5 najboljih krema za suvu kožu lica

5 najboljih krema za suvu kožu lica

Autor:

Imate suvu kožu? Onda se sigurno pitate koja je najbolja krema za suvu kožu lica. Pomoći ćemo vam da nađete onu pravu koja prija vašem licu!

Koža nas štiti od životne sredine i čini naš izgled i daje nam osećaj dodira. Međutim, kada koža postane suva ona može da bude gruba,čvrsta i svrabljiva a njena sposobnost da funkcioniše ispravno je narušena. Suva koža (xeroza) je uobičajeno stanje kod mnogih ljudi. U većini slučajeva, suvu kožu prouzrokuju okolinski faktori koji uklanjaju vlagu sa kože. Toplota, vrući tuševi, suva klima i oštri sapuni mogu biti uzrok suve kože.

Znaci i simptomi suve kože

Suva koža na licu je neugodna i može čak učiniti da izgledate starije. Suvoća se obično pojavljuje na obrazima i oko očiju. Usne su takođe često suve, naročito zimi.

Suva koža na telu

Suva koža može da se pojavi bilo gde na telu, ali najčešća područja uključuju ruke, stopala i cevanice i lice koji su često izloženi spoljnim faktorima (npr.hladno vreme).

Odnos između suve, osetljive i preosetljive kože

Zašto ovo spominjemo? Važno je poznati simptome kože kako bi mogli primeniti ispravnu rutinu za negu kože i naći najbolju kremu za suvo lice.

Suva koža je obično osetljiva i može se nadražiti kad je u kontaktu sa oštrim deterdžentima, sapunima ili neprikladnim kozmetičkim proizvodima. Kada je poremećena funkcija barijere kože, alergeni, nadražujuće materije, zagađujuće materije i mikroorganizmi mogu lakše prodreti u kožu.

Važno je izbeći proizvode za negu kože koji sadrže nadražujuće sastojke kao što su parfemi i boje, sulfati, parabeni i slično.

Koža može postati osetljiva iz više razloga i bilo kada u životu.

Osetljivost se javlja kada je zaštitna barijera kože ugrožena, čime koža postaje podložna spoljnim faktorima kao što su bakterije, hemijske supstance, alergeni i drugo. Simptomi se mogu pojaviti na licu, telu, skalpu a uključuju crvenilo, ljuštenje i otok. Suva osetljiva koža često reaguje nepredvidivo i može se pojaviti bilo gde na telu.

A što se tiče preosetljive kože, to je već teža forma osetljive kože. Reaguje brzo i snažno na različite faktore iz okoline koje normalna koža obično dobro toleriše. Simptomi uključuju svrab, peckanje, paljenje itd. Ljudi koji imaju ovakav tip kože, moraju minimizirati izlaganje poznatim faktorima koji loše utiču na kožu (ekstremne promene temperature, zagađenje atmosfere, stres, začinjena hrana, alkohol, deterdžente itd) a pratiti specijalnu rutinu za negu kože kako bi povećali toleranciju kože a smanjili iritaciju i obnovili kožu.

Suva koža lica se obično može tretirati podešavanjem rutine za negu kože ili promenom nekih faktora okoline. Ponekad,  je znak osnovnog zdravstvenog stanja koje treba da tretira vaš lekar.

Kvalitetna hidratantna krema može pomoći u održavanju i popravljanju stanja vaše kože, svraba i iritacije. Međutim, sa toliko mnogo krema na tržištu, kako ćete naći onu pravu za vas?

S pravom se postavlja pitanje koja je najbolja krema za suvu kožu lica.

Suva koža nije samo osetljivija, nego i mnogo sklonija boranju i starenju.

I znate šta?

Dobra krema protiv bora poekad može biti najbolja krema za suvu kožu!

Zašto? Kreme ovog tipa, pored toga što zatežu, vraćaju koži hidiriranost i vitalnost.

Ana nam je ispričala njeno iskustvo u potrazi za najboljom kremom za suvu kožu. Njena koža je već pčela da pokazuje znakove starenja i bila je jako suva, ali ona je sve to rešila potpuno prirodno i lako. Koža joj je sada mnogo vitalnija, lice izgleda znatno mlađe, a ona je prezadovoljna. O čemu se radi saznaćete ako kliknete na link i pročitate njenu priču: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Obično se pitanje koja je najbolja krema za suvu kožu lica svodi  na lični izbor. Možete odabrati nekoliko krema kako bi odgovarale različitim potrebama. Međutim, neki sastojci  su jako važni u ovakvoj kremi da bi bila delotvorna.

Zato, nastavite da čitate jer otkrivamo vam najbolje kreme za suvu kožu i kako da odabareti zdravu hidratantnu kremu za sebe.

Krema za suvu kožu je ipak malo drugačija

Suva koža je osetljiva i manje elastična tako da je često sklona boranju.

krema za suvo lice

Hijaluronska kiselina je pojam koji bi trebalo da upamtite, jer je ona jako korisna za trenutačnu hidrataciju. Hidratacija je od suštinskog značaja za suvu kožu i preventivu od pojave bora. Neki on novih oblika ove kiseline mogu čak i podstaći vaše telo da proizvodi više prirodne hijaluronske kiseline, što je dodatni bonus. Sve u svemu, ovo je odličan sastojak koji treba da potražite u kremama za suvu kožu.

Najbolji sastojci koje možete potražiti za u kremama za negu suve kože uključuju još i:

Glicerin

Glicerin je najpoznatiji sastojak za hidrataciju suve kože. Potražite biljni glicerin koji je prirodni humektant i privlači vlagu u kožu. Glicerin kao supstanca je sličan koži i može pomoći da se vrati mekoća koži.

Ceramidi

Suvi tip kože ima koristi od ceramida, koji su prirodni lipidi koji se nalaze u koži (zadržavaju vlagu). Zapravo, uzrok ozbiljno dehidrirane kože često je povezan sa nedostatkom ceramida. Probajte kremu koja sadrži ove moćne sastojke i vraća nivo zdravih lipida u kožu.

Okluzivni agensi

Pored hijaluronske kiseline ili glicerina, ako imate suvu kožu lica trebali bi potražiti takozvani okluzivni sastojak kao što su – petrolatum ili vazelin, shea ili kakao puter. Ovo su moćni sastojci za duboku hidrataciju vaše kože. U nekim hidratantnim kremama se baš shea puter i dimetikon navode kao glavni sastojci kreme za suvu kožu.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina  u kremi za suvu kožu zapravo rastvara suve kožne ćelije sa površine vaše kože kako bi obezbedila svetliji, glatkiji i mirniji oblik tena. Pored toga, podstiče bolji prodor ostalih terapeutskih proizvoda koje možete koristiti za suvu kožu.

Marula ulje

Ovo ulje je anti-inflamatorno, a opet duboko hranljivo. Napravljeno je od plodova marulskog drveta, bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje se ponašaju kao one što se prirodno nalaze u spoljnom sloju kože. Još bolje, ovo ulje vam neće zapušiti pore.

Urea

Urea funkcioniše tako što odvaja suvu kožu sa površine kože. Omekšava rožnat (karatoidni) sloj kože kako bi se on lakše oslobodio sa površine kože. Ovaj sastojak je izuzetno hidratantan jer zadržava vlagu u koži.

PKA

PKA označava pirolidon-karboksilnu kiselinu. To je derivat aminokiselina i deluje kao humektant, što znači da privlači vodu i time može pomoći da vaša koža ostane hidrirana. PKA se prirodno javlja u koži, ali kada se nanese u obliku proizvoda, može i te kako pomoći vašoj suvoj koži i ublažiti osećaj stezanja. Potražite ovaj sastojak u kremi za suvu kožu.

Vitamin E

Vitamin E se može koristiti i kao dodatak ishrani ali i kao lokalni lek za suvu kožu. Kada se uzima oralno, moćna antioksidativna svojstva vitamina E mogu pomoći da zaštite kožu od daljeg oštećenja. Pored toga, deluje kao antiinflamatorno sredstvo i smanjuje svrab i crvenilo koje se javlja kod suve kože. Ako se koristi kao ulje, može pomoći da se spreči gubitak vode u koži – čuva kožu hidriranom.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A uzrokuje prestanak sekrecije mukusa a koža postane keratinizovana i hrapava. Gruba i suva koža je uobičajeni znak nedostatka vitamina A. Prvi i najčešći simptomi se pojavljuju na zadnjoj strani ruku. Ovo stanje se naziva keratosis pilaris ili guščija koža i pojavljuje se kod približno 40 % odraslih. Suva koža i perutanje mogu se pojaviti i na licu Ovo stanje se može uspešno lečiti povećanjem unosa hrane bogate vitaminom A.

Evo šta se dešava kada telo nahranite vitaminom A:

  • Štiti od UV zraka i usporava znake starenja
  • Podstiče zdravu proizvodnju kožnih ćelija
  • Štiti od infekcija

Što se tiče krema sa vitaminom A:

Potražite retinol u listi sastojaka vaše kreme za suvu kožu (bolje nego retinil palmitat – slabija verzija vitamina A). Retinol nije toliko snažan kao retinoična kiselina, ali je ipak manje iritantan za osetljivu kožu. Nažalost, uobičajeno je da kreme sa vitaminom A izazivaju crvenilo, osetljivost i suvu kožu dok se malo ne naviknete. Da biste smanjili ove neželjene efekte, počnite tako što ćete primeniti samo malu količinu kreme na vaše lice svake druge večeri nekoliko nedelja.

Kreme za dehidriranu kožu lica

Dehidratacija je stanje kože uzrokovano nedostatkom vode. Naša koža je sastavljenja od slojeva vodenih ćelija. U stvari, procenjuje se da naša koža sadrži 64 % vode!

Gornji sloj, ili stratum corneum, uključuje lipide i sebum kako bi zaštitili kožu. Kada je ovaj sloj narušen, gubi svoju sposobnost da održi hidrataciju koja dovodi do suve, grube kože koja često svrbi.

Dakle, kada tretirate dehidriranu kožu kremom za suvo lice, vaš cilj je zadržati vlagu kože. Vi želite da vratite hidraticiju u vašu kožu i da ona tamo ostane!

Što se tiče proizvoda za dehidriranu kožu, razmislite o dodavanju seruma za lice u vašu rutinu za negu kože, koji obično sadrži veću koncentraciju sastojaka kako bi se ozbedila neophodna hidratacija dubljih slojeva vaše kože. Ispratite ga dobrom hidratantnom kremom za suvu kožu lica kako bi zadržali vlagu u vašoj koži.

Potražite serum koji ima u sebi hijaluronsku kiselinu – moćni humektant koji vezuje vlagu na kožu, kao i druge odlične biljne i botaničke sastojke kako bi se obnovila koža i hidratacija prodrela duboko u sloveje kože.  Takođe je korisno ako je serum obogaćen vitaminima A, C i E koji podstiču proizvodnju kolagena i elastina (jer suva koža je ipak manje elastična) i bore se protiv nastanka bora i linija.

Može biti teško odabrati pravi proizvod za vaš tip kože, naročito ako imate npr. suvu ali masnu kožu. Ovi sastojci su super za ovakvu situaciju. Opet s druge strane, ako imate dehidriranu kožu, prvo i najvažnije – usvojite naviku da pijete vodu tokom celog dana pored samog nanošenja kreme za suvu kožu lica.

Kreme za suvu kožu lica mogu da, pored navedenih sastojaka, sadrže i sledeće sastojke.

  • Lanolin – Kreme za lice na bazi lanolina su dobro rešenje ako imate izuzetno suvu kožu. Lanolin spada u grupu emolijensa (ovlaživač) bogatih lipidima. Jedan od uzroka suve kože je nedostatak lipida i vode tj.vlage. Lanolin je masna žuta supstanca koja se dobija od sekreta (sebuma) kožnih žlezda ovaca u fazi sakupljanja vune. To je ester dugog lanca koji sadrži vosak i holesterol ali sa različitim sastavom nego ljudski sebum. Zbog visokog sadržaja masti, lanolin je okluzivan, što znači da sprečava isparanje vode sa kože (transepidermalni gubitak vode). Ipak postoji veliki broj pacijenata koji su prijavili alergiju na ovu supstancu. Postoje alternative koje možete koristiti umesto lanolina ako imate alergijsku reakciju a one uključuju vazelin, mineralna ulja i parafin kao najeftinije i hipoalergenske varijante. Ako želite više prirodnije opcije, pokušajte nešto sa pčelinjim voskom ili sastojcima na bazi biljaka – biljni vosak i hidrogenizovana ulja.
  • Parafin – Stratum corneum je spoljašni sloj vaših kožnih ćelija koji vraća vlagu u kožu. Ovaj sloj može da se ošteti ili skroz nestane iz raznih razloga. Do ovoga može doći i čišćenjem lica sa sapunom ili toplom vodom. Nanošenje mekog belog parafina stvara zamenu za stratum corneum i sebum koji prirodno održava našu kožu hidriranom. To smanjuje suvoću i sprečava pucanje. Ipak, parafin je nusproizvod nafte i premda je prečišćen, često se polemiše o njegovoj bezbednosti.
  • Pčelinji vosak- Pčelinji vosak je jedinstvena supstanca koju je dobro imati u kremi za suvo lice i ima nekoliko pozitivnih efekata na naše telo. On ima nealergenske osobine koje štite kožu od različitih alergija u vazduhu. Pruža blage antiinflamatorne i antioksidativne osobine. Sadrži prirodna hidratantna sredstva pa se može koristiti kao balzam za kožu ili npr.usne. U nekim slučajevima, pčelinji vosak se može primeniti na manje opekotine ili druga oštećena mesta na koži kako bi se koža zarastala.
  • Skvalan – Skvalan (aktivna forma skvalena) ima osobine humektanta – povećava kapacitet zadržavanja vode u koži. Pomaže zaštititi osetljivu kožu, sprečiti suvoću i poboljšati ton kože i teksturu. To je prirodno mazivo i kožna barijera koja štiti vašu kožu. Takođe, ima visoku efikasnost prodiranja što ga čini odličnim transportnim sistemom koji pomaže koži da apsorbuje druge sastojke iz kremi za suvo lice.
  • Biljna ulja kokosa, jojobe, susama, badema i drugih. – Nema potrebe pričati o tome – ova ulja su i te kako korisna za hidrataciju kože lica i tela!
  • Maslinovo ulje (oleinska kiselina)– Oleinska kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju je idealna za suvu i zrelu kožu jer prodire duboko u kožu i dopunjava izgubljenu hidrataciju.
  • Trietilheksanoin – Bezbojan do bledo-žut tečni estar koji čini kožu lepom i glatkom – takozvani emolijent. Daje ugodan nelepljiv i nemastan osećaj kada se nanese na kožu. Zadržava vlagu u koži.

Prirodna krema za suvu kožu kao najbolji izbor

Prirodna kozmetika se poslednjih godina dosta izdvojila na tržištu kao učinkovita, zbog lakoće delovanja i načina na koji ispoljava svoje dejstvo. Prirodni sastojci koje sadrže prirodni preparati, toliko su dobro formulisani i iskorišćeni iz rezervi biljaka, gde im je koncentracija jako visoka, a opet blaga, neštetljiva i prilagodljiva svakom tipu kože.

Prirodna krema za suvu kožu, namenjena je svima koji imaju problema sa suvoćom, neprijatnim zatezanjem, pucanjem kože, perutanjem, crvenilom i svrabom.

Zahvaljujući prirodnim specijalno formulisanim sastojcima koje sadrži, prirodna krema hrani i vlaži kožu, bez štetnog delovanja po nju i stvaranja suvišnog masnog sebuma. Koža je brzo upija, ne zapušava pore, i omogućava normalnu razmenu materija.

Zahvaljujući svojim voskovima, na površini stvara zaštitni omotač i štiti kožu od spoljašnjih uticaja.

Sastojci koje obično sadrže prirodne kreme su emolijensi (ovlaživači), humektanti (njihov zadatak je da zadržavaju vodu i održavaju elastičnost), netoksični konzervansi, na uljanoj bazi. Sadrže još i antioksidanse, prirodna ulja, cvetove biljka, vitamine i minerale izdvojene iz prirodnih derivata. Bilo kako bilo, ako se za prirodnu kremu odlučite, sigurno se nećete pokajati.

Najbolje kreme za suvu kožu – TOP 5!

Istraživali smo i izdvojili za vas neke kreme za suvu kožu lica koje korisnice posebno ističu kao dobre.

najbolja krema za suvu kožu

Eucerin krema za suvu kožu

Eucerin krema za suvo lice je jako dobro rešenje. Postoji Urea linija Eucerin proizvoda namenjena za suvu kožu. Ovi proizvodi sadrže hidratantne faktore – ureu i laktat, koji poboljšavaju sposobnost vezivanja vlage na kožu i time dovode do glatke i omekšane kože.

Postoji Eucerin krema za lice sa 5 % ureom. To je lagana krema pogodna za suvu i jako suvu kožu koja umiruje, daje glatak i fleksibilan efekat vašoj koži.

Urea i laktat su prirodno prisutna jedinjenja u koži i oni trenutno hidriraju suvu kožu lica, smanjuju osećaj stezanja.

Neborela krema

Ovo je odlična domaća krema na biljnoj bazi.

Namenjena je prvenstveno za negu lica sa borama i flekama na licu, ali je potpuno bezbedna i kao krema za suvu kožu lica koja efikasno podstiče proizvodnju kolagena, vraća elastičnost koži i zadržava vlažnost kože. Ovde je za vraćanje vlažnosti koži zaslužna hijaluronska kiselina  i aktivni sastojci masline.

Nivea krema za suvu kožu lica

Postoje proizvodi Nivea koji su namenjeni baš za suvu kožu.Nega suve kože lica mora biti konzistentna. Bogate, hidratantne kreme olakšavaju osećaj napetosti u suvoće. Nivea zna potrebe suve kože i ona kombinuje prirodne sastojke u svojoj formuli. Rezultat je linija proizvoda koja jača i štiti prirodnu zaštitnu funkciju kože i tretira postojeću suvu kožu.

Vichy krema za suvu kožu

Vichy ima za vas i sjajnu hidratantnu kremu za suvu kožu lica koja je formulisana sa Vichy mineralnom vodom kako biste osigurali vlagu vašoj dehidriranoj koži. Ako se nalazite napolju, hidratantan sprej je odličan proizvod koji omogućava osvežavajući nivo hidratacije vašoj koži tokom dana.

Vichy proizvodi za suvu kožu su obogaćeni hijaluronskom kiselinom kao i mineralima koji su esencijalni za vašu kožu – hidrirajući natrijum, kalijum kao i detoksifirajući litijum i sumpor.

A-derma exomega control

Ova krema pripada grupi emolijentnih krema, koje imaju zadatak da vlaže suvu i izrazito suvu kožu lica i tela. Bogata je omega tri masnim kiselinama, što joj omogućava da obnavlja lipidni, zaštitni sloj kože.

Kožu vlaži i hrani, smanjuje suvoću i neprijatni osećaj zatezanja, umiruje na mestima gde je prisutna iritacija.

Pogodna je za upotrebu kod svih starosnih dobi, kod beba, dece i odraslih, ne sadrži paraben, parfeme i nekomedogena sredstva. Specijalizovano delovanje ispoljava na gornje delove epidermisa.

A šta još možete uraditi pored izbora najbolje kreme za suvu kožu?

Prvo pravilo za tretiranje suve kože je eliminacija štetnih materija koje mogu pogoršati stanje vaše kože i primena proizvoda koji hidriraju vašu kožu tako da osećate poboljšanje.

Takođe, treba piti puno vode u toku dana, jer će nedostatak vode takođe isušiti kožu.

Jedite orašasto voće! Orasi su ukusni i snabdevaju energijom a sadrže puno zdravih masti, minerala i vitamina. Sve je to potrebno vašoj koži!

Sokovi od paradajza i šargarepe su puni zdravih vitamina koji se, uz dodavanje malo lanenog ulja, mogu jako dobro apsorbovati u telo. Izjednačena zdrava ishrana promoviše zdravlje i jača najveći organ tela – kožu!

Vaš životni stil utiče na stanje i zdravlje vaše kože. Pravom brigom se može mnogo toga postići.  Naravno, kozmetika koja je bogata hranljivim sastojcima i kreme za suvu kožu su bonuskoji treba iskorititi.