Bubuljice u menopauzi i vodič za borbu protiv njih

Bubuljice u menopauzi i vodič za borbu protiv njih

Bubuljice u menopauzi nisu nerešiv problem. Uz ove savete rešićete ih se brzo i jednostavno. Pročitajte zašto nastaju i kako protiv njih.

Žene se u menopauzi sreću sa podjednako ozbiljnim izazovima kao i mlade devojke u tinejdžerskom dobu, a svemu su uzrok hormonske promene.

Ponekad su to valunzi toplote, konstantno znojenje. Ponekad je to suva koža, koja ne može da se hidrira ni najhidratantnijim losionom. Nekada se menopauza javi kroz opadanje kose. A nekada, kao tinejdžerkama, kod žena izađu bubuljice.

Akne u menopauzi su jedna od ne tako retkih pojava, o kojima se malo govori. Iako ste ih odavno zaboravili, bubuljice se pojave u ko zna kakvom obliku. Nekada su to i grozdovi hormonskih akni u menopauzi.

Da bi sve bilo jasnije, red je da objasnimo sledeće:

Uzrok bubuljica u menopauzi

Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da su uzrok bubuljica u menopauzi hormoni.

Baš kao što lice bukne u ostalim slučajevima kada su hormonalne akne u pitanju, tako je i sad. Ti ostali slučajevi su trudnoća, pubertete, policistični jajnici, pms.

Ženi se u menopauzi menja unutrašnji sat i potrebe njenog tela bivaju drugačije. Osnovnu ulogu u tome igraju, ko drugi, do estrogen i progesteron.

menopauzalne akne

Kada primetite pojavu menopauzalnih akni, to znači da je ravnoteža hormona u telu poremećena.

  • Nivo estrogena se u menopauzi generalno smanjuje, što, između ostalog, utiče i na izostanak menstrualnog ciklusa.
  • Sa druge strane, nivo progesterona je uvećan. Tako da se telo susreće sa jednim vidom „stresa” koji nekako treba da se izbegne. Stres koji sada pominjemo je unutrašnji.

Sa druge strane, javlja se i stres koji se tiče svakodnevnog života i koji ćemo u ovoj situaciji nazvati spoljašnjim. Kada se „stresovi udruže”, i kortizol, hormon stresa, počne takođe pojačano da radi, onda koža strada.

To se dešava tako što lojne žlezde luče više sebuma nego inače i koža postaje masna. Pore su otvorenije, prljavština se brže lepi i onda se formiraju hormonske akne u menopauzi. Objasnili smo ovo kao jednostavan proces, a u stvari je dosta komplikovan. Naravno, ne pogađa svakoga.

Rešenje, naravno, postoji. Bez obzira na godine, taktika protiv njih je slična, barem kada je nega kože u pitanju. Ena se susrela sa jednim od težih problema sa bubuljicama i našla im rešenje. Sasvim prirodno rešila se akni, mitisera i masne kože. To što je njoj pomoglo, mnogima je rešilo problem,  pa može i vama. Šta je uradila i čime se vodila, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/licno-iskustvo-moj-put-od-bubuljicave-do-ciste-koze/

Iako je problem hormonske prirode, nega kože se ne sme staviti u drugi plan, inače će se problem pogoršati.

Bubuljice na licu u menopauzi

Sada ste poprilično, barem se nadamo, razumeli odnos hormona u telu. Kao najvažniji hormon stresa naveli smo kortizol, a tu je i DHEA hormon. I on je jedan od posledica stresa u telu. Progesteron kao hormon androgenog dejstva je udružen sa njima.

Lojne žlezde su stimulisane, a njih ima dosta ima na licu. Koža sama po sebi sadrži veliki broj bakterija, koje čine mikrobiom kože. Ipak, u ovakvim trenucima, kanali pora su otvoreni i izloženi uticajima. Sebum koji se luči vezuje bakterije. Imunitet kože lica je u tom trenutku na niskom nivou. I, voila! Upalni proces se dogodio, akne su se formirale.

U zavisnosti od toga gde se više masti lice, tu se i stvaraju hormonske menopauzalne akne. Najčešće je to brada jer je tu koža masnija. Pored bubuljica na bradi, u takozvanu T zonu lica spada i čelo. Akni ima i na tim delovima.

Izuzetno, akne se mogu javiti i na obrazima, ako je koža u ovom delu osetljivija. Naravno, sve je to individualno, ne može se ustanoviti pravilo po kome se bilo čije lice ponaša u menopauzi.

Akne na leđima u menopauzi

Leđa su još jedno mesto koje bubuljice vole, izuzetak nisu ni akne u menopauzi. To je pre svega, vratni deo i deo ispod vrata.

Ako sa medicinske strane pogledamo, razloga za to ima. Naime, ovaj deo tela, to jest koža na ovom delu tela je slična onoj koja se nalazi na licu. Ispod nje su mišići, kao što je slučaj sa licem. Slojevi kože su takođe slični.

Na ovom delu tela se bakterije takođe lako skupljaju i mikrobiom kože je raznovrstan. Pore su otvorene i ista situacija koja zadesi lice, može zadesiti i taj leđni deo. Dakle, nastaju promene kao što su bubuljice na leđima.

U riziku su žene u predmenopauzalnoj i menopauzalnoj fazi da dobiju akne.

Šta znači predmenopauzalna faza?

To je kada hormoni imaju čas ovakav, čas onakav postotak. To je onaj period kada se menstruacija gubi, a onda se za neko vreme, nekada i godinu dana, vrati. Tada hormoni doslovno divljaju i niz promena tek počinje. Efekti starenja i gubitka kolagena se jače ispolljavaju, a zraci sunca mogu ostaviti tragove koji utiču na izgled u vidu fleka.Nažalost, tada se i dešavaju i akne i gnojne bubuljice.

Potrebno je nekada dosta vremena i truda da se stvari poprave. Naravno, ako situacija sa aknama nije izmakla kontroli.

Da li su akne u menopauzi slične aknama u pubertetu?

Ovo je jedno od češćih pitanja. Odgovor je potvrdan.

Na prvom mestu, bubuljice u pubertetu, kao i bubuljice u menopauzi, javljaju se usled razbuktalih hormona.

Proces je sličan, da ne zalazimo dublje, jer smo već objasnili, samo što je pubertet vreme kada se javljaju polni hormoni,  menopauza vreme kada polni hormoni iščezavaju. Delovanje na lojne žlezde je isto, možda u pubertetu malo žešće.

U pubertetu je situacija komplikovanija iz još ponekog razloga. Iako je hormonski proces sličan, način negei ponašanje mladih i straijih osoba nije.

Na prvom mestu, drugačije su rutine negovanja kože. Tu mislimo na njeno čišćenje i na preparativnu kozmetiku. Mladi, pored toga što su možda izloženiji prljavštini spolja, više i dodiruju svoje lice nego stariji. To igra veliku ulogu u razmnožavanju bakterija. Pogledajte više o pubertetskim bubuljicama.

Nega zrele žene u određenim godinama, kao i navike čišćenja kože su razvijenije. Mladi se potrude oko kože kada je problem već tu. Samim tim, u menopauzi se time ponekad predupredi problem, jer godine životnog iskustva učine svoje.

Još jedan je razlog što su bubuljice u menopauzi malo ređi i malo manji problem jesu i hormonske pilule. To su antibejbi pilule koje imaju ulogu u regulisanju hormona. Ženama u godinama se prepisuju, dok se one devojčicama prepisuju tek posle nekog problema sa kožom.

Ove pilule, koje regulišu odnose hormona, regulišu i to da se akne u menopauzi ne pojavljuju.

Rešenje za bubuljice u menopauzi

Pre svega i iznad svega, uvek je higijena. Kada kažemo higijena, mislimo na redovno pranje lica onih delova tela gde su se bubuljice u menopauzi pojavile.

Voda nije dovoljna! Potrebno je neko sredstvo koje će pH vrednost kože održati na normali. To je neka pena ili gel za umivanje, koji prija vašoj koži. Kada kažemo prija, to znači da ne izaziva iritacije na vašoj koži. Sredstvo za umivanje je bitno zbog odmašćivanja kože. Kada se probudite ujutru ili uveče pre spavanja, važno je sprati višak sebuma.

Naravno, sredstvo za umivanje je neophodno, ali nije dovoljno. Ima još stvari koje treba nabaviti. Pre svega, dobar losion za lice. Iznenadićete se kada vidite koliko prljavštine skida losion, čak i onda kada mislite da je lice čisto.

Preparat za bubuljice u menopauzi

Kada ste očistili lice, onda je potrebno posebno pozabaviti se baš bubuljicama, jer su one glavni problem.

Najbolje je nabaviti neki preparat za akne koji je dovoljno snažan da neutrališe upalu, ali ne agresivan, kako ne bi smetao koži lica. Preporuka su preparati koji imaju sastojke na biljnoj bazi, jer su oni prirodna nega za kožu. Biljni preparati ne smetaju porama i ne produbljuju upalu. Naprotiv, jako dobro je neutralizuju.

  • Šafranika ima linolnu kiselinu i sprečava produkciju sebuma, što jeste jedan od glavnih problema bubuljica u menopauzi. Bilo bi korisno da i on bude sastojak preparata koje koristite.
  • Alantoin poboljšava cirkulaciju i protok limfe, tako da je obavezno imati ga među sastojcima koje koji pomažu otklanjanje menopauzalnih bubuljica.
  • Aloja vera smiruje kožu i neutrališe crvenilo.
  • Ekstrati biljaka, kao što je piknogenol i kamilica takođe povoljno utiču na upaljenost kože.

Obavezno proveriti sadržaj preparata koje kupujete. Proizvode koji isušuju kožu ( kao što to radi retinol) izbegavajte, jer dugoročno nisu dobri. Bez obzira što je prvi utisak isušivanja prijatan, kasnije, isušena koža nadoknađuje lučenjem još veće količine sebuma.

Pored proizvoda na biljnoj bazi i retinola koji je dobar spoj za zrelu kožu i akne, možete koristiti peparate koji u sebi imaju salicilnu kiselinu ( za slučaj da je koža jako masna) , a lekari vam mogu preporučiti i benzoil peroskid za uporne akne koje ne prolaze.

Pilule protiv menopauzalnih akni

Jedno od  dobrih rešenja jesu i pilule za akne. Ne samo kontraceptivne, već postoje i antibiotici koji ih mogu sprečiti.

akne u menopauzi

Pre svega, ne smete ih uzimati sami, morate otići lekaru da vam on preporuči najbolju terapiju.

To je ili dermatolog ili ginekolog. Poseta dermatologu svakako ne treba da izostane, a ginekologu idete po potrebi.

Antibebi pilule regulišu hormone, dok antibiotici utiču i na bakterije sa kojima se ponekad borite kada su bubuljice u menopauzi posredi.

Ono što možda ne znate, to je da postoje antibiotici u tabletama, koji se, naravno, uzimaju oralno, a postoje i antibiotici koje možete mazati na kožu. To su antibiotske masti ili kreme, samo za spoljašnju upotrebu. Kako ispijanje antibiotika ponekad sa sobom nosi neke probleme, kao što su digestivni i opadanje imuniteta na neke bakterije, onda se za kožu izbegava njihovo oralno uzimanje.Paradoks je što oni pomažu u nekim slučajevima, u nekim drugim odmažu. Zato ih ne smete piti po svaku cenu i nikako bez konsultacije sa lekarom.

Treća vrsta su pilule koje regulišu proizvodnju sebuma. Takođe ih možete nabaviti, ali u konsultaciji sa dermatologom. I one mogu imati određene kontraindikacije. Jedna od poznatijih vrsta ovih pilula su roakutan tablete. Potrebno je konsultovati se sa lekarom oko njihovog uzimanja.

Laser za akne u menopauzi

Jedan od sve popularnijih, a veoma učinkovitih načina da se rešite bubuljica jeste i laser. Laser daje udobnost i bezbolnost prilikom primene. Terapije o kojoj morate da vodite računa, nema kontraindikacija o kojima morate da brinete.

Naravno, laser spada u skuplju terapiju, ali je dobar iz nekoliko razloga.

  • Pre svega što uklanja sve bakterije i štetne mikroorganizme sa kože. Već smo više puta konstatovali da postoji veliki broj korisnih bakterija i mikroorganizama na našoj koži. Oni je čuvaju i štite od negativnih uticaja.Međutim, sve ono što potencijalno smeta, laser će ukloniti.
  • Takođe, laser je odličan za regeneraciju kože. Pa pored otklanjanja problema, dobar je i za podmlađivanje i osvežavanje. Kada smo već kod menopauze, jasno je da smo tada u nekim ozbiljnijim godinama i da su, pored akni, i bore te koje svakako imamo.

Laser može blagotvorno delovati na sve aspekte lepote naše kože. Po preporuci dermatologa, to mogu biti plava, bela ili neka druga svetlost.

Potencijalni problem je jedino cena. Ovi tretmani su jako skupi, sa jedne strane. A problem je što morate da urade veći broj tretmana da bi se rezultati zapravo videli.

Ako se odlučite za ovaj tretman, onda ćete možda puno platiti, ali će biti dobrih rezultata sa menopauzalnim aknama.

Bubuljice i menopauza – za kraj

Menopauza je sama po sebi veoma stresan period, tako da ga bubuljice samo mogu učiniti još stresnijim.

Zato se trudite da pre svega održite dobrim svoje psihičko zdravlje. Čitanje, šetnje, sport, meditacija, sigurno će nešto pomoći. Pojačana briga o telu i nega lica je takođe veoma važna. To je nešto što morate promeniti, ako niste imali naviku.

Pre svega, pojačana higijena. Pojačano je znojenje, samim tim je pojačana i potreba za tušem. Lice se više masti i znoji, zato je obavezno češće umivanje. Dakle, pojačajte ili promenite negu, ako je to potrebno.

Kada je u pitanju izbor proizvoda koje koristite, neka budu blagi i neagresivni, samo tako će koža ostati zdrava i sveža. Najbolji izbor su neki koji su na bazi bilja i imaju neko nekomedogeno ulje ( jer koži je ipak potrebna i doza masnoće i doza hidratacije, ne treba da ih izbegavate sasvim)

Pored spoljašnje nege, neka bude i unutrašnje.

Obavezno, zbog bubuljica u menopauzi, ali i zbog zdravlja, uvedite komplekse vitamina koje ćete uzimati. Sezonski, to je vitamin C, magnezijum i gvožđe, ali  kalijum i cink takođe treba da budu deo nege. Kažu da je i selen jedan od vitamina koje treba obavezno uvesti tokom menopauze.

Pozitivna energija se podrazumeva. Naučite da regulišete stres.

A akne?

Čak i ako se pojave, smatrajte ih tranzicijom od jednog doba do drugog. Prolaznog su karaktera, a uz ove naše savete, nećete ni trepnuti, a već će biti uklonjene.

Ako imate svoja iskustva u borbi sa menopauzalnim aknama i bubuljicama, obavezno ih podelite sa nama.