Tuja za kosu – novitet ili nešto poznato?

Tuja za kosu – novitet ili nešto poznato?

Tuja za kosu je nešto što možete probati, pre svega ako imate problema sa opadanjem. Kako ona radi i na koji način je treba upotrebljavati? Saznajte u nastavku.

Svi koji vole uređenje dvorišta sigurno su čuli za tuje. To su zimzelene biljke, visokog drveta, rastu i do 20 metara, piramidalne krošnje. Listovi su ljuskasti, a šišarka jajolika.

Tuja pripada porodici čempresa, smolasta je biljka, veoma mirisna, jake arome. Dobila je i ime od grčke reči thia što znači smola-tamjan.

Njene lekovite sposobnosti su poznate u mnogim domenima. Izdvajaju se reumatske i kožne tegobe, borba protiv parazita, izazivanje menstruacije, otečenost ruku, glavobolja, groznica, kašalj. Tu je i kozmetologija. Oporavak kose je takođe jedan od domena gde tuja ima svoje prednosti. U te svrhe koristi se thuja orientalis, jedna od vrsta koja ima baš lekovita svojstva koja se tiču kose.

Prednosti tuje za kosu

Ova vrsta tuje o kojoj govorimo raste u Koreji, Japanu i Kini. U Istočnoj Aziji je veoma popularna za lečenje ćelavosti i gubitka kose. Studije koje su obavljane prvo u ovom delu sveta imale su za cilj da istraže kako ekstrakt thuje orientalis deluje sa veoma toplom vodom na kožu glave.

ulje tuje za kosu

Eksperiment je rađen na miševima i istraživanja na obrijanoj koži miševa su pokazala kakav je ciklus folikula dlake. Primećeno je da ekstrakt thuje orientalis podstiče rast dlake povećavajući anagenu fazu kada su miševi u pitanju.

Rast kose ima 3 faze, za one koji ne znaju. To su anagena (faza rasta), katagena (faza regresije) i telogena (faza mirovanja). Kada je nivo proteina nizak, onda se ciklus rasta dlake poremeti. Zato dolazi do stanja kao što je alopecija.

Uz pomoć tuje primećeno je povećanje broja folikula dlaka, a i sama veličina folikula je naprednija. Ono što je takođe važno, to je i ranija indukcija proteina u folikulima dlaka. Upravo zbog proteina je i anagena faza, faza rasta dlake, duža nego inače. Upravo ova situacija i jeste uzrok boljeg i kvalitetnijeg rasta kose. Još važnije, opadanje je sprečeno.

Kome se preporučuje tuja za kosu?

Gubitak kose podjednako uznemirujuće deluje i na muškarce i na žene. Pretpostavlja se da ćelavost ipak više pogađa muškarce, budući da je uglavnom trajna. Zbog toga je kod njih veoma važno brzo reagovati, kako bi se opadanje kose na vreme sprečilo.

Naš prijatelj Neša je na vreme shvatio koji ga scenario čeka kada je kosa u pitanju. Zato je brzinski delovao, pronašavši na internetu efikasno sredstvo protiv opadanja kose. Da, bio je nepoverljiv, mnogo se preparata prodaje u poslednje vreme u iste svrhe. Ipak, verovao je intuiciji i nije pogrešo. Rezultat? Videćete na slikama. A i njegovu priču obavezno pročitajte. Sve je na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/

Poznato je da bolesti, nedostaci vitamina i mineral u ishrani, hormonska neravnoteža, sve to može uticati da kosa ubrzano opada.

Istražuju se nove mogućnosti za lečenje problema sa opadanjem, tako da tuja i istraživanja o njoj spadaju u neka od njih. Utvrđeno je takođe da tuja uz pomoć jakog inhibitora potiskuje perifernu konverziju testosterona u dihidrotestosteron (popularni DHT). Znamo da je to androgeni hormon koji stimuliše razvoj muških polnih karakteristika, između ostalog i maljavost. Međutim, i žene imaju takođe u sebi ovog hormona u manjoj meri. Ono što je važno za upotrebu, to je da on ne može delovati unutra, deluje samo na periferiji, tamo gde se nanosi, a to je koža. Zato i žene smeju da koriste tuju površinski, putem kože.

Kako se koristi tuja za kosu?

Ima nekoliko načina kako se tuja može koristiti kada je u pitanju nega i rast kose. Tu spadaju čaj od tuje, ekstrakt tuje, kao i ulje napravljeno od tuje. Krenućemo redom i za svaku od njih objasniti kako se koristi da bu delovala na rast kose.

 

Čaj od tuje

Čajevi generalno, pa i ovaj , spadaju u najslabiji vid borbe , budući da mogu pomoći, ali ne baš i da izleče neki ozbiljan problem. U ovom slučaju, taj ozbiljan problem je opadanje kose. Mnogo je čajeva koji su dobra pomoćna nega, a među njima je i čaj od tuje.

Sa tujom treba biti pažljiv jer je ona otrovna.

Čaj se koristi za ispiranje kose, a trudnice ne bi trebalo uopšte da ga koriste. Preporuka je kupiti čaj u prodavnici zdrave hrane ili neku proverenu mešavinu. Branje tuje nije nešto što se preporučuje.

Uputstvo za pripremu:

Dve kašike tuje preliti sa pola litra vrele vode i pustiti da se ohladi. Posle pranja kose čaj bi trebalo  sipati na teme glave, naročito tamo gde je kosa slabija i onda lepo utrljati. Čaj se ne ispira. Još bolje je sipati ga u neku flašicu sa raspšivačem, pa na još mokru kosu samo isprskati, ciljajući teme i onda utrljati u kožu glave.

Za rezultate se čeka malo duže. Ipak, bolje je da koristite neki dobar šampon protiv opadanja kose u kombinaciji sa čajem od tuje.

Ekstrakt tuje

Ekstrakti svih vrsta dobijaju se posebnim postupkom koji se već godinama obavlja u laboratorijama. Predstavlja neku vrstu vodene pare i izdvajanja kapi nastalih ovim putem. Nekada se to radilo tako što se tuja kuvala, pa su  se onda sakupljale te kapi na nešto primitivniji način.

Ekstrakt tuje se može nabaviti sam, a ponekad je i deo kozmetičkih preparata koji se koriste za rast kose. Ono što možete uraditi, to je da pratite deklaracije proizvoda koje koristite i da onda vidite da li negde u njima ima ekstrakta tuje.

Drugi način je da kupljeni ekstrakt sipate u neki od šampona koje koristite za jačanje kose. Jedna od preporuka je da Bojanin šampon, za koji imate recept na našem sajtu, napravite upravo koristeći ovaj ekstrakt, iako nije originalno u receptu. Ipak, kao što smo naglasili, možete ga sipati u bilo koji šampon bez sulfata koji koristite i na taj način pojačate negu.

Ulje tuje

U posebnu kategoriju spada ulje tuje koje se takođe može nabaviti u prodavnicama specijalizovanim za prirodne proizvode. Ekstrakt sam po sebi podrazumeva tečnu strukturu, dok uljana struktura ne može biti deo šampona za kosu. Možemo ga koristiti kao neku vrstu maske koja stoji određeno vreme na kosi, pa se ispira.

Ono što je važno napomenuti, to je da se ulje uglavnom ne pravi od listova, nego od drveta tuje. Na taj način se izbegavaju sve otrovne tvari koje u listovima tuje mogu postojati. Naravno da se ono samo ne stavlja na kožu glave. Kao što smo napomenuli, potrebno je pomešati ga sa nekim drugim uljem, na primer maslinovim, koje je odlično za negu kose.

ekstrakt tuje za kosu

Priprema:

U pola šolje maslinovog ulja staviti desetak kapi ulja tuje. Ovu mešavinu utrljati u kožu glave, odnosno, na one delove gde je kosa najviše opala. Ovo je potrebno uraditi pre pranja i držati barem sat vremena. Zbog eventualnog lepljenja prljavštine ili flekanja nameštaja po stanu, preporuka je da se kosa prekrije kapom za kupanje ili nekim celofanom.Tako se, zagrevanjem, bolje upijaju sastojci nanetih preparata u kožu glave.

Nakon toga oprati kosu, najbolje nekim prirodnim šamponom za opadanje kose. Možemo preporučiti Vlasilan, šampon napravljen od biljnih sastojaka, bez sulfata i drugih štetnih sastojaka. Ovaj šampon je i sam po sebi dobar i pomaže, ali ako baš insistirate na tuji, onda ih kombinujte.

Za najbolje rezultate, potrebno je biti uporan.

Rezultati koji se mogu očekivati posle korišćenja tuje za kosu

Ovde ćemo se baviti prednostima, ali i nedostacima koje tuja ima za kosu. Nije baš uobičajen preparat, tako da treba biti oprezan oko korišćenja.

Nedostaci korišćenja tuje za kosu

Prvenstveno se želimo referisati na njenu toksičnost. Za mnoge biljke se pominje da mogu biti toksične, tuja je jedna od njih. Zbog toga nikako ne dolazi u obzir samostalno branje tuje, naročito njenih listova. Već smo pomenuli da se ulje pravi iz kore jer je manja verovatnoća da može biti otrovno.

Zbog svog toksičnog delovanja trudnice ne smeju da ga koriste. Pri tom, veoma je važno naglasiti da su alergijske reakcije moguće, a prvo treba proveriti na podlaktici da li ima neke reakcije, u vidu crvenila, peckanja ili nečega drugog, kako biste mogli bezbedno nastaviti sa korišćenjem.

Dobre strane tuje za kosu

Ono što je važno napomenuti, to je da se radi o prirodnom proizvodu koji, ako se lepo izdvoji i ako se kvalitetno proizvede, može biti koristan.

Rezultat se ogleda u jačanju kose, pre svega kose iz korena. Postojeći folikuli se učvršćuju i kosa je manje sklona ispadanju. Sa druge strane, očekivan je i rast nove kose iz novih folikula. Na početku smo detaljno objasnili na koji način se to i u kojim fazama deluje tuja, pokrećući određene proteine. Oni dobro deluju na ciklus rasta dlake.

Naravno, kao i kod svih potpuno prirodnih preparata i ovde se očekuje da imate strpljenje. Morate istrajati sa svime što ste započeli, jer rezultati mogu doći i nakon nekoliko meseci.

Alternativa tuji za kosu

Za one koji ipak ne žele toliko da čekaju na rezultate, već žele nešto brže, efikasnije, a i manje komplikovano kada je korišćenje u pitanju, imaju alternativu.

Ona se ogleda u prirodnim šamponima za kosu.

Zašto su oni bolja odluka?

Prvo, jer se sastoje od više vrsta biljaka. Svaka od njih specijalizovana je za određene probleme koji se tiču kose. Aktivni sastojci u šamponima su jači i doprinose da se kosa brže i efikasnije oporavi. Neki od preporučljivih sastojaka ove vrste šampona su:

Kada bismo analizirali detaljno svaki od sastojaka, mogli bismo reći da je protein svile odličan za obnavljanje dlake i sprečavanje isušivanja, a protein pšenice za negu kože glave. Babasu ulje je zaduženo za sjaj kose, ali i prirodnu ravnotežu vlasišta. Makadamija ulje oblaže dlaku i štiti je od štetnih uticaja. Ekstrakti koprive i rastavića služe za revitalizaciju kože glave, a alantoin umiruje vlasište i time čini šampon pogodnim za svakodnevnu upotrebu.

Upravo je i to jedan od razloga zašto alternativa u vidu šampona bolja, nju možete uvrstiti u svoju uobičajenu negu, bez osećaja da morate nešto dodatno koristiti.

Pranje se podrazumeva, tako da je ovakva nega efikasna, bez po muke.

Iskustva sa korišćenjem tuje za kosu

Ovoga puta nam se nije javio veliki broj čitalaca koji bi mogao potvrditi ili opovrgnuti naše stavove o ovoj posve zanimljivoj biljci za kosu. Iz komentara koje smo dobili, mogli smo pre svega zaključiti da tuju nije baš lako pronaći svuda.

Najčešće je korišćena kao sastojak kozmetike koja dolazi sa istoka. Jedna od korisnica kaže da je jako dugo koristila masku za kosu koja je u sebi imala ekstrakt tuje, ali ne za opadanje. To je bila maska za jačanje vlasi i kaže da joj je u mnogome kosu održavala lepom i sjajnom.

Najviše se kod nas koristi čaj od tuje. Ipak, korisnici naglašavaju da, ili nisu bili dovoljno uporni, ili sam po sebi ovaj čaj ne može mnogo pomoći. Čaj ni u kom slučaju ne šteti kosi ni koži glave, ali ni ne pomaže naročito.

Sve u svemu, tuja još uvek ostaje nedovoljno istražen teren kada su u pitanju preparati za rast kose i daćemo joj prostora da se za nju čuje.

O tuji i opadanju kose na kraju

Neke od biljaka za koje možemo reći da su proverene kada je u pitanju opadanje kose, jesu ruzmarin ili kopriva za kosu. O tuji još dovoljno ne znamo, a i na našem području su ove biljke dostupnije za korišćenje.

Ima dosta šampona sa kombinacijom sastojaka koja može da vam odgovara. Proučite lepo sastojke i odlučite se za najbolji. Ako među njima vidite tuju, ne zazirite, ona je svakako jedan od boljih sastojaka i može se naći u preparatima za kosu koje koristite.

Ako vi imate iskustva sa ovom biljkom i njenom upotrebom za rast kose, ostavite nam svoje utiske u komentarima, kako bismo zajedno doprineli da se o ovoj temi više pročuje.