Postoje li bubuljice od šampona i kako protiv njih

Postoje li bubuljice od šampona i kako protiv njih

Mogu li nastati bubuljice od šampona? Proverite, možda je ovo uzrok o kom niste razmišljali. Prepoznajte problem i nađite rešenje za njega.

Šta su bubuljice od šampona?

Kao što i sam naziv govori, bubuljice od šampona nastaju kada pena i sadržaj šampona za kosu padnu na kožu, izazivajući pri tom iritaciju i reakciju u vidu akni.

Naravno, to je neminovno, pošto perući kosu, svakako peremo i telo, odnosno, delove lica. Međutim, ne nastaju bubuljice od svakog šampona. One nastaju od onog šampona koji je neadekvatan. Nije problem što je došlo do dodira, već što su hemikalije loše uticale na kožu.

Na koji to način?

To je neki šampon koji sadrži veliku količinu sulfata. Sve vrste parabena i konzervanasa u kozmetici, iako u neku ruku korisni,mogu  trajno loše da utiču na kožu glave, na samu kosu, kao i na kožu lica i tela. O tome će, naravno, biti reči u nastavku teksta.

Koji su simptomi i gde se javljaju bubuljice od šampona?

Pre svega, kada je reč o simptomima, oni su u vidu svraba i crvenila. Barem je tako na početku. Prvo se koža na neki način upali i pocrveni. Naravno, to tera na češanje. Kada prođe prvobitna upala, onda ostanu sitne tačkice. Veći deo njih preraste u sitne bubuljice.

Ako se nastavi dugo vremena, bez neke prave reakcije na to, bubuljice će se proširiti na veću površinu. Znamo da su te sitne bubuljice nezgodne, svrbljive i mogu veoma ružno da izgledaju.

Ove akne mogu se javiti na svim delovima tela i lica koji su dodirnuti šamponom. Pre svega je to čelo, po pitanju lica, ali i deo oko ušiju. Razumljivo, ti delovi su najčešće u kontaktu sa šamponom.

Što se tiče tela, takođe su svi delovi ugroženi, ali posebno vrat i ramena. Takođe je razlog najfrekventniji dodir sa sadržajem šampona.

Sa sitnim bubuljičicama imala je problema i naša poznata jutjuberka Sara Stanković. Sigurno ste čuli za nju! Ona nije želela da bubuljice kvare njenu svakodnevicu, što, znamo, ne želite ni vi. Zato je pronašla fantastično sredstvo koje joj je veoma pomoglo za bubuljice i njeno lice učinilo mnogo čistijim, a nju, naravno, zadovoljnijom. Šta to njoj pomaže da ima besprekorno lice i bez šminke? Nije tajna! Otkrila nam je, a njeno lično iskustvo možete pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/sara-stankovic-bubuljice/

Zašto nastaju bubuljice od šampona?

Više je razloga zašto bubuljice od šampona mogu nastati. Pokušaćemo da ukažemo na one koji su najfrekventniji, a to su ponekad neka unutrašnja stanja same individue, a nekada su sastojci šampona koji su nepogodni.

Kada kažemo unutrašnja stanja, to nekada može biti narušen mikrobiom kože. Svako od nas ima neki sastav bakterija i mikroorganizama na svom i u svom telu, koji mu kao takav pomaže da se odbrani. Branimo se od raznih faktora.

Neki su spoljašnji, kao što je sunce ili nečistoće iz vazduha, a nekada se branimo i kada se unutra nešto „otkači”, pa slabiji imunitet proba da nas nadvlada.

Mikrobiom nam tada služi, da sve bude kako treba. Ako je on iz nekog razloga narušen, onda može biti narušena i naša sposobnost reagovanja na razne stvari, pa i na šampon. Tada sastojci iz šampona pronađu put i dopru do sitnih pukotina kože. Manifestuju se u vidu bubuljica od šampona.

Bubuljice izazvane sastojcima šampona

Bubuljice od šampona nastaju i zbog toga što neki element iz sastava šampona ne utiče dobro na kožu. Ne možemo konkretizovati koji jer, kao i u svemu ostalom, i u ovome je situacija individualna. Ono što jednoj osobi ne odgovara, to drugoj može biti savršeno.

bubuljice od šampona uzrok

Ipak, možemo navesti nekoliko sastojaka šampona koje bi svakako trebalo izbegavati kada na njih naiđete u sastavu. To su:

 • parabeni
 • sulfati
 • alkoholi
 • ftalati

Svaki od njih ima jako veliki broj naziva i podgrupa. O tome više u našem tekstu Štetni sastojci u kozmetici. Kada njih izbegnete, a odlučite se za neku prirodnu varijantu šampona, možete biti mnogo sigurniji da se nijedna od neprijatnosti neće dogoditi. Bićete bezbedni i što se tiče bubuljica i što se tiče kvaliteta kose i zdravlja kože glave.

Oni utiču tako što preterano isuše ili pak zamaste kožu, sve zavisi od osobe. Poremete PH vrednost i koža biva osetljivija. Ako to traje u dužem vremenskom periodu, onda je normalno da koža odreaguje, kao što bi odreagovala na neki drugi nadražaj.

Iako ne toliko česta, bubuljice od šampona su moguća pojava.

Bubuljice od šampona na čelu

Jedno od najfrekventnijih mesta gde se bubuljice od šampona javljaju jeste čelo. Šampon tu najčešće padne i dogodi se da taj šampon utiče na kožu, stvore se bubuljice na čelu. Pošto umeju da svrbe, dešava se često da te bubuljice češkamo i čapkamo.

Epilog toga su ponekad i ranice, na kraju i krastice na čelu. Čim se pojave, potrebno je što pre reagovati, kako do ozbiljnijih stvari ne bi došlo.

Pre svega, pranje običnom vodom je za početak važno, odnosno, ispiranje kože. Posle toga neki dobar, prirodni losion koji će očistiti kožu.

Naravno, promena šampona se takođe podrazumeva.Neka prirodnija varijanta šampona sigurno može pomoći da se ovo više ne ponovi.

Bubuljice od šampona na licu

Pored čela, može se dogoditi da se bubuljice pojave i na ostalim delovima lica. Pretežno su tu obrazi, odnosno okoloušna regija.Već smo pomenuli da je to razumljivi sled događaja, jer se šampon često i slučajno nađe na tim mestima.

Važno je napomenuti da su te regije sklone i hormonskim bubuljicama, kao što je regija na čelu sklona bubuljicama od stresa.

Postupak je isti, kao is a prethodno navedenom kategorijom. Redovno i temeljno ispiranje šampona i pažnja da on ne dospe tu gde iritira se podrazumevaju. Takođe, čišćenje nekim blagim sredstvom za lice, poput nekog prirodnog losiona koji će održati normalnu PH vrednost je od značaja.

Sa mazanjem krema takođe treba biti pažljiv. Ako je regija veoma iritirana, možda nije loše izbeći mazanje kreme dok se ne smiri. Potom, dolazi u obzir neka prirodna krema, koja neće naročito naškoditi. Takođe, možete uzeti u obzir i nešto od medicinske kozmetike.

Bubuljice na leđima i ramenima

Ovai delovi tela mogu biti veoma izazovni kada je nega u pitanju, budući da su jako osetljivi. Pri tom, šampon do njih veoma brzo dopire, samim tim su i izloženiji.

Izbor sredstava za negu i ovde igra važnu ulogu. Važno je da kozmetika koju koristite bude nekomedogena, kako se problem sa bubuljicama ne bi produbljivao.

Bubuljice od šampona nisu naročito sklone ispunima i zato ne asociraju na ceđenje. Ali, ako sredstvo za negu i pranje tela bude neadekvatno, onda se može desiti da se stvore gnojni čepovi. Mnogi od nas su skloni da ih čeprkaju i samostalno cede. Naravno, tada je razvoj bakterija veći i može doći čak i do težih stanja, kao što su bakterijske akne.

Ako se kojim slučajem to desi, onda se preduzima korak konsultacije sa dermatologom koji će uputiti na dalje korake. Verujemo da neće biti neophodno, ali ako ste tako sigurniji, onda se konsultujte sa lekarom i u početnoj fazi bubuljica od šampona.

Bubuljice od peruti

Perut je problem kože glave, koji ne nastaje slučano. Pojavljuje se onda kada se dogodi da koža glave postane masna. Iako se perut povezuje sa ljuštenjem i suvoćom, on je najčešće praćen masnom kosom. Višak sebuma sa kose može vrlo lako preći i na lice, tačnije na čelo i slepoočnice. Tada se, nažalost, jave bubuljice i po licu.

Kod ovakvih stanja se prvo treba pobrinuti za uzrok, a to je perut. Menjanjem šampona i nekih drugih navika u pranju kose i to može rešiti. Alternativa i to dobra su prirodni šamponi, bez štetnih sastojaka. Oni čiste kožu glave i rešavaju problem masne peruti. Posle ovoga bi trebalo i problem sa bubuljicama da se reši. Ako se ne sklone same od sebe, onda bubuljice treba posebno tretirati. Već smo napomenuli, nekim blagim losionom koji će otkloniti višak masnoće i vratiti balans koži i dobrim gelom protiv akni i bubuljica.

Bubuljice od regeneratora za kosu

Stalni pratilac pranja kose je pred šampona i regenerator za kosu. To mogu biti i razne vrste balzama i maski za kosu.Neće vas začuditi kada kažemo da i pojedini od njih mogu imati veoma štetne sastojke u sebi. Sa idejom da omekšaju i kosu učine sjajnom, oni su nekada puni parfema, veštačkih boja i silikona.

Sve navedeno potresno loše deluje na kosu. Naročito ako regenerator nanosimo i na koren kose, iako znamo da se ne preporučuje. Za to su kriva farbanja koja nam isušuju koren i naša želja da ga nekako oporavimo. A onda dođe mašćenje, zatim masna perut, koju smo već pomenuli. Na kraju, kao posledica, i bubuljice od regeneratora. I sam kontakt lica i ramena prilikom ispiranja, koji gotovo da ne možemo izbeći, nam smeta.

Šta nam drugo preostaje, nego da se i ovde priklonimo prirodnijim, boljim regeneratorima po sastavu. Onima koji su napravljeni od biljnih sastojaka, ekstrakata i ulja. Njihovi aktivni sastojci biće dovoljni za negu, a dovoljno blagi za kožu.

Kako da znamo da su to bubuljice baš od šampona, a ne neke druge?

Neće biti veliki problem da ih prepoznate. Karakteristična mesta koja smo naveli su vam pokazatelj.

Ali ne samo to!

Tu je i praćenje situacije.

One se pojave kada promenite rutinu i uzmete neki novi šampon, koji do tada niste koristili.

Iritacija, svrab bubuljica, a kasnije i bubuljice, pojavljuju se prvo na rubovima kose. Ponekad će ih, nažalost, biti i u samoj kosi. To jest, na koži glave. Kada se to dogodi, prvo ćete prestati da koristite taj šampon i utvrditi da je zaista od njega, a onda promeniti rutinu i preduzeti potrebne korake u nezi lica.

Kada izbacite šampon na koji sumnjate i ako se situacija ne promeni, onda to možda i nisu bubuljice od šampona, nego neke druge.

Kako sprečiti bubuljice od šampona za kosu?

Nemamo univerzalni savet, ali možemo ponuditi nekoliko alternativnih.

akne od šampona

Čitajte sastav šampona za kosu

Vi ćete to, naravno, činiti i zbog svoje kose, prvenstveno, ali čitajte i zbog lica. Problemi koje može stvoriti loše odabrana kozmetika su ponekad veći od koristi koje ona nudi.

Štitite sebe, a i životnu sredinu, izborom šampona koji su na biljnoj bazi.

Pažljivo koristite regenerator za kosu

Pored sastava koji može biti nepogodan, vodite računa i gde stavljate regenerator za kosu. Neka to budu krajevi kose jer oni i jesu najosetljiviji. Izbegavajte kožu glave. Ne samo što je dodatno mastite, nego rizikujete i bubuljice.

 Prilikom ispiranja vodite računa

Narano, lakše je reći, nego uraditi. Ali, kada god primetite neko čudno ponašanje kože na preparat, budite pažljiviji. Tako ćete pre uočiti proble sa bubuljicama od šampona i ranije ćete početi borbu sa njima.

Kako ukloniti bubuljice od šampona?

Iako smo kroz tekst dali pregršt saveta, hajde da ih ovde rezimiramo.

 •         prestanite da koristite dosadašnji šampon
 •         perite lice i leđa mlakom vodom
 •         koristite blaga sredstva za umivanje i tuširanje
 •         losion mora biti blag i prirodan, kako bi očistio kožu
 •         koristite medicinsku, ili još bolje, prirodnu kremu za bubuljice
 •         ne cedite bubuljice od šampona
 •         trudite se da ih ne češete
 •         ne pilingujte lice tih dana
 •         ne koristite maske za lice, osim ako nisu protiv iritacije
 •         maske za eksfolijaciju ne dolaze u obzir

Ako sve ovo ispoštujete i budete pri tom strpljivi, bubuljice će lako nestati. Ako se i desi neki dodatni, neplanirani problem, obratite se dermatologu.

Najvažnije je da shvatite koji su to sastojci koji su iziritirali kožu.Tako ćete izbeći kupovinu ovakvih i sličnih proizvoda u budućnosti.

O bubuljicama od šampona na kraju

Bubuljice od šampona nisu toliko česte, ali to ne znači da baš vas neće zadesiti. Posebno, ako ste u nekom osetljivom periodu, kao što je pubertet, pa ste skloni tinejdžerskim bubuljicama. Možda i ako ste u zrelom dobu, pa su vas napale bubuljice usled menopauze.

Tada je i imunitet slabiji, a telo ranjivije. Bubuljice od šampona ponekad i tu traže svoje mesto.

Bilo kako bilo, nemojte očajavati. Rešenje za njih postoji. Smatramo ih manjim problemom nego što su acne vulgaris i neke druge vrste bubuljica. Zato, glavu gore i pravi šampon na nju.