Lipidi u koži – važni da koža ne bude suva!

Lipidi u koži – važni da koža ne bude suva!

Šta su lipidi u koži? Čemu služe i da li ih je korisno imati u kozmetici koju koristimo?  Saznajte sve o njima i njihovom značaju za lepu kožu.

Šta su lipidi?

Lipidi su glavna komponenta membrana ćelija i neophodni su, ne samo za kožu, već i za funkcionisanje čitavog organizma. To su masti koje su veoma značajne za telo.

Oni služe da štite kožu, kao i celokupan organizam. Od čega štite? Od suvišnog trošenja energije koja se u telu nalazi. Bilo da je u pitanju toplota ili osetljivost na neke spoljne uticaje, lipidi su tu da zaštite kožu. Koža ih prirodno sadrži . Ipak, usled starenja i usled neadekvatne nege, može se desiti da se njihova količina nekako izgubi. Tada nastaje veliki broj problema koje sa kožom imamo.

Pre svega, koža gubi tonus. Druga veoma važna stvar je da koža postaje suva, osetljiva i sklona iritacijama. Zatezanje kože i peckanje su neke od glavnih stvari. Na kraju, jedan od najvećih izazova i problema – stvaranje bora.

Koža koja u sebi ne sadrži lipide sklona je boranju.

Takozvano mežuranje kože dešava se upravo jer se usled različitih životnih okolnosti lipidi izgube iz kože.

Problem sa borama imala je i naša poznata glumica Lidija Vukićević. Veoma je bila zabrinuta kako da pronađe način da prkosi godinama, budući da su se bore pojavile. Borac kakav jeste, nije se predavala. Probala je svašta dok konačno naišla na sredstvo koje je njenu zrelu kožu preporodilo.  I vi možete izgledati sjajno poput nje. Pitate se kako? Saznajte koja je njena tajna na linku: https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

Vrste lipida

Ima dosta vrsta lipida i zato ćemo sada ukazati na najznačajnije.

Pre svega, delimo ih na neutralne (odnosno proste) i  membranske (složene).

U proste lipide spadaju triacilgliceroli, a u složene fosfolipidi, steroli i glikolipidi.

Prosti lipidi predstavljaju osnovu masti, dok su složeni nadgradnja.

lipidi

Ovo je tek osnovna podela. Neke se vrše i na osnovu drugih parametara, na primer prema tome da li su rastvorljivi u organskim rastvaračima.

Na osnovu toga takođe imamo dve kategorije:

  •   terpeni i terpenoidi
  • vitamini rastvorni u mastima (A, D, E, K)

O vitaminima A, vitaminu D, A i K smo pisali u više navrata.

Postoji još jedna podela koja se tiče njihove sposobnosti da podležu hidrolizi u baznoj sredini. Prostijim rečima rečeno, treba da podležu saponifikaciji.

Tu takođe imamo dve kategorije:

  • osapunjive lipide (koji se mogu saponifikovati)
  • neosapunjive lipide (koji se ne mogu saponifikovati)

U prvu grupu spadaju: masti i ulja, voskovi, fosfolipidi,  sfingolipidi, lipoprotein.

U drugu grupu spadaju: steroidi, terpeni, prostaglandini.

Što se tiče onih koji mogu biti deo kozmetike, to su lipidi koji su osapunjivi.

Potrebno ih je, kada se iz kože izgube, moraju biti nadoknađeni na neki drugi način. Uglavnom preko kozmetike.

Uloga lipida u nezi kože

Uloga lipida u nezi kože je veoma važna jer ona doprinosi da tonus kože bude dobar. Zahvaljujući njima, koža je podignuta, ili, ako hoćete, zategnuta. Ona je jedra i deluje zdravo. Guljenjem lipida, ona postaje beživotna, sa simptomima koje treba lečiti.

Takođe, lipidi štite kožu. Štite je od promrzavanja zimi. Da nema tog lipidnog sloja, onda bi naši unutrašnji organi ili nervni završeci na licu, bili u problemu.

Isti je slučaj sa sunčevom svetlošću leti. Kada lipida ne bi bilo da regulišu toplotu, pitanje je da li bi telesna temperatura tela bila na zavidnom nivou ili ne. Možda bi došlo do pregrevanja tela.

Ovo su nezanemarljive činjenice, kojih ponekad nismo ni svesni.

Nedostatak lipida u nezi kože

Značaj lipida za negu kože je nemerljiv, a veoma je primetan njihov nedostatak u koži. U mladalačkom dobu ima ih sasvim dovoljno u koži, dok tokom godina, oni nestaju. To se ogleda u gubljenju tonusa kože. Starenjem se gubi moć regeneracije .

Nedostatkom lipida, koža postaje opuštena i naborana. Dakle, oni su jedan od glavnih uzroka što se sitne ili krupne bore pojavljuju na koži. Ujedno, to je glavni razlog što koža ubrzano stari.

Čak i kada nemate mnogo godina, a koža je postala opuštenija, to znači da je primetan nedostatak lipida u koži.

Pored boranja, suva koža je takođe posledica gubljenja lipida iz kože. Tada koža gubi odbrambenu moć, javlja se osećaj zatezanja, iritacije i peckanja. Kako se to ne bi dešavalo, onda lipidi moraju biti nadoknađeni preko kozmetike.Umorni ten i siva boja takođe su posledica. Kada primetite da ni na koji način ne možete popraviti boju kože, postoji mogućnost da je nedostatak lipida kriv za to.

Ako i nemate mnogo godina, a promećujete da je lice sivo, podočnjaci veliki, a bore više nisu sitne, smejalice, potrebno je pregledati se.

Dobar kozmetičar ili dermatolog vam pre svega mogu pomoći da vam ukažu na potencijalni problem. Govorimo često o nedostatku vlage i o kolagenskim vlaknima. Hijaluronska kiselina nam često pomaže da lice lepše izgleda.Nedostatak lipida u koži takođe može doprineti da ne delujete više mladoliko, zato treba proveriti i ovaj važan segment u koži.

Biće reči o tome na koji način se može nadoknaditi sve što manjka.

Koji su to lipidi u koži?

Ima nekoliko vrsta lipida koje je potrebno dodatno pomenuti. Zovemo ih epidermalnim lipidima.

nedostatak lipida u kožiNeki od njih su nam dobro poznati, a neki su poznati samo poznavaocima kozmetičkih proizvoda. Reč je o: ceramidima, holesterolima i masnim kiselinama.

Kada kažemo da nisu svi dobro poznati širokim narodnim masama, mislimo upravo na ceramide. Što se druga dva tiče, rasprostranjeniji su o poznatiji.

Ceramidi

Ceramidi su sastavni deo kože. Oni predstavljaju vrstu lipida koja se nalazi u kožnoj strukturi.

Njihova uloga je da zadrže vlažnost u koži.

O neophodnosti održavanja vlažnosti smo više puta pisali. I preko kozmetike i preko dovoljnog unosa vode, važno je hidrirati kožu.

Ceramida ima dovoljno da nam koža bude savršeno negovana i glatka, sve dok se neki poredak ne poremeti u telu. Tada koža postaje crvena, suši se i zateže. Nekada može, usled nedostatka ceramida, biti i isperutana. Razlog nestanka iz kože nije jedan. Može ga uzrokovati više stvari.

Hajde prvo da pomenemo kako nečija koža, da li zbog genetike ili sama od sebe, može biti sama po sebi sklona isušivanju. To je čest slučaj. Razmišljamo gde li smo pogrešili, a nismo pogrešili nigde. Takva je priroda stvari.

Nekada se može desiti da je do isušivanja došlo baš našom greškom. Preterano agresivna kozmetika je uticala na to da nam se koža isušila. Tome je kumovala velika količina alkohola u pojedinim preparatima. Da napomenemo da alkohol nije uvek loš za lice.

Agresivni pilinzi, naročito oni koji ljušte kožu, narušavaju njenu prirodnu barijeru. Naročito je loše ako se koža prečesto pilinguje, a bez potrebe. Opet da napomenemo da su pilinzi lica, čak i fotopilinzi, veoma korisni, ali kada su dozirani.

Sve to utiče da se uništi taj barijerni sloj ceramida na koži. Onda nam ostaje da ga nadoknadimo spolja, putem krema.

Pročitajte: Otkrijte TOP 10 najboljih krema za lice!

Holesterol

Sigurno ste čuli za njega, a vrlo verovatno je da ste nekada i kontrolisali holesterol u krvi. To su u stvari određeni lipidi, masti, koje nisu rastvorljive u tečnosti. Samim tim, ne mogu se rastvoriti u krvi.

Kako bi mogli da plutaju u krvi, oni se takoreći pakuju u određene kutijce, kolokvijalno rečeno, a one se nazivaju lipoproteini. Najveći broj tih lipoproteina se lepi za krvne sudove i stvara čepove. Pa se onda dešavaju neke loše i vrlo opasne stvari po zdravlje. Naravno, njih uzrokuje loš holesterol, a postoji i dobar holesterol, koji je manje gustine, ima više proteina nego lipida. On čak i čisti krvne sudove.

Da se ovo ne bi pretvorilo u lekciju iz medicine, vi se verovatno pitate: Kakve veze sada ima holesterol sa kožom?

Ima i  te kako.

Promene na koži, naročito na koži oko očiju, mogu da budu pokazatelj lošeg holesterola. Ponekad ga je veoma teško uočiti, naročito ako nikada ne radite analize, a holesterol nema ozbiljne simptome.Koža usled povišenog holesterola, koji se nakuplja na koži unutar krvnih sudova je žućkasta i beživotna. Najbolje se vidi na podočnjacima, budući da je tu najtanja.

Naravno, ako je koža takva, treba da se uradi analiza holesterola, terapija, pa tek onda nega kremama.

Masne kiseline

Masne kiseline su neophodne za biološke procese kože. Zbog toga i jesu jedan vrlo važan segment u nezi. One su, naime, potrebne za proizvodnju sebuma iz kože, a svi znamo da sebum služi kao zaštitna barijera, ona koja onemogućava da lose stvari iz spoljašnje sredine dopru do dubljih slojeva kože.

Kada su narušeni lipidi, konkretno, kada nema masnih kiselina, onda je koža i isušena, o čemu je već bilo reči u tekstu.

Dobra vest je da masnih kiselina ima u hrani koju jedemo, tako da se one na taj način mogu veoma lako nadoknaditi. Najpoznatije među njima su alfa-linoleonska i linoleonska kiselina. U stvari, to su omega 3 masna kiselina i omega 6 masna kiselina.

Najbogatije ovim masnim kiselinama su razne vrste riba, kao i riblja ulja. Tus u i semenke lana i  orasi. O tome koje su vrste riba najbolje, možete pronaći mnogo podataka na internetu.

Naravno, masne kiseline koje nedostaju koži možete nadoknaditi i preko nekih kozmetičkih preparata. Nešo više o kozmetičkim preparatima ćemo reći u nastavku teksta.

Važno je napomenuti da sve ove vste lipida, svaki na svoj način veoma utiče na lep izgled kože. To nikako ne smemo zanemariti. Takođe je zanimljivo da to, barem kada je slučaj sa lipidima aktuelan, nije samo nega spolja, već i iznutra.

Lipidi u kozmetici i njihova uloga

Što se kozmetike tiče,  nalaze se u kremama za zaštitu kože, losionima, puderima, parfemima, ruževima za usne, dezodoransima, kupkama i ulja za kupanje.

Naravno, sapuni su masnoće, odnosno, lipidi, u koje je dodat natrijum-hidroksid, na temperaturi oko 100 stepeni. Oni se, naravno, i dobijaju metodom saponifikacije, a takav je slučaj i sa svim ostalim sredstvima za negu i pranje lica i tela.

Ono što je važno naglasiti, to je da lipidi iz kozmetike imaju upravo taj zadatak, da nadoknade izgubljene lipide iz kože. Oni to čine i preko sredstava za pranje, a naravno, i preko krema i mazalica.

Ono što je važno naglasiti u vezi sa sredstvima za pranje tela, iako su bogati lipidima i treba da podstaknu lipide koji se nalaze u koži, ako se koriste preterano, mogu da isuše kožu. Narušavanjem PH vrednosti, koža, ne samo da ne dobija ono što joj treba, nego je i u lošijem stanju nego što je bila.

Pažljivo sa lipidima u sredstvima za pranje lica i tela.

Krema sa ceramidima

Ceramidi su kao aktivni sastojci u kremama neophodni, naročito za one koji kubure sa suvom kožom. Smatraju se prirodnim ovlaživačima kože.

Dobra stvar kod ceramide je to što se oni jako dobro upijaju iz kozmetike, koža ih dobro apsorbuje. Razlog tome je i činjenica da su oni neophodni samo gornjem sloju kože, tu vezuju vodu. Na sreću, tu najbrže i dopiru. Tu se zadržavaju, tu ostaju. Često se koriste zajedno sa hijaluronskom kiselinom i glicerinima. Tada imaju najbolji uticaj na kožu, a preporučuje se da ih nanosimo na vlažnu kožu. Tada su pore otvorenije i apsorpcija je najbolja. Zaštitiće kožu od spoljnih uticaja svojim jakim barijerama.

Izvori lipida za kozmetiku

Najbolji izvori lipida za kozmetiku su prirodna ulja. Tu spadaju ulje palminih koštica, maslinovo ulje, ulje kakaovca, rotkvino ulje. Tu su i životinjske masti, morski oraščić, ali i karnauba vosak, vrsta prirodnog voska iz palmi koje rastu u Brazilu.

Kažu da su lipidi posle vode najčešći sastojak svih kozmetičkih proizvoda. Iz kojeg god da su izvora, lipidi su veoma značajni i potrebno ih je nadoknaditi onda kada nedostaju.

Maske, kreme, serumi, ulja bogata lipidima, sve je korisno. A i hrana koju unosimo. Obratite pažnju na svaki segment.