Estetska akupunktura lica kao alternativa botoksu!

Estetska akupunktura lica kao alternativa botoksu!

Ukoliko tragate za potpuno prirodnim procedurom za brisanje bora, imamo za vas nešto senzacionalno. To je estetska akupunktura lica!

Da li ste od onih za koje nema te ludosti koju ne biste probali ako obećava bolji izgled i lice bez bora. Ovo o čemu danas pišemo zapravo i nije ludost, već drevni kineski način lečenja čije smo blagodeti skrenuli na svoju vodenicu. Reč je o akupunkturi lica koja za cilj ima da vas podmladi i ukloni vam bore. Da i to je moguće.

Nastavite sa čitanjem.

Estetska akupunktura lica i njene prednosti

Sigurno ste čuli za lečenje bola, nesanice, digestivnih problema pa i gojaznosti akupunkturom.

Estetska akupunktura lica  poboljšava izgled, smanjuje bore i fine linije i staračke pege.

Od poznatih, saznali smo da Kim Kardašijan i Gvinet Paltrou promovišu tzv „acu-face-lift“ proceduru po društvenim mrežama kao anti age bez botoksa i bez noža 

Kozmetička akupunktura ili akupunktura za podmlađivanje je vekovima stara kineska tehnika koja popravlja fizički izgled lica, ali istovremeno jača zdravlje i i vašu unutrašnju lepotu.

Šta je akupunktura uopšte?

Akupunktura je drevna kineska veština lečenja različitih stanja stimulacijom specifičnih tačaka na koži. Stimulacija tzv.akupunkturnih tačaka izvodi se zabadanjem veoma tankih igala u kožu.

Ovo je minimalno invazivna metoda stimulacije delova kože na kojima se nalaze brojni nervni završeci. Na taj način vrši se uticaj na tkiva, žlezde, organe i različite funkcije organizma.

Svaka akupunkturna igla prouzrokuje sićušnu povredu na mestu uboda. Mada je toliko tanušna da je se ubod gotovo i ne oseti, telo to ipak registruje kao znak na koji treba da odgovori određenom reakcijom.

Ovaj odgovor organizma podrazumeva stimulaciju imunog sistema, pospešivanje cirkulacije u tretiranom delu tela, zarastanje rana, smanjenje bola i kontrolu stresa.

U savremenom svetu se otišlo korak dalje u primeni akupunkture. Tako je nastala estetska akupunktura lica.

Na desetine tanjušnih iglica zabodenih u vaše lice stimulišu akupnkturne tačke, pospešuju cirkulaciju i detoksikaciju kože lica. Istovremeno akupunkturne igle proizvode mikropovrede kože koje organizmu daju signal da treba da proizvede više kolagena kako bi zacelio nastala oštećenja. To je upravo ono što nam je potrebno u očuvanju mladalačkog izgleda i oslobađanju od bora. Dakle treba nam dosta kolagena, odlična cirkulacija i odsustvo toksina. 

Na sličan način, stvarajući mikropovrede, radi i dermaroler za lice.

Potrebno je 6-8 tretmana, mada je to individualno i zavisi kako od stanja lica tako i od vaših navika. Da li ste pušač, da li konzumirate alkohol, koliko spavate….i znate već sve ono što zovemo dobrim ili lošim životnim navikama.

Akupunktura lica pospešuje cirkulaciju i detoks!

Ana, moja poznanica, se boji igle kao crnog vraga i nije joj palo ni na pamet da dozvoli da je ubadaju po licu i telu. Ipak je obrisala 10 godina sa licu zajedno sa nepravilnostima, tamnim flekama i još tamnijim podočnjacima. Sada izgleda božanstveno. Zamolila sam je da svoju tajnu podeli sa nama. U čemu je trik saznajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Kako deluje estetska akupunktura lica?

Akupunkturne igle stvaraju sićušne, neinvazivne mikropovrede koje iniciraju prirodni proces zaceljivanja tj proizvodnju kolagena i elastina. Ovaj proces se nastavlja još dugo pošto igle budu uklonjene iz kože.Ovo vraća koži izgubljenu elastičnost i daje joj mladalačkiji regenerisan izgled.

Akupunktura lica deluje na više načina:

 1. Relaksira facijalne mišiće i kožu lica
 2. Uklanja znakove starenja, bore, fine linije i opuštenu kožu
 3. Pospešuje proizvodnju kolagena i elastina.
 4. Pospešuje cirkulaciju i limfnu drenažu
 5. Pospešuje izlučivanje toksina za lepšu, svetliju kožu i ujednačen ten.

Ovo je bezbedna, prirodna terapija i predstavlja prirodnu alternativu  konvencionalnim kozmetičkim procedurama kao što su botoks, fileri i plastična hirurgija. Istina, efekti nisu tako dramatični kao kod pomenutih invazivnih tehnika.

Dobijeni rezultati su prirodniji i gotovo bez neželjenih efekata.

Uz to, ovaj način podmlađivanja je i dosta jeftiniji od uobičajenih invazivnih procedura. 

Koliko je tretmana iglicama potrebno?

U zavisnosti od godina, načina života i stanja lica, preporučuje se 10-15 tretmana.

Pojedini praktičari kažu da je to 8-10 sesija. Najbolje je da to budu 2 tretmana nedeljno ali ukoliko vam je ovaj raspored neizvodiv, jedna estetska akupunktura svake nedelje je prihvatljivo rešenje. Svaki pacijent će imati svoj pristup u zavisnosti od specifičnih potreba  kože, opšteg zdravlja organizma ali i ciljeva koje želi da postigne.

Svaka osoba različito odgovara na estetsku akupunkturu opet u zavisnosti od opšteg stanja organizma pre tretmana.

Nakon inicijalne serije tretmana lica akupunkturom, dobijene rezultate možete sačuvati 5-10 godina ukoliko odradite jedan tretman mesečno kao vid podrške. Praktičar akupunkture će vam obično preporučiti da od sada koristite kremu za podmlađivanje, protiv bora u kombinaciji sa masažom lica kako bi se stečena mladolikost očuvala što duže. U ovoj fazi možete isprobati i face cupping kao posebnu vrstu masaže lica. Takođe se predlaže i promena u načinu ishrane, ali vi već verovano znate koliko je pravilna ishrana važna kao za zdravlje, ništa manje i za lepotu.

Stručnjaci tvrde da estetska akupunktura lica može obrisati 5-15 godina sa lica. Rezultati su vidljivi nakon samo nekoliko tretmana.

Estetska akupunktura lica daje sledeće rezultate

Pored ovih, još možete očekivati bolju hidriranost kože, bolju mikrocirkulaciju u predelu lica, poboljšanu limfnu drenažu, pojačanu sintezu kolagena u koži, bolji tonus facijalnih mišića i elastičnost kože, smanjenje pora, svetliju kožu oko očiju, manji rizik od pojave akni ili njihovu redukciju ukoliko su prisutne, bolji hormonalni balans.

Redukcija stresa je još jedan važan benefit facijalne akupunkture jer relaksiranost nam uvek daje tu unutrašnju lepotu i blistavost lica.

Ko ne bi trebalo da se podvrgava estetskoj akupunkturi?

Rizici od podvrgavanja akupunkturi su zaista mali ukoliko je praktičar stručan i poseduje odgovarajući sertifikat. Vrlo je važno da igle budu sterilne.

Uobičajeni propratni efekti su osetljivost, minimalna krvarenja i modrice na mestu uboda. Sada je praksa da se koriste igle za jednokratnu upotrebu tako da je rizik od infekcije minimalan.

Ipak nije baš svako kandidat za estetsku akupunkturu lica:

 • Ukoliko imate povrede na koži koje krvare ili ako uzimate lekove za razređivanje krvi.
 • Imate pejsmejker
 • Ukoliko ste trudini akupunktura vas može dovesti u rizik od pobačaja.
 • Ukoliko imate visok krvni pritisak, ili vrlo ozbiljne migrene
 • Ukoliko imate herpes usta, predlaže se da pijete propisane lekove nekoliko dana pre podvrgavanja akupunkturi za podmlađivanje lica.

Kako izgleda procedura estetske akupunkture?

Kada dođete u salon prvo će vam temeljno očistiti lice.  Prcedura počinje tako što ležite na stomaku kako biste dobili nekoliko igala u korenu vrata. Ovo služi za opuštanje.

Nakon toga se igle zabadaju u delu šake izmedu palca i kažiprsta. Smatrajte ovo pripremom za estetsku akupunkturu lica. Nakon toga udobno ste se smestili ležeći na leđima, Sada počinje tretman tako što vam se iglice zabadaju po celoj površini lica počev od vrata. 

Stručnjak opipava prstima pronalazeći mesta gde treba da umetne iglu u kožu. Na tanjim delovima kože igle idu svega 2 mm u kožu dok recimo na butinama se ubadaju na dubinu od 10mm. Kada je celo lice prekriveno iglicama 40-70 komada, odležaćete 20-30 minuta. Nakon toga igle se jednostavno izvuku iz kože.

Tretman nije bolan. Iglice su debljine vlasi kose i možete osetiti samo neznatan ubod kada iglica prodre u kožu. Nakon toga nema bola ni neprijatnosti.

U zavisnosti od željenih rezultata, praktičar će za vas odabrati:

 • plitko bockanje kože koje podstiče cirkulaciju i obnavljanje ćelija kože lica,
 • dublje zabadanje iglica koje utiču na popravljanje tonusa facijalnih mišića ili
 • direktno zabadanje iglica u bore  u cilju njihovog umanjivanja ili potpunog nestanka.

Dobar praktičar akupunkture će upotrebiti svoje znanje kako bi odlučio koja tehnika je za vas najbolja. 

Neki praktičari nakon akupunkture osim klasične masaže lica i face cuppinga, praktikuju i masažu kamenom žada u obliku rolera za koji se veruje da usporava staenje ćelija kože i jača telo.

Tretman estetske akupunkture se uvek sastoji od stimulacije akupunkturnih tačaka na telu kao i na licu.

Nakon što su igle povađene pristupa se blagoj masaži lica.

Masaža se završava rolerom napravljenim od poludragog kamena žada.

Estetska akupunktura pruža prijatan osećaj relaksiranosti lica.

Akupunkturne tačke na licu

Ne treba mešati akupunkturu lica sa estetskom akupunkturom.

Naime, na licu se nalazi dosta akupunktuirnih tačaka koje pomažu kod različitih stanja kako na licu tako i van njega kao što anksioznost, napetost u bradi, glavobolje, alergije i stomačni problemi. Dakle ove akupunkturne tačke se ne stimulišu iz estetskih razloga.

Kozmetička akupunktura koja treba da utiče na estetsko poboljšanje stanja lica koristi akupunkturne tačke na licu i telu. 

Tokom procedure akupunkture za podmlađivanje u kožu lica se zabada 40-70 igala. 

Na licu se nalazi 20-ak akupunkturnih tačaka i one su kao odraz u ogledalu, simetrične na obe strane lica. Sama tehnika oderđivanja pravih tačaka odgovornih za lepotu i podmlađivanje pevazilazi okvire ovog teksta, a i nije vam od koristi. Jedino, možda vas zainteresujemo za ovu drevnu veštinu ali tada ćete se već posvetiti ozbiljnom izučavanju.

Akupunktura protiv bora

Koža se sastoji iz tri sloja: Epidermis, dermis i potkožno tkivo.

Dermis sadrži najviše kolagena i elastina koji koži daju elastičnost i čvrstinu. Bore nastaju zahvaljujući propadanju kolagena u koži pod uticajem slobodnih radikala, protoka vremena, UV zraka…Kako starimo facijalni mišići se skraćuju i tanje, koža se tanji i opušta. Slikovito rečeno koža lica nam, postaje za broj veća preko mišića koji su izgubili volumen. Tako prostrana koža sa sve manje elastičnosti se lako bora. Estetska akupunktura za bore relaksira i jača mišiće i kožu lica

Po nekad se bore mogu povezati sa specifičnim akupunkturnim tačkama na licu. Međutim, često ćete dobiti iglice u same bore u cilju nihovog opuštanja i peglanja. Čak iako se na tom mestu ne nalaze standardne akupunkturne tačke, mikropovrede koje iglice stvaraju u borama, šalju mozgu poruku o povredi koju treba zalečiti. Koža zatim proizvodi više kolagena i elastina na tom mestu. 

I akupunkturne tačke na telu se stimulišu iglicama u cilju otklanjanja stanja koja doprinose boranju lica.

Na primer, za vertikalne bore između obrva koje su posledica česte grustracije i ljutnje, stimuliše se akupunkturna tačka “Liver three-LR 3” smeštena sa gornje strane stopla između palca i kažiprsta kako bi se telo oslobodilo frustracije i ljutnje. Što ređe doživljavate ove specifične emocije to ćete ređe imati taj specifičan izraz lica koji dovodi do formiranja vertikalnih bora između obrva.Tako dolazimo do toga da akupunktura lica može biti i odlična prevencija borama na licu.

Kineska filozofija akupunkture

Kineska filozofija u pozadini praktikovanja akupunkture je malčice komplikovana budući da se ne temelji na nauci i medicini.

Oni su verovali da je ljudsko telo ispunjeno nevidljivom životnom silom koju su zvali “Či”. Kada životna energija slobodno teče i dospeva do pravih mesta onda je čovek mentalno i fizički zdrav. Kada je protok “Či” blokiran ili je ima nedovoljno čovek je bolastan.

Ovo nije bez osnove. Naše telo ima svoj sopstveni način rada i nekada je više sklono razboljevanju i mentalnoj slabosti dok smo u drugom trenutku jaki i otporni. Ovo obično ima veze sa stresom. Produženi stres slabi imuni sistem, dok kada smo relaksirani to se na fizičkom planu očituje dobrim zdravljem organizma.  Estetska akupunktura relaksira facijalne mišiće ali i dovodi organizam u stanje ravnoteže te tako uklanja uzroke prevremenog starenja.

Cena estetske akupunkture lica

Pronašla sam podatak da je jedan tretman 20 Eura pa puta 6-8 ili čak 10 tretmana, računajte da treba izdvojiti 200 eura za estetsku akupunkturu lica.

Međutim, interesantno je da kod nas ima vrlo malo tragova o estetskoj akupunkturi za podmlađivanje, brisanje bora i slično, tako da i podatak o ceni uzmite uslovno. Vi svakako potražite proverenog praktičara sa dugim iskustvom i validnim licencama. Pacijenti naviše hvale Kineze, kojih u Beogradu ima dosta koji se bave akupunkturom i kojima je ova drevna veština porodična tradicija.

 Stimulacija akupunkturnih tačaka na telu ima za cilj postizanje unutrašnje ravnoteže čije odsustvo je vrlo čest uzrok pojave prevremenih znakova starenja na licu.

Takođe ovim se postiže i duboka relaksacija. Tako da se estetskom akupunkturom zapravo radi na vašoj lepoti i spolja i iznutra. 

Pre nekoliko hiljada godina Kinezi su otkrili da mnogi energetski meridijani počinju ili se zvršavaju na licu.

 Zato praktičari koji rade akupunkturu za podmlađivanje lica znaju koje funkcije organizma izazivaju prevremeno starenje te stimulišu akupunkturne tačke zadužene za njihov dobar rad.

U tradicionalnoj kineskoj medicini lice je platno na kome se oslikava šta se dešava unutar tela. Topografija lica sadrži oznake meridijana kroz koje struji  životna energija Či -meridijani se penju do različitih delova lica. Na primer, tamni podočnjaci mogu ukazivati na slabost metabolizma tečnosti u organizmu. Linije na čelu ili 2 uspravne linije između obrva ukazuju na zabrinutost i na previše ljutnje u životu. To dalje vodi do stresa koji zahvata jetru. Čak i boja kože dobrim stručnjacima može dosta reći o  problemima u organizmu.

Ukratko, tradicionalna Kineska medicina nastoji da leči uzrok kako bi se uklonila posledica.

Iskustva sa kozmetičkom akupunkturom lica

Dame su vrlo radoznale i žele da probaju nešto novo što unapređuje lepotu. Ipak, pri pomisli na sve te iglice obično su uplašene na početku. Vrlo brzo osećaj straha menja osećaj prijatne relaksiranosti. 

Druga vrsta iskustva je da su pacijenti nailazili na šarlatane i iz ordinacije izlazili sa glavoboljom i hematomima na mestima uboda. 

Moj zaključak je da je ovo jedno vrlo prijatno, novo relaksirajuće iskustvo koje bih svakako želela da isprobam, ali bih se prvo dobro potrudila da nađem praktičara od poverenja i ugleda.