Vitamin D za kosu, možda važniji nego što mislite

Vitamin D za kosu, možda važniji nego što mislite

Ako imate problema sa opadanjem kose, sva je prilika da vam treba vitamin D za kosu. Kako da prepoznamo njegov nedostatak i uticaj? Saznajte ovde.

Naročito se u zimskom periodu stalno pominje koliko je vitamin D važan. Razlog tome je što se on dobija iz sunca, odnosno, sunčanjem se sintetiše u koži. Kažu da je potrebno samo petnaest minuta dnevno na Suncu, pa da koža dobije dovoljne količine vitamina D.

Naravno, zimi smo lišeni sunčeve svetlosti. Nemamo je u dovoljnoj meri, a i slabije izlazimo napolje tako da u tom periodu može doći do nedostatka vitamina D. Posledice nedostatka su razne. Neke imaju veze i sa nedostatkom kalcijuma u telu, budući da vitamin D i njega sintetiše.

Nas se danas tiču problemi opadanja kose zbog nedostatka vitamina. Zato ćemo im se detaljno posvetiti.

Značaj vitamina D za kosu

Ako se kojim slučajem desi da vam kosa opada, lekari će kao jedan od segmenata proveriti i da li vam nedostaje vitamina D. Kako vitamin D utiče na kožu, nije ni čudno što je on jedan od glavnih okidača kada je koža glave u pitanju.

vitamin D protiv opadanja kose

Podjednako, kao i koža na telu, i koža glave trpi kada nema dovoljno vitamina D. To se može ogledati u ubrzanom opadanju. Kosa normalno opada svakoga dana i to nije nešto što bi trebalo da nas zabrinjava. Ipak, ako kosa opada pojačano, to znači da nešto nije u redu. Zato treba proveriti razinu vitamina D, koji se preko hrane unosi, ali ne uvek dovoljno.

Nedostatak vitamina D se na kosi može manifestovati i tako što je kosa lomljiva. Suva kosa, koja se ne da nikako nahraniti i koja ne može dostići odgovarajuću dužinu, takođe je jedan od simptoma. Čak se i nastanak nekih bolesti, kao što je alopecia areata, povezuje upravo sa nedostatkom ovog vitamina.

Jednostavnim analizama možemo utvrditi kada je to istina i onda naći načine da situaciju trajno popravimo.

Vitamin D i opadanje kose

Kao što je do sada već jasno, vitamin D se dovodi u vezu sa opadanjem kose. Naročito kada je to opadanje kose na krugove ili opadanje kose na temenu, kod žena naročito, onda je to nesumnjivo.

Pomenuli smo kao jednu od ozbiljnijih i trajnijih boljki alopeciu areatu. Tu se opadanje kose ogleda u maltene ćelavosti, na pojedinim delovima glave. To može biti vrlo stresno, kako za muški, tako i za ženski deo populacije.

Iako zdravstveno ne može da vas ugrozi, opadanje kose se smatra jednim od navećih stresova koji nas može zadesiti. Veoma utiče na samopouzdanje. Čak 60% posto ispitanika u nekim anketama govori o tome da je gubitak kose trajno narušio veru u sebe.

Pored alopecie, i psorijaza, koja se smatra oboljenjem kože, ali se manifestuje i na glavi, takođe ima veze sa nedostatkom vitamina D. Ona se najčešće javlja u vidu ljuspica koje se perutaju, svrbe i nekada bole.Često su uzrok nastanka peruti, ali i opadanja kose. Zato je veoma važno da, ako imate neki od ovih problema, izmerite vitamin D. Možda samo suplementacija može pomoći da vam život bude mnogo kvalitetniji, a kosa lepša.

Vitamin D za rast kose

Neka od novijih istraživanja potvrđuju da kosa bukvalno može stati sa rastom, ako ne unosimo dovoljno vitamina D na dnevnom nivou.

Puštanje kose ne bi trebalo da bude problem. Međutim, mnoge se žene susreću sa tim da je, kada žele da puste kosu, to bude nemoguća misija. Kosa, koliko god je negovali šamponima i raznim maskama, kada dostigne određenu dužinu, postaje suva, krta, lomljiva. To onemogućava da svoju frizuru promenite, pa se okrećete raznim umecima za kosu. Iako je dobra stvar i to da imate alternativu i da promenite frizuru na ma koji način, frustrirajuća je činjenica da kosu ne možete pustiti.

Problem kod nedostatka vitamina D i loše kose je u tome što ona i raste oslabljena iz korena. Ne samo što je tanka i ne može da dostigne određenu gustinu, već i što se kida vrlo lako. Sve to utiče na nju da nam na generalnom nivou zadaje muke.

Potrebno je pozabaviti se svim simptomima. Ako je potrebno, uvesti terapiju koja bi pomogla da situacija bude bolja. Najčešće su to suplementi koje možemo uzimati, to je najlakši način. Nekada su u vidu tableta, a nekada u vidu kapi. No, biće više reči i o tome. Nikako ih nemojte uzimati na svoju ruku, jer i višak vitamina D nije dobro rešenje.

Ono što možete sami da uradite je – nega. Nekad lošom negom samo doprinosimo da se problemi prodube. Sa druge strane, pravom negom kose, možemo znatno popraviti stvari. Slađana se uverila u to. Njena kosa koja je odjednom drastično oslabila i počela da opada, sada je sasvim drugačija. Kao za reklamu. To što je njoj pomoglo da oporavi kosu, može pomoći i vama. O čemu je reč? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku:

POBEDILA sam perut i opadanje kose. WOW, kakva mi je kosa sada!

A ako ustanovite da je do vitamina – onda je jako važno da znate sledeće…

Koliko vitamina D je potrebno uzimati za kosu?

Kao što rekosmo, veoma se mnogo govori o tome koliko je na dnevnom nivou potrebno uzimati ili iz sunčeve svetlosti primiti vitamina D, kako bismo bili zdravi. Ujedno, kako bi i kosa bila blistava, lepa i sjajna.Makar i kratak boravak na suncu podmiruje te potrebe. Preko leta je retko da vam se tako nešto desi, jedino ako baš ne izlazite iz kuće uopšte.

Kada su u pitanju dani u kojima nema baš previše sunca, onda je situacija složenija. Da bi se nadomestio samo nedostatak, a da pri tom još uvek nemate nikakve posledice, potrebno je da pijete 1000 miligrama vitamina D dnevno.

Kada bismo to radili apsolutno cele zime, uopšte ne bismo pogrešili. Samo bismo pomogli svom organizmu da se izbori sa svim problemima koje potencijalno može imati. Čak i sa prehladama i virusima.

Kada kosa već počne pojačano da opada, onda je problem već na vratima. Već smo nešto pogrešili, već smo nešto loše radili. Ako se ustanovi da je to vitamin D, onda bi trebalo povećati dozu. Nije jednostavno, doza zavisi od godina koje imate.

Ako ste mlađi, do srednjih godina, vama će pomoći oko 4000 miligrama vitamina D da vam se potencijalni problemi sa kosom povuku.

U nekim starijim godinama, ovo nije dovoljno. Potrebno je više. Zato, možete koristiti i do 5000 miligrama vitamina D, da bi kosa počela ponovo da raste.

I još nešto, veoma je važno za apsorpciju bilo kog vitamina, da creva budu zdrava. Pored vođenja računa o ishrani, da bude biljna i uravnotežena, potrebno je da se creva čiste probioticima. Samo tako vitamin D neće otići na toksine, već tamo gde treba.

I cink je koristan za vezivanje vitamina D. Zato, uz konsultaciju sa lekarom unosite i cink kada se odlučite da počnete sa terapijom vitamina D za kosu.

Vitamin D za kosu iz ishrane

Veoma je teško da se preko ishrane dobije dovoljna količina vitamina D. Tome možda doprinosi i naše podneblje, u kome namirnice koje češće jedemo nisu baš bogate vitaminom D, a one koje slabije unosimo, jesu.

Kada bismo hteli da popravimo stanje kose koje je nastalu zbog nedostatka vitamina D, trebalo bi da svakodnevno jedemo neke od ovih namirnica. Ali, svakodnevno, budući da nam treba dovoljan dnevni unos.To su: punomasno mleko, punomasni jogurt, kozji sir, šampinjoni, žumance, pahuljice, losos, tuna, riblje ulje, ceđena pomorandža, odnosno, pomorandže.

Dominiraju riblji i mlečni proizvodi. Ako ih preterano ne volite ili ne unosite, onda možete biti u velikom problemu.

Ako posmatramo po 100 grama navedenih proizvoda, tu prednjači riblje ulje. Ono može imati i do 10 000 miligrama vitamina D u sebi. Naravno, ne pije se po 100 grama, već znatno manje. Ono ima otužan ukus i nije baš pitko. Ko ne voli ribu, gotovo je nepodnošljivo.

U lososu i tuni takođe ima više vitamina D, oko 500 miligrama na 100 grama. Što se ostalih namirnica tiče, znatno manje. Žumance ima, recimo, oko 22 miligrama, što je malo.

Napominjemo još jednom, za dovoljan unos, potrebno je da jedete svakog dana ove namirnice i to u dovoljnoj gramaži. To nije baš lako. Zato se mnogi odlučuju za suplementaciju.

Suplement vitamina D za kosu

Kao što rekosmo, ljudi se najčešće odlučuju za suplement vitamina D za kosu. Razlog je jasan, suplemente je najlakše koristiti.

Pre svega, velika je ponuda širom apoteka. Ima raznih proizvođača i mogu se nabaviti očas posla. Cene za vitamine nisu niske, ali nisu ni preskupi. Možete pretražiti sve proizvođače i onda proceniti.

Neki su koncentrovaniji, neki su malo slabiji. Ima onih koji su od 500, takođe i od 1000, a ponegde se mogu pronaći i oni u koncentraciji od 2000 miligrama.

Zavisi koje nabavite i koliko ćete na dnevnom nivou piti tableta.

Ono što je dobro i što pruža udobnost konzumacije, to je činjenica da nema nikakvih obaveza kada ih morate unositi. Možete ih piti ujutru, možete u podne, a možete i uveče. Takođe je nebitno, ako zaboravite da ih popijete, kada ćete ih u toku dana naknadno uneti.

Takođe, ako pijete nekoliko tableta, recimo, kupili ste vitamin D od 500, nije važno kako ga unosite. Možete popiti četiri tablete odjednom, a možete ih rasporediti na dve ujutru, a dve uveče ili u toku dana.

AD kapi za kosu

Znate da su se AD kapi davale bebama jer su dobre za kosti. One u sebi sadrže vitamin A i D3. Mogu biti vodene i uljane. Veoma se lako nabavljaju.

Popularne su jer od njih možete napraviti šampone – eliksire za kosu. Mora da ste čuli za Bojanin šampon, koji je veoma popularan?

AD kapi se za kosu najčešće koriste spolja. Ima raznih mešavina, ali je najpreporučljivije da ih pomešate sa nekim prirodnim šamponom za kosu.

Zašto baš prirodni šamponi? Oni u sebi nemaju sulfata. Hrane kosu i neguju je, pri tom ne oštećujući dlaku.

Pored prirodnih šampona i AD kapi, treba dodati rastvor pantenola i ricinusovo ulje.

  • Pantenol se koristi, kako za kožu, tako i za kosu. On je jedan od najpoznatijih lekova za sve vrste kožnih oboljenja. Izuzetno dobro utiče i na kožu glave i na vlasi. To je jedan od oblika vitamina B za kosu.
  • Ricinusovo ulje se koristi da pospeši rast kose. Veoma je hranljivo i lako se nabavlja, u apoteci.

Po bočicu AD kapi, rastvora pantenola i ricinusovog ulja sipajte u pola litra šampona. Perite time kosu neko vreme u kontinuitetu. Na ovaj način nećete uspeti u potpunosti da nadoknadite vitamin D, to nikako. Potrebna je suplementacija.

Ali će kosa ipak dobiti negu kakvu i zaslužuje.

Jedna druga vrsta kapi je namenjena za oralno unošenje kod odraslih, kao i kod dece. To su takozvane vigantol kapi, koje su, u stvari kapi vitamina D. Njih možete popiti u kašičici, na kocki šećera ili u nekom napitku, kao što su sok i čaj.

One su iste kao i suplementi u tabletama, samo što su jeftinije i ljudi ih zato radije kupuju. Pogrešno se smatra da je dovoljno sve ili tri kapi tokom dana. Barem desetak kapi za osobe srednjih godina, a dvadesetak za starije. Tako se unese od 2000 do 50000 miligrama vitamina D, koji će podmiriti potrebe kose koja opada.

Sunce i vitamin D za kosu

A kada ima sunca, nema boljeg izvora vitamina D, od sunčanja. Ne mislite da se morate sunčati po čitav dan, kako biste imali dovoljno vitamina D za kosu. Nikako. Dovoljno je petnaestak minuta, sa što otkrivenijim telom, da bi vitamin D bio bolje apsorbovan. Nemojte misliti da kada ste više na suncu, kao na primer, kad odete na more, da to škodi. Naprotiv, ne škodi. Vitamin D se sintetiše onoliko koliko je potrebno i posle sinteza prestaje.

vitamin D iz sunca za kosu

Postoji nekoliko caka koje moramo znati prilikom sunčanja.

  • Nije dobro izgoreti. Što će reći, nikako se ne sunčajte u podne, kada je najtoplije, nego ujutru i uveče.
  • Drugo, korišćenje SPF krema je neophodnost u današnje vreme, zbog ozbiljnog UV zračenja. Međutim, one blokiraju apsorpciju vitamina D. Kada je blago sunce, to znači u devet ujutru, sunčajte se malo bez zaštitnog faktora.

To, ponavljamo, treba da traje vrlo kratko, najviše pola sata. To je vaše najbolje napajanje vitaminom D, koje će pomoći i kosi i celokupnom organizmu. Posle toga, krema je obavezna. A boravak na suncu ne sme biti previše dug.

Nadamo se da vam kosa i nedostatak vitamina D neće praviti probleme. A ako prave, želimo vam da se lečite provođenjem vremena na plaži, kraj mora, u hladu neke palme. O suplementima, nadoknadi uvek, ali uvek, prvo porazgovarajte sa lekarom. Do tada, pružite kosi najbolju negu prirodnim preparatima. Samo tako će sve ostalo što radite sa njom imati smisla.