Akne od cigareta – mnogi ih imaju, a i ne znaju!

Akne od cigareta – mnogi ih imaju, a i ne znaju!

Akne od cigareta nastaju usled prekomernog konzumiranja cigareta posle dužeg vremenskog perioda i veoma je rasprostranjen problem koji muči veliki broj populacije. Jedan od načina da ih se rešite jeste da ne pušite. Ali, ima još nešto…

Tipovi kože određuju različitu sklonost ka određenim kožnim promenama. Postoji koža koja je tolerantna na pojavu akni, ali postoji i ona koja je podležna ovoj promeni. Da li ste znali, da, nevezano kakav tip kože imate i da li ste podložni ili ne, akne od cigareta nastaju gotovo kod većine njihovih korisnika i veoma ih je teško ukloniti sa lica?

U tekstu koji sledi, saznajte više o aknama koje nastaju kao posledica prekomernog konzumiranja cigareta i način na koji se možete nositi sa njima. 

Mnogo ljudi verovatno nije ni znalo da postoji ovakva promena. Ustvari, promena na koži, zvana aknama je učestala pojava koja prati veliki broj populacije. U zavisnosti od toga kakav tip kože imate, zavisi i to da li ćete imati kožne promene na licu. 

Jedna od takvih promena jeste zasigurno i koža sklona aknama, što u stvari podrazumeva veći stepen iritacije na tim mestima gde su se akne pojavile. Ali, imajte na umu ovo:

Pojava akni na licu od cigareta uopšte ne podrazumeva da je koža sklona aknama, već da koža ili telo ne trpi cigarete i kao neželjeni efekat manifestuje pojavu crvene iritacije na licu. 

Da li pušenje izaziva akne?

Pušenje cigareta je veoma rasprostranjeno u današnjem vremenu. Cigarete sadrže u sebi mnogo loših sastojaka , koje generalno loše utiču na stanje čovekovog organizma. Osim što postepeno uništavaju unutrašnje organe, cigarete doprinose bržem starenju, dolazi do isušivanja kože, a samim tim i njenog pucanja, tako da je vizuelni efekat takav da koža deluje starijom nego što jeste. 

A da li pušenje cigareta izaziva akne?

Odgovor je: “Da!”

Sveukupno gledano, pušenje doprinosi pojavi akni i njihovim usporenim zarastanjem. Ova pojava je poznatija pod nazivom, pušačke akne. 

Rimski istraživači sa dermatološkog instituta su dokazali da pušenje zatvara pore, što za posledicu ima nastatak crvenih promena na licu, zvanim aknama. Prema njihovom istaživanju, čak 42% ispitanika pati od pojave akni, a zanimljiv je podatak da je većinski deo ženska populacija. Žene koje su u tom dobu imale sklonost ka aknama, četiri su puta sklonije aknama i kad dođu u zrele godine. Nevezano koju količinu cigareta popušite u toku dana, bilo da je to jedna ili dve kutije ili pak dve cigarete, efekat je isti. 

Pušenje pojačava pojavu bora i čini da koža izgleda starijom nego što jeste. Ako se pitate kako to, evo kratkog odgovora.

Cigarete ispuštaju slobodne radikale koji umanjuju proizvodnju kolagena, a dobro poznato je da je kolagen zadužen za odrzavanje mekoće i elastičnosti lica

Kada se smanji proizvodnja kolagena, automatski se smanjuje i mogućnost kože da diše i slojevi kože se umrtve, tako da nisu sposobni za dalju razmenu kiseonika u koži. 

Kada ste osoba koja ima kožu sklonu aknama, a još ujedno i pušite, kombinacija ne omogućava previše. Dokaz je i naša čitateljka Nina koja je imala problema sa bubuljicama i aknama još od tinejdzerskih dana. Međutim, ona je svoj problem rešila na potpuno prirodan način. Njeno lice je sada sasvim čisto i bez i jedne jedine bubuljice. I vi možete probati njen trik, a u čemu je nja tajna saznaćete klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Da li se bubuljice povlače kada prestanete da pušite?!

Verovatno ste morali da primetite da je koža kod osoba pušača nekako iscrpljena i suva. Kožu često karakterišu bore, mršavost, sivi beživotni izgled, kao i cistične upaljene akne.

bubuljice od cigareta

Dim cigarete sadrži ugljen monoksid, koji zamenjuje kiseonik u vašoj koži i nikotin koji smanjuje protoke krvi, ostavljajući kožu sivom i suvom. 

Sve ovo, pored drugih štetnih hemikalija u cigaretama, utiče i na to da koža bude podložnija aknama i bubuljicama. Pušenje uništava mnoge hranljive materije koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma, poput vitamina A, C, D, E , a upravo su oni zaduženi za lep i zdrav izgled kože. 

Ukoliko ste se upoznali sa svim štetnim dejstvima pušenja i duvanskog dima, i rešili ste da se malo klonite cigareta, verovatno se pitate koliko će vremena morati da prođe da vam koža povrati sjaj i blistavost.

 Kao i za sve, potrebno je vreme da se sve vrati u normalu. Osim izbegavanja cigareta, da biste svom zdravlju pružili najbolje i na najbrži mogući način povratili zdrav izgled i duh, potrebno je u svoje navike uvrstiti i zdravu ishranu, bogatu vlaknima i pojačati fizičku aktivnost, da biste se što pre vratili u formu. 

Kada prestanete da pušite, vaše telo će, u zamenu za štetan ugljen monoksid dobijati dovoljno kiseonika, i samim tim će razmena pametnih materija pozitivno uticati i da se koža očisti od nečistoća. Poznato je da cistične akne nastaju usled poremećaja hormona ove ili one vrste, a vrlo često mogu biti i uzrok nepravilne higijene lica. 

Stres i genetska predispozicija takođe mogu biti uzrok nastanka akni,a najveći krivac jesu bakterije koje ih u kombinaciji sa drugim faktorima izazivaju. 

Raspitali smo se kako izgleda lečenje i nega bakterijskih akni.

Znači, odgovor na glavno pitanje, da li se akne povlače sa prestankom pušenja, je pozitivan i za to će, u zavisnosti od podložnosti kože aknama, biti potrebno od mesec dana pa na više. 

Cistične akne i pušenje, da li su povezani?!

Pubertetsko doba je ono doba koje je najviše krivo za pojavu ovog problema kod mladih. Neretko možemo videti da se i osobe zrelijih godina muče sa ovakvim pojavama. Da vidimo šta su to tačno cistične akne i imaju li veze sa pušenjem. 

Cistične akne su potkožne bubuljice koje nastaju duboko u koži, a na površini se manifestuju jakim i upaljenim crvenilom. Često se javljaju u grozdovima, široko rasprostranjenih na koži i estetski ne izgledaju lepo. To itekako zna da poljulja samopouzdanje osobe koja ih ima, posebno ako se radi o mladim dušama koje tek treba da ga izgrade. 

Cistične akne bole, one su pune gnoja i za sobom ostavljaju oziljke koje godinama ne možete ukloniti. Spadaju u grupu veoma upornih promena na koži, najčešće se manifestuju na licu, vratu, grudima i bradi. Naučno istraživanje pokazuje da su muškarci podložniji ovoj pojavi od žena. 

Glavni uzroci koji dovode do pojave ovog problema su višestruki:

  • Hormonske promene, koje znaju biti posledica nekog unutrašnjeg oboljenja
  • Upotreba kontraceptivnih pilula
  • Niz stresnih situacija-bubuljice od stresa
  • Genetska predispozicija
  • Nedovoljna i neadekvatna higijena lica i tela
  • Tipovi kože-najpodložniji je masan tip. 

Ono što dodatno pojačava upalu i stanje cističnih akni jeste njihovo istiskivanje i dodorivanje, do kog nikako ne bi trebalo da dođe. Razlog tome jesu dodatne infekcije koje još dodatno iritiraju i ožiljci koji nastaju i koje je veoma teško ukloniti. 

Ako se pitate da li pušenje utiče na pojavu cističnih akni, odgovor je ne direktno, ali indirektno može uticati na to da se njihovo stanje samo pogorša. 

Hormonske akne i pušenje

Hormonski disbalans može ozbiljno narušiti, kako zdravlje žene, tako i muskarca. Hajde da se malo informišemo kako su to povezani hormoni sa aknama i pušenjem i na koji način ih treba negovati i tretirati. 

Pre svega, treba napomenuti da je pušenje jako štetno po zdravlje čoveka i da ga u širokom luku treba izbegavati. Kako samo pušenje, tako i boravak u prostorijama u kojima se puši, jer je udeo cigareta takođe veliki za osobu koja nije pušač. 

Hormonske bubuljice se javljaju na licu i na leđima najčešće, jer su ti delovi tela najbogatiji lojnim žlezdama. Hormonske bubuljice nisu tipično određene jednom polu, već se podjejdnako javljaju kod muškaraca i kod žena. Kada govorimo o hormonima i bubuljicama, direktan njihov razlog pojave jesu polni hormoni, koji preko receptora u folikulima regulišu rad i aktivnost lojnih žlezda. Kada lojne žlezde prorade, dolazi do viška lučenja sebuma i gnoja na površinu kože, a kao rezultat najčešće imamo pojavu hormonskih akni i komedona koji se veoma brzo napune bakterijama. 

Delovi prekriveni bubuljicama su jako bolni i osetljivi na dodir, i zato ih ne treba dirati i istiskivati. Često je i predeo okolo bubuljice crven i iritiran i zahteva određenu negu i higijenu. Veoma je često potrebno mazati flogocid i na i okolo bubuljice, kako bi se smanjilo crvenilo i upala. 

Da biste se rešili hormonskih akni, najpre treba lečiti osnovno oboljenje, tačnije stabilizovati rad hormona, a onda se pozabaviti i ostalim uzrocima koji samo naglašavaju njihovu pojavu. 

Jedan od mnogih dodatnih uzroka zbog kog se bubuljice i akne pojavljuju jeste zasigurno i upotreba cigareta, jer se usled nedovoljne ishranjenosti folikula kože javljaju mrtve ćelije.

Smanjenom upotrebom cigareta, smanjićete i aktivnost hormonskih akni i upaljenu kožu svuda okolo njih. 

Bubuljice oko usana zbog cigareta

Verovatno nikada do sada niste ni povezivali da vam se te male sitne bubuljice oko usana javljaju kao posledica pušenja. Iako ne mora da bude jedini uzrok zbog koga se javljaju, veoma često možemo zapaziti da osobe koje konzumiraju cigarete, imaju i nesklad oko usana. Ponekad, za bubuljice oko usana mogu biti zaduženi i dentalni problemi, ili loša higijena, znajte da je sve to veoma usko povezano i kosi se jedno sa drugim. 

  • Sitni mali mitiseri koji se nastanjuju na ivicu usne su nastali zbog prevelike količine unetog nikotina, kao i same prljave cigarete koja dodiruje usne često u toku dana.
  • Crvene, krupne i upaljene bubuljice koje se nalaze na uglovima usana, javljaju se zbog neunosa dovoljnog broja vitamina, kao i zbog potiskivanja već postojećih rezervi dobrih vitamina i minerala, lošim dejstvom ugljen monoksida. 

Lečenje ovakvih bubuljica se uglavnom svodi na to da se poveća dnevni unos voća i povrća vlaknaste strukture, da se pojača higijena celokupnih delova tela i lica koje su zahvaćene aknama, i naravno upotrebom medicinskih medikamenata koji su baš za to namenjeni. Loših navika se treba kloniti, upotrebu cigareta i slatkiša svesti na minimum. 

Akne od cigareta – lečenje

Kada govorimo o tome kako ukloniti akne na licu od cigareta, bitno je da se pozabavimo uzrocima koji ih stvaraju, pa tek onda da lečimo njih, kao posledicu. Znači, momentalni prestanak pušenja i okretanje zdravim životnim navikama!

pušačke bubuljice

Bilo kako bilo, za početak bi bilo pametno dobro oprati lice mlakom vodom i sapunom na bazi aktivnog uglja. Onda dobro posušiti mekanim peškirom i u međuvremenu nabaviti neki prirodni gel protiv bubuljica, koji nije mnogo agresivan.

Osim gela, dobro je pri ruci imati kremu na bazi benzoil-peroksida ili acetilsalicilne kiseline. Oni su zaduženi da zaustavljaju upalu i crvenilo i uspešno se bore sa pojavom  mikroorganizama, koji su glavni akteri za ovu pojavu. 

Aloe vera je univerzalna biljka koja momentalno umiruje upaljeno mesto i smanjuje crvenilo, te smatram da bi bilo dobro trenutno rešenje u borbi sa aknama. 

Ukoliko ništa od pomenutih prirodnih sredstava ne pomogne, stručna pomoć dermatologa ostaje kao poslednja opcija i upotreba medicinske kozmetike i medikamenata sa lekovitom supstancom. Saznajte kako to medicinska kozmetika deluje na kožu sklonu aknama. 

Akne od cigareta – iskustva

Dalibor, 37 godina

„Još kao tinejdžer sam počeo da konzumiram cigarete. Tačno je da je sve bilo pod uticajem društva, ali sam kasnije samostalno opstao u svojoj odluci. Vremenom sam primećivao da mi je lice sve više prekriveno crvenim bubuljicama kojih nikako nisam mogao da se oslobodim. Da ne pominjem vreme i novac koje sam potrošio kod dermatologa, i sve to takoreći uzalud, jer rešenja nije bilo. Kako je ponestajalo ideja, rešio sam sa sobom da ostavim cigarete, nevezano za probleme sa aknama koje sam imao. 

Uopšte ih nisam povezivao sa cigaretama. Između brojnih preparata koje sam koristio, primetio sam da mi se za kratko vreme posle prestanka pušenja lice skoro pa potpuno očistilo. Sada sam ubeđen da sam sav svoj novac i trud bacio u vetar, jer je jednostavno cigarete trebalo odavno da ostavim. Svima savetujem da to isto urade, bilo da se bore sa aknama ili ne, verujte da ćete svom zdravlju i telu pružiti najbolji poklon i biće vam beskonačno zahvalni. „

Ovo je bilo jedno divno iskustvo, koje vam je, nadamo se pomoglo u daljem rešavanju nedoumica oko konzumiranja cigareta. Na vama je šta ćete uraditi po tom pitanju. Mi se nadamo da smo bili od velike koristi. Bilo kako da postupite, verujte da ste u pravu i da za sebe radite najbolje. Neka akne od cigareta nestanu, a vi čuvajte sebe i svoje zdravlje!