Bubuljice na rukama? Otarasite ih se!

Bubuljice na rukama? Otarasite ih se!

Iako su one na licu, vratu, leđima ili grudima češće, i bubuljice na rukama su prepreka ka savršenom izgledu. Upoznajte ih i uklonite zauvek.

Ukoliko zateknete crvenu bubuljicu ili pustulu na svojim rukama, svi su izgledi da imate tipične bubuljice na rukama.

Međutim, ponekad njihova pojava može biti indikacija i nekih ozbiljnijih problema u pozadini.

Crni, beli, mladi, stari, muškarci, žene…

Nemojte mi reći da ste jedino vi uspeli umaći bubuljicama. Znam da niste, jer nema toga ko bar ponekad ne bije bitku sa tim ružnim često bolnim promenama na koži. Svakako da nam najteže padaju bubuljice na licu jer, pre svega, taj deo kože želimo besprekoran.

Ipak, za negovanu osobu bubuljice na bilo kom delu tela su nepoželjne.

Ruke su u toplijem delu godine dosta otkrivene i takođe ne želimo da imamo bubuljice na rukama.

Međutim one često nastanjuju baš ovaj deo tela.

Bubuljica je jedan od pojavnih oblika nepravilnosti na koži koje se sve jednim imenom zovu acne vulgaris.

Nastaje u otvorenoj pori. Ovo omogućava bakterijama koje su na koži uvek prisutne u manjem ili većem broju da uđe unutra. Pomešane sa mrtvim ćelijama kože i sebumom čine vrlo lošu kombinaciju koja zapuši poru i razvije upalni proces.

Odgovor organizma na ovo stanje kože je bubuljica.

Naime, telo počinje da se bori protiv strane, neželjene supstance u vašim porama što dovodi do stvaranja crvene kvržice. Ponekad su ispunjene gnojem, ponekad su bolne. Bubuljice mogu biti različitih vrsta.

Ako se pitate kako to da neke žene uopšte nemaju bubuljice, verujte mi da to nije zato što je njihova koža posebna već što imaju jedno jednostavno tajno oružje. O čemu je reč,  pronaći u priči naše poznate influenserke i jutjuberke Sare Stanković. Kako ona nema bubuljice i u čemu je njen trik, otkrila nam je u svojoj ličnoj priči koju možete pročitati klikom na ovaj link:

Sara Stanković: NEMAM BUBULJICE I AKNE, a ovom setu dugujem za to!

Ono što je njoj pomoglo, može i vama.

Da, čak i kada su bubuljice na rukama u pitanju.

Uzroci bubuljica na rukama

Ljudska koža je vrlo jaka odbrambena barijera organizma, ali istovremeno vrlo osetljiva. To znači da postoje brojni uzroci koji mogu biti okidači za nastanak bubuljica na rukama kao i ostatku tela. Na primer, smatra se da u tinejdžerskom 4 od 5 osoba pati od nekog oblika bubuljica.

bubuljice po rukama

Glavni uzroci izazivači bubuljica na rukama su:

 • Hormonalne promene odnosno disbalans hormona u organizmu.Visok nivo pojedinih hormona, na primer u pubertetu ili tokom menstrualnog ciklusa kod žena može izazvati pojačano lučenje sebuma. Od viška sebuma pore se zapuše i na tom mestu nastaju bubuljice
 • Bubuljice na rukama od znoja. Iako je realno pretpostaviti da svi brinemo o svojoj higijeni, neke greške se lako potkradu i kao posledicu imaju nastanak bubuljica na rukama. Na primer, odlazak u teretanu, na jogu, plivanje i slično…Ovakve aktivnosti podrazumevaju korišćenje zajedničkog prostora sa drugim osobama, znojenje, dodirivanje poda i slično. Naše ruke su izloženije prisustvu patogena koji će se lako uvući u pore kože na rukama, pomešati sa znojem i mrtvim ćelijama kože i tu formirati upalni proces od znoja koji se manifestuje kao bubuljica na ruci.

Inače, često i temeljno pranje tela znači bolje uklanjanje mrtvih ćelija i viška masnoće sa kože. To zanči i manju mogućnost nastanka bubuljica na rukama.

 • Preparati za negu kože. Koliko je dobra higijena važna za lepu, negovanu kožu toliko su neophodni i dodatni preparati. Kada je nega ruku u pitanju to su uglavnom mleka i losioni za negu nakon tuširanja. Namena im je da hidriraju i štite kožu od isušivanja i da uspore njeno starenje. Međutim neki od ovih proizvoda mogu biti komedogeni što znači da zapušavaju pore i izazivaju bubuljice na rukama ali i na ostatku tela.

Nakon upotrebe jednog takvog proizvoda, odmah ćete uočiti da vam se javljaju bubuljice po koži čak i ako niste ranije imali problema te vrste.

 • Bubuljice na rukama posle depilacije. Nakon depilacije ruku često se razvije folikulitis tj. upala folikula iz kojih je dlaka izvučena. Upala najčešće prolazi sama od sebe za par dana, a manifestuje se sitnim crvenim bubuljicama na rukama. Ipak ukoliko su bubuljice zagnojene ili imate vodene bubuljice po rukama koje traju duže od nekoliko dana, reč je o blagoj infekciji.

Kako biste sprečili bubuljice od depilacije, koža i svi alati moraju biti besprekorno čisti. Bilo da se depilacija ruku obavlja kod kuće ili u salonu, higijena procedure je najvažnija.

Hladne obloge su najjednostavniji način smirivanja upale i pomažu da se izleče bubuljice na rukama nakon depilacije.

Jednostavno je staviti navlaženu sterilnu gazu na 10 minuta u zamrzivač i njome obložiti depilirani deo ruku . Nakon 20 minuta, primetićete da na tretiranom delu kože nestaje crvenila i da se koža prosto smiruje.

 • Bubuljice na rukama od sunca. Uvreženo je mišljenje da sunce leči bubuljice. Zapravo, izlaganje suncu može pogoršati stanje ili izazvati pojavu bubuljica od sunca na koži. Ruke nisu izuzetak jer su često otkrivene i izložene toploti i UV zracima. Posebno osobe sa osetljivom kožom sklonom bubuljicama mogu iskusiti pojavu bubuljica na rukama uzrokovanih sunčanjem.

Kada UV zraci pogode kožu oni slabe njenu prirodnu barijeru i isušuju je. Iako se vaši masni delovi kože na kratko isuše, koža će automatski nastojati da popravi štetu proizvodeći još više sebuma. Dodate li tome znojenje na suncu,eto idealnih uslova za nastanak bubuljica.

 • Tesna odeća. Na žalost, odeću često biramo da se uklopi u modni trend i nije uvek praktična i udobna.Body majice tesnih rukava od sintetičkih materijala sa puno likre koje se pripijaju uz ruke ispod kojih vam se koža znoji mogu bitiu zrok pojave bubuljica na rukama. Ispod ovakve odeće, znoj se teško isparava i ostaje zarobljen u porama kože ruku sa svim svojim toksičnim sadržajima. Ako su vam se pojavile bubuljice na ovom delu tela, razmislite koje ste komade odeće nosili poslednjih dana.

Vrste bubuljica na rukama

A evo kako sve mogu izgledati bubuljice na rukama.

 • Sitne bubuljice na rukama. Javljaju se kao posledica depilacije ili izlaganja suncu. Ponekad ih može izazvati i neki težak preparat za zaštitu od UV zraka.
 • Krupne bubuljice na rukama. Krupne bubuljice su obično dublje u koži, tvrde, crvene i treba im više vremena da se zacele. Kako sazrevaju tako se pune gnojem. Ne dirajte ih. Najbolje je da ih tretirate nekim preparatom protiv bubuljica.
 • Bubuljice na rukama koje svrbe. Neke bubuljice su velike i bolne na dodir. Međutim neke svrbe. Recimo one sitne crvene koje znamo kao koprivnjaču. Vodene bubuljice isto znaju da svrbe ali i keratoze pilaris. Potrudite s da svrab umirite preparatima poput cinkovog mleka. Nipošto ne češite kako ne biste pogoršavali stanje.Crvene bubuljičaste neravnine na rukama u vidu bubuljica koje svrbe poznate kao koprivnjača javljaju se kao alergijska reakcija ili od stresa. Obično nestaju same od sebe kada i uzrok njihove pojave nestane.
 • Bubuljice na rukama iznad lakta. Obično se javljaju na spoljašnjoj strani nadlaktice u vidu malih grubih kvržica tzv  guščija koža. Bele su boje i po nekad oivičene blago ružičastim prstenom. Uzrokuje ih prekomerna proizvodnja keratina koja se nakuplja u porama. Leče se blagim pilinzima, hidriranjem zahvaćene regije i kremama na bazi steroida.
 • Vodene bubuljice na rukama . Reč je o pojavi zvanoj dishidroza koja uzrokuje malene plikove ispunjene providnom tečnošću. Javljaju se na dlanovima i na bočnim stranama prstiju. Traju oko tri nedelje i svrbe. Ukoliko nisu proizvod atopijskog dermatitisa onda su uzrokovani spoljašnjim podsticajem u vidu deterdženata ili kontakta sa metalima niklom i kobaltom. Kod blagih oblika vodene bubuljice nestaju same za1-2 nedelje. Leče se oblogama od hipermangana ili aluminijum subacetata kao i kortikosteroid kremama. O tome ćete savet dobiti od dermatologa. I naravno, sprečiti dodir sa materijama izazivačima.
 • Crvene bubuljice na rukama se mogu javiti u vidu mekanih crvenih kvržica koje lako prokrvare. Reč je možda o piogenom granulomu. Uzrok pojave je nepoznat. Dobra vest je da obično nestaju same od sebe. U ozbiljnim slučajevima kada su sitne crvene bubuljice na rukama prisutne u velikom broju i dužem vremenskom razdoblju, obratite se dermatologu.

crvene bubuljica na rukama

 • Acne conglobata– Jedan od najtežih oblika bubuljicama. Javljaju se svud po telu. Kada nastanu na rukama to je obično visoka nadlaktica ili ramena. Sklonije su im osobe sa masnom kožom. Izrazito su crvene, upaljene i ispunjene gnojem. Oprezno sa njima jer lako mogu da ostave gadan ožiljak.

Lečenje bubuljica na rukama

Tretman bubuljica na rukama je prilično jednostavan.

One uglavnom zaceljuju same od sebe ne ostavljajući nikakve vidljive tragove. Potrebno je samo da ih ne dirate i imate malo strpljenja.

Ipak, ukoliko imate veliki broj bubuljica na rukama, valjalo bi da usvojite neke od metoda njihovog lečenja i tako steknete lepu negovanu kožu na ovom delu tela.

Osim odlaska kod dermatologa koji će vam predložiti način lečenja i prepisati lek tj preparat za spoljašnju upotrebu, evo na koji način oš možete lčiti bubuljice na rukama.

 1. Ne dirajte bubuljice kako ne biste izazvali još goru infekciju ili napravili fleke od akni i ožiljke.
 2. Izbegavajte sunčanje jer sunce podstiče proizvodnju još više sebuma što često rezultra sa još više bubuljica
 3. Koristite preparate za negu kože sklone bubuljicama. Na tržištu je puno losiona i gelova spremljenih za tu namenu.

Koža tela koja lako podleže bubuljicama, osetljiva je na loše uticaje hemikalija. Zato uvek birajte 100% prirodne preparate za negu ruku sklonu bubuljicama.

Jedan od takvih preparata koji bi trebalo da bude prvi izbor je Aknolin. Dobar jer je delotvoran, a prirodan i može biti deo svakodnevne rutine nege. Ovo je tretman koji se sastoji od losiona (koji prvo nanosite i njime čistite kožu) i gela ( koji se nanosi na očišćenu kožu u tankom sloju, smiruje upale i sanira bubuljice). Ovaj preparat se kupuje samo online na sajtu: www.ovotaris.com/aknolin

Preparati koji se mogu kupiti u  apoteci, bez recepta a namenjeni su saniranju bubuljica na telu imaju takođe svoje prednosti i mane.  Da bi jedna takva mast ili krema dobro odradili svoj posao, potrebno je da sadrži salicilnu kiselinu  ili benzoil peroksid. Ovo su dva najpoznatija borca protiv bubuljica. Pomažu u čišćenju srednje teških akni. Deluju i preventivno na nastanak novih bubuljica. Njihov način delovanja se zasniva na uklanjanju površinskih mrtvih ćelija kože koje zapušavaju pore. Benzoil peroksid najbolje deluje na crvene gnojne bubuljice.

Važno: Salicilna kiselina ili benzoil peroksid ne trebea da se nalaze u svakom koraku vaše rutine.

To znači da ukoliko ih vaš gel za tuširanje sadrži, ne bi smeli da se nalaze u toneru ili mleku za telu. Ovo stoga što preterano isušivanje kože a ovi proizvodi u velikoj količini to rade, pogoršava stanje bubuljica.

Ukoliko nakon 6 nedelja vaši pokušaji da izlečite bubuljice na rukama, ne urode plodom, posetite dermatologa. On će ispitati poreklo, vrstu i sastav vaših bubuljica .

Na osnovu toga će predložiti možda jači tretman i svakako savetovati  kako da se ponašate. U tom slučaju se često prepisuju retinol ili retinoidi koji omekšavaju i ublažavaju ožiljke od bubuljica i ubrzavaju regeneraciju ćelija. Nekada čak i kao sredstva za oralnu upotrebu, kao što je Roakutan. Ovi preparati takođe popravljaju teksturu kože. Međutim, morate znati da oni kožu čine osetljivom na sunce. Uvek kada koristite preparate koji sadrže retinoide, zaštitite kožu kremom koja sadrži SP faktor pre no što je izložite suncu.

Na tržištu su dostupne kreme i serumi sa retinoidima koji se kupuju bez recepta. Ipak, ukoliko vaš lekar oceni da su vam potrebne jače koncentracije, prepisaće vam mast za lečenje bubuljica na rukama.

Pažljivo sa upotrebom ovih sastojaka. Jesu dobri za bubuljice ali isušuju kožu.

Takođe je važno i ovo:

 1. Obratite posebnu pažnju na higijenu kože ruku ali nemojte preterivati sa pranjem.Preterano pranje kože dovodi do iritacije  koja prouzrokuje da vam bubuljice na rukama pocrvene i oteknu.
 2. Ne cedite bubuljice na rukama. Ovo ne smete raditi iz više razloga. Prvi je mogućnost dodatne infekcije na mestu bubuljice. Drugi je rasejavanje sadržaja bubuljice po okolnoj koži i umnožavanje broja bubuljica. Najzad, na mestu bubuljice koju stiskate i cedite stvara se ožiljak koji istrajava mnogo duže nego sama bubuljica.
 3. Jednom u dve nedelje uradite piling mlečnom kiselinom. Mlečna kiselina popravlja teksturu kože, izbeljuje ožiljke od bubuljica i pigmentacije na koži ruku. Postoje gotovi pilinzi, serumi i masti na bazi mlečne kiseline. Međutim možete jednostavno upotrebiti razblaženo jabukovo sirće i koristiti ga kao toner za kožu ruku a protiv bubuljica i uopšte za lepši izgled kože. Naime, jabukovo sirće sadrži prirodno mlečnu kiselinu.

Kako sprečiti nastanak bubuljica na rukama

Bubuljice na rukama, kao uostalnom i na drugim delovima kože su nešto što je sastavni deo ljudske prirode. Sa njima se živi. Kada je njihova pojava tek sporadična o njima se i ne razmišlja.

Ukoliko ovo čitate verovatno se sa bubuljicama na rukama družite malo češće od proseka.

Dobra vest je da postoje brojni načini preventivnog delovanja.

Pre svega, radite sve suprotno od onoga što je navedeno kao uzrok pojave bubljica na rukama. Ovo se odnosi na ona deo na koji lako možete uticati malim izmenama u rutini, navikama i životnom stilu.

 • Obavezno se istuširajte odmah nakon fizičke  aktivnosti ili ako ste se preznojili usled visoke spoljašnje temperature. Ukoliko nemate mogućnost da se istuširate recimo u sportskom objektu, nakon treninga, ovo sme da sačeka najduže do vašeg dolaska kući. Dakle, ne planirajte nikakve usputne aktivnosti posle treninga, a da prvo ne odete na tuširanje i presvlačenje. Evo kako treba da izgleda nega kože nakon treninga.
 • Razmislite o izmenama u redovnoj nezi. Pre svega prostudirajte sastav kupke, losion, mleka za telo i svih drugih preparata koje koristite u nezi tela. Možda je neki od njih komedogen. Ovo se odnosi na masna mleka za telo. Sapun na primer može previše isušivati kožu što lojnim žlezdanma daje signal da proizvedu više masnoće.Blagi preparati za pranje kože bez sulfata i nakon toga obavezan prirodni losion protiv bubuljica su najbolji izbor za bubuljice na rukama.
 • Uskladite svoje higijenske navike sa aktivnostima ili poslom kojim se bavite. Sport, fizička aktivnost i slično zahtevaju više i češće brige o higijeni kože ruku kako bi ostala lepa i otporna na bubuljice.

Iako bubuljice na rukama ili bilo gde na vašem telu mogu biti neugodne, dobra vest je da obično prođu same. Često ih je moguće sprečiti primenom dobre rutine nege kože i pranjem nakon fizičke aktivnosti ili bilo čega što uzrokuje nakupljanje ulja na koži.

Ako su bubuljice – ili ono što se čini bubuljicama – na vašim rukama ozbiljne ili uzrokuju stres, obavezno se obratite dermatologu za lečenje.