Kako ukloniti celulit posle porođaja? Šta se sme, a šta ne!

Kako ukloniti celulit posle porođaja? Šta se sme, a šta ne!

Celulit se često javlja u trudnoći. Ne brinite sada o njemu. Postoje brojni načini da uklonite celulit posle porođaja i to je ono što treba da znate!

Celulit je poslednja stvar na koju mislite tokom trudnoće. Kada rodite, vaš fokus će se ubrzo vratiti na želju za mladalačkim telom. Zašto dobijamo celulit tokom trudnoće i kako se uklanja celulit posle porođaja? Imamo sve odgovore, nastavite sa čitanjem.

Da li je normalno da dobijete celulit u trudnoći?

Tokom trudnoće u i na telu dolazi do brojnih promena koje imaju svoje biološko opravdanje. Povećana količina potkožne masnoće dovodi do nastanka celulita. Više masnih naslaga omogućava ženskom telu dostupnost neophodnih kalorija za razvoj ploda tokom trudnoće ali i za laktaciju nakon porođaja.

Evo koji su glavni uzroci nastanka celulita u trudnoći.

Oduvek ste bili vitki, noge i butine su vam zategnute, imate pločice na stomaku i mladi ste.Noge su vam glatke i privlačne. I sad odjednom tokom trudnoće, dobili ste celulit.

Glavni krivac za ovo je povišen nivo estrogena koji je odgovoran za raspoređivanje masti u organizmu.

Pojava celulita je vrlo često povezana sa hormonalnim oscilacijama.

Nakon puberteta, estrogen kruži našim telom izazivajući zadržavanje tečnosti u masnim naslagama. Nakupljeno masno tkivo stvara pritisak ispod kože krčrći sebi put  kroz kolagenska vlakna dok ne dospe ispod same površine kože. Molekuli masti tada postaju vidljivi stvarajući izgled pomorandžine kore.

Tokom trudnoće, iste hormonske promene koje kod nekih žena prouzrokuju nastanak strija, čine vas mnogo osetljivijim za nastanak celulita. Dobra vest je da estrogeen takođe reguliše i proizvodnju kolagena u vašem organizmu. Kada nivo estrogena počne da se koleba i pada, menopauza na primer, i proizvodnja kolagena se smanjuje.

Manje kolagena i koža koja se polako tanji i gubi čvrstinu stvaraju idealne uslove za pojavu celulita.

Estrogen na još jedan način doprinosi nastanku celulita. On dovodi do prekomernog nagomilavanja masnog tkiva.

Ishrana i način života u trudnoći takođe su faktor koji utiče na nastanak celulita.

Trudnoća nije bolest već samo promenjeno stanje organizma. Samo zato što ste trudni ne dajte sebi za pravo da duplirate svoju težinu. 

Ne smete jesti za dvoje već morate jesti dva puta zdravije.

Pripremite svoje telo za trudnoću i smanjite rizik od nastanka celulita

Tokom same trudnoće je malo toga što smete preduzeti protiv celulita. Agresivne masaže, preparati za spoljašnji tretman i naporne fizičke vežbe otpadaju.

Razmišljajte o tome da svoje telo maksimalno pripremite za ovaj božanski čin stvaranja novog života.

 • Zdrava, izbalansirana ishrana koja obiluje svim neophodnim nutritijentima obezbediće snagu vašem organizmu da se izbori sa svim izazovima koje trudnoća nosi u fiziološkom smislu.Kada do kože stigne dovoljno nutritijenata u vidu vitamina minerala, oligoelemenata i vode,ona je zdrava, jaka i lakše će odoleti faktorima rizika za nastanak celulita u trudnoći.
 • Ojačajte kožu spolja prirodnim preparatima. Prirodni anticelulit gel   za masažu ojačaće kožno tkivo i zaštititi ga od mogućnosti pojave celulita u trudnoći.

Hodajte, trčite, vežbajte pre trudnoće. Zdravi jaki mišići, razgibane kosti i zglobovi i prokrvljena jaka koža su najbolja preventiva od loših promena tokom trudnoće.

Jelena je oduvek imala zategnuto telo, ali su se stvari promenile u trudnoći. Nakon porođaja, rešila da se ozbiljno pozabavi celulitom na svojim nogama. Znate šta? Uspela je u tome potpuno prirodno! Sada izgleda bolje nego ikada pre, a od celulita ni traga! U čemu je njena tajna, saznaćete ako pročitatno njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Kako se osloboditi celulita u trudnoći?

Zapravo pravo pitanje je da li smemo tretirati celulit tokom trudničkih dana?

Potpuno vas razumem, jer sam i sama bila u istoj koži. Iako se neizmerno radujete materinstvu, izgled vam je i dalje veoma važan. Tako i treba da bude. Dama od stila, a vi to svakako jeste, uvek svoj izgled drži visoko na listi prioriteta.

Sad se vaše telo naglo menja, dobijate na težini, stomak vam raste, menjate način odevanja i po vrh svega noge vam poprimaju izgled pomorandžine kore.

Da li vas hvata panika i dobijate poriv da odmah nešto preduzmete?

Znam, sada mislite da više nikada nećete biti isti. Znam takođe da se neizmerno radujete majčinstvu i uživate u neponovljivom iskustvu bujanja novog života u svojoj utrobi. Ipak, želite svoje pređašnje telo nazad.

Ono čega morate biti svesni je pre svega da je u ovom trenutku vaše telo podređeno zdravlju vaše bebe. 

Mnogi anticelulit tretmani nisu za vas u trudnoći. Mogu biti rizični za stabilnost tudnoće. Različiti preparati za spoljašnji tretman celulita u vidu gelova i krema mogu sdržati materije koje su štetne za vašu bebu ukoliko kroz kožu dospeju u krvotok.

Uvek se posavetujte sa lekarom, neka vam on protumači sastav preparata koji imate u planu da koristite. Za uklanjanje celulita, biće vremena i nakon porođaja, sada vam je najvažnija stabilna trudnooća i zdrava beba.

Prirodna preventiva celulita u trudnoći

 • Izbegavajte visokokaloričnu hranu.
 • Konzumirajte više namirnica bogatih vlaknima-voće i povrće.
 • Jedite posno meso i masnu ribu.
 • U dogovoru sa lekarom, uvrstite lagane vežbe u svoju rutinu
 • Iskreno se nadamo da ne pušite, ako da – prestanite smesta.
 • Pijte dosta vode        

Kako ukloniti celulit posle porođaja?

Postoje brojni medicinski tretmani za uklanjanje celulita nakon trudnoće.

celulit nakon porodjaja

Međutim, nakon porođaja vas očekuje još jedan period veoma važan za zdravlje vaše bebe-dojenje. Deo onoga što nanosite na kožu odlazi u organizam i može dospeti u mleko. Ovde pre svega mislimo na različite preparate za negu i masažu.

Ukoliko nešto planirate, birajte prirodni anticelulit preparat ali opet uz konsultaciju i odobrenje lekara.

Isto važi i za brojne tretmane koji se obavljaju na dermatološkim klinikama. Prvo pitajte svog lekara da li i kom tretmanu smete da se podvrgnete tokom dojenja mada i na samim klinikama ostoje preporuke šta je dozvoljeno, a šta ne.

Celulit i dojenje

Ako nakon porođaja postavite svoj cilj i uspešno održite čin dojenja sa vašom bebom, veliku i bitnu stvar ste uradili i za sebe i za vaše dete. Ništa drugo ne treba da vas opterećuje i u periodu dojenja treba da uživate u svakom momentu bliskosti sa svojim čedom. 

Znam, iz iskustva govorim, da je fizčki izgled jako važan nama ženama nakon porođaja i da nam čak i mala količina strija i celulita smeta. To prosto ne možemo da izbegnemo, tako da se možemo pozabaviti rešavanjem tog problema. 

Najpre vam moram skrenuti pažnju da je upotreba agresivnih preparata i jakih treninga zabranjena, bar u prvih 6 meseci od porođaja, tako da tu opciju odmah odbacite. 

Ono što vam neće naškoditi jesu lagane šetnje, čak i do nekoliko km dnevno, vežbe u kućnim uslovima koje možete obavljati i uz prisusutvo vaše bebe, kao i pravilna, nemasna ishrana, koja isključuje slanu hranu, proste šećere i gazirane napitke, koji zapravo i jesu glavni krivci što nam se celulit zadršava u telu. 

Ovim tempom, ne samo da ćete smanjiti celulit, nego će vam i telo biti u formi, a vašoj bebi kroz mleko ništa neće smetati. Ono što biste jedino mogle da probate uz sve navedeno, jeste neki prirodni anticelulit gel, ali i njega samo povremeno i pod savetom lekara. 

Jaki preparati i tetmani poput maderoterapije se, bar u prvih 6 meseci dojenja bebe ne savetuju, a evo i zbog čega. 

Maderoterapija i dojenje

Kada govorimo o samoj maderoterapiji (masaži oklagijama), slobodno možemo reći da nije preporučljiva, naročito u prvih 4 meseca nakon porođaja, a kasnije i dojenja, zbog neravnoteže hormona, usled kojih se neće ispoljiti adekvatan efekat. 

Svi ti tretmani koji sadrže, čak i male količine kofeina u sebi, ne treba primenjivati, bar dok je beba samo na majčinom mleku, zbog prolaska kroz krvotok u mleko i kasnije beba može da reaguje nadražljivošću. 

Ono što vam možemo reći, da vas malo “utešimo” je da, dok su hormoni u neizbalansiranoj ravnoteži, celulit je više izražen, zbog količine prisutnog estrogena. Kada se hormoni stabilizuju,  fizički izgled kože se vraća u normalu, a celulit postaje manje uočljiv.  

Uklanjanje celulita posle trudnoće i dojenja

Kada je već sve prošlo, možete bezbrižno naći pravi način kako ukloniti celuli posle porođaja.Na osnovu stanja kože dermatolog vam može predložiti jednu od metoda:

 • AWT, terapija akustičnim talasima: Ova  terapija koristi vibraciju akustičnih talasa za stimulaciju vezivnog tkiva unutar kože. Metod ima za cilj remodelovanje kolagenskih niti. AWT terapijom se masni molekuli celulita razbijaju na sitnije jedinice, koža se učvršćuje, cirkulacija se popravlja. Na taj način se popravlja izgled i tekstura kože,  a toksični otpad se lakše izbacuje metaboličkim putevima.
 • Lasersko uklanjanje celulita posle porođaja je još jedna popularna metoda. Služi za razbijanje masnih molekula pod kožom. Izvodi se uvođenjem male laserske sonde pod kožu. Laser zagreva problematično masno tkivo. Ono postaje mekše, stimuliše se proizvodna kolagena i popravlja se elastičnost i tekstura kože. Kada se masni molekuli jednom pokrenu, prodrmaju i razbiju na manje jedinice organizam ih lakše razgrađuje i izbacuje napolje.
 • Vakum terapija  je ninvazivna, ispitana i naučno sertifikovana metoda za uklanjanje celulita u bilo kom stadijumu i na bilo kom delu tela.Vakum sistem uklanjanja celulita koristi usisavanje  i rolere za proceduru vakum masaže tela na delovima zahvaćenim celulitom.S vremenom aparati za vakum terapiju celulita postaju sve sofisticiraniji. Sada se na primer koriste aksalne turbine visoke rezolucije umesto nekadašnjih vakum pumpi. Ove turbine načinom delovanja obezbeđuju da ne dođe do oštećenja kože.

Kombinacija valjka sa usisavanjem mobiliše različita tkiva kože i podstiče mikro-cirkulaciju, što stvara limfnu drenažu kako bi se eliminisala tečnost nagomilana na područjima koja su tretirana, što olakšava eliminaciju toksina.

Laserska liposukcija, jonitermija, endermologija, karboksiterapija, kriolipoliza LPG tretman…. Neke od ovih metoda su neinvazivne, druge su invazivne. Svaka od njih zahteva bar nekoliko tretmana za potpuni efekat i ni jedna nije jeftinija od 5000 dinara po tretmanu.

Maderoterapija je tretman koji je dostupniji, izvodi se masažom drvenim oklagijama i trenutno je veoma popularna metoda uklanjanja celulita. Maderoterapijom se bave fizioterapeuti i profesionalni maseri.Jeftinija je i lakše ćete doći do svog termina. I ovde morate računati na seriju od deset tretmana kako biste povratili svoje telo bez celulita.

Kako ukloniti celulit posle porođaja kod kuće?

Period nakon porođaja je  ispunjen novim obavezama u vidu danonoćne brige za bebu. Po nekad vam neće biti lako da se organizujete i napustite kuću da biste se podvrgli zahtevnom anticelulit tretmanu.

uklanjanje celulita posle porođaja

Ipak ne odustajte od namere da doterate liniju i vratite glatku kožu bez celulita. Vaša majčinska sreća može biti potpuna samo ako budete zadovoljni i sobom.

Budući da je ovo period kada ćete biti najviše vremena vezani za bebu ovde možete saznati sve o lakim kućnim trikovima za borbu protiv celulita.

Prirodni gel protiv celulita

Nikada  vas nismo lagali da je uklanjanje celulita lak i brz posao. Uz opasku da je ovaj trudnički  malo lakše pobediti jer ste ga zadobili iz drugačijih razloga, imate ga kratko i realno koža vam još nije izgubila čvrstinu i elastičnost.

Sve dok dojite morate biti svesni da ono što nanosite na kožu može dospeti u vaš krvotok i dalje u majčino mleko.

Budite vrlo oprezni u izboru kozmetike. Najbezbednije je da sačekate dok ne prestanete da dojite.

Kada dođe vreme, izaberite potpuno prirodan gel protiv celulita kao što je Celuleks. U svom sastavu ima baš sve što vam je potrebno. Pre svega, gel koža upija bolje nego kreme. Kada ga umasirate u delove tela zahvaćene celulitom on prodire duboko u kožu unoseći u ćelije aktivne materije koje popravljaju mikrocirkulaciju unutar kožnog tkiva. Aktivnih materija u Celuleks gelu je obilje. Formulisan je tako da pogađa koren problema. Ovde navodim neke od njih:Tinkture Hedera helix, Aesculus Hypocastanum, Arnicae, Quercus cortex i Aethanolum menthae piperite …

Strije su dugačke, tanke linije koje nastaju na kož. Javljaju se kada se koža naglo istegne i vrlo su česta pojava u trudnoći. Naime , trudnica veoma brzo dobija na telesnoj masi i koža, usled povećanja obima tela brzo širi. Koža na stomaku koji raste iz dana u dan je najsklonija pojavi strija.

Koža puca kada nije dovoljno elastična da nakon ekstremnog istezanja ponovo zauzme prvobitnu formu. Preko 50% žena dobije strije na stomaku tokom trudnoće.

Koži možete pomoći pravilnom negom da sačuva snagu i elastičnost. 

Kućni masažer

Verovatno negde imate masažer za celulit nalik na ježa, drveni ili silikonski. Sada je pravo vreme za masažu koja potpomaže prokrvljenost kože, pospešuje limfnu drenažu, učvršćuje kožu i razbija celulit.

Četka za suvo četkanje kože je još jedna jedno jednostavno oružje protiv celulita. Postoje i brojna prirodna eterična ulja koja su efikasna protiv celulita. Dovoljno je da stvorite sebi pola sata vremena dnevno i posvetite se uklanjanju celulita. Osim što će vaše telo početi da se vraća u formu pre trudnoće, ovo su neke sitnice koje će vam prijati jer deluju opuštajuće na celo telo. Osećaćete se bolje i lakše ćete se vreatiti svojim brojnim obavezama.

Ukoliko tokom trudnoće niste pazarile ni jednu striju na stomaku ili butinama vi ste prava srećnica. Sve one taze mame koje su iz porodilišta uz bebu donele i bele brazde na stomaku i buitinama, treba da znaju kako se možete rešiti strija.

Uklanjanje celulita posle porođaja iskustva

Kao iskustvo mi je poslužila priča jedne mlade mame koja se kune u prirodni gel za celulit:

„Imam 28 godina. Uvek sam bila vitka i zategnuta. Imala sam pločice na stomaku i nigde ni traga od celulita. U trudnoći sam bila vrlo aktivna, dosta sam se kretala i jela zdravo, umereno sam se ugojila. Ipak sam dobila malo celulita na butinama kao i jedva primetne strije. Na stomaku su strije bile izraženije. Jedva sam čekala da prođe period dojenja i nađem način kako da uklonim celulit posle porođaja.

Par meseci posle porođaja i dojenja, kupila sam prirodan anticelulit gel i počela redovno da ga utrljavam u kožu. Za mesec dana sam primetila znatno poboljšanje stanja kože. Sad nakon godinu dana, na mom telu nema traga ni celulitu ni strijama. Koža mi je zategnuta, glatka i ujednačena. 

Ipak ja se i dalje ne odvajam od prirodnog gela za celulit. Sada ga koristim za preventivnu negu kože. Sjajan je. „

Nakon porođaja ženski organizam se polako vraća u normalu. Neke žene već do prvog bebinog rođendana vrate i telesnu težinu. Gubitkom prekomerne težine, celulit zarađen u trudnoći postaje manje vidljiv ali ne nestaje. Gojaznost i celulit su itekako povezani.

Celulit posle porođaja neće otići sam od sebe. Borba protiv celulita treba da bude konstantna dok ga potpuno ne uklonite, a nakon toga anticelulit nega trebalo bi da bude sastavni deo vaše rutine.