizvodom za kosu.

Kapi za kosu protiv vlage

Vlažno vreme može baš užasno delovati na kosu. Koliko puta vam se desilo da ste se isfenirali, a onda su vam kišno I maglovito vreme pokvarili frizuru? Verovatno mnogo puta.

Iako ne mogu baš previse da učine, postoje preparati koji će vašu kosu zadržati u obliku kakav ima, kako se ne bi izgubilo od kvaliteta frizure. Sa skepsom ih pominjemo, zato što nijedne kapi ne mogu uticati da voda barem malo ne pokvari poredak frizure.

Kapi za kovrdžavu kosu

Kovrdžavoj kosi je ponekad najvažnije da prelepe prirodne lokne budu što definisanije i što oblikovanije. U tome vam kapi za kosu veoma mogu pomoći. Naročito je važna njihova korist za korvdžavu kosu koja je sklona oštećenjima i pucanju.

Imamo i one uvijene lokne, koje krase prirodno pravu kosu. Da bi se što duže održale, potrebno je malo ih obložiti nekim kapima za kosu, koje će pomoći lokni da ostane definisana.

Kapi za naelektrisanu kosu

Takođe poznata situacija. Elektricitet je pojava iz prirode koja se ne može nikako izbeći. Međutim, postoje preparati kojima se to može ublažiti. Jedan od njih su uljane kapi za kosu.

Elektricitet podrazumeva podizanje onih sitnih dlačica u visinu, naročito pri dodirivanju kose, rukom ili nekom tkaninom. Zimi nam kosu elektrišu kape.

Mal okapi, koje pri tom neće umastiti kosu, čuda čine.

Kapi oštećenu kosu

Oštećenja kose, naročito pri krajevima, su česta. Dobre kapi za kosu su tu da zaglade krajeve i spreče dalja oštećenja.

Potrebno je da budu malo gušće, sa malo više ulja, kako bi kosa bila hidriranija posle njihovog korišćenja. Potrebno je da se temelji na prirodnim sastojcima jer ćete samo tako biti potpuno sigurni da vam je kosa negovana na pravi način.

Takvi sastojci su prirodna ulja, poput ulja avokada, arganovo ulje, ulje papaje, ulje koštica grožđa, kao u ulje divlje ruže.

Kapi za sjaj kose

Ove kapi dodaju se po celoj dužini kose koja je oštećena i koja deluje neuredno. Stalnim korišćenjem postiže se da kosa bude izgledom negovanija I suštinski zdravija. Tome doprinose biljni sastojci i esencijalna ulja iz kapi za kosu.

One lepo zaglađuju, bilo da je kosa uvezana u rep ili puštena.

Vrste kapi za kosu

Ima mnogo vrsta kapi za kosu. Sve su one veoma dobre, samo zavisi od toga za koju namenu ih vi koristite i za šta su vam potrebne.

vrste kapi za kosu

Predstavićemo vam ukratko više od deset vrsta raznolikih kapi za kosu, a vi procenite koje su vam od njih potrebne, a koje ne.

AD kapi za kosu

Popularne kao bebeće kapi, AD kapi su veoma korisne u nezi kose i naročito, kože glave. Ono što treba posebno napomenuti kada su one u pitanju, to je da se najčešće nalaze kao deo raznih pravljenih šampona i sredstava za kosu.

Možete ih sipati u gotov šampon, a možete ih i samostalno utrljavati u kožu glave-

Silikonske kapi za kosu

Ove kapi su veoma popularne, naročito kod mlađe populacije jer su namenjene krajevima kose. One su dobre da isprave kosu, a dobre su i da zaustave naelektrisanost. Koriste se za negovanje ispucalih krajeva.

Njihova vrlina je što ta silikonska masa obloži dlaku i štiti je od loših spoljnih uticaja, a mana što se talože na kosi i blokiraju dlaku. Ponekad baš zbog ovih kapi kosa ne može da prima hranljive sastojke i onda vremenom usled toga propada.

Otkrijte sve o njima u ovom tekstu:

Pažljivo! Nisu sve silikonske kapi za kosu iste. Ovo su najbolje!

Kapi za kosu bez silikona

Ove kapi su malo ređe strukture, iako u sebi imaju ulja. To su najčešće ulja koja nisu u velikoj meri masna.

Možete ih nanositi na čitavu dužinu kose, naravno, i na krajeve, izbegavajući teme. Ovo su negujuće kapi, koje se najčešće nanose na suvu kosu. Pomažu kosi da povrati sjaj.

Kapi koprive za kosu

Kapi koprive, kao uostalom i svi drugi proizvodi koji u sebi sadrže koprivu, odlične su u borbi protiv opadanja kose. Zato se preporučuju muškarcima, kao i ženama.

Najčešće je to direktno utrljavanje na problematična mesta, ali može biti i primena koja podrazumeva da kapi jednostavno sipate u svoj šampon i koristite ih prilikom svakog pranja.

Pantenol kapi za kosu

Ako ne najpoznatije, onda svakako najkoriščenije kapi jesu kapi od pantenola za kosu. Pantenol je lak, ali bukvalno lek, za sve problem kože I kose.

Ove su kapi vodenaste strukture. Ako su potrebne da podstaknu rast i spreče opadanje, utrljavaju se direktno na kritična mesta. Ako je potrebno da neguju kosu, a mogu i jedno i drugo, dovoljno je da ih koristite u nekom šamponu ili balzamu. Rezultati će vas oduševiti.

Kapi belog luka za kosu

Kao što je malopre bio slučaj sa koprivom, isto možemo da kažemo i za beli luk. Toliko se poslednjih godina stavlja akcenat na njegovu korisnost, da ne možemo a da ne kažemo, kako su proizvodi od belog luka fenomenalni za kosu.

Kapi od belog luka su veoma koncentrovane i jake. Možemo ih mešati sa nekim uljem, koje ćemo povremeno nanositi na dužinu kose. A ako je problem opadanje, a nismo ni na koji način alergični na njih, onda ih možemo iskoristiti i za utrljavanje u kožu glave. 

Saznajte sve o benefitima belog luka za kosu.

Propolis kapi za kosu

Kapi od propolisa su još jedan u nizu fenomenalnih pčelinjih proizvoda. I njih koristimo za rast nove kose i sprečavanje opadanja.

Najbolje je da ih utrljavate parcijalno, na ona mesta koja su vam najproblematičnija kada je u pitanju kosa.

Avokado kapi za kosu

Ove kapi imaju u osnovi ulje avokada. Koristimo ih pre svega za negu ispucale kose, kao i kose koja je usled farbanja počela da gubi svoj sjaj.

Ginko kapi za rast kose

Iako se upotreba ginko bilobe za poremećaj pamćenja već dugo koristi, skoro smo saznali za korisna svojstva ginka za kosu.

On je veoma koristan za rast kose, zato kapi ginka treba redovno utrljavati u teme glave, kako bi kosa počela ponovo da raste.

Glog kapi za kosu

Spadaju u ediciju kapi za kosu koje je korisno koristiti kao deo rutine nege kose, ali u kombinaciji sa nekim drugim proizvodima.

Možete napraviti neki biljni šampon, gde će u osnovi biti neka bebi varijanta, a vi ćete dodati još neke negujuće sastojke, među kojima i glog kapi za kosu.

Kapi od lavande za kosu

Biljka lavanda poznata je po svom umirujućem dejstvu na organizam. Međutim, njene kapi možemo koristiti i za kosu.

Ona će svakom proizvodu koji budete pravili za negu kose dati svoj poseban miris.

Kapi ruzmarina za kosu

Kapi ruzmarina za kosu koristimo u situaciji iritacije kože glave. One su dobar čistač temena, kada su u pitanju problemi sa suvom ili masnom peruti ili kada je u pitanju neki problem sa kožom glave.

Dobre su čak i za pojačano opadanje kose.

Kako napraviti kapi za kosu

Ako vas baš nijedne od navedenih kapi za kosu ne dopadaju, možete napraviti i domaće kapi, koristeći neke od sastojaka iz kuće.

Pre svega, maslinovo ulje. Ono bi moglo da vam bude osnova, a u jednu šolju maslinovog ulja dodajte dve kašike rastvora pantenola i desetak kapi eteričnog ulja lavande.

Sipajte ih u neku bočicu sa pumpicom i na nosite ih po potrebi da suvu kosu, izbegavajući teme, pošto su za taj deo masne.

Ove kapi će biti odlična dodatna nega, koja će sprečiti krajeve da se isuše. Praktikujte je kada operete i osušite kosu. U onoj završnoj fazi sušenja, blago ih utrljajte.

Najbolje kapi za kosu

Pošto većinu drogerijskih kapi za kosu znate, mi smo odabrali za vas one koje su možda manje dostupne, a spadaju u najbolje brendove.

najbolje kapi za kosu

Revlon kapi za kosu

Možete ih nabaviti putem internet. Namenjene su nezi suve i održavanju vitalnosti zdrave kose. Cena im je veoma jaka, ali korisnici kažu da su odčične i da spadaju u najbolje.

FS kapi za kosu

One služe za negovanje vlasišta, pre svega za čišćenje peruti. Veoma su efikasne i spadaju u takoreći medicinske stvari protiv peruti. Ako imate takvih problema, potražite ih.

Alfaparf

Ovo su silikonske kapi koje štite kosu od spoljašnjih uticaja. Spadaju u poznate kapi jer omogućavaju oštećenoj kosi da bude ponovo zdrava i sjajna.

Kapi za rast kose dr Vajs

Ove medicinske kapi služe da se utrljaju u kožu glave i pomažu protiv problema opadanja kose, odnosno, podstiču ponovan rast. Isprobajte ih ako iz bilo kojih razloga kosa počinje da vam opada.

Lakme deep care

Na kraju jedne od onih kapi koje služe za krajeve kose. Zaglađuju krajeve i štite ih od pucanja. Ako se šišate redovno i redovno ih nanosite, neće biti bojazni da će vam kosa delovati iskrzano.

Cena i gde kupiti kapi za kosu?

Naveli smo zaista mnogo vrsta kapi za kosu. Ako govorimo o gotovim kapima, koje smo naveli u prethodnom poglavlju, većinu njih možete nabaviti preko interneta, a ostale u drogerijama  i bolje snabdevenim parfimerijama.

Cene se kreću od 1350 do 4800 za skuplje brendove, dok jeftinije možete naći od 400 do 800 dinara.

Iskustva o korišćenju kapi za kosu

Sva iskustva koja smo sakupili, a bilo ih je zaista mnogo, su pozitivna. Zapravo, najveći broj korisnika smatra da su kapi koje su koristili pomogle da im kosa bude zdravija i lepša. Namene su različite, od dopune nezi, do problema kao što je opadanje kose.

Određeni broj korisnika smatra da im kapi apsolutno nisu potrebne i da ne žele da započinju sa njihovim korišćenjem.

Ovaj tekst je informativan i služi da vam pomogne u izboru pravih  sredstava za negu kose. Nadamo se da je i poslužio svrsi.