Mezoterapija celulita – koktel sastojaka za zategnutu kožu!

Mezoterapija celulita – koktel sastojaka za zategnutu kožu!

Mezoterapija celulita je možda baš ono što ste čekali – efikasan način da celulit iščezne. Dosta obećava, a saznajte i koliko je ovaj tretman delotvoran kao i da li zaista uklanja uporan celulit.

Šta reći o celulitu što već ne znaju i ptice na grani? Tu je, gotovo da je neminovan, ne volimo ga ‒ stvari su poprilično jasne.

Međutim, šta možemo da uradimo da bismo ga uklonili?

U moru brojnih tretmana i preparata, mi vam ovog puta izdvajamo tretman pod imenom mezoterapija celulita. Znate već za mezoterapiju lica svakako, a kozmetičari su se fino dosetili da bi ovaj tretman mogao da funkcionište i za celulit.

Mezoterapija tela specifično se fokusira na tri glavne stvari koje su vezane za pojavu celulita:

Otud mezoterapija celulita sadrži u sebi 3 vrste tretmana: lipodistrofiju, hidrolipodistrofiju i fibrolipodistrofiju. Prevedeno na srpski, ona se bavi lokalizovanim uništavanjem masnog tkiva i grudvica koje se javljaju u njemu, kao i viška tečnosti u nogama.

Zbog ovoga se mezoterapija celulita u kozmetičkim krugovima često naziva tečna liposukcija, jer je u suštini ona nehirurška zamena za tretman liposukcije.

Šta je tačno mezoterapija celulita?

Još poznat i kao mezoterapija tela, ovaj tretman podrazumeva uklanjanje masnog tkiva iz područja zahvaćenog celulitom tako što se uništava membrana dubokog masnog tkiva. Tako razbijene masti potom se prirodno razgrađuju u telu (preko jetre i bubrega, te drugih ćelija).

U nekim slučajevima, mezoterapija celulita obuhvata i razbijanje vezivnog tkiva koje utiče na to kako celulit vidimo na površini kože, tj. na izraženost pomorandžine kore.

Osim ovog ciljanog uklanjanja masnoće, mezoterapija celulita uključuje i injekcije koje sadrže prirodne proteine i enzime. Ponekad, ove injekcije uključuju i određene medikamente koji se ubrizgavaju u mezoderm, odnosno masno tkivo, kako bi se smanjila njegova površina.

Najčešće su proteini i enzimi ti koji ubrzavaju razgradnju nagomilanih masti, ali ove injekcije mogu sadržati i pojedine hemijske oblike kolagena, hijalurona i aminofilin. 

Naravno, ukoliko vam se od pomisli na injekcije diže kosa na glavi, uvek se možete okrenuti kremi protiv celulita. U suštini, dobra krema protiv celulita vam može obezbediti većinu ovih supstanci i to bez igala.

Katarina nam je ispričala kako se ona bezbedno i bezbolno rešila celulita. Za samo nekoliko nedelja, uspela je na potpuno prirodan način da svoj grozan celulit svede na minimum i na kraju potpuno uništi! Ukoliko želite da znate kako i vi možete to da uradite,pročitajte njeno iskustvo. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Da li je mezoterapija tela bezbedna?

Uopšte uzev, mezoterapija tela je tretman koji se koristi već preko 60 godina.

Mahom su iskustva sa njom pozitivna, onda kada je obavlja stručno lice. Sve komplikacije koje se mogu javiti uglavnom potiču od loše obavljenog zahteva, u smislu tehnike izvođenja, pa je neophodno da je radi neko sa iskustvom.

Nakon samog tretmana možete normalno nastaviti sa svojim dnevnim aktivnostima, ali se nemojte iznenaditi ako vam se nakon tretmana pojave otoci ili masnice, te bol u tretiranom području. Sama mezoterapija tela ne boli previše, ali vas bol može mučiti u danima nakon tretmana.

S obzirom na to da se o pravoj prirodi celulita još uvek polemiše, stručnjaci ne mogu da tvrde da je mezoterapija celulita ono što je zaslužno za uklanjanje celulita. Sumnje se mogu javiti i zbog toga što se ona preporučuje u kombinaciji sa drugim anticelulit tretmanima  kao što su kavitacija, LPG tretman, lipoliza itd.

Pored svega ovoga, treba napomenuti da je sam sastav injekcija i njegovo osmišljavanje još uvek u eksperimentalnoj fazi, pa su tako potrebne detaljnije analize o dejstvu ovih supstanci na celulit.

Tretman i rezultati mezoterapije celulita

mezoterapija tela

Mezoterapija celulita je tretman koji se može obaviti gotovo na svim delovima tela koji imaju celulit. To su najpre noge i zadnjica, ali i ruke i stomak.

Generalno, mezoterapija može biti efikasan način da pomognete sagorevanje masti na bilo kom delu tela gde se skladišti previše masnih naslaga. To znači da bi mezoterapija tela mogla biti i efikasan tretman i za mršavljenje, ne samo za skidanje celulita.

Masnoće se tope tokom više tretmana, što je ujedno možda jedna od negativnih strana ovog tretmana.

Da bi mezoterapija celulita dala rezultate, potrebno je ponavljati tretman jednom nedeljno, tokom perioda od 10-12 nedelja, tj. nekoliko meseci.

Nakon toga, preporučuje se da ovaj tretman ponavljate na svakih 6 meseci, kako biste održavali željene efekte.

Pored toga, bilo bi poželjno da na svake dve nedelje tokom trajanja ovog tretmana odradite i tretman koji pospešuje cirkulaciju u organizmu. Cirkulacija je usko vezana za celulit, a tome u prilog ide i činjenica da je mezoterapija tela takođe jedan od tretmana za vaskularne bolesti, pre svih za proširene vene.

Što se rezultata tiče, treba reći da oni u velikoj meri zavise od osobe koja se podvrgava mezoterapiji i faze u kojoj se nalazi celulit.

U proseku, prvi rezultati vidljivi su posle pete nedelje, dok ćete za neke bitnije pomake u skidanju celulita morati da sačekate celih 10-12 nedelja.

Iskustva kažu da mezoterapija celulita (u kombinaciji sa još nekim načinom skidanja celulita, poput anticelulit dijete i vežbi za celulit) pomaže da smanjite obim butina i za tri broja. Štaviše, ona može delovati i kao preventivni tretman i sprečiti pojavu celulita ako počnete na vreme.

Mezoterapija tela i medikamenti

Svaka mezoterapija (bilo tela, bilo lica) podrazumeva da se tananim iglama ubrizgavaju određene supstance pod kožu kako bi se postigli ciljani efekti. U slučaju mezoterapije celulita, ove injekcije treba da se fokusiraju na određene faktore koji utiču na celulit.

Za početak, supstance koje sadrže ove injekcije moraju imati pozitivan efekat na cirkulaciju. Oni pre svega treba da ojačaju kapilare i podstaknu protok krvi što će potom funkcionisati kao pokretač sagorevanja masti.

Druga stvar koju injekcije treba da ciljaju jeste vezivno tkivo. Da bi cirkulacija uopšte mogla da pomogne u skidanju celulita, struktura dermisa mora da se dovede u red. Injekcije koje se ubrizgavaju tokom mezoterapije tela treba da povećaju proizvodnju elastina i time pomognu zatezanje kože.

Na taj način pomorandžina kora se izravnava, a obim butina smanjuje.

Pored ovih supstanci i već pomenutih proteina i enzima, injekcije koje uključuje mezoterapija celulita treba da sadrže i vitamine, minerale i amino kiseline, kao i nukleinske kiseline.

Količina koja se ubrizgava u telo tokom mezoterapije celulita zavisiće direktno od toga koje se područje tretira i koliko je veliki deo kože koji treba zahvatiti. Tako je logično da će vam biti potrebno manje injekcija za ruke i stomak, dok je za noge i zadnjicu potrebno uneti više ovih supstanci, naročito ako je celulit u poodmakloj fazi.

Rizici mezoterapije celulita

Iako se koristi od sredine prošlog veka, mezoterapija celulita nije bez mana. Štaviše, broj nedostataka i sporednih efekata koje ona izaziva povećavao se kako je rastao i broj onih koji su se podvrgavali tretmanu.

Najpre, mezoterapija celulita može iritirati kožu i izazvati brojne jake reakcije. Pored bola, masnica i otoka koji se često javljaju neposredno nakon tretmana, na koži se mogu pojaviti i crvenilo i osipi. Pojedine supstance iz injekcija koje se koriste tokom tretmana mogu izazvati i alergijske reakcije.

Mezoterapija tela  uklanja samo male količine masti i to one koja se nalazi neposredno ispod kože. To znači da je moguće da utiče na smanjenje masnog tkiva i skidanje celulita.

Njeni efekti nisu trajni, pa vam ništa ne garantuje da se celulit neće vratiti nakon tretmana.

S obzirom na to da ćete svakako morati da kombinujete ovaj tretman sa drugim načinima da brzo uklonite celulit, možda nije loše razmisliti o alternativama. Na primer, maderoterapija za skidanje celulita i vakum masaža  su i praktičnije i manje zahtevne, a pritom su i jeftinije.

Još bolje je okrenuti se kremama protiv celulita koje su manje agresivne i samim tom manje rizične. Sve supstance koje biste inače ubrizgavali pod kožu možete obezbediti sebi i preko dobre kreme za celulit, a da usput ne rizikujete drastične neželjene reakcije.

Koja je razlika između mezoterapije celulita i liposukcije?

Već smo spomenuli da je mezoterapija celulita još poznata i kao tečna liposukcija. No, šta to zapravo znači?

U suštini, i jedna i druga procedura otklanjaju višak masti iz tela. Ipak, stručnjaci često daju prednost mezoterapiji, a evo i zašto.

Za početak, mezoterapija celulita je mnogo manje invazivna od liposukcije. Liposukcija je agresivni hirurški zahvat koji odjednom uklanja velike količine masnih naslaga. Premda su rezultati vidljivi smesta i poprilično su veliki, ovaj tretman smatra se lošim pre svega zbog dugog perioda oporavka.

Da ne spominjemo dug spisak mogućih komplikacija.

Mezoterapija celulita, s druge strane, daleko je bezbednija od liposukcije jer nije hirurški zahvat. Samim tim, neće vam ostati ni ožiljci i osetićete mnogo manje bola nego u slučaju liposukcije.

Iako su infekcije, upale i modrice moguće u slučaju oba tretmana, rizik od istih je daleko manji u slučaju mezoterapije, a opasnost od komplikacija je utoliko manja i što se ne morate podvrgnuti totalnoj anesteziji

Period oporavka nakon mezoterapije tela gotovo i da ne postoji; niste vezani za krevet a u velikom broju slučajeva neće vam biti potrebni ni lekovi za bolove kako biste podneli oporavak. Loša iskustva su pre izuzeci nego pravila!

Mezoterapija tela iskustva

Što se iskustava tiče, čini se da nećete moći da date svoj konačan sud o ovom tretmanu dok ga ne probate. Priče sa mezoterapije variraju od sjajnih do manje sjajnih.

U najboljem slučaju, pacijenti se ne žale na prevelike bolove, mada imaju osećaj otečenosti, blagog bola i iz nekog razloga toplote. Koliko dugo će ovaj osećaj trajati zavisi od svakog ponaosob, pa ovaj period može trajati između jednog i pet dana.

Većina ljudi kaže da su se posle mezoterapije tela mogli vratiti dnevnim aktivnostima praktično smesta. Neki su čak istoga dana nakon tretmana kretali na posao ili pravo u teretanu!

Mali trik jeste da tražite lokalnu anesteziju koja će vam pomoći da izdržite sam tretman, ali i da odloži navedene posledice i simptome. Osim kao injekciju, anesteziju možete dobiti i u vidu gela koji će otupeti deo na kome treba obaviti mezoterapiju.

Iako nije neophodno da budete na anticelulit dijeti zbog mezoterapije celulita, iskustva kažu da nije na odmet smanjiti unos soli u organizam kako biste smanjili rizik od otoka nakon tretmana.

Još se preporučuje i da pijete između 6-10 čaša vode dnevno nakon tretmana kako biste ubrzali izbacivanje masti iz organizma.

Nakon što su uspeli da prebrode  period oporavka, pacijenti su obično pijavljivali da su rezultati bili zapanjujući. Mezoterapija celulita uspevala je da omogući telo bez celulita čak i onima koji vode nezdrav život (ne hrane se zdravo, ne vežbaju, puše itd.) i do 6 meseci nakon tretmana.

To su najbolja iskustva.

Međutim, postoji i zapažen broj onih koji su prijavili i komplikacije, od kojih neke zvuče zaista jezivo.

Negativna iskustva mahom počinju ozbiljnim oticanjem tela (tj. delova na kojima je obavljena mezoterapija). Nakon toga u pojedinim slučajevima javljale su se kvržice i crvenilo iako nisu nužno bile praćene bolom. U najgorim slučajevima, od ovih kvržica stvarale su se ciste koje je moguće odstraniti jedino operacijom.

Stvari su postajale samo gore onda kada pacijenti nisu prekidali tretman nakon ovih simptoma, već nastavili sa nedeljnim procedurama.

Premda je ovakve komplikacije moguće zalečiti, one su uglavnom vodile do vidljivih ožiljaka, što definitivno nije nešto što želite na svom telu.

Ko se može podvrgnuti mezoterapiji celulita?

Iako bi logičan odgovor bio “svako ko ima celulit,” mezoterapija celulita ipak ograničava krug svojih pacijenata. Za početak, ovom tretmanu mogu se podvrgnuti samo odrasle osobe između 18 i 75 godina starosti.

Ako to ne zvuči kao neko ograničenje, stručnjaci insistiraju da osobe koje žele da urade mezoterapiju tela moraju biti u odličnom zdravstvenom stanju.

To znači da se mezoterapija celulita ne preporučuje ljudima koji pate od neke hronične bolesti. Naročito se upozoravaju pacijenti koji boluju od kardiovaskularnih bolesti i koji su nekada imali infarkt, srčana oboljenja, krvne ugruške ili dijabetes.

Pored toga, mezoterapiju celulita bi trebalo da izbegavaju i trudnice i dojilje, ljudi koji imaju bilo kakve aktivne infekcije ili pate od određenih kožnih bolesti. Takođe, i pacijenti koji boluju od aktivnih kancera ili autoimunih bolesti ne bi trebalo da se podvrgavaju ovom tretmanu.

mezoterapija celulita iskustva

Mezoterapija celulita cena

Cena mezoterapije celulita direktno zavisi od područja koje se tretira i njegove veličine, te količine koktela koji će se ubrizgati injekcijama.

U proseku, najskuplja je mezoterapija butina i zadnjica i ona se kreće negde između 6 i 8 hiljada po tretmanu. Najjeftinija je mezoterapija celulita na rukama koja ne prebacuje cifru od 6000 dinara u većini slučajeva.