Načini da smežurana koža na licu bude opet zategnuta

Načini da smežurana koža na licu bude opet zategnuta

Pojavila vam se smežurana koža na licu? Ovi tanki, fini nabori na koži predstavljaju problem. Mogu se ukloniti uz pravilne tretmane i negu. Saznajte šta pomaže.

Smežurana koža na licu ne deluje lepo na prvi pogled. A ni na drugi. Definitivno nije nešto što ljudi žele da im se pojavi. Zato većina, gleda da ublaži ili spreči nastanak ovog problema. Naborana koža, tanka, beživotna, kao krep papir, jednostavno ne deluje estetski lepo, ali nemojte očajavati. Rešenje postoji. Pogledajte koji su sve uzroci i šta možete uraditi povodom toga.

Kako izgleda smežurana koža na licu ?

Sigurna sam da ste je videli, bar nekoliko puta. Možda niste odmah obratili pažnju, ili znali o čemu se radi, ali smežurana koža na licu nije nešto što se ne primećuje, na veliku žalost mnogih žena.

Ali šta je tačno u pitanju i kako je prepoznati ? Kako zaista izgleda?

Jedino što mi pada na pamet prilikom opisa jeste krep papir. Da, dobro ste pročitali.

Reč je o koži koja je naborana toliko sitno da njena površina deluje poput krep papira.

Dakle, ne radi se o dubokim borama i linijama, nego tankim, finim, sitnim. Pored toga, karakteristika ovog estetskog problema jeste i opuštena koža.

Da li je smežurana koža isto što i bore ?

Ne, naprotiv. Iako, deluju pomalo slično postoji ključna razlika između bora i smežurane kože na licu.

smrežurana koža

 • Bore ne zahvataju veliku površinu, one su uglavnom lokalizovane. Kod smežurane kože je drugačije. Problem se nalazi na dosta široj površini i zbog toga je uočljivija j.
 • Još jedna ključna razlika je i u dubini. Bore mogu biti više ili manje izražene, ali kod smežurane kože nije toliko duboko kao što može biti kod bora.

Jedna od čestih karakteristika ovog promlema je i činjenica da se često nalaze jedna pored druge, ali i da ih prati opuštena koža. Ovakva koža deluje nekako istanjeno. Nežne je tekture i elastin i kolagen su oslabljeni.

Smežurana koža na licu uzrok

Da li ste se ikada zapitali zašto nastaje smežurana koža na licu ? Ako ste se ikada susreli sa ovim problemom, verovatno jeste.

Uzrok ovog problema najčešće nije samo jedan. Postoji nekoliko faktora koji doprinose javljanju ovog problema, a to su:

 • Oštećenje kože od sunca – Mnoge od nas nisu sklone korišćenju SPF faktora. Da, svi smo obavešteni o štetnom uticaju sunčevih zraka na našu kožu. Ipak, mnogi od nas jednostavno zabore da bi trebalo koristiti kreme sa zaštitom. Kao rezultat ovoga može se javiti smežurana koža na licu. Ipak, ovo često nije jedini razlog njihovog nastanka.
 • Starenje kože – u pojedinim slučajevima jednostavno je zapisano tako u genima. S godinama se proizvodi manje kolagena i elastina. Na stanje naše kože utiče i stres, nikotin iz cigareta, ali i zagađenje itd. Kada se sve spoji stvara se pogodno područje za pojavu smežurane kože na licu.
 • Manja produkcija ulja – Kako starimo dešava se još jedna promena na koži. Naše lice vremenom smanjuje proizvodnju ulja koje luče naže žlezde. Kao rezultat toga smanjuje se barijera koju stvaraju lipidi. Ta barijera ima ulogu da štiti i hidrira kožu i kao takva je jako bitna.
 • Manjak sna – Koža se najbolje regeneriše preko noći. Ako osoba ne spava dobro, ili ima manje sna to se jako odražava na kožu. Ona tada postaje suva, izgleda starije itd. Jednostavno, umorna koža nije u stanju da se “brani” i regeneriše. To je potencijalan uzrok smežurane kože.
 • Zagađenje – Sredina dosta utiče na stanje naše kože, narušava njenu barijeru i slobodni radikali uništavaju strukturu kože.
 • Loša ishrana – U modernom svetu jako je teško održavati pravilan balans hrane. Svi težimo tome da se hranimo zdravo, ali to je jako teško. Kada unosimo nezdravu hranu u naš organizam rizikujemo pojavu smežurane kože. Prilikom unosa loše hrane, skupljaju nam se toksini koji štete našoj koži, i celom našem telu. Takva sredina je jako pogodna za nastanak smežurane kože.
 • Mali unos vode – Priznajte da ne unosite dovoljno vode u vaš organizam. Ipak, unos vode je izuzetno bitan ako ne želite da vam se pojavi smežurana koža. Zato flašica vode u ruke !
 • Variranje težine – Naglo gojenje ili dobijanje težine ima svoje posledice po zdravlje kože. Pojava smežurane kože je jedan od njih.

Niste jedine koje imaju ovakav problem. Mnoge žene su prošle kroz isto.

Helena je jedna od vas. Ona se mučila godinama sa oštećenom naboranom kožom. Probala je sve, a onda je jednog dana otkrila nešto što joj je pomoglo da se reši te neprijatnosti. Sada joj je koža glatka i negovana. To što je pomoglo njoj pomoći će i vama. Pogledajte o čemu je reč: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

A gde se sve koža može smežurati i zbog čega baš na tim mestima?

Saznaćete u nastavku teksta.

Smežurana koža ispod očiju

Smežurana koža često se može javiti i kod predela ispod očiju. Ima razloga. Koža oko očiju je izuzetno tanka, lako se oštećuje i na njoj se brzo primećuju znaci starenja, dehidratacije itd. Zato se ovaj problem tako često javlja baš na ovom delu lica.

Smežurana koža ispod očiju utiče negativno na celokupan izgled lica. Osoba koja ih ima automatski deluje umorno i starije nego što jeste.

Smežurana koža obraza

Da, i ovo je moguće da se desi. Nije samo okoloočno područje podložno ovim promenama. Iste predispozicije se javljaju i na ostatku lica. Takav je slučaj i sa kožom obraza. Ovakav vid nesavršenosti na koži ne deluje lepo. Pored toga što se nalaze na licu, smežurana koža na obrazima uglavnom zauzima i jako veliku površinu. Samim tim uočljiva je. Mada se radi samo o estetskom problemu, mnogi nisu oduševljeni ovom pojavom i čine sve kako bi je sprečili ili bi je se rešili.

I ovde su glavni uzročnici starenje i preterano izlaganje sunčevim zracima. U ovim slučajevima, kolagen i elastin se manje proizvode što dovodi do ovakvog stanja. Pročitajte više i o borama na obrazima.

Smežurana koža na vratu

Vrat je jedan od predela našeg tela gde se javljaju prvi znaci starenja. Zbog svoje teksture, pokretljivosti, ali i ostalih osobina, vrat je veoma podložan ovakvim promenama na koži.

Naravno, nije ni malo prijatno kada se javi smežurana koža jer niko ne voli bore na vratu. Ona ne nastaje preko noći, već pomalo. Za izrazito jaku pojavu smežurane kože na vratu potrebno je vreme. Zato je dobra nega i prevencija najbolji vid borbe protiv ovih nesavršenosti.

Evo kako treba da izgleda nega vrata i dekoltea.

Kako zategnuti smežuranu kožu na licu prirodno ?

Neke od mogućih metoda koje možete probati su:

 • Vežbe za smežuranu kožu lica – Da, i ovo postoji. Verovali ili ne 21. vek nam je doneo mnoge alternativne metode kako da zategnemo smežuranu kožu. Naravno, ne može se primenjivati bilo koja vežba. Tako imamo:
 1. Jogu za lice
 2. Zogan masažu
 • Prirodne kreme za smežuranu kožu – Mnoge kreme se mogu koristiti u ovu svrhu, međutim najbolje su se pokazale prirodne kreme sa aktivnim supstancama jer prodiru duboko u kožu i mogu uticati na procese starenja i zatezanje kože.

rešenje protiv smežurane kože

 • Prirodni tonici za smežuranu kožu lica – Ovakve proizvode možete koristiti za zatezanje kože lica, regeneraciju kože i hidrataciju. U zavisnosti od biljaka koje se u ovakvim tonicima nalaze, zavisi i njihovo delovanje.
 • Prirodna ulja za tretiranje smežurane kože lica – Kako bi se pričalo o metodama zatezanja smežurane kože na licu bez ulja. Ona su svuda oko nas. Postoji veliki broj različitih vrsta sa raznim dejstvima, ali više o tome u nastavku teksta. Ono što je najbitnije reći jeste to da se radi o proizvodima koji su izuzetno bogati vitaminima i antioksidantima. Tako pomažu zatezanju kože.
 • Pilinzi za zatezanje – Da čak se i ovo može primeniti u svrhu zatezanja. Zanima vas kako ? Piling uklanja mrtve ćelije sa površine kože, ali piling je mnogo više od toga. Dok mi radimo blage kružne pokrete, sa tim malim česticama (abrazivom), piling čini svoju magiju. Možda se pitate kako to ? Pa piling je jedno od retkih sredstava za čišćenje koje može uticati na poboljšanje cirkulacije. Što je cirkulacija bolja to je bolja stimulacija kolagena i elastina.

Krema protiv smežurane kože lica

S obzirom da se ovaj problem javlja kada koža stari mogu se koristiti i dobre anti aging kreme koje pomažu koži da obnovi kolagen, ili podstiču njenu proizvodnju. Kako koža upija sastojke koje nanesete na nju, jako je važno da vodite računa da krema bude prirodna. Vaša koža se već bori – nemojte joj otežavati lošim kremama. Da vam skratimo lutanje,  napravili smo listu najboljih krema protiv bora.

Prirodne kreme povoljno utiču na vašu kožu, imaju dobre aktivne sastojke i nisu previše opterećujuće za vaše lice. Najbolje je koristiti kreme koje imaju aktivne supstance kao što je neodermyl jer se na taj način koža dubinski oporavlja.

Kozmetički tretmani protiv smežurane kože

Ako ste mislili da se samo kreme koriste u borbi protiv smežurane kože, prevarili ste se. Kozmetički tretmani su takođe u opciji. One koje bi trebalo razmotriti su:

Smanjenje smežurane kože filerima

Ova metoda je veoma poznata. Radi se filerima ,uglavnom hijaluronom, i služi zaglađivanju kože. Veoma je efikasna kod smežurane kože jer se ne primećuju toliko nakon primene. Problem je jedino što kod ovakvih promena na koži postoji dosta brazdica, pa će i cena tretmana verovatno biti malo veća.

Ultrazvuk kao metod uklanjanja smežurane kože lica

Primenjuje se u svrsi zatezanja kože. Deluje tako što dovodi do zagrevanja tkiva koje se nalazi ispod kože. Ovako se stimuliše produkcija kolagena zbog čega koža deluje glatko i nežno. Ovaj tretman se upravo zbog toga primenjuje za smežuranu kožu lica.

Uklanjanje smežurane kože frakcionim laserom

Slično kao što je i sa ultrazvukom. Laserom se zagrevanjem dolazi do stimulacije tkiva i proizvodnje kolagena.

Kako sprečiti nastanak smežurane kože ?

Verujem da se ovo pita veliki broj ljudi. Ako vam je zapisano u genima, ili smatrate da ste malo više vremena provodili na suncu (bez spf) da li vam ima spasa ? Da li postoji šansa da se ublaže ili uklone ove nesavršenosti ?

Naravno da ne možemo baš preterano mnogo uticati na genetiku, ali možemo pomoći da se njen uticaj ublaži i odloži (bar kada je reč o negativnim delovima). Ako niste izvukli genetsku lutriju predlažem da pažljivo pročitate sledeće. Isto važi i za dame koje vole izlaganje suncu.

Kao jedan od najpoznatijih vidova prevencije ovog problema vodi se :

 • Dobra krema sa zaštitinim faktorom. S obzirom da je jedan od glavnih uzročnika upravo oštećenje od sunca, kreme za sunčanje imaju izuzetno bitnu igru u zaštiti kože.
 • Hidratantna krema – Nepotrebno je napomenuti da je našoj koži neophodna vlaga. Koža koja je isušena, i ima manju količinu vlage u sebi podložnija je nastanku smežurane kože. Primena ovakvih krema pomaže kod odlaganja procesa koji su uzročnici ove nesavršenosti.One omekšavaju kožu, samim tim koža deluje glatkije i negovanije.
 •  Serumi za lice imaju veliku količinu koncentrovanih materija u sebi. Ove supstance su uglavnom pune vitamina, minerala, aminokiselina. Samim tim pomažu oko oko regeneracije kože, njene hidratacije itd. Na taj način utiču i na sprečavanje smežurane kože. Anti aging efekat koji imaju ovi serumi predstavljaju efikasno sredstvo u borbi protiv smežurane kože na licu.
 • Primena ulja – Ulja mogu imati veoma pozitivno dejstvo na ovakve promene kože. Pre svega radi se o proizvodima koji su puni antioksidanata. Ona hidriraju kožu, štite je od slobodnih radikala, pružaju joj neophodnu negu. Zbog toga imaju pozitivan uticaj na smanjenje simptoma ove estetske promene. Saznajte koja su najbolja ulja protiv bora.
 • Dobra ishrana – Kada kažem dobra ishrana, pre svega se misli na dosta povrća i voća. Ona su bogata antioksidansima i ostalim sastojcima koji oporavljaju i zatežu kožu.

Najpogodija ulja za prevenciju smežurane kože na licu su:

 • Arganovo ulje – sadrži vitamin e, ono spada u jake antioksidanse. U sebi sadrži i sastojke poput linoleične kiseline, omega 6 kiselina itd. Sprečava starenje kože, pomaže njenoj hidrataciji i još mnogo toga. Često se koristi u proizvodima za negu lica jer pomaže u borbi protiv starenja. Ovo ulje ima anti aging svojstva zbog čega se rado koristi.
 • Maslinovo ulje – Odlično je za negu kože. Pruža joj negu i hidrataciju.
 • Orahovo ulje – Niste planirali da ga vidite u okviru ovih ulja ? Ovo ulje je bezrazložno zapostavljeno jer ima brojna svojstva zbog kojih bi zaista trebalo da se koristi u svakodnevnoj nezi. Orah sadrži mangan, natrijum kalijum, stearinska kiselina, miristinska kiselina, palmitinska itd.
 • Ruzmarinovo ulje – Ovo ulje pomaže uspostavljanju bolje cirkulacije. Ono čisti, zateže i podmlađuje kožu. Na smežuranu kožu lica deluje zbog vitamina e.
 • Kokosovo ulje – je fenomenalno za pružanje hidratacije kože. Zbog toga se jako često koristi u nezi lica. Kao prevencija nastanka smežurane kože dobar je jer sadrži vitamine koji utiču na kožu kao jaki antioksidanti. Plus što hidrira ćelije.

Smežurana koža lica je nešto što se može svakome dogoditi, zato je prava nega i prevencija najbolja stvar koju možete uraditi. Naš je predlog da počnete sa tim bez odlaganja – dok još nije kasno.