Saznajte u kakvoj su vezi trčanje i celulit!

Saznajte u kakvoj su vezi trčanje i celulit!

Autor:

Trčanje i celulit imaju i te kako veze. Trčanje vam može biti od koristi kada je u pitanju vaša borba protiv celulita. Međutim, kod ove vrste fizičke aktivnosti, veoma je važno koju vrstu trčanja  primenjujete. Pa da vidimo onda i kako.

Probali ste do sada toliko stvari kako biste na efikasan način konačno uklonili celulit sa svog tela, ali vam se čini da su rezultati jedva vidljivi. Polako gubite snagu, i želite da odustanete.

Trčanje je vid fizičke aktivnosti koji će većina osoba okarakterisati kao previše zahtevan i pomalo dosadan. Međutim, nemojte odustajati od nečega što još uvek niste ni probali.

Trčanje ima niz prednosti za vas i vaš organizam, i mogli bi da razmislite o ovom vidu rekreacije, pre svega zbog svog zdravlja. Da ne pričamo kako ćete lepo zategnuti vaše noge, i kako ćete vašu liniju dovesti do savršenstva, samo ukoliko budete istrajni.

Ono što je prednost kod trčanja je što vam za ovu aktivnost ne treba dodatna oprema ili neka sasvim posebna oprema za koju treba da potrošite mnogo para. Dovoljno je da izađete u prirodu i vaš trening može da počne.

Da vidimo da li i kakve veze ima trčanje sa celulitom, i da li vam može pomoći da se konačno rešite ove neprijatne pojave ili učiniti da se vidi još više!

Zašto je celulit toliko uporan?

Samo kada se spomene reč celulit, većina žena hvata se za glavu. Celulit predstavlja problem za većinu žena. Postoje uverenja da će se celulit  isključivo i samo javiti kod žena koje se ne bave svojim telom, tj. ne vežbaju, kod starijih žena i onih osoba koje se nezdravo hrane.

Međutim, celulit ste sigurno imali prilike i da vidite i kod tinejdžerki  i kod većine mršavih žena. Dakle, kao glavni krivac celulita izdvaja se genetika, ali i niz drugih faktora koji prate nasledni faktor. Da vidimo koji to faktori najviše utiču na stvaranje celulita:

  • Genetika – celulit je nasledan. Ako neko u vašoj porodici ima celulit, velike su šanse da ćete ga i vi imati.
  • Višak kilograma – nije uvek slučaj, zato i pogađa žene koje su veoma vitke. Međutim, celulit se pojavljuje više na mestima sa više masnih naslaga. Iz tog razloga su veće šanse da osobe koje imaju višak kilograma, imaju i celulit.
  • Ishrana –  zrava ishrana utiče na mnoge stvari u vašem svakodnevnom životu. Potrošnja uravnotežene hrane i pića može održati vašu težinu  i ukloniti mogućnost nastanka celulita.
  • Starost – kako starite vaša koža gubi elastičnost.
  • Nedostatak fizičke aktivnosti – vežbe su vam neophodno kako bi se uspešno izborili sa celulitom.

E sada, možda ćete reći kako ste se strogo pridržavali pravila ishrane, unosili ste dovoljno tečnosti u organizam, kako biste se oslobodili od celulita, ali još uvek niste dobili zategnute noge i ravan stomak. Još uvek se celulit vidi na vašoj zadnjici. Šta ste to onda radili pogrešno ?

Ono što je važno da vam napomenemo, jeste da bilo koji tretman da primenite, bilo koje vežbe za celulit ili ukoliko menjate vašu ishranu, mora da budete istrajni u tome. Celulit nije nešto što se pojavilo tokom noći na vašem telu, već se godinama skupljalo u vašem telu, a sada je potrebno i vreme da se rešite ovih naslaga.

Da bi trčanje i celulit dali najbolje i najbrže rezultate, dobro je da dodate i neki spoljašnji tretaman. Katarina nam je ispričala njeno iskustvo i kako se ona rešila celulita i to bez tračanja. Za kratko vreme, njena koža se zategnula, a celulit istopio! Pročitajte njeno iskustvo da saznate kako i vi bez velike muke možete da se rešite celulita. Njena priča nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Zbog toga što većina žena traži instant rešenje, ili rešenje preko noći, brzo dolazi i do odustajanja.

Trčanje i celulit

trčati protiv celulita

Celulit se javlja kod žena zbog nagomilavanja toksina i masnoća ispod kože, pa zbog toga vezivno tkivo slabi i javljaju se deformiteti na koži koji liče i često ih zbog toga i zovu pomorandžina kora.

Kako vaše vezivno tkivo slabi, usled masnoća, gubitak težine može vam pomoći da smanjite vidljivost ovog problema. Redovne vežbe pomoći će vam da smanjite težinu i time smanjite količinu masnoća ispod kože.

Vežbe takođe jačaju vaše mišiće i pomažu kod elastičnosti kože. Postoje različite vrste vežbi koje će smanjiti masnoće u telu. Iako se veruje da kombinacija aerobika i treninga snage smanjuje celulit, trčanje protiv celulita je takođe vredno truda, jer je to jednostavna aktivnost koju svako može priuštiti sebi. Odvojite vreme ujutru ili uveče za trčanje, i vrlo brzo primetićete rezultate kada je celulit u pitanju.

Međutim, kada govorimo o trčanju, potrebno je da znate tačno kada i kako da trčite i da kombinujete sa drugim vežbama i zdravom ishranom protiv celulita. U ovakvom paketu dobićete značajne efekte kod uklanjanja celulita.

Trčanje će istopiti masti i time poboljšati cirkulaciju krvi.

Smanjenje masti je stvarno važno za uklanjanje celulita, jer će time i nestati onaj ne baš prijatan izgled kože. Dobra cirkulacija takođe je važna za tkivo i zdravlje celog tela. Pravilna cirkulacija krvi će povećati brzinu metabolizma koja pomaže smanjenju mogućnosti pojave celulita.

Obzirom da vam trčanje pomaže kod elastičnosti kože, vaša koža će izgledati čvršće i glatko, tako da će celulit biti manje vidljiv.

Ali imajte u vidu da trčanje protiv celulita nije čaroban štapić za vas. Nije brzo rešenje ni način da se rešite celulita za 7 dana. Morate biti dosledni i vežbati redovno i odvojiti dovoljno vremena.

Takođe možete kombinovati trčanje sa plivanjem za vežbanje mišića nogu.

Bilo da je reč o vodenom celulitu, ili bilo kojoj drugoj vrsti celulita na vašoj koži, bićete zahvalni svojoj istrajnosti kada je fizička aktivnost u pitanju, jer ćete konačno tokom ovih vrelih letnjih dana moći da se skinete u omiljeni kupaći kostim i pokažete svoje vitko telo.

Da li trčanje skida celulit?

Kao što smo prethodno spomenuli, ne u potpunosti, ali prava vrsta trčanja može barem oslabiti i razbiti celulit. Evo šta treba da znate.

Postoje različita mišljenja i osporavanja kada je značaj trčanja protiv celulita u pitanju. Mnogi sportisti nisu primetili vezu između trčanja i ceulita, dok s druge strane, većina sportskih radnika je uvidela direktnu vezu, ali je akcenat stavljen na pravu vrstu trčanja, tj. pravi trening.

Trčanje protiv celulita može da bude zahtevan i iscrpljujući trening za pojedince, ali ako se na pravi način pripremite za trening, budete redovni i istrajni, i kombinujete druge važne navike za borbu protiv ceulita, onda će vaš rezultat biti vidljiv.

Pa da li trčanje skida celulit ?

Ova aktivnost vam može pomoći u borbi protiv celulita, ali to mora da bude prava vrsta trčanja.

Dugotrajno trčanje vrlo je verovatno da neće pomoći vašem celulitu jer smanjuje mišićnu masu.

Ukoliko mislite da će svakodnevno trčanje od po sat vremena da vam pomogne da se rešite celulita, pa i neće. Jedino što ćete postići time jeste da ćete, umesto da se rešite celulita, rešiti vaših mišića. Pogotovo na zadnjici.

Ne verujete ? Dovoljno je da pogledate slike dugogodišnjih trkača i uporedite ih sa slikama  drugih trkača. Primetićete razliku u mišićnoj masi.

  Drugim rečima, trik je da se  usredsredite na trening sa tegovima kako bi se povećala masa mišića i radite kratki interval trčanja.

Trčanje protiv celulita plan treninga

Počnite vaš trening trčanja za celulit sa 5 minuta brzog hoda kao zagrevanje. Ako vežbate na traci za trčanje, takođe možete podići nagib na oko 6 do 8%.

trčanje protiv celulita

Nemojte postavljati nagib na više, jer će vam biti dosta teže da uradite trening. Nakon zagrevanja, povećajte brzinu toliko brzo koliko možete izdržati tempo od 30 sekundi, a zatim smanjite samo na hodanje (ovo je oporavak). Nije brz hod, samo 30 sekundi pravog odmora. Morate osetiti oporavak, ukoliko vam je i dalje brz tempo, podesite brzinu koju možete da ispratite.

Ovo vam sada zvuči suviše lako, ali ajde da nastavimo.

Tokom 30 sekundi trajanja oporavka, dakle dok hodate, ne bi trebalo da pričate sa kolegom iz teretane, već jednostavno hodajte.

Prebacujte između dva intervala sve dok ne prođe 15 minuta. Kako napredujete, možete se odlučiti da povećate interval trčanja i smanjite interval hodanja, ali svakako nemojte previše odmarati.

S druge strane, ukoliko vam je 30 sekundi trčanja previše teško za početak, možete povećati interval hodanja do 40 ili čak 50 sekundi – pobrinite se da slušate svoje telo u svakom trenutku, jer ne znate njegove granice. Nemojte se forsirati, jer nije cilj da padnete sa trake ili da dobijete srčani udar – to vam sigurno neće pomoći kod celulita.

Preporučujemo vam da ovaj program izvodite 3 puta nedeljno, nakon vežbi sa tegovima. Prve rezultate bi trebalo da primetite već u roku od 2 nedelje. Možda i pre, u zavisnosti od vašeg tela, kao i izgleda celulita.

Ovaj način trčanja protiv celulita će učiniti vaš celulit manje vidljivim. Nemojte paničiti, ako se ne ukloni u potpunosti. Kombinujte druge stvari i životne navike koje će vam pomoći kod upornog celulita na nogama  i ostalim mestima na telu.

Te navike se pre svega odnose na ishranu i konzumiranje tečnosti, misli se na vodu, naravno. Dakle, trebalo bi da pijete puno vode i imate dobru, zdravu ishranu. Dobri su i čajevi protiv celulita.

Kada kažemo da je neophodno da unosite što više tečnosti u organizam, to podrazumeva količinu od 2l vode na dan i više. Pogotovo tokom letnjih meseci, trudite se da držite flašicu vode stalno sa sobom, u vašoj torbi, kada god izlazite iz kuće. Kada ste kod kuće, možda je nabolje da vam bokal vode bude na stolu kako bi sebe uvek podsetili na značaj vode.

Kada je u pitanju ishrana  protiv celulita, ona podrazmeva hranu bez šećera i masti, hranu koja je bogata povrćem, svežim voćem i preporučuje se unos što više celih žitarica.

Uravnotežena ishrana, pijenje puno vode i dobar program vežbanja osmišljen za poboljšanje mišićnog tonusa može pomoći kod smanjenja celulita ili trajnog uklanjanja.

Trčanje i ostali anticelulit tretmani

Dakle, kardio vežbanje bilo kog oblika će sagoreti kalorije i pomoći da se smanji višak masnoća iz tela, a  trening snage će izgraditi mišićnu masu, što zauzvrat gori kalorije. Kako masa mišića raste, dobijate izgled kože koja je bolje tonirana i glatka. Vaš celulit će biti manje vidljiv, a vaše telo spremno za plažu.

Dakle, videli smo da li trčanje skida celulit, a kako ćete trčanje kombinovati sa drugim tretmanima za celulit ?

Da biste postigli što brže i što bolje rezultate, kao što smo spomenuli, neophodno je da trčanje pre svega kombinujete sa drugim vežbanjem, a pored toga, veliku korist ćete dobiti, uz veliki broj tretmana za celulit. Neke od ovih tretmana, kao što su maske za celulit, možete čak spremiti i sami i tako se boriti sa celulitom kod kuće.

Da vidimo šta vam još može efikasno i na koji način pomoći, kada je celulit u pitanju:

  • Gel ili kreme za celulit – proizvod koji predstavlja najefikasniji način za razgradnju celulita, kao i sprečavanje nastanka novog. Kada birate vaš gel za celulit, gledajte da bude sačinjen od prirodnih sastojaka, koje efikasno utiču na celulit na rukama, nogama, zadnjici ili bilo gde da ga imate na telu.
  • Maske protiv celulita – maske za celulit čine sjajan način uklanjanja celulita, obzirom da uz pomoć njih svom telu pre svega ćete priuštiti sjajnu masažu, a na taj način podstaći bolju cirkulaciju. Ove maske za celulit možete vrlo lako i jednostavno pripremiti kod kuće, a većina sastojaka se već nalazi u vašoj kuhinji. Da li će to biti sjajna maska od gline, koju možete iskoristiti i kao tretman gipsanih bermuda kod kuće, sjajan piling sa kafom ili ćete koristiti cimet za celulit ? Verujte nam na reč, bezbroj je mogućnosti.
  • Ulja za celulit – bilo koje ulje da odaberete za masažu celulita, prijaće vašem telu. Zamislite samo nakon napornog treninga trčanja i nakon tuširanja, kako će prijati jedna blaga masaža sa uljima. Možete odabrati maslinovo ulje ili kokosovo ulje za celulit koje telo jednostavno obožava, jer se lako upija.

Šta kažu iskustva kada je trčanje za celulit u pitanju

U bilo kom ženskom društvu da se nađete, čini se da će se uvek provući i tema celulita. Pogotovo sada tokom leta, kada se traži instant rešenje za ovaj problem. Ako se vaša priča povede u teretani, onda ste na pravom izvoru informacija kada je trčanje u pitanju.

Trčanje u borbi protiv celulita, mnogim ženama je pomoglo i dalo je rezultate. U kombinaciji sa drugim tretmanima protiv celulita, pokazalo se da su žene bile zadovoljne.

Uvek zapamtite da je to u pitanju kombinacija bezbroj malih stvari koje se moraju praktikovati kako bi vaše telo doveli do savršenstva.

Dobro jesti, znači jesti kvalitetnu hranu, jesti često i piti puno vode. Dobar odmor. Rano odlazite na spavanje, imajte čvrst san, barem 8 sati sna i upravljajte stresom.

Učinite sve ove stvari za sebe i nećete čekati dugo na vaše rezultate. Očekujte uskoro pitanja  “Kako si dovela svoju liniju do savršenstva ?”

Mogli bi da zaključimo da ćete se celulita rešiti svojom istrajnošću, upornošću i zdravim navikama. Kada to shvatite vaš celulit će trajno nestati sa vašeg tela.