Da li je šampon protiv starenja kose vaša nova potreba?

Da li je šampon protiv starenja kose vaša nova potreba?

Kako starimo i kosa počinje da se menja. Ogrubele vlasi, izbledelja boja, suvoća. Da li je prva pomoć šampon protiv starenja kose ili je to samo marketinški trik? 

Znam, znam , jasno mi je da vam je dosta priča o starenju. 

Promene na koži napadaju kao dobro obučeni vojnici, bore, pege, ovde počinje da se opušta onde celulit hrapavi glatko telo.

Da li da vas dotučem i pričom o starenju kose?

Ono, istina je da kako vreme odmiče, vidite i sami da se i ona nekako menja, joguni kao dete u pubertetu ili bolje rečeno kao žena koja stari i više joj nikako ne možeš ugoditi.

Sad kad je tako, naučimo po nešto i o tome zašto i kako kosa stari ali još više – možemo li i kako to sprečiti.

Police drogerija i online shopovi su prepuni svakakvih proizvoda. Među njima su našli mesto i šamponi protiv starenja kose.

Da li vam jedan takav šampon zaista može vratiti mladost osedelih vlasi ili je to još jedan dobar marketinški potez za prodaju šećerne vodice.

U nastavku vas vodim kroz priču o znacima sterenja kose i šamponima koji ih uklanjaju… ili možda ne.

Kako kosa stari?

Navikli smo da znakove starenja u kosi tražimo samo u vidu sedih vlasi. Naivno verujemo ako dobrom farbom za kosu uspešno zakamufliramo to izdajničko srebro što se u našim vlasima nastanilo, sve će biti u redu.

Avaj, kosa stari na više načina, a ne samo sedim vlasima.

Koji su znaci starenja kose?

Boja kose se menja

Ovo jeste najjasniji znak koji protok vremena ostavlja na kosi. Za boju kose odgovoran je pigment melanin koji folikuli dlake proizvode. Folikuli su posebni organi u koži iz kojih raste dlaka. Kako starimo, folikuli proizvode manje melanina. Ovo je razlog što kosa sedi.

Ovaj proces često počinje već u 30-im. Sklonost ka sedoj kosi je često nasleđena . Prve sede se obično pojavljuju na slepoočnicama , sa strane lica ali i na temenu.

Boja kose postaje svetlija, bleđa i vremenom pobeli tj, postane srebrnasta.

Sve malje na telu sede ne samo vlasi na glavi. Ipak malje na ostatku tela kasnije posede nego kosa.

Na primer dlake na grudima kod muškaraca , na rukama, nogama kao i stidne dlake kasnije postaju sede a nekad se to uopšte i ne desi.

Seda kosa je dosta uslovljena genetikom. Pripadnici bele rase ranije osede od Azijata.

Dodaci ishrani u vidu suplemenata i vitamina telo održavaju u opštem boljem stanju ali imaju malo ili ni malo uticaja na odlaganje pojave sedih.

Ovde smo opširno pisali o tome kako pobediti sede u kosi.

Debljina kose se menja

znaci starenja kose

Kosa je izgrađena od proteinskih vlakana. Prosečan vek jedne vlasi kose je od 2-7 godina. Vlas potom ispada i na njenom mestu izrasta nova dlaka. Koliko dlaka imamo na glavi i telu takođe određuju vaši geni.

Gotovo svima nam se kosa sa godinama po malo proredi i sve sporije raste.Vlasi kose postaju tanje i imaju manje pigmenta.  Mnogi folikuli prestaju da proizvode nove vlasi.

Kod muškaraca se mogu početi javljati znaci ćelavosti već oko 30-te godine. To se dešavalo i Nikoli. Postepeno, njegova kosa je opadala sve više, ali nije rasla. Počeo je evidentno da gubi kosu. Reagovao je na vreme i uspeo da spreči da stvari odu u nepovrat. Kosa mu je opet jaka i gusta. Ispričao je svoje iskustvo. Pročitajte ga i vi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-smanjio-opadanje-kose-ponovo-je-progustio/

Šampon protiv starenja kose bi trebao svojim aktivnim materijama da “prodrma” uspavane folikule, da ih bolje nahrani i poboljšanom cirkulacijom oživi kako bi opet kao u mladosti proizvodili jaku i zdravu kosu.

 Do 60. rođendana mnogi muškarci su već uveliko ćelavi. Ova vrsta gubitka kose kod muškaraca povezana je sa muškim hormonom testosteronom. Kosa obično nestaje na slepoočnicama ili opada na temenu.

Nije nemoguć,mada je dosta ređi ista oblik ćelavosti kod žena. Kosa postaje ređa pa kroz nju uprkos dužini ogoljena koža glave postaje vidljiva. Dešava se i pojačano opadanje kose u menopauzi.

Interesantno je da sa godinama malje na bradi i oko usana postaju jače. Takođe mnogima rastu jače i duže dlake na obrvama.

Ipak, svako naglo, intenzivno opadanje kose je znak za uzbunu. Kosa koja stari se proređuje postepeno, gotovo neprimetno. Kod naglog opadanja kose kontaktirajte specijalistu. Triholog je uvek najpouzdaniji da vam da savet i eventualnu terapiju.

Kosa postaje suvlja i neposlušna

Generalno, kako starimo kosa postaje suvlja i grublja. Vlasi postaju krte, a posebno one sede rastu krute kao žica i štrče na neku svoju stranu.

Sa godinama se folikuli smanjuju i proizvode manje sebuma koji štiti kosu od isušivanja.

Šamponom formulisanim tako da hidrira i hrani kosu spolja uspešno se može sprečiti ovaj nedostatak prirodne zaštite. Ako je vaša kosa najednom podivljala i odbija svaku saradnju, pri tom je suva i gruba na dodir, vaš šampon protiv starenja treba da bude hidrirajući, hranljiv, da sadrži prirodna ulja i druge aktivne materije koje će opet vratiti elastičnost i mekoću vlasima.

Kosa je opuštena i bez sjaja 

Dečija kosa uvek blista mladalačkim sjajem, loknice su mekane i nežne.

Sa starenjem , odjednom ne možete da prepoznate svoju kosu. Ništa joj nije po volji i teško je od nje napraviti divnu romantičnu frizuru koju ste toliko voleli. Gruba je i na dodir.

Kosa koja se stalno hemijski tretira je sklonija pojavi znakova starenja nego kosa koja je čuvana od hemikalija i vrelih stajlera.

Prvailnim izborom prirodnog šampona bez sulfata, kosa je čista mirisna, negovana, sjana a da nije došla u dodir ni sa jednim štetnim sastojkom.Vaš šampon protiv starenja je prirodni, revitalizujući biljni šampon za dubinsko uklanjanje toksina i naslaga sa kose.

Kako sprečiti ili usporiti starenje kose?

U medijima ćete naći pregršt saveta kako da doterate kosu da izgleda mlađe, ali i onih kako da usporite njeno starenje.

Najveća greška koju neke žene prave je zanemarivanje promena koje su evidentne na kosi. One tvrdoglavo istrajavaju na istoj dužini i obliku frizure čak i onda kada to kvalitet kose više ne može da porži.

Međutim, savete kako da iz svoje kose izvučete maksimum odgovarajućim šišanjem i stilizovanjem i tako vešto sakrijete njene godine, ostavljamo za neku narednu priču.

Ovde želimo da se pozamavimo prvom i osnovnom stavkom u nezi kose.

Dakle, da li pravilnim izborom šampona možemo zaustaviti starenje kose ili bar ublažiti efekte starenja.

Šampon protiv starenja kose

Srećom sve više nas je koji smatramo da je starost stanje uma. Uz mladalački duh negujemo i mladalačko telo. Ipak, sa svakim novim proslavljenim rođendanom, niču novi i novi znaci starenja koje treba pobediti. Sve je više izazova. Svi znamo za kremu +40, +50 i tako redom. 

Međutim, čini se da za razliku od nege kože, zaboravljamo (a neki nisu ni znali) da se i nega kose mora prilagoditi životnoj dobi kako bi dala svoj maksimum. Šampon protiv starenja kose je polazna tačka u anti age nezi kose.

On treba da nam pomogne sa procvetalnim krajevima, izbledelom  bojom, oštećenim vlasima , suvoćom i svim onim gore navedenim mukama koje postepeno počinju da se javljaju.

Kako deluje šampon protiv starenja kose?

šampon protiv starenja kose za muškarce

On, pre svega, treba da podržava zdravlje kose, da odgovara vašem tipu i specifičnim potrebama. Samo kosa koja se adekvatno neguje je dovoljno vitalna i jaka da može odložiti pojavu staračkih simptoma.

U svetlu ove tvrdnje, svaki šampon koji će vašoj kosi obezbediti kraljevski tretman, na neki način deluje kao šampon protiv starenja kose.

Promenite stav i okrenite se prirodnim proizvodima. Hemikalije poput sulfata i drugih agresivnih sastojaka isušuju kosu, ispiraju boju, prouzrokuju perut, bolesti vlasišta i opadanje kose. Vrelina stajlera i grub način postupanja još dodatno doprinose da kosa i vlasište izgube snagu i vitalnost. Oslabljena, izmučena kosa lako podleže promenama koje mirišu a starost.

Prirodni šamponi sadrže pregršt lekovitih biljnih esencija, bez sulfata su i deluju bioaktivno na kosu i kožu glave.Potražite svoj idealan bioaktivni prirodni šampon. Vaša kosa će opet biti mlada.

Najbolji šampon protiv starenja kose

Ne bih da se ponavljam ali najbolji je onaj šampon koji na vašoj kosi daje najbolji rezultat. Uz to, ako je prirodan – to je to. Kako biste lakše izabrali, izdvojili smo neke za vas:

Foltene šampon 

Ovaj šampon protiv starenja kose ponovo uspostavlja poremećenu ravnotežu fiziološku ravnotežu kože glave. U svom sastavu ima kalcijum, kalijum, magnezijum, cink, fosfor, gvožđe. Ovo su minerali koji hrane kosu. Kosa kojoj ne manjka nutritijenata otpornija je kako na oštećenja tako i na probleme koji idu uz prerano starenje.Ovaj šampon se opisuje i kao dopuna tretmanu protiv opadanja kose.

Foltene za muškarce

I muškom vlasištuje u izvesnim godinama potrebno ponovno uspostavljanje fiziološke ravnoteže. Posebno što njihovi folikuli pod uticajem muškog polnog hormona testosterona mnogo lakše propadaju i počinju odbijati da proizvode nove vlasi na mestu opale kose.

Foltene šampon protiv starenja kose za muškarce obogaćen je biovitaminskim kompleksom B5, B6, E. On je odlična dopuna muškarcima koji primenjuju tretman protiv opadanja kose.

Mumio šampon za sedu kosu

Ukoliko već ne znate, u ovoj našoj priči otkrićete koliko je zaista dobar pantenol za kosu.

Mumio šampon ga sadrži kao i biotin i ulje makadamije.

Međutim, glavni sastojak, po kome je šampon ili bolje reći, cela skupina kozmetičkih proizvoda, dobio ime je mumio-skupocena smola koju su drevni lekari smatrali eliksirom besmrtnosti.

Ovaj šampon stimuliše proizvodnju prirodnog pigmenta, obogaćuje kosu mikro i makroelementima, vraća joj elastičnost, mekoću i prirodni sjaj. On kosu štiti od loših uticaja spoljašnje sredine.

Ovde je prilika da se osvrnemo na razliku između šampona protiv starenja kose i onih namenjenih sprečavanju pojave sedih.

Na primeru mumio šampona vidimo da neki šamponi odlažu starenje odlaganjem vremena pojave sedih.

Neki drugi šamponi vraćaju mekoću ogrubeloj kosi koja stari dok treći revitalizuju folikule sprečavajući proređivanje.

Isto tako nije pravilo da svaka osoba pati od istih i baš svih simptoma starenja kose.

Zaključimo da svako bira onu vrstu šampona koji rešava, odlaže ili uklanja neki od znakova starenja kose kome je sklon.

Pojedine osobe vrlo kasno ili nikada ne osede, ali bi im na primer dobro došao šampon koji ogrubele vlasi ponovo čini svilenkasto mekanim. 

Redken Silver Charge 

Od brenda Redken, šampon Silver Charge za muškarce namenjen je pripadnicima jačeg pola koje već krase sede vlasi.

Seda kosa ne samo da promeni boju tj. ostane bez pigmenta. Vremenom ona izgubi onaj srebrni sjaj koji pojedinim muškarcima tako lepo stoji. Seda kosa postane žućkasta , kruta i neposlušna

Ovaj šampon neutrališe te zlatne i mesingane tonove. Kosi ponovo vraća srebrni sjaj i olakšava njeno oblikovanje.

Ovaj šampon deluje na sličan način kao ljubičasti šampon koji žene koriste za neutralisanje žutih tonova iz farbane i blajhane kose.

Koristi se jednom, najviše dva puta nedeljno. Između toga kosa se može prati drugim šamponima istog brenda.

Tiande Master herb šampon protiv starenja kose

Ovo je šampon na čijoj deklaraciji piše da sprečava gubitak pigmenta i pojavu sedih vlasi. Jača koren kose, ponovo aktivira uspavane i oslabljene folikule tako da kosa ponovo raste zdrava jaka i gusta.

Kao što mu samo ime kaže napravljen je od biljnih sastojaka i aktivnih materija koji kosi vraćaju živahnost. Još, ovaj šampon čuva zdravlje vlasišta. Po vrh svega može podstaći folikule da opet proizvode pigment i tako povratiti boju i zdrav sjaj kosi.

Ne sadrži veštačke boje.

Da li je tako svemoćan ne znam, nisam probala a vredelo bi.

Podesan je za sve tipove kose i za svakodnevnu upotrebu.

Age supreme šampon

Ovaj šampon je kako mu ime kaže, nadmoćan nad starenjem.

Sadrži Omega-6 masne kiseline, podstiče gustinu i blistavost kose.

Ovaj šampon bi trebao da učini da vam kosa bude jača, blistavija. Hrani kosu i čuva boju kose.

Namenjen je svim tipovima kose.

Dx2 šampon

Jača kosu i štiti njen pigment. Prirodna formulacija namenjena svim tipovima kose. Proizvodi se u Poljskoj.

Trichoderm šampon protiv starenja kose

Plavi za muškarce, zeleni za žene. Proizvod iz  Hong Konga. Štiti i revitalizuje matične ćelije kože glave. Drugim rečima, ovaj šampon bi trebalo da probudi vaše folikule i podstakne ih na proizvodnju jačih, zdravih vlasi koje odolevaju znacima starenja. Sadrži pantenol, alantoin i japanski biljni ekstrakt.

Čisti i uklanja toksine, hidrira i hrani kožu glave, revitalizuje i jača vlasi. Popravlja cirkulaciju a sve ovo kako bi pospešio rast kose. Sadrži arganovo ulje koje je poznato po blagotvornim efektima na zdravlje kose.

Iskustva sa šamponima koji sprečavaju starenje kose

U potrazi za iskustvima vezanim za negu kose protiv starenja zaključila sam da je preventiva i pravilna nega najbolji lek. Šampon protiv starenja kose je samo jedna karika u lancu koji se zove pravilna nega i dobar životni stil.

Stres je jedan od glavnih faktora rizika koji pored genetike izazivaju pojavu sedih. Seda kosa uvek izgleda staro ma kao da je negovana i oblikovana.

Dame koje i u šestoj deceniji imaju lepu i negovanu kosu, koriste prirodne šampone, ne peglaju kosu, jedu zdravo i štite svoju frizuru od sunca romantičnim maramama ili šeširima.

Prirodna pakovanja i revitalizujući šamponi na bazi bioaktivnih materija su takođe preporuka.

Preporučuje se izbor seta od nekoliko proizvoda iz iste linije. Set bi trebalo da sadrži šampon, masku ili pakovanje i serum za kosu.

Ovakvi preparati ne  treba da sadrže sulfate, veštačke boje i mirise.

Strarost je stanje uma i može se javiti vrlo rano ali može izostati i u poznim decenijama. 

Od vašeg stava zavisiće i vaš životni stil pa s tim u vezi i način na koji negujete kosu. Šampon je samo jedna stavka, svakako ne nevažna ali ukoliko je prirodan, kvalitetan i nežan prema vašoj kosi ne mora ultimativno imati oznaku “protiv starenja”.