Elektrostimulacija mišića ili kako do zategnutog tela bez muke

Elektrostimulacija mišića ili kako do zategnutog tela bez muke

Elektrostimulacija mišića je sve popularniji tretman protiv celulita, jer pomaže da zategnete telo bez muke. A kako to radi, saznaćete  upravo sad.

Ako ste od onih kojima na pomen vežbanja pada mrak na oči, sigurni smo da će vam se ovo dopasti: Vežbanje bez umaranja!

Da li ste već viđali one reklame tipa sediš, gledaš TV ili čitaš svoj omiljeni online magazin, a tvoj elekstrostimulator mišića radi umesto tebe?  Zvuči mnogo dobro i obečavajuće, zar ne? Posebno još kad vidite da ti mišići zaista nešto rade. Završite posle nekog vremena, skinete aparat i super ! Vežbanje je gotovo, a vi se ne borite da dođete do daha i ne rastajete sa dušom! Nakon par meseci izgledate top! Telo je zategnuto, zgodno, celulita nema,  a pri tom ni prstom niste mrdnule. Dobro, prstom možda jeste, ali samo toliko!

Elekstrostimulacija mišića najprostije može da se opiše baš tako – vežbanje bez umaranja i truda.

A evo malo detaljnije  o tome šta radi, kako radi i da li je elektrostimulacija protiv celulita zaista tako moćna. Da li je ovo tretman protiv celulita koji će konačno da ga zauvek uništi i koji ste toliko čekali?

Šta je elektrostimulacija?

Za početak da vam kažemo da nije ništa novo. Koristila se za sportske treninge još 50-ih godina prošlog veka, ali danas je ova metoda našla primenu u kozmetičkim salonima kao jedan od načina zatezanja tela. U tom smislu, jeste novitet!

Sam termin nesumnjivo vam stavlja do znanja da se ovde strujom nešto stimuliše. A onda se neminovno javi i pitanje da li je opasno ići na ovakav tretman? Jer znate već iz iskustva, sve to što deluje tako obećavajuće, obično ima neku kvaku.

Ne brinite. Elektrostimulacija mišića ne boli. A evo kako to radi.

Aparat za elektrostimulaciju mišića stvara male strujne udare koji stimulišu motoričke neurone  na tretiranom području da se simultano skupljaju i opuštaju. Drugim rečima, stvaraju se kontrakcije mišića kao kada vežbate.

Da li je to efikasno koliko i vežbanje? Možete li zaista na ovaj način recimo zategnuti butine i rešiti se celulita za kratko vreme?

Tvrdnje idu dotle da kontrakcije stvorene elektrostimulacijom mišića mogu da budu do 30%  veće nego voljne kontrakcije izazvane vežbama. A time i rezultati bivaju bolji!

Evo zašto!

Tokom voljnog vežbanja, mozak šalje signale do mišićnih nerava koje koristite kada ih opuštate i zatežete. Dake, mozak kontroliše ovaj vid kretanja i rada mišića i to se zove voljna mišićna akcija.

Elekstrostimulacija mišića koristi spoljnje električne izvore da stimuliše nerve koji šalju signale mišićima da se skupljaju i opuštaju. Mozak, dakle, ne učestvuje. Ovako nastaje nevoljna mišićna akcija. Drugim rečima – vi odmarate a vaši mišišći vredno rade!

Zašto je ovo bolje?

Smatra se da se na ovaj način stimulišu veliki nervni aksioni koji se inače ne mogu stimulisati kada voljno vežbate. Zato je efikasnost ovog načina vežbanje bolja i zatezanje tela bude brzo i  uočljivo, a celulit znatno manje upadljiv.

Kada voljno zatežete i opuštate mišiće telo se prilagođava tako što koristi prvo crvena mišićna vlakna. Ona su energetski efikasnija. Tek kasnije, bela mišićna vlakna dodaju svoj otpor. Razlog leži u tome što se naše telo uvek se trudi da zadrži određene rezerve energije.  Pošto se crvena mišićna vlakna brže troše, bela ostaju kao pošteđena i celulit se sporije razgrađuje.

E sad,  kada je elektrostimulacija mišića u pitanju, ovaj proces štednje energije se zaobilazi i sva vlakna mišića su simultano angažovana u kontrakcijama. Na ovaj način, postižu se bolji rezultati.  

Sada vas sigurno zanima kako detaljnije izgleda ovaj tretman i šta možete očekivati kada se njemu podvrgnete!

Pa da vidimo!

Kako se izvodi elektrostimulacija mišića?

elektrostimulacija mišića tretman

Da bi ste primenili tretman na svojoj koži, biće vam potreban aparat za elektrostimulaciju mišića ( EMS aparat) . Ako nemate svoj, a to je zaista pozamašna investicija, najbolje je da se istom podvrgnete u nekom kozmetičkom salonu.  Ovi aparati mogu biti različite veličine i oblika, ali suština je ista i deluju na sličan način. Imaju nekoliko elektroda koje se u vidu jastučića i pojaseva pričvršćuju za kožu, na onaj deo tela koji želimo da zategnemo.

Elekstrostimulacija mišića je obično najjača kod negativnog pola , pa bi taj deo jastučića trebalo da je kod većih mišića. Ako vam anatomija nije jača strana, najbolje je da to ipak odradite kod nekog stručnog lica koje će znati gde šta da stavi, a vi se pozbavaite metodama za uklanjanje celulita kod kuće.

To nije samo moguća opcija, već preporuka. Napadanite celulit na sve načine ako hoćete da ga se rešite.

Jeca nam je ispričala njeno iskustvo i kako je ona uspela za kratko vreme da se reši celulita. Prirodno i bez struje. Prezadovoljna je kako joj se koža zategnula i zato što je konačno glatka. A ako i vi želite da primenite njenu metodu, onda prvo pročitajte njenu priču i saznajte o čemu se radi. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Elekstrostimulacija mišića reklamirala se svojevremeno kao način da se brzo i lako zategnu mišići bez vežbanja. 

Istraživanja nisu baš pokazala da ona zaista daje obećane rezultate na tom polju, ali se ispostavilo da može biti odličan način da sagori slojeve potkožne masti. Tako je i počela da koristi elektrostimulacija mišića protiv celulita.

A kako to?

Da bude malo jasnije, hajde da ukratko objasnimo šta je celulit?

Ima raznih teorija o tome zašto on nastaje, ali kako god okrenete, svodi se na to da je celulit potkožno masno tkivo koje je neravnomerno raspoređeno pod kožom. Zato imate one grudvice koje daju izgled pomorandžine kore.

Ako je celulit mekši i u nekoj ranijoj fazi, povezuje se zadržavanjem vode u organizmu i toksinima. Onda govorimo o vodenom celulitu. Ako je tvrđi i uočljiviji, uglavnom se za to krivi dugoročno zanemarivanje problema i tada govorimo o fibroznom celulitu. Važno je da znate koji tip celulita imate, da biste znali kakav pristup lečenju da primenite.

Elektrostimulacija mišića deluje direktno na te masne naslage pod kožom i u zavisnosti od tipa celulita, može pokazati sjajne rezultate i veoma brzo zategnuti kožu. Što je blaži stadijum, i rezultati su brži.

Pošto se može primenjivati u različite svrhe, dobro je da znate aparati za elekrotimulaciju mišića mogu biti različiti. Postoje dakle posebni koji se primenjuju za celulit i uglavnom služe za uklanjanje celulita sa nogu i zadnjice, gde se ovaj problem najviše i javlja.

Ovaj vid anticelulit tretmana je jako delotvoran jer dopire do regija koje je teško tretirati na neki drugi način, recimo vežbama protiv celulita ili slično. Na ovaj način se ubrzava eliminacija toksina koji se smatraju uzrokom celulita i poboljšava se cirkulacija u tretiranom delu tela. Bolja cirkulacija vodi i do bolje produkcije kolagena, proteina koji jeod izuzetnog značaja ako želite kožu koja je jaka, čvsta i zategnuta. Pokreti mišića deluju i na porkožno masno tkivo i polako ga razbijaju. Celulit počinje da se gubi.

Elektrostimulacijom mišića može se brzinski zategnuti telo bez bilo kakve vežbe- Tretman traje od 15-60 minuta, što sve zavisi od aparata koji se koristi.

Ako vam koža i butine deluju opušteno i mlitavo, pa još ako su praćeni vodenim celulitom, ovo je prava stvar. Možda ne uspete odmah da se rešite svog celulita, ali će zategnut izgled i manja mlitavost biti očigledni u rekordnom roku.

Pojedini aparati za elektrostimulaciju mišića nude nešto slično masaži. Anticelulit masaža može se izvoditi na više načina. Postoji ona ručna, a postoje i male vakuum čašice za masažu protiv celulita. Elektrostimulacija  mišića posebnim uređajima može pružiti i ovaj doživljaj iliti kombinaciju ova dva. Ovo pod uslovom da imate adekvatan aparat koji radi na sledeći način: Rolerima se stvaraju simetrični nabori na koži koji deluju tako što smanjuju viskoznost masnog tkiva. Krv i limfa bolje cikrulišu i postepeno se olakšava izbacivanje viška vode iz organizma, ubrzava metabolizam i generalno poboljšava  izgled tretiranog dela kože.

Iako studije nisu dokazale da je ovo bolje od vežbanja, rezultat u ogledalu će vam se ipak dopasti!

Elektrostimulacija mišića prednosti

Pored očigledne prednosti da uspeva da smanji vidljivost masnih naslaga i tonira kožu bez da mrdnete prstom, elektrostimalcija mišića dobra je i zbog sledećeg:.

  • Poboljšava cirkulaciju krvi, posebno u površinskim delovima kože, ali i cirkualciju limfe te olakšava limfnu drenažu i izbacivanje tokisna iz tela
  • Zateže mišiće i kožu
  • Razgrađuje masno tkivo i celulit

Saloni lepote koriste ih još i za eliminiaciju bora i zatezanje lica, kao i za mršavljenje i zatezanje tela.

Kod ovog vida tretmana i zatezanja tela, nije bitno samo postaviti aparat i leći, nego i staviti elektrode na prava mesta. Samo u tom slučaju, električni impulsi deluju na posebe grupe mišića koji bi se inače aktivirali tek nakon 45 minuta aktivnog vežbanja. U tome je prednost eleketrostimulacije u odnosu na vežbe.

Elektrostimalcija mišića iskustva

Kratkoročno, elektrostimualcija mišića daje odlične rezultate, kada govorimo o zatezanju tela i celulitu. Međutim, ovo nisu trajni efekti. Tretman treba da se ponavlja jer mišići i koža će vrlo brzo da se ponovo opuste.

Da biste se trajno rešili celulita, moraćete da kombinujete ovaj tretman sa malo ozbiljnijim pristupom celoj stvari. Celulit zahhteva dosta strpljenja i vremena u lečenju.

Najvažnije je počnete da vodite računa o tome šta jedete. Balansirana i raznovrsna ishrana bez previše šećera i rafinisanih masnoća je osnova, ali vi pročitajte detaljno šta je anticelulit dijeta i koja su pravila ishrane protiv celulita.

Voda je od ključnog značaja! Ako ne pijete dovoljno vode, toskini će ostati zarobljeni u organizmu, nastaniće se uz vašim masnim ćelijma, a celulit će bujati. Ako ste ozbiljni u nameri da ga se rešite, pijte i čajeve protiv celulita.

Rezultati elekrotistimulacije mišića nisu jedinstveni. Variraju od osobe do osobe, a najviše zavise od životnih navika sa kojima svaki dan živite,.

Ova metoda bila je pravo otkovenje kod onih koji uprkos svim savetima protiv celulita nisu uspeli da vide baš nikakve rezultate. U nekim slučakevima, ni rigorozno vežbanje , ni suvo četkanje , ni pilinzi od kafe i ne pomažu, ali ovaj metod da vidljive rezultate.

Uvek je dobro mehanički razbiti celulit. Da li će to biti masaža kremom, kavitacija ili elektrostimulacija – na vama je da birate šta vam najviše prija.

Iskustva sa elektrostimalcijom mišića govore i to da nekima tretman strujom nije prijatan. Ne boli, ali nevoljna mišićna aktivnost nije baš ni uživanje.

Zašto tretman nije trajan?

Dok ne promenite sebe i svoje navike, nećete ni celulit! Telo se neguje svaki dan da bi bilo negovano.Da je ovako lako, celulit ne bi bio problem 90% žena, zar ne?  

Elektrostimulacija mišića cena

elektrostimulacija mišića rezultati

Cene poprilično variraju i kada gledate ponude dobro obratite pažnju da li se radi o tretmanu koji traje pola sata ili sat vremena ili neki drugi vremenski period.

Za 60 minuta tretmana mi smo našli cene koje idu od 400-1500 dinara.

Kontraindikacije

Ovo nije najbolji način eliminisanja celulita po našem mišljenju prvenstveno iz ovog razloga: nije primenjiv na svima. Ne radi se u trudnoći, kod osoba sa proširenim venama i kod žena koje imaju ugrađenu spiralu. Ne peproručuje se za korišćenje na abdominalnom delu (recimo za uklanjanje sala sa tomaka) tokom menstruacije.

Sa druge strane, većina prirodnih krema protiv celulita  bezbedna je u ovim situacijama, posebno ako hlade.

U slučaju trudnoće ili bilo kakve bolesti najbezbednije je da pitate svog lekara za savet, ma šta da koristite.

Rezultat elektrostimalacije se može videti već posle 10 tretmana, ali on nije trajan i ne bori se samim uzrokom problema.

Ne bi trebalo da imate više od 3 tretmana nedeljno. 

Realno, celulit i nije problem mišića, nego masnih naslaga, a elektrostimulacija prvenstveno deluje na mišiće. Ipak, pomaka ima jer zategne kožu i mišiće pa celulit bude manje vidljiv. Bolja cirkulacija i pokretanje mišića prodrmaju i masne naslage pa se i one redukuju.  Samo osobe koje nisu sposobne da vežbaju trebalo bi da insistraju na ovom načinu zatezanja tela. Bez adekvatne ishrane, masaže, krema, odradili ste samo pola posla. Zato se elektrostimulacija mišića kombinuje sa limfnom drenažom, kremama, masažama, gipsanim bermudama i slično.

Uz kombinaciju ove metode i prave ishrane, svakodnevne nege kremama i masaže , vežbe – nema šanse da ne uspete da se rešite celulita. Ako ste sve probali, a ništa nije pokazalo rezultate – ovo može biti ono šti ste čekali.