Probajte ovo i bore na obrazima se neće javiti!

Probajte ovo i bore na obrazima se neće javiti!

Bore na obrazima su neprijatan problem.  Naučite šta ih stvara i naučićete kako da ih sprečite! Ako su već nastale, saznajte kako da ih uklonite!

Vrlo je česta pojava da tonus lica s godinama opada i da se kvalitet kože narušava usled utroška prirodnih vlakana, kolagena i hijalurona, te da joj manjka elastičnosti. Kao posledica toga, najčešće se javljaju, u početnoj fazi fine sitnije linije na obrazima. One se vremenom sve više produbljuju i bivaju istaknutije. 

Zato je najbolje sprečiti ih na vreme kako bi kasnije imali manje posla!

Pravo vreme da se krene sa preventivnom negom lica je još i pre nego da se pojave prvi znaci starenja. Kada se već pojave, tada samo treba pojačati negu i delovati na uzroke koji i dovode do takvih promena. 

Ana to možda najbolje i zna. Ona lepo opisuje svoje iskustvo. Već posle 30. su počele da joj se javljaju različite promene na licu, i ne samo bore, već i fleke, tamni podočnjaci i pregršt stvari, koje su ukazivale na to da stari. Koristila je sve što je čula, a onda jednog dana došla do prirodnog i jednostavnog rešenja za svoje bore. Sada kad je vidite, ona izgleda kao da nikada nije imala problema . Njeno lice je bez bora, pega i fleka, a izgleda i mnogo mlađa nego što jeste. O svom rešenju, pričala je i nama. To isto može pomoći i vama. Njenu priču naći ćete na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Sve te promene i fine linije, kako ih nazivamo, s godinama postaju sve upornije i trajnije, izraženije, ako im to dozvolimo. Isušena koža pogoduje nastanku ovih bora, zato bi trebalo izbegavati sunčeve zrake i obavezno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom u letnjim mesecima. 

Da li je samo suvoća uzrok?

Saznajte!

Kako i kada nastaju bore na obrazima? 

Ne postoji određena granica koja tačno može predvideti pojavu bilo kakve promene na licu. U principu, svaka promena zavisna je određenim tipom kože, koji i određuje kada i kako će se proces strenja i promena na koži javljati i odvijati. 

Primarno je da se prvo pojavljuju bore oko najpokretljivijih delova na licu, oko očiju i oko usana, koje se kasnije, dubljim napredovanjem prenose i na obraze. Ove bore nastaju usled ponavljanja mimika koje savijaju i nabiraju kožu. Dinamične su, jer se koža vrlo brzo vrati u svoje prvobitno stanje, ali vremenom i učestalim ponavljanjem, mogu postati trajne. To su mimičke bore.

Kao i sve druge vrste bora, bore na obrazima su osetljive na velike temperaturne oscilacije i tada je neophodno koži obezbediti bolju i jaču negu.

Bilo da se radi o toplim danima, kada sunčevi zraci dosta ubrzavaju pojavu dinamičkih bora, ili su to hladne minusne temperature, koje isušuju kožu dodatno i dovode je do pucanja, hidratantna krema sa hijaluronom je ono što vam uvek mora biti pri ruci. Botoks tretmani su jako zahvalni za uglačavanje ovih bora, posebno jer se bore nalaze na mestu sa dobrom mesnatom podlogom. 

Period koji je okarakterisan kao simbol za pojavu prvih bora na obrazima, su neke već rane 30. godine. Zvuči možda kao malo verovatno, ali se u velikom broju slučajeva pokazao kao tačan podatak.

Zato je jako važno, da pored promena u životnim navikama, uključite i odgovarajuću negu i preventivnu zaštitu, jer kada ih na vreme uočite, možete da sprečite njihovo dalje širenje.

Bore na obrazima javljaju se u nekoliko vrsta i sada ćemo se upoznati sa svakom od njih pojedinačno, jer da bi rešili problem, moramo ga dobro sagledati. 

Vrste bora na obrazima

Ova vrsta bora broji nekoliko svojih podtipova. To su:

  • nazolabijalne bore,
  • bore ispod oka na obrazima,
  • sitne bore na obrazima,
  • duboke bore na obrazima,
  • bore na obrazima od smejanja. 

Nazolabijalne bore se kod nas karakterišu kao bore od smejanja, ali ih sve češće povezuju i sa pušačima. Glavni razlozi stvaranja ovih bora je  sunce ,ali i pojačana aktivnost mišića koji otvaraju i zatvaraju usne . Mogu se ukloniti ili bar ublažiti različitim pilinzima, laserom ili hijaluronskim filerima. 

Bore ispod oka koje se proširuju i spuštaju prema obrazima, nisu alarmantnog karaktera, jer pripadaju borama oko očiju, za čiju negu već od davnina postoji alternativa. To su uglavnom sitni kvadratići ispod očiju, koje uspešno može otkloniti dobar izbor antirid krema i hranljiva dnevna nega. 

Sličnog karaktera su i sitne bore na obrazima, koje se javljaju kod mlađih dama, i znaju da budu jako uporne i zahtevne za negu i održavanje. Prvi susret sa ovim borama možete očekivati već i oko 35. zato počnite sa negom tog područja dosta ranije. 

Duboke bore na obrazima karakterišu već izdefinisane kockice na obrazima, sa borama koje se unakrs prožimaju jedna kroz drugu. Ovu pojavu najčešće viđamo kod osoba zrelije strosne dobi, gotovo kod dosta starijih dama. Bilo kakvu negu da su svom licu i obrazima tokom života pružile, za pojavu ovih bora ne postoji drugo rešenje, osim odlaska “pod nož”.

Koža je tada već i dosta opuštena, zrela, suva i istrošena. 

duboke bore na obrazima

Bore na obrazima od smejanja se stvaraju na uglovima usana, kada se mišići oko usana dosta pomeraju. Kod naglih i čestih pokreta usana, dešava se da se pokreti proširuju na druge delove lica i učestalom mimikom naprave neravnine koje karakterišemo borama. To su opet u početku sitnije, neprimetne linije, koje kasnije dobijaju svoj intenzitet. Njih uspešno rešavaju hijaluronski tretman, kao i tretman laserom. 

Veza između bora na obrazima i tonusa lica

Itekako su povezane bore i tonus lica. Tonus predstavlja stanje kože, tačnije prvi je pokazatelj kada se nešto sa njom dešava. Trošenje kolagena i hijalurona, kao koži najpotrebnijih materija, odražava se tako što dolazi do sve veće obešenosti kože i gubitka elastina unutar nje. Javljaju se brazde, koje nije nemoguće nadoknaditi odgovarajućom dozom hijaluronske kiseline. 

Kolagen je osnovni deo vezivnog tkiva. On se prirodno gubi iz tela, ali se prirodno i nadoknađuje. Kada želimo da podignemo tonus lica, mi mu vraćamo elastičnost koja mu nedostaje. Velika opuštenost kože lica, nije ni estetski dobra, i ne daje mnogo izbora za rešenje.

Prvi znaci opadanja tonusa se javljaju u vidu bora na obrazima, vratu i predelu oko očiju.

Potrebno je koži nadoknaditi materije koje joj nedostaju, a to možemo odraditi upotrebom kroz kreme ili serume za lice, čak i preventivno, da smanjimo pojavu i mogućnost opuštanja kože. 

Masaža lica je saveznik za glatku kožu, pa se i ona preporučuje kao vrlo efikasna u ovom slučaju. Em što pegla bore, masaža podiže tonus i ujednačava ten.  

Volumen lica i bore na obrazima

Način na koji starimo, delimično zavisi od genetike, a dosta zavisi od nege koju sami sebi pružamo. Posle 25. godine se javljaju prvi znaci starenja na licu, i tada se dešavaju neki usporeni procesi na koži. Baš to usporenje procesa je ono što izaziva pojavu prvih finih bora, gubitak elastičnosti, odsustvo blistavosti i gubitak volumena. 

Gubitak volumena se lako prepoznaje, jer daje specifičan izgled licu. Vilica je šira i opuštenija, obrazi su ravni sa sitnim borama, između obrva se javljaju bore, a uglovi usana se okreću na dole. 

Volumen na licu je jako važno održati, zbog propratnih nus pojava koje nosi sa sobom. Kada je koža lica zategnuta, glatka, sjajna, prosto ima dobar volumen (punoću u izgledu), manje je podložna stvaranju neravnina i nepravilnosti koje joj daju umoran i izbrazdan izgled. 

Gubitak volumena, uz bore na obrazima i odsusutva blistavosti, čini da koža izgleda starije i izgled lica dobija potpuno drugačiju strukturu. Može se opisati i kao gubitak kontura, opuštena koža i lice tužnog izgleda.

Jako je važno pravilno održati volumen na licu, kako bismo izbegli pojavu bora na obrazima, vratu i između obrva. 

Upotreba prirodnih ulja za bore i masaža lica osvežavaju volumen i doprinose boljem stanju kože. 

Bore na obrazima nakon mršavljenja

Svaka žena na ovom svetu koja vodi borbu, ili je vodila sa viškom kilograma, ne razmišlja o stanju svoje kože dok traje borba. Čak i nema svest o tome da će se nešto na licu promeniti kada kilogrami spadnu. U tim momentima ništa drugo nije ni važno, osim dobrog rezultata i zadovoljnog odraza u ogledalu.

Dešava se često, posebno kod žena koje su izgubile veliki broj kilograma, da se koža opusti, spadne i blago rečeno počne da visi, kako na telu, tako i na licu i da se jave bore na obrazima .

Klasičan primer tome je i poznata pevačica Adel, koja je za, ne tako kratko vreme izgubila 45 kilograma, uz redovan trening i zdravu ishranu, ali nije uspela da spreči opuštenost kože na svom licu. Mnogi komentari posle njenog prvog pojavljivanja nakon velike transformacije, svedoče tome da izgleda dosta starije, nego što zapravo jeste. Ta zasluga se prepisuje stanju njene kože na licu i njene same opuštenosti. 

Kao što nam je svima i jasno, da se koža ne bi toliko opustila nakon gubitka kilograma, neophodno je pružati joj sve vreme tog procesa pojačanu negu. Da li ćete se opredeliti za kreme, serume, ulja, ili neki jači medicinski tretman, na vama je da odlučite. Mogućnosti je puno, samo na vreme reagujte vi koji ste rešili da napravite velike životne promene u svom izgledu, da ne biste kasnije imali problem sa borama na vratu i obrazima. Njih je malo teže otkloniti. 

Kako se rešiti bora na obrazima prirodno?

sitne bore na obrazima

Mnogo je načina i mogućnosti koje nam prirodna kozmetika pruža da se uspešno oslobodimo bora na obrazima i da koži vratimo volumen i lepotu. To čak i ne mora da bude linija kozmetike, već dobre navike i učestalo ponavljanje prirodnih tretmana. 

  • Koža lica voli pokret, tako da je masaža prirodnim uljima savršen izbor za uglačavanje borica po obrazima. Bademovo i kokosovo ulje su bogati vitaminom E i obezbeđuju neophodnu vlažnost i elastičnost koja koži vraća prirodni sjaj.
  •  Upotreba masažera za lice takođe je za preporuku, jer on savršeno ujednačava nepravilnosti na obrazima, a i zamenjuje manuelnu masažu. 
  • Prirodne kreme za bore su uvek dobar izbor, za bore na obrazima, jer su bogate prirodnim antioksidansima i dobar su izvor energije koja koži nedostaje. 

Koži koja dosta puca, preporučuje se upotreba putera, a koži koja je masnijeg tipa sleduju serumi, jer ih koža lepo upija, i ne ostavljaju masni trag na licu. Pružaju koži na obrazima neophodnu prehranu, kao i zaštitu na površinskom nivou. 

Najbolja krema za bore na obrazima

Kada su kreme u pitanju, jako je teško odabrati u moru preparata onu najbolju. Pre svega, pošto se radi o borama i linijama na obrazima, krema treba da bude hranljiva i hidratantna, kako bi nadoknadila vlažnost. 

Izbor kreme, takođe treba da zavisi i od tipa kože koji imate, pa se osobama sa masnom kožom savetuju nemasne formule, bez ulja, da joj se pore ne bi dodatno začepile. Krema treba da je lagana, da je koža lako upija i da kroz nju diše. 

Mešovit tip voli sličan tip kreme, onu koja ne opterećuje mnogo, da se lako razmazuje i nanosi. 

Suva koži voli ulja, voli hidrataciju, pa se preporučuju kreme sa hijaluronskom kiselinom, jer ona vraća elastičnost suvoj koži. 

Jako je važno da čitate deklaraciju kreme i na osnovu sastava odaberete onu koja baš vama odgovara.

Tretmani i korekcije bora na obrazima

Svi oni kolima su se bore na obrazima već pojavile, vrlo dobro znaju koliko je teško umanjiti njihovu vidljivost i postojanost.

Bore na obrazima se poslednje pojavljuju na licu, ali su i najupornije i gotovo da za njih ne postoji gumica koja ih tako lako može obrisati.

Međutim, postoje različite prirodne metode i tretmani koje smo iznad nabrojali i koji se koliko toliko uspešno bore sa borama na obrazima. Jeste da borba traje dugo, ali ima efekata.

Ipak, postoje i oni koji ne dopuštaju da im se bore nagomilavaju na različitim mestima na licu i oni su više opredeljeni za neke metode kojima se lako brišu godine. S obzirom da se bore na obrazima razlikuju od bora koje se normalno nastanjuju oko očiju, usana i na čelu, malo je teže odabrati tretman koji uspešno rešava baš ovaj problem. 

Malo smo se raspitali i došli do saznanja da bore na obrazima ne odolevaju botoks tretmanima i da su vrlo uspešni kada je njihovo uklanjanje u pitanju. Botoks se koristi za kontrolu oslabljenih mišića na licu, a iskontrolisana količina botulinum toxina ne daje zamrznut izgled, već deluje sasvim prirodno. Tretman je bezbolan i daje trenutne rezultate. 

Tretman kiseonikom takođe daje uspešne rezultate kada govorimo o borama na obrazima. Predstavlja metodu zatezanja obraza delovanjem više preparata, seruma, losiona, maski i ampula. Ovaj tretman povećava prirodnu odbranu epiderma i deluje tako što osvežava lice i vraća mu volumen i sjaj.

Tu je i klasičan fejs lifting koji podrazumeva rez i bukvalno zatezanje kože koja se opustila.

Podizanje jagodica može da doprinese boljem izgledu volumena lica i može smanjiti bore na obrazima

Sve u svemu, videli smo da su bore na obrazima zaista jako specifične, ali ne i nepobedive. Što pre počnete da ih sprečavate, manje su mogućnosti da dobijete izgled kockica na obrazima. Odaberite tretman koji vama najviše leži i uživajte u licu bez bora.