Zašto je dobar šampon sa ureom?

Zašto je dobar šampon sa ureom?

Jedan sastojak u šamponu oslobađa vas suve kože glave i kose, uklanja svrab i iritaciju vlasišta. Upoznajte šampon sa ureom i sve njegove dobre i loše strane.

Možda ste čuli za urea šampon. Informacije su nam danas dostupne na svakom koraku. Ukoliko ste čuli da je  dobar, budite temeljni, ne kupujte ga pre no što se informišete zašto je dobar i kako deluje.

Ukoliko odlučite da je to pravi šampon za vašu kosu, nudimo vam par saveta za izbor najboljeg

Šampon sa ureom prednosti

U poređenju sa nekim drugim preparatima, urea šamponi imaju nekoliko važnih prednosti:

 • Pogodni su za svakodnevnu upotrebu,
 • Odgovaraju čak i osobama koje pate od psorijaze, ekcema ili atopijskog dermatitisa,
 • Aktivno popravljaju stanje kože glave,
 • Hidriraju suvu kožu glave i kosu,
 • Deluju kao blag hemijski piling,
 • Nežno čiste kosu i kožu glave,
 • Oslobađa svraba glave
 • Reguliše proizvodnju sebuma.

Šamponi sa ureom obično sadrže 5% uree. Namenjeni su redukciji perutanja, iritacija i crvenila kože glave.

Aktivno popravljaju stanje suve kose i kože glave.

Šampon sa ureom bi trebalo vrlo brzo da vam donese olakšanje ukoliko patite od bilo kog od navedenih problema vlasišta.

Jedna mudra istina kaže da je uvek bolje ići utabanom stazom kroz duboki sneg nego nanovo praviti svoju stazu. Da ne biste sebi krčili put po nepoznatom terenu brojnih preparata, Irenino iskustvo vam može biti od koristi da steknete kosu iz snova. Njena kosa je bila puna peruti i opadala je. Sada je jaka, gusta i zdrava, a jako je jednostavno došla do toga. Isto možete probati i vi. O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Procenat uree u šamponima

Proizvodi za negu kože i kose mogu sadržati 2-40% uree.

Procenat ove aktivne materije u šamponima je uobičajeno 5%.

Svaki kvalitetan urea šampon bi trebalo da sadrži jasno naznačen procenat ovog sastojka u sebi.

Odluku o koncentraciji koja je vama potrebna donećete u skladu sa stanjem vaše kose i kože glave.

Najbolji šamponi sa ureom

Kao i kod svakog kozmetičkog proizvoda, uvek dođemo do najveće muke, a to je izbor pravog.

urea šampon

Složili smo se da je urea dobra i blagotvorna aktivna materija i da je poželjna u našem šamponu.Lično mislim da je najbolji onaj šampon koji na vašoj kosi najbolje deluje. Pre no što vas upoznamo sa nekim najboljim urea šamponima, evo na šta bi valjalo da obratite pažnju.

Vaša osetljiva, isušena koža glave i kosa nikako ne bi smela da dolazi u kontakt sa sulfatima i parabenima. Uverite se da ih urea šampon koji odaberete ne sadrži.

Pogledajte da li pored uree izabrani šampon sadrži još neke komponente koje, neguju, hidriraju i deluju lekovito na vaš problem.

Poželjno je da šampon sa ureom sadrži što više ili samo prirodne biljne sastojke.

A evo i liste najboljih šampona.

Eucerin dermocapillaire

Ovaj šampon, pored uree, sadrži i laktat.Ovo su dve materije koje zdrava koža prirodno proizvodi.

Kada je koža glave suva, iritirana i svrbi tada bi ove hidrirajuće i umirujuće materije mogli da nadoknadite Eucerinovim šamponom. Namenjen je nežnom uklanjanju nečistoća sa kose i kože glave, hidrira, uklanja svrab glave i štiti vlasište od isušivanja.

Urea je u ovom šamponu na drugom mestu u popisu sastojaka. Ovo je dobro jer što je aktivna materija bliže vrhu popisa, to je njen sadržaj u preparatu značajniji.

Pored uree, čini mi se značajno pomenuti i prisustvo pantenola u ovom šamponu.

Aktivni sastojak: mlečna kiselina.

Sadržaj uree:5%

Pakovanje je od 250ml.

La’dor wonder bubble

Proizvođač ga je nazvao “Čudesni mehurići”. Namenjen je osobama koje imaju oštećenu kosu i ispucale krajeve. Sadrži hijaluronsku kiselinu, peptide, ureu i ekstarkt morske alge Sacran.

Ukoliko je zaista čudesan trebalo bi da vašu suvu, ispucalu kosu koju je nemoguće oblikovati, hidrira, da je oživi i vrati joj izgubljeni volumen.Ovaj šampon bi trebalo da duže vreme, tj. do sledećeg pranja održi optimalnu vlagu u vašim vlasima. Kosa će vam nakon pranja čarobnim mehurićima biti elastična i mekana.

Farbana kosa je posebno sklona isušivanju. Ovaj šampon se preporučuje damama koje se farbaju ili na drugi način hemijski tretiraju kosu. Pročitajte više o tome zašto su potrebni posebni šamponi za farbanu kosu.

Subrina profesional Hydro šampon

Kao što vidite i ovaj poznati brend ima u svom asortimanu šampon sa ureom.Namenjen je za svakodnevno pranje normalne kose. Blag je i štiti kosu i kožu glave od isušivanja. Pogodan je za kovrdžavu kosu koja je sklonija isušivanju. Najbolje rezultate daje u kombinaciji se regeneratorom iz iste kolekcije.

Kombinacija uree, saharid izomera i morskih algi u ovom šamponu štiti kosu i vlasište od isušivanja.

Cela ova Hydro kolekcija, kako joj samo ime kaže, kreirana je na bazi hidrirajućih  sastojaka.

Pakovanje je 200 ml mada većina proizvođača pakuje manja i veća pakovanja kako bi svako mogao da bira prema svojim potrebama.

 Balea 2 u 1 šampon i kupka sa ureom

Namenjen je osobama koje se često tuširaju i peru kosu svakoga dana.Specijalna formulacija bez alkalnih sapuna za nežno uklanjanje nečistoća, za hidrataciju kože i kose.

Sadrži 5% uree.

Pakovanje je 300ml.

Sebamed šampon sa ureom za izuzetno suvu kožu glave

Sadrži 5% uree koja čisti kosu i kožu i umiruje vlasište. Smanjuje pojavu peruti, crvenilo, svrab i uklanja simptome suve kože glave i kose.

Ovaj šampon je poseban po tome što sadrži skrob koji potpomaže zdrav rast kose i lauret-9 koji oslobađa iritacija i obezbeđuje brz nestanak svraba kože glave koji se često javlja kao posledica iritiranog vlasišta.Sadeži glukozide, aktivni kompleks koji nežno čisti kosu dok istovremeno neguje kožu glave. Urea u ovom šamponu pomaže blago uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože glave.

Intenzivno hidrira. Bilo da imate problem sa peruti ili vam je samo koža glave jako suva, Sebamed šampon sa ureom bi trebalo da odgovori na potrebe vaše kože i kose.

Pakovanje je od 200ml.

Kome je namenjen urea šampon?

Šampon sa ureom je, reklo bi se baš ono što je potrebno osobama koje na ovaj ili onaj način imaju osetljivu kožu glave.

Koža i kosa su osetljive i kada su zdrave. Ukoliko je prisutan bilo koji vid iritacije, potreba za vrlo blagim preparatom se umnogostručava.

Urea šampon je namenjen osobama koje:

 • Pate od seboreje,
 • Psorijaze,
 • Imaju perut,
 • Imaju svrab glave,
 • Imaju suvu kožu glave,
 • Imaju crvenilo kože glave,
 • Često peru kosu
 • Farbaju se, blajhaju i slično.

Kako se koristi šampon sa ureom?

Šamponi sa ureom se deklarišu kao vrlo blagi preparati za održavanje higijene kose i kože glave. Namenjeni su svakodnevnoj upotrebi.

šampon sa ureom upotreba

Neki proizvođači tvrde za svoj proizvod da je pogodan i za decu od 3 godine pa na više.

Urea je organska materija i nije štetna za kožu i kosu.

Šampon sa ureom možete koristiti onoliko dugo koliko želite ili dok ne rešite problem koji vas muči. Nema ograničenja u tome koliko se šamponi koji sadrže ovu aktivnu materiju sme koristiti. Ukoliko nakon nekog vremena shvatite da vam baš jedan ovakav šampon na sve načine odgovara, možete ga usvojiti kao preparat stalno sredstvo za pranje kose.

Nekima će odgovarati da ga koriste povremena, dok će ga treći imati u rezervi i prati njime kosu samo kada osete potrebu.

Koju god opciju da izaberete, dobro proučite ostale sastojke u vašem šamponu sa ureom.

Tri sastojka ne bi smeo da ima šampon koji vam pomaže da ozdravite isušenu i iritiranu a samim tim i preosetljivu kožu glave i kosu: sulfate, parabene i ftalati.

Urea šampon ili šampon protiv peruti?

Kada je suva i problematična koža glave, obično je prisutna i perut. Razložna je vaša nedoumica koji šampon će vam bolje odraditi posao:  da li onaj sa ureom ili pak šampon protiv peruti.

Šamponi sa ureom su namenjeni hidrataciji suve kože glave. Oni takođe i nežno uklanjaju mrtve ćelije sa površine vlasišta. Ipak nemaju onu komponentu koja deluje antifungalno tj. ubija gljivicu izazivača peruti.

Najbolje bi bilo da imate dva šampona: jedan protiv peruti i jedan sa ureom.

Mogli biste ih koristiti naizmenično onom dinamikom koja vam najbolje pomaže da se oslobodite peruti i drugih problema sa kožom glave.

Imajte na umu da je većina šampona protiv peruti malo agresivnija. Mnoge formule sadrže sumpor. Nakon takvog šampona dobro bi došao onaj sa ureom da malo popravi stanje .

E sad, postoji rešenje koje je mnogo bolje, a to je biljni šampon protiv peruti i za hidrataciju kože glave. Ovakvi šamponi su napravljeni od ekstrakata lekovitog bila koji deluju antiseptički, ubijaju gljivicu Malassezia koja izaziva perut dok istovremeno hidriraju i neguju kožu glave. U njima nema agresivnih hemikalija koje dodatno isušuju kosu i vlasište. Ne sadrže veštačke boje i mirise.

Možete ih koristiti onoliko često koliko je to vama neophodno.

Uz to, umesto izdatka za kupovinu više preparata, kupićete samo jedan, ali zlata vredan.

Šta je urea?

Urea je bezbojan ili beli kristalni prah. U kozmetici i proizvodima za negu, urea se može naći u preparatima za negu kože, farbama i drugim preparatima za negu kose kao i u mejkapu za oči.

Urea je karbamid koji se stvara u organizmu sisara u procesu razlaganja proteina. Izdvaja se iz urina sisara.Ukoliko do sada niste, vreme je da saznate da postoji urinoterapija. Nije izum novijeg doba. Asteci i stari Egipćani su je praktikovali za tretman niza oboljenja ali i u svrhe ulepšavanja. Navodno su u 17. veku Francuske dame pripremale kupke od urina kako bi njima ulepšale kožu.

Zvuči grozno. Iako nisu znali šta je to što urin čini blagotvornim za kožu ipak su znali da deluje.

Urea koja se ugrađuje u kozmetičke proizvode se hemijski sintetizuje i nije životinjskog porekla.

Pored primene u kozmetičkoj industriji, urea ima primenu i u proizvodnji hrane. Koristi se za podsticanje fermentacije u pekarskoj industriji i proizvodnji vina.

Zašto se urea ugrađuje u proizvode za negu?

Urea smanjuje kiselo/baznu neravnotežu proizvoda koji mogu stvoriti drugi sastojci od kojih je napravljen. Takođe sprečava gubljenje vlage iz proizvoda tokom upotrebe.

Kada se ugradi u proizvode za negu kože i kose, urea povećava količinu vlage u površinskom sloju kože.

Urea se ugrađuje u mnoge kozmetičke proizvode zato što ima sposobnost da za sebe veže vlagu. Na taj način, urea proizvodi sprečavaju isušivanje.

Urea deluje kao blagi hemijski piling. Za stanje kože glave koja se povezuju sa izuzetno suvom kožom kao što je ekcem, seboreja i psorijaza, preporučuje se šampon sa ureom.

Šampon sa ureom : iskustva

Priča se otprilike svodi na ono : ”Koliko ljudi toliko ćudi.”

Dok jedni kažu da im je šampon sa 5% uree OK, blag je za kosu i slično, drugi se žale da je teme glave već uveče masno dok je kosa kao slama.

Druge dame opet, obrnuto, od urea šampona dobiju masnu kosu priljubljenu uz glavu i suvo vlasište.

Interesantno je da sve više komentara možemo naći koji daju prednost prirodnim šamponima.

Polako ljudi shvataju da su samo prirodni šamponi najbezbedniji jer u njima nema problematičnih hemikalija koje oštećuju kosu i iritiraju kožu glave.

Opšti utisak je da izbor šampona uopšte nije lak zadatak.

Dok čitam karakteristike šampona sa ureom rekla bih da je namenjen baš meni koja farbam kosu bar 10 godina neprekidno, koja se feniram bar jednom nedeljno, koja imam prirodno kosu sklonu isušivanju.

Zvuči neverovatno da među desetinama poznatih brendova koji svi imaju posebne linije za različite tipove kose, za perut, za rast, protiv opadanja itd. da nije moguće odabrati jedan koji će vam savršeno odgovarati.

Zar je obično pranje kose postalo tako zahtevan zahvat?

Kosa je postala zahtevnija, mi smo postali zahtevniji prema kosi.

Želimo da uvek bude besprekorna a pri tom je farbamo, blajhamo, isušujemo. Kosa mora da podnese naše nepijenje vode, naše peglanje i feniranje, a da opet izgleda kao na reklami za šampon. Da li je urea šampon dovoljno rešenje?

Ne. Kjučno je promeniti navike koje su dovele kosu u očajno stanje.  Jedite zdravo, hidrirajte i batalite hemijske reakcije na kosi i umesto toga okrenite se prirodi.